Dedic aceasta prajitura rapida cu branza dulce socrelei mele dragi Nuti 😛 , caci de la ea o am. Dar si voua, bineinteles!!!
E absolut delicioasa, deci trebuie neaparat s-o incercati!
Eu am facut-o si in tava dreptunghiulara, si in forma rotunda, sub forma de tort, si, desigur, asa cum o puteti vedea in pozele noi afisate,in forma patrata…de fiecare data bucurandu-ma de-un maaare succes 😀
Iar daca va plac merele mai mult, puteti incerca aceasta varianta: Prajitura cu mere si bezea
Ingrediente:
Blat:
- 100 g unt
- 50 g zahar
- 200 g faina
- 1 ou mare
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 1/2 lingurita praf de copt
Crema:
- 3 galbenusuri
- 1 ou (intreg)
- 100 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
- 500 g branza dulce
- 300 ml lapte
- 3 linguri rase gris
- 1 plic praf budinca de vanilie (40 g)
- 2-3 linguri stafide (optional)
Pentru bezea:
- 3 albusuri
- 200 g zahar
Sfat: prajitura iese extraordinar de buna si cu ricotta, daca nu aveti branza dulce, proaspata, de vaci iar praful de budinca se poate inlocui cu amidon.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la foc potrivit (180 grade C). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de copt. Eu, cum va spuneam, am facut-o si intr-o tava rotunda de tort, cu diam. de 26 cm, si intr-o tava de cca. 20×30 cm dar acum am folosit o forma de 24/24 cm.
Pentru blat, se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul (folositi mixerul). Se amesteca 2, 3 minute, pana nu se mai simte zaharul. Se adauga oul intreg si se mai amesteca putin. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul (daca nu vreti sa folositi bicarbonat, inlocuiti-l tot cu praf de copt); se adauga peste compozitia cu unt.
Se amesteca usor, pana se formeaza un „bulgare” de aluat. La inceput, va fi mai sfaramicios, dar apoi se leaga. Il puteti amesteca si cu mainile, daca vreti. Se intinde apoi intr-un strat cat mai uniform direct in tava.
Pentru crema, se amesteca oul (intreg) si cele 3 galbenusuri cu zaharul pana se spumeaza usor. Se adauga branza dulce, amestecand energic, apoi praful de budinca si grisul. Se amesteca rapid; se toarna laptele si stafidele, tinute cateva ore in apa si esenta de rom (o lingurita). Atat cat sa treaca peste ele. Rezulta o crema fluida, care se toarna cu grija peste blat.
Se da prajitura la cuptor, timp de cca. 35 de minute. Se scoate apoi tava din cuptor si se aseaza pe un gratar de bucatarie, pana cand pregatim bezeaua.
Se bat cele 3 albusuri (ramase de la crema) cu 200 g zahar. Se pune bezeaua peste prajitura:
Se introduce din nou tava in cuptor si se mai lasa cca. 15 minute, sau pana cand bezeaua se coloreaza in auriu:
Sectiune, calda inca 🙂
Se feliaza prajitura in cuburi, cu un cutit bine ascutit si uns cu ulei (in felul acesta bezeaua se taie perfect) si se serveste cu mare, mare pofta!!!
Pentru voi!!!
Sfatul meu este sa urmati intocmai reteta, cu gramajul exact si pasii descrisi si va veti delecta cu o minunatie de prajitura. S-aveti pofta!!!
Pozele vechi, acum 🙂
In forma dreptunghiulara:
Si pozele cu prima varianta a prajiturii, din anul 2007, poze pas cu pas, cu prajitura facuta in forma rotunda (o forma de silicon, pe care nu o prea mai folosesc):
Ingrediente blat:
Ingrediente crema:
La copt:
Cu bezea:
Foarte gustoasa aceasta prajitura cu branza dulce si bezea!!!!
23 comentarii
Buna .poate sa imi spuna cineva daca in loc de branza dulce pot folosi ricotta?
Buna, eu am o problema cu bicarbonatul, nu pot sa mananc prajituri care il contin. Pot sa il inlocuiesc cu praf de copt? Merci
care sunt dimensiunile tavii?
am incercat si eu prajitura ca nu ma puteam abtine :)… mi a iesit foarte bine insa umpic cam dulce 🙂 data viitoare am sa pun mai putin zahar 🙂
In compozitia blatului am pus margarina si nu pentru prajituri.La crema am inlocuit praful de budinca cu 2 linguri gris,iar zahar am pus cu tot cu vanilina 200 g.Stafide nu am avut,am pus cateva visine conservate ,scurse si infainate.Am pus si putina coaja de portocala .La spuma de albus am pus mai putin zahar,~ 150 g ,vreo 2 lingurite suc de lamaie si foarte putina coaja de lamaie.
Prajitura este grozava,gustoasa si aspectuoasa.Vor urma si altele,cu siguranta.Multumesc!
Corina, da, tava e mai micuta 🙂
…iar crema e in regula, adica mai lichida, asa ca spor la treaba 😛
Te astept cu vesti!!!!!!!!
Crema trebuie sa fie fluida,mie asa imi iese? E bine asa?
Minunate retete gasesc aici.Tava folosita este mai mica ,adevarat? Si era sa uit: pot inlocui untul din blat cu margarina?
Draga Laura,am incercat 2 dintre retele tale, „cozonacei ca-n Banat ” si „Prajitura Brath ” .
Sunt ff delicioase si au iesit nemaipomenit de aspectuoase.
Multumim pentru ingeniozitatea ta de a crea acest site.
Te pupam din Burley-Idaho,SUA
PS: O sa incercam si aceasta reteta .
Felicitari pentru site si un an bun !
Buna Laura
As dori sa incerc si eu aceasta prajitura
Imi poti spune te rog ce dimensiuni are tava in care trebuie coapta prajitura?
Multumesc
o fac si eu de mult timp si este bestiala!!!
am facut prajitura si este senzationala!multumesc!
am facut si eu prajitura acum, dar nu am pus budinca, ci doar o lingura in plus de gris. E minunata cu bezeaua aia deasupra. Multumesc!
Buna, Laura. Am descoperit recent blogul tau. Felicitari si multumiri de inspiratie 🙂
Doua intrebari referitor la aceasta reteta: citi cm in diametru are tava ta?
Cam care e consistenta cremei inainte de a o baga la cuptor (ma gindesc ca e destul de multisor lapte; trebuie sa fie apoasa? cam de consistenta clatitelor? sau cum?).
Toate bune 🙂
Nikoll, te pup pentru ca ma urmaresti si ma bucur tare ca vrei sa incerci delicioasa prajitura cu branza 🙂
Praful de budinca se adauga odata cu celelalte ingrediente, adica: branza, laptele si grisul, asa cum am mentionat si in reteta.
In poza vei vedea ca e vorba de un plic de budinca de vanilie de la Dr. Oetker, pe care il adaugi asa cum este, praf…deci nu facut budinca! 😛
Spor la treaba…si la degustat!!! :))
Buna! desii iti urmaresc de ceva vreme blogu-ul si m-am inspirat de multe ori din minunatele tale delicatese, e prima oara pt care iti scriu! Am facut asta pt k am o nelamurire la reteta de mai sus: nu am inteles cum si cand trebuie adaugat praful de budinca! Multumesc!
Julie, la mine totul pare ok…
Te refereai la tortul-cupola de cioco, de aici?! http://savalaura.blogspot.com/2008/05/cupola-ninsa-de-ciocolata.html
…scrie-mi, te rog, daca nu la asta te gandeai…sau daca problemele cu (ne)vizualizarea retetelor persista 🙂
de ce nu mai apar si restul retetelor?m-ar interesa tortul in forma de cupola
Mai, Alizelule, mai…da’ tu chiar le-ai pus gand rau retetelor mele!!! :)))
…si bine-ai facut! 😛 …caci si asta ti-a iesit minunata!
Puuuup dulce!!!
Laura am incercat si eu prajitura asta, ne-a placut 🙂
Pupici
Bine-ai venit Mihaela! 🙂
Buna intrebarea ta 😛 …caci, intr-adevar, mesajul era destul de confuz (am sa „revitalizez” zilele astea toate subiectele astea vechi)
Deci, e vorba despre praful de budinca, la plic…cum bine ai intuit 🙂
Te mai astept pe la mine!
Buna , am o intrebare legat de cum se face crema, budinca se face obisnuit sau se adauga ca un praf fara fierbere?
Mihaela