Ingrediente:
Blat de pizza cu gris:
- 800 g faina
- 200 g gris
- 3, 4 linguri ulei de masline
- 2 pachetele de 7 g de drojdie uscata
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de sare
- 650 ml apa calduta
!!! Daca vreti sa faceti mai putin aluat injumatatiti reteta!!!!! Iar daca iubiti pizza la fel de mult ca noi, trageti un ochi si aici: PIZZA :))
Mod de preparare:
Se amesteca faina, grisul, sarea si se face o adancitura in mijlocul castronului. Drojdia se amesteca cu apa si zaharul si se lasa sa stea 2-3 minute. Dupa aceea se toarna in adancitura facuta in faina si se framanta aluatul cu mainile cateva minute. Daca aveti robot de bucatarie, puneti-l la treaba :D.
Cand e gata, aluatul se lasa la crescut, la temperatura camerei, timp de aproximativ 20-30 de minute, acoperit cu folie de plastic sau cu o punga. Se imparte apoi in sase bile din care vor iesi sase pizza rotunde sau se intinde tot in tava de la aragaz, cum am facut eu. Aluatul se intinde cu sucitorul si se aseaza cu mainile in tava. Se incinge cuptorul la 220 grade C (foc puternic). Se unge aluatul cu sos de rosii, se presara mozzarella sau cascaval, se aseaza felii de salam, sunca (nu incarcati prea tare aluatul!), masline, fasii subtiri de ardei, boabe de porumb, ceapa, etc. si se introduce in cuptorul incins pentru cca. 15 minute.
Eu am facut-o inca din timpul postului, numai ca nu am avut timp s-o postez.
Din aluatul de mai sus, care mie mi-a iesit asa:
Am facut 2 portii mari de pizza ( 2 tavi de aragaz).O tava de post, pentru mine si mami si una plina cu de toate 😀 , pentru baietii mei dragi.
Aici e pizza de post, cu nelipsitul „cascaval”, adica tofu (cu ardei am avut eu):
Foarte buna si in varianta asta, de post!!!
Si acum si vreo doua poze cu pizza baietilor. Cu sunca, salam, cascaval/mozzarella, sos de rosii facut de mine din rosii proaspete, ciuperci, ardei etc.
Foarte gustoasa, sa o incercati si voi!!!
Reteta preluata de la Mirela
10 comentarii
buna laura, ma intereseaza si pe mine acest aluat de pizza, dar nu se lasa la crescut? Am inteles ca trebuie puse 15 minute in folie, dar e suficient? Cat trebuie tinut la cuptor si la ce temperatura?
Blatul iese crocant sau pufos?
Am mai incercat si pizza Bogdana(tot de la tine) si blatul mi-a iesit cam crocant.
De când am descoperit la tine pe blog acest aluat, nu mai folosesc altul pentru pizza. E exact pe gustul meu. De obicei fac mult şi păstrez la congelator pentru altădată. Se păstrează foarte bine, nu există diferenţe.
Wow, Jacob, ce mult ma bucur ca am reusit sa te impresionez si eu :))
E foarte fain aluatul asta cu gris, merita sa il incerci!
Multumesc pentru cuvintele frumoase!!!
Aluat cu Griß trebuie sä recunosc nu am cunoscut. Da datoritä tie stiu acuma si o sä vinä la mine in actiune. Multumesc mult pentru Idee.
Ti-a iesit foarte pufos si crokant. Compliment
Wow, Laura, ce harnicuta ai fost!!! 🙂 …ai facut-o deja de doua ori?!
Ma bucur mult ca ti-a placut si iti multumesc pentru ideea de…diversificare a blatului 😛
Te pup si te mai astept pe la mine!
A doua oara a iesit si mai buna decat prima data.In loc de drojdie la plic am pus drojdie proaspata,o feie de grosimea unui deget.(am uitat sa cumpar la plic).Din nou delicioasa!
Draga mea Mirela, si mie mi-a fost dor de tine si ma bucur ca am „revenit” pe blog! 🙂
Pizza am facut-o cand inca eram in post, iti dai seama??!!! 😛
Ne-a placut si noua si baietilor foarte mult, asa ca te pupam dulce!
Ma bucur enorm cand il vad pe Bogdi cum savureaza ce-i pregatesc 🙂
…si nu mai spune ca pizza mea a iesit mai cu mot decat a ta 😛 …ca nu-i adevarat!
Mie mi-a placut tare mult cum ai facut-o tu, asa rotunda…numai ca mi-a fost mai usor s-o intind, in doar 2 ture, in tava de aragaz…ca nu mai aveau rabdare flamanzii mei :))
…plus ca eu i-am facut poze afara, in curte, la lumina naturala…la soare…ceea ce conteaza mult 🙂
Te pup inca o data pentru reteta!
Mariana, eu ori de cate ori am facut pizza, am folosit aluat proaspat dar cred ca merge foarte bine si congelat…si cand ai nevoie, il lasi doar la dezghetat si il folosesti…
La frigider iti spun din experienta personala ca-l poti lasa chiar o zi intreaga…numa’ bine are timp sa dospeasca ca lumea 🙂
…dar eu zic ca un aluat proaspat nu se compara cu nimic altceva 😛
Spor la tot ce faci!
Laura, pizza ta arata mult mai bine ca a mea. Pot sa spun ca mi-ai facut pofta. Sper ca le-a placut reteta asta baietilor tai. Nici nu stii cat ma bucur cand faci cate o reteta de-a mea. Chiar ma intrebam de ce nu ai mai postat nimic in ultimul timp. Mi-a fost tare dor de tine.
o BUNATATE!DAR DACA VREM SA AVEM ALUATUL FACUT,PUTEM SAL INTREBUINTAM SI ALTA DATA?SI CUM?????????SAU TREBUIE FACUT IMEDIAT!