Nu am mancat de muuult timp o prajitura atat de simpla si atat de buna ca aceasta prajitura cu mere si scortisoara, pe care am ochit-o in bucataria lui Lindsay. Scortisoara a fost scanteia care mi-a aprins pofta de-a o incerca 😛 .
..si pozele ei delicioase…si faptul ca se prepara usor…si ca n-are ingrediente pretentioase…si…
In fine, sunt absolut sigura ca o sa va placa!!!!! 😀
Ingrediente:
Pentru blatul de mere:
- 200 g zahar brun
- 1 ou mare
- 80 ml ulei
- 240 ml lapte batut
- 240 g faina
- un praf de sare
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- un varf de cutit praf de copt
- 2 cuisoare macinate
- putina nucsoara rasa
- 1 lingurita rasa scortisoara (pudra)
- 250 g mere, taiate cubulete, cantarite dupa ce au fost decojite si fara cotor
Pentru stratul de scortisoara:
- 50 g zahar brun
- 1 lingurita scortisoara (pudra)
- 1 lingura mare unt (rece)
Si, din nou, ma voi lauda cu merele noastre zemoase si incredibil de aromate!!! Le iubesc 😀
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Pentru blat, se amesteca ingredientele in ordinea data: zaharul cu oul (se mixeaza cateva secunde), uleiul, laptele batut, faina amestecata intr-un bol separat cu praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt si bicarbonatul (se cern impreuna si se adauga in compozitie). La final se adauga mirodeniile (daca vreti, puneti doar scortisoara) si bucatelele de mere (decojite in prealabil). Compozitia se amesteca usor si scurt (nu exagerati cu amestecatul) cu o spatula si se toarna intr-o forma de prajitura (31×23 cm), bine unsa cu unt.
Pentru toppingul de scortisoara, se rade untul rece pe razatoarea mare direct peste compozitia din tava sau se sfarama in mici bucatele cu degetele deasupra blatului. Cat mai uniform, in ambele cazuri 🙂 Zaharul brun se amesteca cu pudra de scortisoara si se presara deasupra prajiturii, la fel, intr-un strat cat mai uniform. Prajitura se coace cca. 30-35 de minute. Cand e bine racorita, se poate taia…si infuleca 😀
E pufoasa, cu un strat crocant si delicios de scortisoara dulce. Vara (dar de ce nu si iarna???) o puteti savura cu un glob mare de inghetata de vanilie.
Ma duc sa-mi mai iau o bucata!!! :))
11 comentarii
As incerca-o arata super, dar nu e usor prea unsa ?
Maria, sa stii ca si mie mi s-a parut asa, dupa ce am vazut pozele 😀 …dar, crede-ma, nu e asa. Totusi, daca vrei, poti sa pui doar 50 ml ulei la blat, iar lingura de unt de la „glazura” sa fie rasa. Sper sa-ti placa!!!
pot inlocui laptele batut cu iaurt? multumesc
Raluca, n-am incercat, nu stiu sigur, sigur, dar rau n-are cum sa iasa! 😀
Daca ti-a placut, sa-mi dai de veste, te rog! Pupici!!!
Azi am reusit sa o fac, cu lapte batut cum ai scris reteta. Este excelenta intr-adevar. Foarte aromata, iar stratul crocant de deasupra este demential. Cred ca am scapat putin mai mult bicarbonat+praf de copt si a iesit putin mai inalta. O voi repeta cu siguranta, ne-a placut f mult. Voi incerca si cu iaurt, lapte batut nu am mereu in casa. Multumesc de reteta! Excelenta!!
Ma bucur din tot sufletul, Raluca draga!!!!
Sigur va fi buna si cu iaurt. O voi incerca si eu asa 🙂
Buna Laura, ma tenteaza prajitura, dar cantitatea de mere nu e prea mica? Doar 250gr? Asta înseamna 1 mar sau 2!
Mariana draga, cantitatea nu se refera la marul intreg, ci la merele decojite si fara cotor (doar pulpa marului). Doar atunci le cantaresti si trebuie sa obtii 250 g.
Desigur, daca vrei, poti pune chiar un pic mai mult 🙂
Maine o incerc! Merc iLaura!
Lauraaaa, mainele ala de ieri s-a-ntamplat azi! 😀
AI reusit s-o faci?! Si daca da, cum ti s-a parut?
Lauraaaa, mainele ala de ieri s-a-ntamplat azi 😀
AI reusit s-o faci?! Si daca da, cum ti s-a parut?