Luna octombrie ii este dedicata in intregime mamei mele. In primul rand, pentru ca e ziua ei de nastere, dar si pentru ca e tare harnicuta si ne face, ca-n fiecare toamna, tot felul de bunatati. Ca sa ii multumesc ca ne poarta mereu de grija, dar mai ales pentru a o sarbatori, i-am facut un tort cu visine si mousse de ciocolata, exact pe gustul ei 🙂
Te iubim, buni, sa fii sanatoasa si sa te avem langa noi cat mai mult!!!!!
Ingrediente:
Blat „Diavolo”:
- 35 g cacao
- 60 g zahar brun
- 160 ml lapte (fierbinte)
- 150 g unt (moale)
- 120 g zahar tos
- 3 oua
- 220 g faina
- un varf cutit bicarbonat
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare
Crema de ciocolata neagra:
- 200 g unt (80% grasime)
- 50 g zahar pudra
- 300 g ciocolata 50% cacao
!!! Daca nu agreati cremele (mai grele) cu unt, puteti folosi aceasta crema de ciocolata, delicioasa 🙂
Mousse de ciocolata alba:
- 200 g ciocolata alba
- 4 galbenusuri
- o lingura zahar
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 ml lapte
- 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule
In plus:
- un borcan compot de visine (fara samburi)- 720 g
- pudra de cacao
- dulceata de visine
Pentru voi, cu drag 🙂
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt fundul unei forme cu diam. de 26 cm.
Puneti visinele intr-o sita, la scurs.
Pentru blat, cerneti intr-un castron faina, bicarbonatul, praful de copt si sarea (cat luati cu trei degete). Intr-un alt castron, puneti cacaua impreuna cu zaharul brun si jumatate din laptele fierbinte si amestecati energic, pana obtineti o pasta moale. Adaugati restul de lapte si amestecati incontinuu pana ce compozitia este omogena.
In continuare, frecati untul moale, scos din timp din frigider, cu zaharul tos pana la obtinerea unei creme spumoase (cca. 3 minute), apoi puneti ouale, unul cate unul, alternand cu compozitia uscata, de faina. Puneti un ou, o parte de amestec uscat, inca un ou etc 🙂
La final, adaugati pasta de cacao si amestecati totul foarte bine.
Turnati compozitia in forma pregatita, nivelati cu dosul unei linguri si puneti la copt pentru cca. 25-28 de minute (faceti testul scobitorii, pentru a fi siguri).
Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.
Crema de ciocolata neagra se face foarte usor: topiti ciocolata, rupta in bucatele, intr-un vas, la bain-marie. Sau la microunde, facand pauze, pentru a amesteca ciocolata pana se topeste. Frecati untul, moale, cu zaharul pudra cateva secunde la putere maxima, pana cand obtineti o spuma usoara, apoi incorporati ciocolata topita.
Blatul de ciocolata se taie transversal (in jumatate). Nu-l manevrati mult, pentru ca e fraged si se rupe usor!
Asezati un blat inapoi in forma de tort (cel mai drept) si acoperiti-l cu crema de ciocolata. Puneti mai multa crema in mijlocul tortului, pentru ca blatul care vine deasupra e usor bombat si crema se duce mai mult spre margini.
Asezati celalalt blat deasupra cremei, cu partea bombata in jos, si apasati usor, sa fie cat mai uniform.
Blaturile nu se insiropeaza! Se pune forma in frigider si se pregateste mousse-ul de ciocolata alba.
Pentru spuma de ciocolata alba, puneti foitele de gelatina intr-un bol cu apa rece si lasati-le la hidratat cca. 10 minute.
In acest timp, bateti galbenusurile cu zaharul pana se spumeaza (cca. 1 minut). Adaugati in fir subtire laptele cald si amestecati continuu.
Apoi, puneti compozitia la foc mic si cand se infierbanta, adaugati ciocolata alba, rupta in bucatele. Amestecati energic, pana cand se topeste.
Dati deoparte; scoateti foitele de gelatina din apa si adaugati-le, pe rand, in ciocolata fierbinte, amestecand foarte bine dupa fiecare. Bateti frisca, nu foarte tare, si adaugati-o in crema.
La final, scoateti tortul din frigider; turnati jumatate din spuma de ciocolata alba peste blat si asezati cat mai uniform visinele (fara samburi). Turnati restul de crema si nivelati.
Tortul se acopera cu folie alimentara transparenta (pentru a nu prinde un gust neplacut) si se repune in frigider. Se lasa minim 3 ore, pentru ca gelatina sa actioneze, dar ideal ar fi sa il lasati peste noapte.
Scoateti-l cu cca. o ora inainte de a-l servi, pentru ca crema de unt sa se mai dezmorteasca 😀
Tortul cu visine se presara cu cacao chiar in momentul in care il serviti, iar in mijloc se pun cateva visine din dulceata.
A fost delicios!!!
15 comentarii
Buna ziua! Fac tortul Dvs de multă vreme si iasă super!!! Întotdeauna. Si e si foarte apreciat. Acum am de facut inul mai mare. Întrebarea este: pt o tava de 24×37 e suficient daca dublez cantitățile? Multumesc frumos pt răspuns si reteta!
Buna seara! As vrea sa fac tortul, dar in forma dreptunghiulara. Dublez cantitatile? Pot sa fac 2 blaturi separat ca poate nu pot sa-l tai uniform? Multumesc!
Buna Laura!Am testat ieri reteta de tort pentru ziua mamei si a iesit excelent 😀 am inlocuit cei drept crema de unt (nu le agreez in general) cu o crema de mousse.Multumesc pentru reteta :*
Madalina draga, cu un pic de intarziere, dar din toata inima, ii urez mamei tale „La multi ani!”, iar tie multi pupici pentru realizarea acestui delicios tort. Chiar daca ai optat pentru crema no.2 😀
Buna Laura!!!
As putea sa acopăr tortul in glazura de ciocolata albă!?
Mulțumesc !!!!
Adina draga, stratul de ciocolata alba este spumos si destul de fragil…
Mai precis, la ce te referi cand spui „glazura de ciocolata alba”?! La ciocolata alba, simpla, topita?! Daca e asa, cred ca nu e o idee prea buna, pentru ca atunci cand se va raci, se va intari si vei taia foarte greu tortul. Daca insa faci un ganache (proportii egale de ciocolata si frisca lichida) sau un sos de ciocolata, in genul asta: http://www.laurasava.ro/2016/09/15/cupcakes-cu-lamaie-si-iaurt/ s-ar putea sa mearga 🙂
Ma gândeam la 250gr cioco albă amestecată cu 125 ml frișca … Ce zici???
Poti incerca, Adina 🙂
Smantana pentru frisca sa fie cat mai grasa, sa nu folosesti frisca lichida vegetala!!!
De-abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit :))
Daca aleg crema de ciocolata fara unt, cantitatile raman ca pentru acel tort sau trebuie ajustate la aceasta reteta?
Manuela, buna intrebare 😀 Cantitatile ar trebui ajustate, intr-adevar. Eu zic sa injumatatesti crema de la tortul fara coacere, pentru ca altfel stratul de ciocolata „neagra” ar fi prea „greu” 😉
Bună. Va rog sa îmi spuneți dacă frișca bătută se pune în ciocolata calda ? Sau se lasă la răcit și apoi se adaugă frișca? Iar la crema de ciocolata , după ce se bate untul spuma, ciocolata topita se lasă la răcit? Nu se întărește? Sau se pune peste unt calda ? În cazul asta, nu se lichefiaza? Mulțumesc. Vreau sa fac acest tort pentru soțul meu și vreau sa iasă perfect. Am un cuptor foarte rău și am emoții și vreau sa știu totul dinainte sa ma apuc de el.
Le luam pe rand 🙂
1. Desigur, e foarte bine ca ciocolata sa fie deja rece cand se adauga frisca batuta dar eu n-am mai avut timp s-o las sa se raceasca in totalitate.
2. La fel, ciocolata topita e bine sa fie racorita cand se amesteca cu untul. Se amesteca rapid apoi si e gata! Nu se exagereaza cu amestecatul.
Tin pumnii si astept vesti!!!!
Mersi frumos. Revin cu vesti !
Ce bine arata!!
Banuiesc ca este un tort foarte dulce.
Ma bucur mult ca-ti place, Bella 🙂
E, intr-adevar, un tort dulce, insa visinele il mai tempereaza putin :)))