
Ingrediente:
- un pachet foi de placinta (400 g)
- ulei pentru uns
Umplutura:
- 1 kg branza dulce de vaci (proaspata)
- 180 g zahar
- 100 g stafide (optional)
- 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
- 5 oua mari
- 100-120 g smantana acra, fermentata
Crusta:
- 100-120 ml apa minerala carbogazoasa
- 200 g smantana acra, fermentata
- 2 oua mari
- 2 linguri zahar
V-am pastrat si voua cateva bucati 🙂
Mod de preparare:
Pentru umplutura, se amesteca branza dulce cu zaharul, ouale si smantana. Compozitia trebuie sa fie destul de fluida. Daca este prea groasa, mai adaugati un pic de smantana sau un ou. Daca folositi stafide, puneti-le la inmuiat in 100 ml. apa calduta cu 1 lingura rom, cu o seara inainte. Vor aromatiza de minune umplutura! De asemenea, daca credeti ca 1 kg. de branza e prea mult, folositi doar 800 de grame.
In tava tapetata cu hartie de copt (aprox. 35×24 cm.) si bine unsa cu ulei se suprapun 4 foi de aluat care se pensuleaza fin cu apa si se stropesc cu ulei (pe masura ce se pun in tava). Cea de deasupra se unge usor cu ulei.
Se pune un strat de umplutura si se continua in acest fel, alternand cate 3 foi de placinta cu compozitia de branza pana se termina umplutura si foile. Ultimul strat trebuie sa fie de foi.
Se pensuleaza apoi usor cu ulei la suprafata si cu un cutit bine ascutit se taie placinta, asa cruda, in cate portii doriti.
Se bate bine oul cu apa minerala si smantana si se toarna deasupra. Se introduce in cuptorul incins, la 180-190 grade C. (foc potrivit spre mare) pentru 45-50 de minute. Se taie urmarind taieturile facute anterior.
Pozele vechi, unde am folosit foitaj 🙂
12 comentarii
Buna Laura! Felicitari pentru blogul tau! Desi te urmaresc de multa vreme, am facut-o totdeauna, din umbra 😛 Trebuie totusi sa iti multumesc pentru retetele tale minunate, care de fiecare data mi-au iesit perfect si mi-au incantat atat papilele mele gustative, cat si scumpul meu sot care iubeste mancarea si dulciurile facute in casa! Aseara am facut placinta cu branza dulce si a iesit nemaipomenit de buna! Multumim!
E o prajitura foarte usor de facut si succesul e garantat!
am facut aceasta reteta aseara,mi-a iesit trasnet de deliciosa,in plus fata de reteta propriu zisa ,eu am tinut stafidele in whisky si esenta de rom 24 de ore la frigider..un deliciu, o aroma unica!!pofta buna !
delicioasa!!!! prima data cand fac placinta si nu pot sa ma mai opresc din facut…asa de buna este!!! succes garantat!
superrrrrrr reteta,am facut-o de 5 ori si inca o mai fac,delicioasa……
O reteta extraordinara! Multumesc din suflet!
Spor in toate!
ooo ce bine arata ! hmmm pe duminica viioare am desert …. ieri am facut cremesul inteligent ! a isit super ! e delicoasa! felicitari pt blog!
Buna Laura, stiu ca esti o fire descurcareata, asa te provoc sa faci un burek adevarat cu aluat facut de tine ( cu carne sau cu branza dulce si scortisoara, sau cu visine, nuca….etc. Sant sigur ca o sa faci de mult am asteptat sa vad daca ai curaj dar acuma sant sigur ca o sa faci….Bafta si astept sa vad BUREK ….
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mmmm..che delizia! complimenti!
Laurici, sti ca este reteta ca si placinta dobrogeana…Mi-ai facut o pofta…cind vine pachetul? O saptamina minunata! Cami
Vai de mine arata asa de bine ca salivez toata!