Tort Diplomat

141 comentarii

Dragilor, nu imi vine sa cred ca nu v-am aratat pana acum clasicul Tort Diplomat, pe care-l savuram mereu cu placere. Mai ales Cipi, caruia ii plac la nebunie torturile cremoase si racoroase!!!
De ziua lui, asadar, in 1 iunie, de ziua copiilor 😀 , l-am surprins cu bunatatea asta de tort, pe care il puteti face oricand, cu succes, acasa.

Lui Bogdi i-am pregatit alta trasnaie 😀

 

Ingrediente:

  • 5 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 500 ml lapte
  • 9 foite gelatina sau 15 g gelatina granule
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 1, 2 portocale
  • 1, 2 banane
  • 1 cutie compot de ananas (rondele)
  • 1, 2 kiwi, foarte bine coapte
  • 200 g piscoturi de sampanie

 

Mod de preparare:

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, le puneti in multa apa rece; daca folositi gelatina granule, puneti doar atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele). Se lasa, in ambele cazuri, sa se inmoaie cca. 10 minute, timp in care se prepara crema.

Se pregateste prima data baia de aburi, celebra bain-marie, punand un vas, plin pe jumatate cu apa, la fiert. Cand apa clocoteste, se da focul la minim.

Se freaca galbenusurile cu zaharul intr-un bol mic si adanc pana ce se albesc (cca. 2-3 minute). Se incalzeste laptele si se toarna peste compozitia spumoasa de galbenusuri; se transfera apoi compozitia intr-un alt vas, mai mic, care sa intre perfect in vasul cu apa clocotita de pe foc (fundul vasului in care ati pus compozitia nu are voie sa atinga apa de dedesubt). Se lasa la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, timp in care se amesteca des (mai mult spre finalul fierberii). Compozitia va fi destul de lichida chiar si la final, asa ca nu va speriati!!!

La sfarsit, crema se da deoparte si se adauga foitele de gelatina inmuiate si bine scurse sau gelatina granule, care e posibil sa fi absorbit toata apa si care nu se mai scurge ci se pune asa cum e. Se amesteca bine compozitia cu telul, dupa care se lasa la racit. Daca vreti sa grabiti intregul proces de racire, scufundati fundul vasului intr-un altul cu apa rece (aveti grija sa nu ajunga apa in crema).

Se bate apoi frisca cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza in compozitia rece. Crema se tine la frigider pana cand se pregatesc forma si fructele.

Se umezeste si se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm (daca forma e uda, folia se aseaza foarte usor).

Se pregatesc fructele: portocalele se feliaza pe latime, obtinand niste rondele frumoase si subtiri, si abia apoi se curata de coaja; kiwi la fel, iar bananele se taie in felii subtiri care se stropesc cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri (se oxideaza repede). Peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, kiwi, banane si portocale (aici intra in scena imaginatia proprie 😛 ). Totusi, trebuie retinut faptul ca kiwi proaspat (si ananasul proaspat) contine o enzima care distruge gelatina, astfel incat va recomand sa folositi kiwi-ul numai pe margini sau sa il opariti inainte (in putina apa clocotita cu zahar, ca la compot). Fructele din conserva sunt insa binevenite 🙂

Se toarna jumatate din compozitia racita peste fructe si se niveleaza (vedeti si in poze ca crema este inca lichida, dar se va intari dupa ce sta la frigider):

Se presara felii subtiri de banana sau bucatele de ananas (eu am ales banane, fiindca ii plac mult lui Bogdi). Tortul se tine cca. 12-15 minute la frigider, ca sa se inchege putin compozitia:

Se scoate apoi de la rece si se toarna restul de crema (tinuta la temperatura camerei) deasupra, peste fructe. Usor, fara graba, in asa fel incat sa acopere treptat fructele. Nu va stresati daca totusi feliile de fructe incep sa „danseze” 😀 Nu e deloc important ca fug din loc. Cand crema se incheaga, nici nu se va observa acest lucru, iar gustul tot minunat va fi!!!

La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:

Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider peste noapte, NEAPARAT peste noapte, ca sa nu aveti surprize! A doua zi, se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta)

Se poate orna cu frisca batuta, dar mie mi s-a parut foarte aspectuos asa simplu:

Detaliu:

 

Dupa cateva prim planuri absolut necesare pentru voi 🙂 …se imparte cu generozitate intregii familii, si mai ales sarbatoritului!!!

L-am savurat rece si cu o pooofta pe masura!!!

La multi ani, iubitule!!! 🙂

 

Sfat: In loc de rondelele de ananas de la baza tortului puteti folosi felii rotunde de portocala, si in locul feliilor de portocala de pe margini, puteti folosi felii rotunde de ananas.
…daca nu gasiti ananas feliat, folositi bucatele. Veti obtine un tort la fel de atragator!

In loc de feliutele de banana din mijlocul tortului (care la mine s-au deplasat, rebele 😀 ) puteti folosi bucatele de ananas, care vor da o nota si mai savuroasa, si proaspata, tortului. De altfel, puteti aseza inca un strat de piscoturi, bine insiropate cu suc din conserva de ananas deasupra lor, si de-abia apoi puteti turna restul de crema.
Dupa cum vedeti, combinatiile sunt infinite!!! :))
S-aveti pofta!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

141 comentarii

Crys Lyly 6 septembrie 2012 - 17:02

Foarte bun! L-am facut de foarte multe ori!

Raspunde
Ioana Pavel 31 august 2012 - 18:21

yamy yamy preferatul meu.

Raspunde
Rusu Ada 30 august 2012 - 19:48

acum am terminat si eu see you tortul…e la rece…vedem maine ce a iesit:P mersi de reteta:)

Raspunde
Hana Bintesh-Kumar 28 august 2012 - 11:24

mnammmmmmmmmmmmmmm

Raspunde
Sugar Oldman 29 august 2012 - 16:22

hello

Raspunde
Aurelia Turcitu 22 august 2012 - 14:39

es minunat

Raspunde
Victoria Balint 22 august 2012 - 07:58

danke–superb

Raspunde
Aury Hort 20 august 2012 - 15:22

sall nu am cuvinte ce bun o iesit si racoritor multumesc de reteta.

Raspunde
Liana 9 ianuarie 2021 - 20:35

Super bun ! Multumesc ptr reteta !

Raspunde
nina 17 iulie 2012 - 15:50

deci lam incercat si eu pt k nu puteam rezista dar la mine problema e totdeauna GELATINAAAAAAAAAAA asta foi naiba stie de ce nu sa intarit crema deloc stand la frigider chiar si 24 de ore ori eu nu stiu cum sa prepar gelatina ori ceva sa intamplat pt k am respectat reteta cu stictete te rog spunemi care este secretul gelatinei foi cum se pregateste pt a o pune in crema am mai patit eu k am puso in crema dupa ce sa dizolvat dar ciudat e faptul k gelatina fiind calda in contact cu crema rece sa intamlpat un fenomen ciudat adick gelatina da inchegat si sa facut k ata
doamne sunt atatea retete bune dar mie imi este frik sa mai incerc deoarece dusmanul meu gelatina nu imi iese nicodata

Raspunde
Anonymous 16 iulie 2012 - 17:26

buna Laura! multumim pt reteta extraordinar de usoara a acestui tort delicios. am batut recordul: am avut 3 torturi diplomat in 4 zile (aniversarea casatoriei pe 11, ziua mea de nastere pe 13 si a soacrei mele pe 14). toate au fost la fel de gustoase, chiar daca au diferit putin fructele. si tot nu m-am saturat: inca as mai savura o feliuta…
cu drag, Mioara

Raspunde
Floare de mai 11 iulie 2012 - 17:39

imi place tare mult ! o sa-l fac si eu cat de curand !

Raspunde
Violeta Bahna 10 iulie 2012 - 14:00

arata delicios,felicitari!

Raspunde
Anonymous 8 iulie 2012 - 22:01

Buna Laura,
Am si eu intrebare , si bineinteles daca ai putea sa imi si raspunzi , urgent 🙂
Eu folosesc fost de gelatina si tu ai scris sa se folosesca f Multa apa, cat Mai exact 500ml , 1l 🙂 , habar nu am … Pls , astept raspuns ul tau.
Multumesc frumos.
Raluca xxx

Raspunde
Laura 9 iulie 2012 - 23:05

Raluca, sper ca nu vin prea tarziu cu raspunsul…nu ne (prea) merge de cateva zile netu’ 🙁
Bine, deci, daca folosesti foite de gelatina, chiar nu conteaza cata apa pui, pentru ca oricum foitele, bine hidratate (le lasi cca. 10 minute in apa, rupte in jumatate…si le mai intorci din cand in cand sa nu se lipeasca) vor fi scurse de apa. De-abia dupa aceea le topesti (asa cum sint) la bain-marie sau la microunde, pret de 10-14 secunde, sau pana vezi ca s-au topit. La gelatina granule e important ca apa sa treaca cu doua degete deasupra ei, cum am mentionat si in postare, pentru ca acolo gelatina va absorbi toata apa 😉

Raspunde
Anonymous 17 mai 2012 - 10:52

Buna Laura,
Am facut si eu acest tort minunat si a iesit delicios.Doresc sa te intreb daca la acest tort frisca poate fi inlocuita cu crema mascarpone.Astept raspunsul tau cu nerabdare si iti multumesc din suflet pentru acest blog minunat care ma inspira in fiecare zi.

Raspunde
Anonymous 29 aprilie 2012 - 14:42

nu-mi vine sa cred ca am facut eu asa ceva!!! 😀 a iesit delicioooooooos!!! multumesc mult!!!!

Raspunde
Andreea 17 aprilie 2012 - 23:54

L-am facut, a fost absolut delicios, iti multumesc pentru reteta si pentru indicatii. Un sfat pentru cei care incearca sa urmeZe pasii ‘ca la carte’: imbraca lingura nu se refera la intarirea cremei, ci doar la ingrosarea ei intr-o densitate un pic mai mare. Era cat pe ce sa dau crema in fiert asteptand sa se intareasca, cred ca gelatina m-a salvat :). Inca o data tare, tare multumesc! Abia astept sa il mai fac o data!

Raspunde
Anonymous 13 aprilie 2012 - 09:51

Buna Laura,
felicitari ptr.reteta de tort Diplomat..vreau sa stii k nici nu am facut-o(ma pregatesc)dar sunt sigura k va iesii nemaipomenitttt!!!!
inca odata FELICITARI!e o reteta k la carte!

Raspunde
Anonymous 5 aprilie 2012 - 18:51

Buna Laura, vreau sa stiu daca pot folosii gelatina praf pentru acest tort, mersi

Raspunde
Anonymous 25 februarie 2012 - 23:47

tocmai am gustat din tort… felicitari Laura! sincera sa fiu la inceput eram puin dezamagita de crema… dar dups ce am pus o la frigider s a intarit foarte bine. un tort extraordinar merita incercat!

Raspunde
Maia 22 februarie 2012 - 11:24

Felicitari si multumiri din suflet pentru timpul pe care-l impartasiti cu noi, postand aceste minunate retete, pentru retetele in sine, atat de bine descrise in cuvinte si imagini. Am facut si eu tortul, impreuna cu sora mea, de ziua mamei noastre, in urma cu o saptamana. A fost delicios, toata lumea l-a savurat, de la bunica de 85ani(care nu mai sta foarte bine cu dantura 🙂 ) pana la cel mai mic, de un an si jumatate.
Inca o data felicitari! La cat mai multe retete!

Raspunde
lavinia 10 februarie 2012 - 19:15

buna.am descoperit blogul d-voastra in urma cu cateva luni, il urmaresc zilnic, se aproprie ziua mea 1 Martie si as vrea sa fac acest minunat Diplomat dar am o frica foarte mare ( sunt incepatoare in ale coptului) ca nu mi va iesi. Am de gand sa-l incerc totusi.
Blogul d-voastra e intr-adevar super.

Raspunde
Anonymous 2 februarie 2012 - 17:38

Mda,sa povestesc si urmarea pataniei mele.Pana la urma mi-am raspuns singura la intrebari, cautand pe net.Cel mai probabil crema s-a branzit din cauza focului un pic prea mare, ma grabeam ce-i drept si adevarul este ca eu m-am gandit ca focul mic e pt a nu se prinde/ afuma crema, nicidecum ca risc sa se branzeasca.Lipsa de experienta si-a spus cuvantul:)Oricum am gasit undeva ca o pot drege(nu aveam nici timp, nici igrediente pt alta)cu niste apa clocotita in care adaug crema treptat. Ei bine, chiar a mers,adica n-a iesit ea chiar cum trebuia, dar oricum parea o crema.Si cand am amestecat-o cu frisca cu greu ti-ai fi dat seama de dezastrul initial.La gust a fost foarte ok, ca si aspect nu era chiar atat de fina compozitia ca in fotografiile Laurei.Dar a avut un succes nebun tortul, toata lumea a mancat 2 felii, iar sotul meu nu doar ca a fost foarte incantat, dar mi-a spus ca daca n-ar fi stiut de la mine patania cu crema, n-ar fi banuit ca ceva n-a mers cum trebuia.Oricum in curand il voi reface, de data asta cu mai multa atentie si mai multa rabdare, mi-am invatat lectia.:)Multumesc Laura pt reteta!

Raspunde
Anonymous 1 februarie 2012 - 13:13

Buna Laura.Sunat o mai veche cititoare si admiratoare a retetelor tale si pt ca azi e ziua sotului meu m-am hotarat sa-i fac acest tort.Problema e ca nici n-am inceput bine si deja ceva nu e in regula,in sensul ca mi s-a branzit crema si nu-mi explic de ce. Am urmat intocmai pasii retetei, am batut galbenusurile cu zaharul, am pus laptele si pe foc mic am pus-o la fiert. Ei bine s-a branzit.In prima faza am dat vina pe lapte, dar l-am incercat si e bun.Banuiesc ca ar trebui sa arate ca o ciulama nu? Oare mai pot face ceva? As face alta dar imi e sa nu patesc la fel.Unde am gresit?Monica

Raspunde
Cristina D 29 ianuarie 2012 - 22:17

buna. am auzit de blogul tau de la o prietena care a incercat tortul diplomat. i-a iesit f bun si ma gandeam sa il fac si eu,tinand cont ca retetele mele ies cam 🙁 de la o vreme.
am o nelamurire totusi, eu nemai-lucrand cu gelatina. in ce cantitate de apa ar trebui pusa gelatina pliculete?? mi-e sa nu pus gresit si sa nu iasa :”>
some help would help 🙂

Raspunde
Anca 28 ianuarie 2012 - 20:55

Draga Laura, am incercat si aceasta reteta de pe blog-ul tau si mi-a iesit de exceptie. In loc de piscoturi, eu fac un blat de pandispan:) Iti multumesc pentru toate minunatiile pe care le postezi!

Raspunde
Mimi 13 ianuarie 2012 - 22:08

In sfarsit am facut si eu Diplomat.a iesit absolut delicios si arata fabulos.Deci , dupa cupola ninsa cu ciocolata ,asta este al doilea tort din viata mea.spre marele meu noroc a iesit foarte bine si s-a „inchegat ” foarte repede.Noi l-am last doar vreo 4 ore la frigider.Nu am mai avut rabdare si l-am taiat.
Ce am facut eu diferit.mi s-a parut ca crema era prea moale si cand am batut frisca am pus in ea un intaritor de frisca.Cand am incorporat frisca ,crema s-a facut groasa, tocmai buna de pus in tava.
multumesc Laura.datorita blogului tau am decoperit ca „bucatareala” nu-i chiar asa nasoala cum mi se parea :))))

Raspunde
Anonymous 12 ianuarie 2012 - 16:31

Buna fetelor, am facut si eu acest tort, cu toate ca crema avea un gust bun din pacate nu s-a intarit compozitia cu toate ca a stat o noapte intreaga la frigider, cred ca am gresit cu gelatina nemaifolosind pana acum, va rog sa explicati exact cum se procedeaza cu gelatina, si nu ar fi mai bine sa fie pusa in suc de compot? va multumesc

Raspunde
Anonymous 7 ianuarie 2012 - 14:34

Buna.Urmaresc de ceva vreme blogul tau si mi se pare genial…Iti multumesc ca ai postat reteta de diplomat,care a iesit SUPER!!!Multa bafta in continuare

Raspunde
Gianina 3 ianuarie 2012 - 16:16

Buna Laura

Am incercat si eu reteta ta pentru revelion insa am avut o problema, mi-au alunecat fructele de pe el, in rest a iesit foarte bun si s-a mancat si asa „dezmembrat”…ce sa fac sa nu mai alunece fructele de pe el?

Raspunde
Carmen 14 octombrie 2011 - 00:22

arata super tortul.azi e ziua mea si cum sambata am musafiri mi-am propus sa fac tortul acesta.dupa cum vad e usor de facut si arata delicios.multumesc de idee

Raspunde
Anonymous 1 octombrie 2011 - 14:16

cu ce pot sa inlocuiesc piscotirile?eu nu am piscoturi…

Raspunde
niculina 18 septembrie 2011 - 16:10

spunemi te rog de ce nu sa intarit crema pt k eu am facut totul asa cum era scris in reteta si in plus a stat la frigider 12 ore sunt asa dezamagita de mine pt k miam pus atatea sperante in acest tort era pt al dariu

Raspunde
emilia 2 august 2011 - 14:23

Am facut si eu acest tort a iesit intradevar foarte gustos ,a fost mancat cu mare placere

Raspunde
Mihaela Mihai 3 iulie 2011 - 12:46

Super arata tortul. Multumesc din suflet pentru reteta. Mi-am bucurat si eu familia cu el. Am incercat o varianta jumatate de crema cu cacao. Iar retele de vara toate arata foarte gustoase.

Raspunde
Simona G 19 iunie 2011 - 22:43

mi-a fost tare frica sa nu fi fiert prea mult galbenusurile cu laptele dar…a iesit minunat,delicios.Am pregatit si rulada cu piept de pui si foietaj numai ca am pus piept de curcan….nu mai trebuie sa spun…aratau spectaculos iar gustul…pe masura.MULUMEEESC!!!

Raspunde
Ioana Ionescu 10 iunie 2011 - 13:35

Uite si pozele, daca e voie sa pun link catre pagina de Facebook

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.213075438733379.55430.100000927721052&saved

Raspunde
Ioana Ionescu 10 iunie 2011 - 13:19

L-am facut aseara si la 12 noaptea fi-miu n-a mai rezistat cu el in frigider, asa ca a trebuit sa dam iama in el. Am vrut de la inceput sa fac cu 2 randuri de piscoturi si am facut un pic mai multa crema (6 oua si 400 ml de frisca plus ceva mai mult zahar ca sa nu sufere de lipsa de gust :P). A iesit super frumos si i-am facut o sumedenie de poze. N-am cum sa le postez asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant 🙂
Folia nu se lipeste nici un moment de tort, mai degraba de cratita/forma. Eu nu stiam cat de inalt iese si l-am facut intr-o oala mare. A durat ceva pana l-am convins sa coboare pe tava de tort, iar fi-miu se speria de fiecare data cand intorceam oala cu fundul in sus 😉

Inca o data repet: este nemaipomenit de bun, chiar daca am pus banane, ananas si caise (asta am avut)

Se face foarte usor si repede, partea cu racitul dureaza mai mult si pune nervii la incercare, dar merita :*

Raspunde
Anonymous 10 iunie 2011 - 09:23

laura te rog din suflet sa-mi spui daca nu s elipeste folia alimentara de tort si daca se ia usor la final. as vrea sa fac exact ca tine, cu susul in jos:P dar mi e frica ca nu o sa mi iasa, te rog raspundemi 😀
Laura (tiza ta)

Raspunde
miremirc 8 iunie 2011 - 09:42

imi place cum arata 🙂

Raspunde
yaya6 7 iunie 2011 - 18:03

am salvat reteta ta,e simpla si pare tare bun

Raspunde
ionelahentea 7 iunie 2011 - 15:20

Arata delicios! Felicitari inca o data ,Laura! Sa ne incanti tot asa cu minunatii culinare. O sa -l incerc si eu , cu siguranta.

Raspunde
Licuta Marin 6 iunie 2011 - 21:04

Un deliciu!…

Raspunde
pansy 6 iunie 2011 - 20:30

tortul asta e printre preferatele mele.sa-ti taiasca iubitul si tu alaturi de el,sa fiti fericiti si sanatosi ,cu bune si cu celelalte!.sa fie cum vreti voi !

Raspunde
felicia (mangalia) 6 iunie 2011 - 17:31

Deci a fost ziua lui Cipi…..aha si nu zici nimic………….noi te rugam sa-i transmiti din partea noastra multa sanatate,fericire si……”LA MULTI (B)ANI!!!!!!!!!PS.Tortul minunat!!!!!

Raspunde
cooking-love 6 iunie 2011 - 17:26

wuau¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡delicius¡¡¡¡
besos.

Raspunde
Alina---Explora Cuisine 6 iunie 2011 - 17:11

Vai de capul meu, deci crema tortului ma da gata, atat de fain ti-a iesit, mmmm, superb!

Raspunde
Dina Schiopu 6 iunie 2011 - 12:02

Buna Laura !
Noroc trebuie sa scriu si nu sa vorbesc pentru ca n-as putea,am prea multa apa-n gura 😀 Arata senzational tortul si sunt convinsa ca este delicios.
As dori sa te intreb cam cate kg. are tortul facut din aceste cantitati de ingrediente.Fiul meu termina gradinita si vreau sa fac un astfel de tortulet pentru „reuniunea” de la sfarsit insa am nevoie de un tort din care sa iasa cel putin 30 de portii de cate 100-150 de grame.
Poopici si mult spor la realizarea de minunatii culinare cu care ne incanti mereu !
Dina Schiopu

Raspunde
Daniela 6 iunie 2011 - 12:00

Mamma mia, ce bunaciune cu fructe…

Raspunde
Federica 6 iunie 2011 - 11:57

mamma mia che delizia!!complimenti come smepre!!!!!!!!baci!

Raspunde
caterina.straight 6 iunie 2011 - 11:49

Buna, Laura!
il voi face la sfarsit de saptamana, arata foarte bine si cred ca e la fel de bun…

Raspunde
catkitchen 6 iunie 2011 - 10:10

delicios si racoros !!!!
ffff bun pentru aceste zile calduroase …

Raspunde
1 2 3

Dă-i un răspuns lui ionelahentea Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.