
Ingrediente:
Aluatul de rulada:
- 100-120 g faina
- 100 g unt sau ulei
- 500 ml lapte
- 5 oua
- sare, piper, boia dupa gust
Umplutura:
- 300 g sunca
- 200 g cascaval
„Scoarta” copacului
- 100 g unt
- 100 g branza dulce
- 50 g branza sarata (telemea)
- 50 g sunca sau salam
- 2, 3 linguri smantana (acra)
- 2, 3 linguri maioneza
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se topeste untul pe foc mic, intr-o tigaie incapatoare. Se incorporeaza faina, amestecand continuu, apoi se adauga, treptat, laptele (fierbinte); se amesteca in permanenta pentru a nu face cocoloase. Dupa cca. 3-4 minute, se ia tigaia se pe foc si se lasa la racit.
Cand s-a racit, se adauga galbenusurile frecate cu putina sare, albusurile batute spuma, piper si boia. Se amesteca usor, de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava (tava mare de la aragaz) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt/margarina si presarata cu faina. Se coace aluatul timp de cca. 25 de minute.
Aluatul copt se rastoarna pe un servet usor umezit; se aseaza feliile de sunca si cascaval si se ruleaza (se infasoara din nou in servet). Se pastreaza astfel pana la servire.
Se poate servi asa, simpla, sau se poate transforma intr-un trunchi spectaculos de copac, dupa cum veti vedea mai jos…
Se prepara „glazura” sarata, amestecand toate ingredientele. Se unge rulada si se trece cu o furculita deasupra, pentru a imita cat mai bine trunchiul de copac. Se taie apoi „cioturi” din rulada, eu doar unu’ fiindca iubesc natura 😀 , si se orneaza cu foi de salata, ciupercute din oua:
…si poate niste masline…sau mai multe frunze de patrunjel, un pic mai frumos aranjate decat am facut-o eu 😀
A fost un deliciu si o bucurie de nedescris pentru Bogdi si prietenii lui, care mi-au devorat-o deja 😛
…poate fac alta de anu’ nou, sa vad cum ma misc…
Sa aveti poftaaaa!!!!
9 comentarii
que o ano 2022 traga tudo o que deseja muita saude bjs
Arata grozav, as vrea sa o fac in zilele urmatoare; o intrebare: laptele pt rulada -500 sau 50 ml ? 500 ml pare cam mult pt 100 gr faina!
Multumesc!
Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
si nemarturisite…
Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
si vom dori sa le dam uitarii… un gand ascuns,
o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat…
Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite…
urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!
E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!
la mullti ani,draga mea!
LA MULTI ANI! MULTA SANATATE SI NOROC IN TOATE
De Anul Nou sa deschidem usa pentru oaspeti dragi si inima pentru speranta si bucurie. Sa fim mai buni si sa privim inainte cu incredere.
An Nou Fericit si La multi ani!
Excelenta ideea !!!
La multi ani cu sanatate si cat mai multe retete in anul 2012 ! 😉
Foarte draguta ideea!
La multi ani si un an nou plin de impliniri!