Prajitura Fiadone

24 comentarii
V-am promis noi prajituri, dragilor, asa ca iata-ma cu o prajitura cu branza dulce, absolut minunata, numita Prajitura Fiadone, o minunatie aromata, insiropata, rapida si mai gustoasa ca o placinta!!! …chiar daca e o placinta cu branza dulce! 😀

…si pe langa asta e si foooarte usor de preparat, deci aviz gospodinelor incepatoare! 🙂
Este o prajitura pe care italienii o au pe masa lor de Pasti, si pe care de-acum o vom putea cu totii savura, oricand dorim.

 

Ingrediente:

Pentru compozitia de branza:
  • 6 oua mari
  • 200 g zahar
  • 500 g branza dulce/urda sau ricotta
  • 4 linguri amidon sau 3 linguri faina
  • coaja de la o lamaie
  • 25 ml lichior de fructe (limoncello) sau zeama de lamaie
  • 30 g unt, pentru forma
Pentru portocala zaharisita (optional):
  • 1 portocala mare
  • 150 g zahar

Sfat: in acelasi mod puteti prepara lamaie zaharisita!

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc mediu).

Pentru prajitura, albusurile se separa de galbenusuri. Se bat spuma albusurile cu putina sare; galbenusurile se freaca cu zaharul pana cand se albesc. In crema de galbenusuri se adauga, treptat, branza dulce, amidonul, coaja rasa de lamaie, lichiorul (sau zeama de lamaie) si, la sfarsit, amestecand usor de sus in jos, se incorporeaza spuma de albusuri.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunile de aproximativ 25×35 cm. si se unge cu unt. Se toarna compozitia, se niveleaza si se da la cuptor timp de cca. 30-35 de minute.

Pentru portocala zaharisita: Se spala foarte bine portocala sub jet de apa si se sterge. Se taie in jumatate iar coaja se taie fasii; se curata, pe cat posibil, de partea alba (care e amaruie). Sucul se stoarce si se bea cu pofta 😀  Se fierb apoi intr-un ibric, la foc mic, fasiile de portocala impreuna cu zahar si atata apa cat sa le acopere. Se lasa cca. 20 de minute, dupa care se lasa la racit.

Finalizare: Se scoate prajitura, se lasa sa se raceasca putin si se taie in patrate; se presara deasupra fiecarei bucati coaja de portocala zaharisita…si se savureaza!!!

Prajitura nu are nevoie de insiropare, pentru ca e zemoasa deja de la branza 😛

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

24 comentarii

Picu Laura 29 martie 2015 - 22:36

cea mai fina prajitura cu branza .::))

Raspunde
Andreea Gherghescu 27 ianuarie 2014 - 17:38

Foarte interesanta prajiturica, sigur e gustoasa dar ma tem ca are cam mult zahar :-s

Raspunde
Maria T 15 noiembrie 2012 - 18:34

Siropul se pune dupa ce am scos-o din cuptor imediat sau se mai lasa la racit si apoi….Nu ai mai specificat cand si cum se pune…poate esti draguta si ne spui si noua . Multumesc!!!

Raspunde
TaniaTeodora Teodorescu 29 septembrie 2012 - 15:04

Ce facem cu siropul? As vrea sa fac aceasta prajitura si nu am inteles pt ce faci siropul. Ca sa fierbi coaja de portocala si sa ornezi cu ea?

Raspunde
Fab Chef 7 mai 2012 - 22:24

Aviz gospodinelor incepatoare :P??? Despre mine este vorba. Incepatoare la categoria prajiturici. Mai nou sunt topita dupa tot ce inseamna branzica cu fructe. Deci – la treaba!

Raspunde
Roxana 3 mai 2012 - 17:37

O alta prajiturica frumoasa si rafinata! 🙂
felicitari!

Raspunde
PhotoLeoGrapher 3 mai 2012 - 01:02

S U P E R !

PS: Ce prajiturici cu branza (incorporata) mai ai?

Raspunde
Timeea 1 mai 2012 - 01:17

Buna, Laura! Portocala apare si in retele originale de fiadone sau ai personalizat-o tu? Nu am gasit nici o reteta de Fiadone di Pasqua cu portocale, din acest motiv intreb. Merci!

Raspunde
Catalin Popa 29 aprilie 2012 - 18:33

Cum adica radem portocala ? Luam jumatate de portocala si o radem, pur si simplu ?

Raspunde
Andreea Gherghescu 27 ianuarie 2014 - 17:28

desteptule! iei o razatoare si o portocala. razi jumatate din coaja portocalei dupa care cealalta jumatate o decojesti si o taie fasii. ce-i asa de greu de priceput, nu vezi si in poza ?!

Raspunde
ARPAD LUKACS 29 aprilie 2012 - 08:41

aseara am facut aceasta prajitura si acum mai sunt 2 patratele. este dementiala si merita sa o faceti. felicitari pentru blog. asteptam si alte retete

Raspunde
mirabela 28 aprilie 2012 - 09:03

am facut si eu ieri aceasta prajiturica si cum am taiat-o sa si terminat :). delicioasa.

Raspunde
Maria Mare 27 aprilie 2012 - 20:59

Imi place tare mult,prajiturica:)!!E simpla si tare delicioasa!

Raspunde
Top Cuisine avec Lavi 27 aprilie 2012 - 10:30

Arata foarte bine si chiar nu e greu de facut!

Raspunde
Sorina A. 27 aprilie 2012 - 09:28

Am facut aseara aceasta prajitura. DELICIOASA!!! Eu am taiat cojile de portocala care se pun deasupra in cubulete mici si le-am pus in mijlocul fiecarei bucati. Data viitoare le voi taia felii lungi ca in imaginea ta. Oricum este fff buna prajiturica, usoara iar portocala ii da o aroma dementiala. Bravo Laura!

Raspunde
Rita 27 aprilie 2012 - 07:39

O prajitura sanatoasa si delicioasa, cum ne-ai obisnuit. Multumim din suflet.

Raspunde
Haplea 26 aprilie 2012 - 23:26

Simpla si delicioasa!

Raspunde
raluca 26 aprilie 2012 - 22:54

Toate prajiturile tale sunt delicioase si recunosc ca blogul tau creaza dependenta.Am incercat multe dintre ele si vreau sa-ti spun ca au iesit intocmai.Felicitari si la cat mai multe retete!

Raspunde
Cristina 26 aprilie 2012 - 14:04

Laura, cind se insiropeaza?

Raspunde
Laura 26 aprilie 2012 - 15:17

Cristina, prajitura se insiropeaza singura 😛

Raspunde
A Paixão da Isa 26 aprilie 2012 - 00:24

super este bolo ele esta 5* muito bonito bjs

Raspunde
Anonymous 26 aprilie 2012 - 00:03

Abia astept sa o incerc cat de curand posibil, sigur e foarte buna!!!Pupici Laura draga! Oana

Raspunde
Ruxy 25 aprilie 2012 - 20:37

Doamne cred ca e fantastica draga mea Laura! Sigur sigur o sa o probez! Adooor praji cu branza…Puuup harnicuto!

Raspunde
Beth 25 aprilie 2012 - 19:17

hummm…quelle délice de gâteaux il me plait beaucoup, j’importa la recette avec moi, merci beaucoup pour ceux délicieux partage!

Bisous

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.