
Ingrediente pentru 8 portii:
- 5 foi de clatite (vezi reteta de la: Clatite -reteta de baza)
Umplutura:
- 350 ml smantana pentru frisca
- 60 g zahar pudra vanilat
- 6 portocale
Sos de caramele:
- 175 g caramele cu lapte
- 50 ml smantana pentru frisca
Decor:
- 50-100 g de nuci sau alune
- 1 portocala, curatata si desfacuta felii
Mod de preparare:
Pentru sosul de caramele, care se prepara primul, pentru a avea timp sa se raceasca, puneti frisca lichida, nebatuta, si caramelele intr-o cratita cu fundul gros si lasati la fiert, la foc mic, cca. 6-8 minute, pana se topesc:
Timpul se poate scurta daca folositi caramele cu lapte…un pic mai simple (adica mai moi), cum am folosit cu o alta ocazie: Caramelele lui Cipi! 😛
Lasati sosul de caramele deoparte, la racit.
Preparati apoi clatitele, incercand sa le faceti putin mai groase decat in mod obisnuit.
Pentru umplutura, puneti frisca rece, nebatuta, intr-un vas si bateti impreuna cu zaharul vanilat pana incepe sa se intareasca.
Desfaceti portocalele in felii:
Puneti o foaie de clatita pe un platou, acoperiti-o cu putina frisca si cateva felii de portocala:
Repetati operatia cu urmatoarele straturi pana consumati toate ingredientele , terminand cu o foaie de clatita goala.
Asezati apoi nucile sau alunele, cat si ultimele felii de portocala pe ultima clatita:
Turnati deasupra sosul de caramele:
Puteti lasa tortul la frigider o jumatate de ora sau chiar si mai mult..sau il puteti servi imediat. Oricum ar fi, serviti-l cu pofta!! 🙂
Noua ne-a placut foarte mult!
Sfat: daca reusiti sa inlaturati pielitele albe ale feliilor de portocala, va veti bucura de un gust si mai bun si mai intens!
11 comentarii
Buna,Laura! Iti urmaresc site-ul de ceva vreme si vad ca esti foarte priceputa si talentata ,te admir foarte mult pentru asta,toate deserturile si mancarurile postate aici arata fabulos.
Desi am doar 13 ani,am o pasiune foarte mare,gatitul,am incercat pana acum multe din reteltele tale.
As dori da te intreb ceva: Unde se gasesc caramelele Cipi ,pentru ca eu nu am mai vazut de foarte multa vreme.
Cu drag , Rossy
vai,cum arata!:X ma innebuneste,de abia astept sa incerc reteta asta,mereu cand intru pe blogul tau ii vad poza in dreapta si nu ma pot abtine sa nu dau click pe ea:))
Buna Laura.Am facut si eu astazi acest tortulet, insa eu am pus si kiwi este super super, iar caramelul e demential.Ai niste retete super super, te felicit.
Te pup
Am facut acest tortulet din clatite, sambata dar nu am facut si partea cu caramele. Mie nu imi prea place zaharul ars (caramelele). In schimb in loc de stratul de frisca simplu am pus o crema facuta din 250g mascarpone, 300g frisca batuta, 2 galbenusuri frecate cu 100g de zahar. Peste care am pus felii de portocale si banane. Am repetat operatiunea, ca sa fie „3 etaje” exact ca in reteta Laurei Sava. Ultimul strat, care este si fata tortului, am imbracat-o numai in frisca. In functie de imaginatie banuiesc ca te poti juca cum vrei. Este foarte buna si aceasta combinatie. A fost foarte apreciat de familia mea si prieteni. Doresc sa ii multumesc Laurei, pentru retetele minunate pe care ni le ofera! Succes in continuare si la cat mai multe prajiturele!
Laura,l-am facut aseara. A iesit super!! Si gust si aspect si foarte usor de facut..Iar combinatia este dementiala, portocalele reducand din dulceata caramelului. Multumeeescc!!! 🙂
Mai,sincer arata super bine….am sa-l incerc cu siguranta,cred ca e si simplu si rapid de pregatit acest desert
HRISTOS A INVIAT!!!!!! Draga Laura vreau sa-ti spun ca te admir foarte mult si sa-ti multumesc totodata ca datorita tie fiica mea de 21 de ani s-a apucat de gatit.I-au iesit niste mancaruri super.Eu am facut cremsnit,a iesit superrrr.Toate cele bune.
Alina, si pentru tine am aceeasi intrebare intrebatoare 😛
…astept impresii 🙂
Mamichan, ai ajuns sa-l faci?! …si daca da, cum ti s-a parut? 🙂
Pupici si tie, te mai astept pe-aici!
Arata super! O sa incerc reteta! Spor!
Arata super!!!!!!!!Azi vreu sa fac acest tortulet neaparat ;)Pupici si spor la bucatarit!