
Nu am mancat de muuult timp o prajitura atat de simpla si atat de buna ca aceasta prajitura cu mere si scortisoara, pe care am ochit-o in bucataria lui Lindsay. Scortisoara a fost scanteia care mi-a aprins pofta de-a o incerca 😛
..si pozele ei delicioase plus faptul ca se prepara usor…si ca n-are ingrediente pretentioase… In fine, sunt absolut sigura ca o sa va placa!!!!! 😀
Ingrediente:
Pentru blatul de mere:
- 200 g zahar brun
- un ou mare
- 80 ml ulei
- 240 ml lapte batut
- 240 g faina
- un praf de sare
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- un varf de cutit praf de copt
- 2 cuisoare macinate
- nucsoara rasa (un sfert de lingurita)
- pudra de scortisoara (una, doua lingurite)
- 250 g mere, taiate cubulete, cantarite dupa ce au fost decojite si fara cotor
Pentru stratul de scortisoara:
- 50 g zahar brun
- 2 lingurite scortisoara (pudra)
- o lingura mare unt (rece)
Sfat: la blat, daca vreti, puneti doar scortisoara.
Si, din nou, ma voi lauda cu merele noastre zemoase si incredibil de aromate!!! Le iubesc 😀


Foarte multe mere am strans anul asta!!! Ma bucur mult, mult!

Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Ungeti bine cu unt o forma de prajitura (31×23 cm).
Preparare blat:
Amestecati ingredientele in ordinea data: zaharul cu oul (se mixeaza cateva secunde), uleiul si laptele batut.
Amestecati faina cu praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt si bicarbonatul si cerneti-le printr-o sita deasupra compozitiei.
La final, adaugati mirodeniile si bucatelele de mere (decojite in prealabil).
Compozitia se amesteca usor si scurt (nu exagerati cu amestecatul) cu o spatula si se toarna in forma pregatita.
Topping de scortisoara:
Radeti untul rece pe razatoarea mare direct peste compozitia din tava sau sfaramati-l in mici bucatele cu degetele deasupra blatului. Cat mai uniform, in ambele cazuri 🙂
Zaharul brun se amesteca cu pudra de scortisoara si se presara deasupra prajiturii, la fel, intr-un strat cat mai uniform.
Prajitura se coace cca. 30-35 de minute. Cand e bine racorita, se poate taia…si infuleca 😀



E pufoasa, cu un strat crocant si delicios de scortisoara dulce. Vara (dar de ce nu si iarna???) o puteti savura cu un glob mare de inghetata de vanilie.
Ma duc sa-mi mai iau o bucata!!! :))



12 comentarii
Buna, daca de poate sa specificati in reteta exact cand trebuie folosit mixerul si cand spatula, de la ce ingrediente mai exact. Sunt si persoane incepatoare si nu stiu exact cum si cand sa le foloseasca. !! Eu am folosit spre exemplu mixerul si cand am batut faina si a iesit tare, apoi mi am dat seama ca s a prea aerat si am mai facut inca un blat, am folosit spatula cand am inceput sa pun faina. Multumesc si sper sa ne intelegeti si pe noi incepartoarele, iar aceste mici trucuri ne-ar ajuta in bucatarie. 🫶🏼
As incerca-o arata super, dar nu e usor prea unsa ?
Maria, sa stii ca si mie mi s-a parut asa, dupa ce am vazut pozele 😀 …dar, crede-ma, nu e asa. Totusi, daca vrei, poti sa pui doar 50 ml ulei la blat, iar lingura de unt de la „glazura” sa fie rasa. Sper sa-ti placa!!!
pot inlocui laptele batut cu iaurt? multumesc
Raluca, n-am incercat, nu stiu sigur, sigur, dar rau n-are cum sa iasa! 😀
Daca ti-a placut, sa-mi dai de veste, te rog! Pupici!!!
Azi am reusit sa o fac, cu lapte batut cum ai scris reteta. Este excelenta intr-adevar. Foarte aromata, iar stratul crocant de deasupra este demential. Cred ca am scapat putin mai mult bicarbonat+praf de copt si a iesit putin mai inalta. O voi repeta cu siguranta, ne-a placut f mult. Voi incerca si cu iaurt, lapte batut nu am mereu in casa. Multumesc de reteta! Excelenta!!
Ma bucur din tot sufletul, Raluca draga!!!!
Sigur va fi buna si cu iaurt. O voi incerca si eu asa 🙂
Buna Laura, ma tenteaza prajitura, dar cantitatea de mere nu e prea mica? Doar 250gr? Asta înseamna 1 mar sau 2!
Mariana draga, cantitatea nu se refera la marul intreg, ci la merele decojite si fara cotor (doar pulpa marului). Doar atunci le cantaresti si trebuie sa obtii 250 g.
Desigur, daca vrei, poti pune chiar un pic mai mult 🙂
Maine o incerc! Merc iLaura!
Lauraaaa, mainele ala de ieri s-a-ntamplat azi! 😀
AI reusit s-o faci?! Si daca da, cum ti s-a parut?
Lauraaaa, mainele ala de ieri s-a-ntamplat azi 😀
AI reusit s-o faci?! Si daca da, cum ti s-a parut?