Turta dulce de post

7 comentarii
Fetelor, pazea, la noi in casa s-a dat startul la turta dulce!!!!!! 😀
Prima „aparitie” e mai timida, e o turta dulce de post, dar urmatoarele vor fi surprinzatoare!
Le puteti gasi aici, in mai multe variante: cu miere, cu martipan, decupate, colorate 😀
Turta dulce se poate taia in patrate sau cu formele speciale de Craciun.
Eu am transformat-o in stelute, pe care le-am pudrat cu putin zahar.
Au iesit minunat!

Ingrediente:

  • 280 g zahar
  • 450 ml apa
  • 450 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • 50 ml ulei
  • 100 g nuci (optional)
  • 100 g rahat (optional)
  • 2 lingurite (rase) de scortisoara
  • 1 lingurita cuisoare
  • cardamom (optional)
Refacuta ieri, in 20 Decembrie 2021, pentru Bogdi meu iubit, colegii lui de clasa si colindatorii care le-au vestit Nasterea Mantuitorului.
Toti de la Liceul Teologic Ortodox „Sfantul Antim Ivireanul” din Timisoara 🙂
Iar aici e portia veche:
Atat de bunaaa!!!! Oricum ati face-o!

Mod de preparare:

Incalzim cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz.
Prima data facem caramelul: ardem zaharul, la foc mic sa nu se arda; stingem apoi caramelul cu apa si lasam pe foc pana cand acesta se topeste. Lasam la racit.
In siropul obtinut se amesteca apoi faina, bicarbonatul, praful de copt (toate cernute). Se adauga mirodeniile si uleiul si se amesteca totul foarte bine.
La sfarsit se adauga nuca, taiata mai mare, cu cutitul. Se adauga si rahatul taiat bucatele si dat prin faina (eu n-am avut, si deci n-am mai pus 😛 )
Se toarna compozitia in tava si se coace cca. 10 de minute la foc potrivit.
Se micsoreaza focul la 170 grade si se mai tine 15 minute sau pana cand o scobitoare, pe care o introduceti in mijlocul blatului, iese curata.
Sfat: se poate folosi nuca macinata , daca aveti.
E delicioasa!!!!!!!!
Reteta preluata din cartea doamnei preotese Garoafa Coman „Mancaruri si dulciuri de post”
image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

7 comentarii

Eugenia Manea 4 decembrie 2016 - 15:30

Buna ziua. Am o intrebare. Pot inlocui zaharul cu miere? Nu am voie zahar deloc si as face si pentru mine de sarbatori.
Multumesc

Raspunde
laura sava 14 decembrie 2016 - 08:29

Sigur ca poti, Eugenia draga 🙂 Va iesi fenomenala!!! Perfecta de Craciun!

Raspunde
Claudia 15 noiembrie 2018 - 18:57

Aceeași cantitate de miere? Și o încălzim sau o dizolvăm în apă? Mulțumesc!

Raspunde
Monica Radu 17 martie 2013 - 15:41

Foarte buna turta dulce. Am facut-o deja de doua ori. Felicitari pentru tot ceea ce faci. Am incercat cateva retete si toate au iesit de minune, in special tortul diplomat.

Raspunde
adina 8 aprilie 2011 - 14:42

super buna!!! multumesc!!!

Raspunde
Alina 16 decembrie 2010 - 20:54

A iesit super. Am facut in seara asta turta dulce si nu ne mai saturam eu si sotul meu. Multumim petru retete. Ca de obicei esti minunata.

Raspunde
Liliana 14 decembrie 2010 - 19:56

Ce idee minunata pentru colindatori!
Multumam pentru reteta!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.