Trunchi de copac

9 comentarii
Sunt sigura ca ati mai auzit, vazut sau savurat pana acum un Trunchi de copac, dar poate nu neaparat unul sarat 😛
Ei bine, eu aveam ideea asta in cap de cativa ani deja (la Paperina am vazut prima oara asa ceva), si cum tot nu am ajuns sa va arat de sarbatori o buturuga adevarata, cu ciocolata din belsug, am optat pentru varianta sarata a ei. Excelenta alegere, as zice, eu si toti cei care s-au bucurat de prezenta si gustul ei nemaipomenit!!!
Ar fi o aparitie spectaculoasa pe masa voastra de Craciun sau revelion, caci la noi, desi s-a vrut a fi asa, nu va mai fi posibil, fiindca n-au mai ramas decat “cioturile” 😀

Ingrediente:

Aluatul de rulada:
  • 100-120 g faina
  • 100 g unt sau ulei
  • 500 ml lapte
  • 5 oua
  • sare, piper, boia dupa gust
Umplutura:
  • 300 g sunca
  • 200 g cascaval
“Scoarta” copacului
  • 100 g unt
  • 100 g branza dulce
  • 50 g branza sarata (telemea)
  • 50 g sunca sau salam
  • 2, 3 linguri smantana (acra)
  • 2, 3 linguri maioneza

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se topeste untul pe foc mic, intr-o tigaie incapatoare. Se incorporeaza faina, amestecand continuu, apoi se adauga, treptat, laptele (fierbinte); se amesteca in permanenta pentru a nu face cocoloase. Dupa cca. 3-4 minute, se ia tigaia se pe foc si se lasa la racit.
Cand s-a racit, se adauga galbenusurile frecate cu putina sare, albusurile batute spuma, piper si boia. Se amesteca usor, de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava (tava mare de la aragaz) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt/margarina si presarata cu faina. Se coace aluatul timp de cca. 25 de minute.

Aluatul copt se rastoarna pe un servet usor umezit; se aseaza feliile de sunca si cascaval si se ruleaza (se infasoara din nou in servet). Se pastreaza astfel pana la servire.
Se poate servi asa, simpla, sau se poate transforma intr-un trunchi spectaculos de copac, dupa cum veti vedea mai jos…
Se prepara “glazura” sarata, amestecand toate ingredientele. Se unge rulada si se trece cu o furculita deasupra, pentru a imita cat mai bine trunchiul de copac. Se taie apoi “cioturi” din rulada, eu doar unu’ fiindca iubesc natura 😀 , si se orneaza cu foi de salata, ciupercute din oua:

melcisori din sunca:

…si poate niste masline…sau mai multe frunze de patrunjel, un pic mai frumos aranjate decat am facut-o eu 😀

A fost un deliciu si o bucurie de nedescris pentru Bogdi si prietenii lui, care mi-au devorat-o deja 😛
…poate fac alta de anu’ nou, sa vad cum ma misc…

Sa aveti poftaaaa!!!!

Sfat: Umplutura, cat si “scoarta” copacului, pot fi diverse. Puteti folosi in loc de sunca si cascaval, carnea fiarta si tocata de la un pui (foarte bine condimentata) si amestecata cu o lingura smantana, sau carne tocata de porc si vita, prajita putin cu ceapa, ciuperci. Pentru uns puteti folosi o cutie de ton in ulei, bine scurs, amestecat cu unt.
image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

9 comentarii

nadina toia 17 aprilie 2015 - 15:09

Arata grozav, as vrea sa o fac in zilele urmatoare; o intrebare: laptele pt rulada -500 sau 50 ml ? 500 ml pare cam mult pt 100 gr faina!
Multumesc!

Raspunde
tasha 31 decembrie 2011 - 19:30

Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
si nemarturisite…
Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
si vom dori sa le dam uitarii… un gand ascuns,
o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat…
Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite…
urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!

Raspunde
Alexandrina 31 decembrie 2011 - 19:27

E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

Raspunde
modniza 31 decembrie 2011 - 17:13

la mullti ani,draga mea!

Raspunde
naty, galati 31 decembrie 2011 - 16:57

LA MULTI ANI! MULTA SANATATE SI NOROC IN TOATE

Raspunde
Ana 31 decembrie 2011 - 14:53

De Anul Nou sa deschidem usa pentru oaspeti dragi si inima pentru speranta si bucurie. Sa fim mai buni si sa privim inainte cu incredere.
An Nou Fericit si La multi ani!

Raspunde
miremirc 31 decembrie 2011 - 11:26

Excelenta ideea !!!
La multi ani cu sanatate si cat mai multe retete in anul 2012 ! 😉

Raspunde
Fancy Cake 30 decembrie 2011 - 22:28

Foarte draguta ideea!
La multi ani si un an nou plin de impliniri!

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.