Prajitura cu nuca si crema de caise

9 comentarii

Aceasta prajitura cu nuca si crema de caise, fina si gustoasa, este un rasfat dulce pe care, macar din cand in cand :P, ar trebui sa ni-l oferim…noua, si celor dragi 🙂
Sa nu va intimideze foile coapte din care e cladita…nu sint coapte pe fundul tavii, cum frumos facea bunica, ci direct in tava de prajitura. Floare la ureche 😀


Ingrediente:

Pentru aluat:
– 6 albusuri
– 200 g. zahar
– 90 g. faina
– 60 g. nuca macinata
– 40 g. samburi de caise sau fistic

Pentru crema:
– 6 galbenusuri
– 100 g. zahar
– 4 linguri lapte
– 6 linguri gem de caise
– 200 g. unt

Pentru glazura:
– 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
– 3, 4 linguri ulei sau 50 g. unt

Mod de preparare:
Pentru aluat, se bat albusurile cu zaharul pana se topeste tot zaharul si spuma se intareste.
Se adauga faina cernuta, nuca si samburii de caisa sau fisticul macinat si se amesteca usor, de jos in sus. Se imparte aluatul in trei (o portie are cca. 200 g…am facut eu niste masuratori, fiindca imi plac foile perfecte si egale :P)
Se toarna cate o portie de aluat intr-o tava ( aprox. 22×32 cm.) tapetata cu hartie de copt. Se niveleaza cu dosul unei linguri. Se coace fiecare foaie, in cuptorul incins, la 175 grade C (foc potrivit) pentru aproximativ 18-20 de minute. Veti obtine 3 foi rumene si delicioase!!!!!!!!!! 🙂

Cand foile s-au mai racorit, se inlatura hartia (daca lasati foile sa se raceasca complet, foaia se va desprinde greu). Daca si asa se intampla sa intampinati probleme, stropiti hartia cu apa si o veti indeparta usor 😉

Pentru crema, se freaca galbenusurile cu zaharul; se adauga laptele (caldut) si se pun la fiert, la bain-marie (deasupra unui vas cu apa clocotita). Se tine pe foc cca. 18-20 minute, amestecand din cand in cand. Se lasa apoi la racit. Se amesteca cu gemul de caise:

Untul se freaca spuma; se adauga cate o lingura, doua de crema, mixand bine dupa fiecare.Va rezulta o crema spumoasa si apetisanta 🙂

Se imparte crema in trei parti egale si se „cladeste” prajitura: se aseaza o foaie la baza, se unge cu o portie de crema, se aseaza ce-a de-a doua foaie, se unge din nou cu crema…v-ati prins voi 😛

Se topeste ciocolata la bain-marie sau microunde. In ambele cazuri, nu e nevoie decat de cca. 1, 2 minute…
Se amesteca ciocolata topita cu ulei sau unt moale, tinut din timp la temperatura camerei. Se glaseaza prajitura cu sosul de ciocolata si se pune la frigider pentru minim 4-5 ore. Ideal este sa o tineti peste noapte, va avea o tinuta si un gust muuult mai bun 😉

Prajitura se feliaza cu un cutit bine ascutit si infierbantat (tineti lama cutitului in apa fierbinte de fiecare data cand feliati prajitura). Asta ca sa nu crape glazura de ciocolata…prea tare :)))
Daca vreti, puteti „zgaria” cu varful unui cutit pe suprafata glazurii de ciocolata formele dorite inainte de a se intari. Asa rezolvati problema inca de la inceput 😛
Ei, in final nu prea conteaza cum ajunge sa fie feliata..doar savurati prajitura, e absolut delicioasa!!!!!!!!!!!!!

Impart cu voi, cu mare drag, pe langa felia de prajitura, o floare „ninsa” de gutui 🙂

Va pup dulce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Beatrice 31 decembrie 2012 - 11:39

Este o prajitura tare buna….fina, usoara….delicioasa. Eu am facut-o si de Craciun si de Revelion si as repeta-o oricand. Nu am avut gem de caise ci ,caise la congelator, pe care le-am fiert putin cu 2 linguri de zahar.Multumesc pt retata. Multa sanatate si succes in toate. Cu drag, din inima Moldovei, Beatrice.

Raspunde
Bunatati Din Natura 8 mai 2012 - 14:45

Arata Demential!! Deci sigur mi-ar placea si cat sunt la cura ar trebui sa nu ma las ispitita. Sa vad cat reusesc.

Raspunde
Fancy Cake 8 mai 2012 - 13:55

Super!

Raspunde
The Wandering Oltean 8 mai 2012 - 06:18

Arata de zile mari… dupa poftele mele:)

Raspunde
Haplea 8 mai 2012 - 00:10

Cred ca este delicioasa prajitura!

Raspunde
felis 7 mai 2012 - 23:58

Inca o reteta ce merita incercata!!!

Raspunde
Loredana 7 mai 2012 - 22:19

wow…arata delicios! Crema de caise?…imi lasa gura apa!
O seara buna, e prima data cand poposesc aici (spre rusinea mea).

Raspunde
A Paixão da Isa 7 mai 2012 - 22:08

whoua ele esta uma super tentaçao mt bonito humm super bjs

Raspunde
Beth 7 mai 2012 - 20:06

Hummmm…. quelle tentations ce gâteau, il me fait saliver!

Bisous

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.