Prajitura de post cu gem

13 comentarii

 

Dragii mei, astazi va invit la o felie de prajitura de post cu gem si nuca, din foi de cartofi, un fel de Greta Garbo de post šŸ˜› , absolut delicioasa (si) in varianta asta!!!!!!
Aluatul este minunat, fraged, de la cartofi…iar combinatia dintre gemul acrisor, nuca si glazura de cacao este nemaipomenita!!!
Daca va era dor de toate astea, le puteti savura chiar acum šŸ˜€ , datorita acestei minunate prajituri!

 

Ingrediente:

Aluat cu cartofi:
  • 400 g faina
  • 2 cartofi (cca. 300 g)
  • 250 g margarina
  • 220 g zahar
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
  • 1 lingura mare cacao
Umplutura de nuca si gem:
Glazura de cacao:
  • 3 linguri mari de apa
  • 1 lingura cacao
  • 120 g zahar fin
  • 2 linguri ulei

 

Refacuta de curand (15 martie 2022), cu foi „albe”, fara stratul de aluat cu cacao din mijloc…dar cu portie dubla de glazura šŸ˜€

De data asta am folosit gem de caise (in varianta „veche”, am pus gem de prune) iar la glazura de cacao am folosit ulei de cocos, solid, in loc de ulei (dar numai o lingura…plina, e adevarat šŸ˜› )

Delicioasa!!!!

Poza veche:

Poza noua:

Mod de preparare:

Pregatim mai intai tava, o forma de cca. 32 cm. lungime si 22 cm. latime, si incalzim cuptorul la foc potrivit (180 grade C.)

Pentru foile cu cartofi, curatam cartofii de coaja si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt gata, ii pasam (ii pasam imediat, fierbinti!):

Frecam margarina spuma cu zaharul si o adaugam in piureul obtinut, impreuna cu faina si praful de copt (ambele cernute):

Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Daca e nevoie se mai adauga putina faina, dar nu multa, pentru a nu-i „rapi”din fragezime.

Se formeaza trei bile de aluat (se lucreaza cu mainile pudrate cu faina).
O parte de aluat se amesteca cu cacaua, cernuta, pana se incorporeaza complet. Se lasa cateva minute sa se odihneasca:

In continuare, intindem o foaie de aluat simplu in tava unsa cu margarina si presarata cu faina sau tapetata cu hartie de copt.

Dupa cum vedeti, eu am folosit o mini-rola de lemn cu care am intins aluatul direct in tava, dar asta mai mult pentru a o dezmorti (n-am prea ajuns s-o folosesc, si acum mi s-a parut momentul ideal pentru initierea ei šŸ˜€ ).

Voi, insa, puteti intinde aluatul pe o planseta infainata, dupa care il transferati, cu grija, in tava (pe hartia de copt, aluatul se intinde cam greu):

Ungem apoi foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de gem, cat mai uniform, si presaram jumatate din cantitatea de nuca macinata:

Asezam deasupra foaia cu cacao si ungem cu restul de gem si nuca macinata:

La sfarsit, vom intinde aluatul simplu ramas.

Prajitura se da la cuptor pentru cca. 30-35 de minute.

Cu aproximativ 5 minute inainte ca prajitura sa fie gata, se pregateste glazura, deoarece trebuie sa fie fierbinte cand e turnata peste prajitura. Daca se raceste, nu se mai poate intinde!

Amestecam zaharul cu cacaua si apa si lasam la fiert totul, pe foc foarte mic, 5 minute; adaugam uleiul si mai lasam sa dea intr-un clocot, dupa care o turnam peste prajitura coapta:

Lasam sa se intareasca glazura, dupa care putem felia prajitura, dupa dorinta šŸ™‚

O putem orna cu jumatati de nuca:

Foarte, foarte gustoasa!!!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

13 comentarii

Anonymous 1 aprilie 2012 - 21:09

Cam care ar fi dimensunile tăvii ? Vreau să fac şi eu prăjitura dar nu ştiu dacă am o tavă corespunzătoare. Mulţumesc.

Raspunde
Anonymous 12 martie 2012 - 18:28

Pentru cei care nu mananca margarina: se poate inlocui cu 200 ml ulei. Iese foarte buna. Destul de calorica dar savuroasa!
Cristina

Raspunde
Anonymous 12 martie 2012 - 15:44

Buna, abia astept sa fac si eu.

Raspunde
Anonymous 11 martie 2012 - 22:13

Buna, am facut si eu aceasta prajitura pur si simplu delicioasa!!! Mi-era frica ca nu-mi va reusi, insa a iesit minunata :D, am sa o refeac neaparat..cred va deveni prajitura preferata šŸ˜‰

Raspunde
Anonymous 11 martie 2012 - 18:19

Buna!!!!!!Este o super prajitura!!!! se intinde cam greu pentru ca foile se rup usor, dar merge „putin carpita”. Este delicioasa, ieftina si o minune in post!! Ma bucur ca am dat peste blogul tau!

Raspunde
Anonymous 8 martie 2012 - 21:42

Buna, am facut aceasta prajitura a iesit f buna. Mi-a fost frica ca nu se coace blatul din mijloc, cel cu cacao, insa s-a copt f bine. Multumesc de reteta, cu siguranta o s-o refac. La multi ani de 8 martie!

Raspunde
Anonymous 27 noiembrie 2011 - 20:55

Foarte.foarte buna!!!

Raspunde
Simona 21 noiembrie 2011 - 11:21

Ce bine arata!

Raspunde
maria elena 20 noiembrie 2011 - 20:52

Mmm, ce deliciu!

Raspunde
yaya6 20 noiembrie 2011 - 16:37

si eu am facut genul asta de prajiturica,aluatul e foarte delicios

Raspunde
Mare Maria 20 noiembrie 2011 - 16:05

Reteta este superba!Finalul…ce sa mai spun!!!!:x

Raspunde
Adela Zilahi 20 noiembrie 2011 - 14:42

Super delicioasa prajitura si arata foarte bine!

Raspunde
Daniela 20 noiembrie 2011 - 14:26

Arata delicios!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.