Tort cu capsuni si nuca de cocos

8 comentarii
Acest delicios tort cu capsuni si nuca de cocos ne-a inviorat mini-vacanta de 1 mai!!!
Daaa, am urmat traditia si ne-am facut de lucru si cu niste gratare (poze mai jos…pupici dulci, Angi!!!) dar tot la tortul asta ne-a ramas gandul  😀
Se face foarte usor si e perfect pentru zilele insorite care deja ne-au coplesit :))

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 250 g unt moale (lasat din timp la temperatura camerei)
  • 200 g zahar
  • 6 oua de marime mijlocie
  • 400 g faina
  • 100 g nuca de cocos (fulgi)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 4-5 linguri lapte de cocos sau lapte de vaca
Pentru crema:
  • 350 g ciocolata alba
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 300 g capsuni
  • dulceata de capsuni
Pentru insiropat:
  • 300 ml apa
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura lichior de cocos (optional)
Pentru decor:

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, bateti untul inmuiat cu zaharul timp de 2-3 minute; adaugati, pe rand, ouale intregi, amestecand foarte bine dupa fiecare (cu un mixer ar fi ideal). Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati-le in compozitia de oua. Adaugati nuca de cocos si laptele de coco, amestecand usor cu o spatula.
Rasturnati amestecul in tava pregatita si nivelati suprafata. Coaceti timp de 35 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tortului iese curata. Lasati sa se raceasca in forma si apoi scoateti tortul pe un gratar. Taiati blatul racit pe doua niveluri, pe orizontala (veti obtine 3 blaturi aprox. egale).

Pentru crema, puneti ciocolata alba intr-un castron, deasupra unei cratite cu apa care fierbe la foc mic. Atentie: castronul cu ciocolata nu are voie sa atinga apa, asa ca umpleti cratita de jos doar pe jumatate. Ciocolata trebuie sa se topeasca la aburi (nu degeaba procedeul se numeste bain-marie, adica “in baie de aburi”)
Desigur, puteti topi ciocolata si la microunde, dar neaparat la putere mica si cu opriri dese de amestecat.
Lasati apoi ciocolata sa se racoreasca.
Taiati in bucatele mici ciocolata cu lapte (sau neagra). Bateti frisca pana se intareste usor, apoi turnati-o, amestecand, in ciocolata alba racorita. Incorporati apoi bucatelele de ciocolata cu lapte.
Preparati siropul, punand apa si zaharul la fiert intr-un ibric, pe foc mic, timp de cca. 5 minute. Adaugati lichiorul de cocos cand siropul s-a mai racit. Lasati sa se raceasca complet.
Asezati primul blat pe un platou. Insiropati-l bine si ungeti-l cu o lingura mare de dulceata de capsuni. Intindeti o treime din crema si nivelati. Asezati deasupra celalalt blat, insiropati-l si ungeti-l, la fel ca cel de la baza, cu o lingura mare de dulceata de capsuni. Intindeti cealalta treime de crema; asezati deasupra ei, cat mai uniform, un strat subtire de capsuni (taiati capsunile in felii subtiri). Acoperiti cu ultimul blat, pe care de asemenea il insiropati (cam siropos tortul asta 😛 ) si ungeti cu dulceata. Intindeti ultima treime de crema si nivelati suprafata.

Puteti adopta tehnica blatului mijlociu, adica blat insiropat, uns cu dulceata si “tapetat” cu feliute subtiri de capsuni la toate blaturile. Va fi si mai savuros!!!
Pentru decor, taiati in felii, pe lungime, capsunile si asezati-le deasupra in doua cercuri care se suprapun  partial, cat si in centrul tortului. Incalziti usor dulceata de capsuni; treceti-o printr-o sita, pentru a separa semintele. Ungeti capsunile cu gem, folosind o pensula. Raciti la frigider timp de o ora (minim)
Serviti apoi cu poooofta!!!! :))

E incredibil de bun!!!!

 

Si gratar, si balaceala…cum va spuneam :))

Mai vreau!!! 😀

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

8 comentarii

dictionar medical 17 mai 2012 - 13:08

Superb, multumesc pt idei, ca de obicei forward catre mama :p

Raspunde
Roswitha 5 mai 2012 - 19:11

Arata superb tortul si ideal pentru aceasta vreme minunata. Gratarul te lasa gata, iti doresc sa petreci cit mai multe zile minunate alaturi de cei dragi. Roswitha

Raspunde
Tudor Elena Cristina 3 mai 2012 - 11:29

…MMMM…..sunt sigura ca a fost delicioos.!!!!o zi frumoasaaa!!

Raspunde
Poliana 3 mai 2012 - 08:20

Da, da…si eu vreau!!! Si tort, si gratar si balaceala! Super!

Raspunde
A Paixão da Isa 3 mai 2012 - 00:20

hummm adorei tudo mas esse bolo ele esta 5* bjs

Raspunde
naty, galati 2 mai 2012 - 20:15

mmmm capsunici…arata foarte apetisant tortul tau

Raspunde
Beth 2 mai 2012 - 12:40

Magnifique gâteau, très beaux, et ces grillades hummmm j’en mangerais de suite!

Bisous

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.