
Ingrediente:
Pentru blat:
- 250 g unt moale (lasat din timp la temperatura camerei)
- 200 g zahar
- 6 oua de marime mijlocie
- 400 g faina
- 100 g nuca de cocos (fulgi)
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 4-5 linguri lapte de cocos sau lapte de vaca
Pentru crema:
- 350 g ciocolata alba
- 500 ml smantana pentru frisca
- 100 g ciocolata cu lapte/amaruie
- 300 g capsuni
- dulceata de capsuni
Pentru insiropat:
- 300 ml apa
- 4 linguri zahar
- 1 lingura lichior de cocos (optional)
Pentru decor:
- 300 g capsuni
- dulceata de capsuni
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.
Pentru blat, bateti untul inmuiat cu zaharul timp de 2-3 minute; adaugati, pe rand, ouale intregi, amestecand foarte bine dupa fiecare (cu un mixer ar fi ideal). Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati-le in compozitia de oua. Adaugati nuca de cocos si laptele de coco, amestecand usor cu o spatula.
Rasturnati amestecul in tava pregatita si nivelati suprafata. Coaceti timp de 35 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tortului iese curata. Lasati sa se raceasca in forma si apoi scoateti tortul pe un gratar. Taiati blatul racit pe doua niveluri, pe orizontala (veti obtine 3 blaturi aprox. egale).
Pentru crema, puneti ciocolata alba intr-un castron, deasupra unei cratite cu apa care fierbe la foc mic. Atentie: castronul cu ciocolata nu are voie sa atinga apa, asa ca umpleti cratita de jos doar pe jumatate. Ciocolata trebuie sa se topeasca la aburi (nu degeaba procedeul se numeste bain-marie, adica „in baie de aburi”)
Desigur, puteti topi ciocolata si la microunde, dar neaparat la putere mica si cu opriri dese de amestecat.
Lasati apoi ciocolata sa se racoreasca.
Taiati in bucatele mici ciocolata cu lapte (sau neagra). Bateti frisca pana se intareste usor, apoi turnati-o, amestecand, in ciocolata alba racorita. Incorporati apoi bucatelele de ciocolata cu lapte.
Preparati siropul, punand apa si zaharul la fiert intr-un ibric, pe foc mic, timp de cca. 5 minute. Adaugati lichiorul de cocos cand siropul s-a mai racit. Lasati sa se raceasca complet.
Asezati primul blat pe un platou. Insiropati-l bine si ungeti-l cu o lingura mare de dulceata de capsuni. Intindeti o treime din crema si nivelati. Asezati deasupra celalalt blat, insiropati-l si ungeti-l, la fel ca cel de la baza, cu o lingura mare de dulceata de capsuni. Intindeti cealalta treime de crema; asezati deasupra ei, cat mai uniform, un strat subtire de capsuni (taiati capsunile in felii subtiri). Acoperiti cu ultimul blat, pe care de asemenea il insiropati (cam siropos tortul asta 😛 ) si ungeti cu dulceata. Intindeti ultima treime de crema si nivelati suprafata.
Puteti adopta tehnica blatului mijlociu, adica blat insiropat, uns cu dulceata si „tapetat” cu feliute subtiri de capsuni la toate blaturile. Va fi si mai savuros!!!
Pentru decor, taiati in felii, pe lungime, capsunile si asezati-le deasupra in doua cercuri care se suprapun partial, cat si in centrul tortului. Incalziti usor dulceata de capsuni; treceti-o printr-o sita, pentru a separa semintele. Ungeti capsunile cu gem, folosind o pensula. Raciti la frigider timp de o ora (minim)
Serviti apoi cu poooofta!!!! :))
E incredibil de bun!!!!
Si gratar, si balaceala…cum va spuneam :))


Mai vreau!!! 😀
7 comentarii
Superb, multumesc pt idei, ca de obicei forward catre mama :p
Arata superb tortul si ideal pentru aceasta vreme minunata. Gratarul te lasa gata, iti doresc sa petreci cit mai multe zile minunate alaturi de cei dragi. Roswitha
…MMMM…..sunt sigura ca a fost delicioos.!!!!o zi frumoasaaa!!
Da, da…si eu vreau!!! Si tort, si gratar si balaceala! Super!
hummm adorei tudo mas esse bolo ele esta 5* bjs
mmmm capsunici…arata foarte apetisant tortul tau
Magnifique gâteau, très beaux, et ces grillades hummmm j’en mangerais de suite!
Bisous