1

Prajitura de post cu gem

 

Dragii mei, astazi va invit la o felie de prajitura de post cu gem si nuca, din foi de cartofi, un fel de Greta Garbo de post 😛 , absolut delicioasa (si) in varianta asta!!!!!!
Aluatul este minunat, fraged, de la cartofi…iar combinatia dintre gemul acrisor, nuca si glazura de cacao este nemaipomenita!!!
Daca va era dor de toate astea, le puteti savura chiar acum 😀 , datorita acestei minunate prajituri!

 

Ingrediente:

Aluat cu cartofi:
  • 400 g faina
  • 2 cartofi (cca. 300 g)
  • 250 g margarina
  • 220 g zahar
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
  • 1 lingura mare cacao
Umplutura de nuca si gem:
Glazura de cacao:
  • 3 linguri mari de apa
  • 1 lingura cacao
  • 120 g zahar fin
  • 2 linguri ulei

 

Refacuta de curand (15 martie 2022), cu foi „albe”, fara stratul de aluat cu cacao din mijloc…dar cu portie dubla de glazura 😀

De data asta am folosit gem de caise (in varianta „veche”, am pus gem de prune) iar la glazura de cacao am folosit ulei de cocos, solid, in loc de ulei (dar numai o lingura…plina, e adevarat 😛 )

Delicioasa!!!!

Poza veche:

Poza noua:

Mod de preparare:

Pregatim mai intai tava, o forma de cca. 32 cm. lungime si 22 cm. latime, si incalzim cuptorul la foc potrivit (180 grade C.)

Pentru foile cu cartofi, curatam cartofii de coaja si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt gata, ii pasam (ii pasam imediat, fierbinti!):

Frecam margarina spuma cu zaharul si o adaugam in piureul obtinut, impreuna cu faina si praful de copt (ambele cernute):

Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Daca e nevoie se mai adauga putina faina, dar nu multa, pentru a nu-i „rapi”din fragezime.

Se formeaza trei bile de aluat (se lucreaza cu mainile pudrate cu faina).
O parte de aluat se amesteca cu cacaua, cernuta, pana se incorporeaza complet. Se lasa cateva minute sa se odihneasca:

In continuare, intindem o foaie de aluat simplu in tava unsa cu margarina si presarata cu faina sau tapetata cu hartie de copt.

Dupa cum vedeti, eu am folosit o mini-rola de lemn cu care am intins aluatul direct in tava, dar asta mai mult pentru a o dezmorti (n-am prea ajuns s-o folosesc, si acum mi s-a parut momentul ideal pentru initierea ei 😀 ).

Voi, insa, puteti intinde aluatul pe o planseta infainata, dupa care il transferati, cu grija, in tava (pe hartia de copt, aluatul se intinde cam greu):

Ungem apoi foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de gem, cat mai uniform, si presaram jumatate din cantitatea de nuca macinata:

Asezam deasupra foaia cu cacao si ungem cu restul de gem si nuca macinata:

La sfarsit, vom intinde aluatul simplu ramas.

Prajitura se da la cuptor pentru cca. 30-35 de minute.

Cu aproximativ 5 minute inainte ca prajitura sa fie gata, se pregateste glazura, deoarece trebuie sa fie fierbinte cand e turnata peste prajitura. Daca se raceste, nu se mai poate intinde!

Amestecam zaharul cu cacaua si apa si lasam la fiert totul, pe foc foarte mic, 5 minute; adaugam uleiul si mai lasam sa dea intr-un clocot, dupa care o turnam peste prajitura coapta:

Lasam sa se intareasca glazura, dupa care putem felia prajitura, dupa dorinta 🙂

O putem orna cu jumatati de nuca:

Foarte, foarte gustoasa!!!!!