Dar va este dedicata si voua, evident! 🙂
Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 150 g zahar
- 30 ml apa
- 30 ml ulei
- 20 g cacao
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt (optional)
Sirop:
- 400 ml apa
- 100 g zahar
- 2 plicuri cappuccino de ciocolata/caramel
- 2, 3 lingurite esenta de rom
Crema:
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar pudra
- 300 g unt gras (80% grasime)
- 3 linguri cacao
Trebuie sa le incercati!!!! 😀
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 170 grade C (foc domol).
Separati albusurile de galbenusuri; bateti albusurile spuma (tare-bat 😛 ), cu un praf de sare si de preferinta intr-un bol de sticla, perfect curat si uscat. Adaugati zaharul, apa si galbenusurile frecate cu ulei si amestecati totul cu o spatula/lingura (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Dupa ce incorporati albusurile, adaugati cate putin din faina amestecata cu cacao, in prealabil cernute, si praful de copt, daca vreti sa fiti siguri ca blatul creste indeajuns (desi daca albusurile sint batute bine, nu exista aceasta problema). Amestecati usor intreaga compozitie.
Turnati aluatul intr-o tava de aprox. 34 cm lungime/ 23 cm latime, tapetata cu hartie de copt; coaceti blatul cca. 30 de minute la foc domol, iar in ultimele 5 minute ridicati temperatura cuptorului pana la 180 de grade (foc potrivit spre mare). Blatul se lasa la racit si apoi se taie in 2.
Se pregateste siropul: se pun toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert si din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Crema: se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zaharul pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care adaugam galbenusurile, rand pe rand, si cacaua; mixam pana obtinem o crema spumoasa. Daca nu vreti sa folositi galbenusuri crude in crema, nu le adaugati! Crema iese minunat si fara ele.
Asamblare: se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul rezultat apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou.
Se glazureaza cu crema ramasa, din care punem in prealabil 4, 5 linguri deoparte pentru aveline 😛
Prajitura se tine la frigider, pentru minim 3 ore sau cel mai indicat -peste noapte.
Se taie apoi in patrate si se orneaza cu ciocolata topita, alba sau neagra, ori cu ambele, cum am facut eu.
Pozele vechi 🙂
Reteta preluata de la Pokha’s
60 comentarii
Buna Laura,
Am facut si eu reteta dar am schimbat cate ceva la crema pentru ca nu mi-a suras ideea de oua crude. Siropul nu l-am consumat pe tot, dar blatul a iesit super in cantitatile pe care le-ai specificat tu. Multumesc mult si maine o sa incerc sa o fac din nou. Sper sa am timp…
Buna Laura!am si eu o intrebare:dupa ce ai facut blatul,il tai pe jumatate?
Pentru ca sunt incepatoare si vreau sa incerc maine sa le fac,pentru ca arata tare bine ale tale.Te pup
A iesit buna o prajitura buna, doar ca siropul e prea mult. Cred ca jumatatea din cantitate era destula. Multumesc!
Buna Laura,
Asa cum ai putut vedea pe FB am facut si eu amandinele…Au iesit super bune. Dar blatul mi s-a parut ca nu e destul de inalt si la crema e cam putina din 250 gr unt ca sa ajunga si pt ornat…dar cu putina imaginatie in final a iesit totul super ok si cu siguranta am sa repet experienta 🙂 Te pup si merci. Timea
Delicioase si foarte frumoase. Sunt de departe prajiturile mele preferate. O sa fca si eu reteta ta cat de curand. Bravo pentru toate bunatatile pe care le pregatesti si ni le impartasesti.
Laura am facut amandinele tale si sunt delicioase! nu au iesit la fel de aspectuoase ca ale tale dar au fost delicioase. am sa refac reteta in scurt timp, dar spune-mi te rog, ce fel de glazura folosesti de iti ies asa frumoase?
Laura am facut amandinele si nu mai este nici o bucatica :)). acum ma gandesc sa fac rafaelo pentru o alta sarbatoare ce va avea loc vineri. 😛 sper sa aiba acelasi succes ca multe retete de pe blogul tau pentru ca am facut cel putin 30-40 de retete si majoritatea au iesit. De exsemplu am facut un tort barbie pentru ziua fiicei mele de 8 ani, un tort corabie de pirati pentru un nepotel , un tort fluturas pentru fetita unei prietene de 1 anisor etc. iar cu retetele vegetariene am inebunit un grup de straini de prin 5 sau 6 tari . Eu cred ca e cel mai tare blog :*:*.
Merg sa fac amandinele 🙂 si sper sa iese la fel ca a ta .
Draga Laura,
Am facut amandinele…oau…au iesit dementiale…am respectat intocmai reteta…O nebunie a iesit. Merci ca existi:)
Este a 3 a oara cand fac amandinutele. Sunt f bune, pt cei care iubesc ciocolata. La ingredientele pt sirop nu vad de ce ai folosit 400 apa, cand e imposibil sa folosesti tot siropul dupa reteta data (la o portie). Maxim 200 ml se pot folosi, nu mai mult.Codruta
Laura ,azi am facut mini amandina ,este senzationala.
Le-am facut de vreo 2 ori si vreau sa spun ca iubesc maxim aceste mini-amandine, nici macar nu se compara cu cu cele din comert…sunt divine! vreu sa-mi spui cum le-ai glazurat pe cele pozate, par a avea 2 toppinguri , ai facut si glazura si cioco topita sau? multumesc si felicitari !
DELICIOS.am reusit in sfarsit si eu o reteta de prajitura cu crema.de obicei fac prajituri de genul „aluat de clatite”si pun ori mere,ori dovleac sau capsuni.o sa repet operatiunea amandina si de pasti pt ca vrea soacra mea.pupiciii
Laura, am incercat si eu reteta ta. Geniala!!! ma ling pe degete!!!! chiar sunt fana amandine dar nu m-am gandit pana azi sa fac in casa.
Ce am pus eu in plus este mai multa cacao la blat, cam 40gr in loc de 20. Dar asta e dupa gust, deh :d
Si ce reteta de glazura ai folosit? mie nu-mi place sa folosesc din cea la plic din comert, eu am topit ciocolata amestecata cu zahar si putina apa, si apoi un cubulet de unt si a iesit suuuper…
Lumi, e transcrisa rau reteta…mersi de observatie 🙂
Nu se taie cand e cald, se lasa la racit si-apoi se taie in doua.
De-abia astept sa-mi spui cum ti-a placut 🙂
buna,acum fac si eu amandine,e blatul la cuptor,dar nu inteleg cum sa tai in doua cand e cald?nu trebuie lasat sa se raceasca si apoi sa-l tai?.sper sa-mi iasa la fel de gustoase si aspectuoase ca si ale tale.
Buna!Am facut amandinele de ziua fiului meu!Au iesit super!De cateva luni nu exista zi sa nu deschid blogul tau !Am facut mule dintre retetele tale care au iesit super bine!M ar interesa ,daca se poate retete pt bebelusi mofturosi(peste 1an)!Esti o sursa de inspiratie pt mine!Iti doresc numai bine!
Delicioase amandinele ; le-am facut si eu :0
Am incercat reteta ieri, au ieshit ashe de bune, ca mai fac shi azi :))
Multumesc! Foarte bune retete! Duminica am musafiri si voi gati dupa retetele tale!
Monica
Annyira jó hogy ezt a sütit itt is elkészíthetem és nem kell Temesvárig mennem érte 🙂
Nu e compromis, are grosime suficienta ca sa il tai in doua, dar a scazut jumatate din cat a fost (fusese un pic mai inalt ca tava). De mult timp tot voiam sa cer un sfat; nu e vorba de blatul de amandine; asa cum ziceam, cam la orice fel de blat patesc asta. Multumesc mult!
Laura! am nevoie de un sfat. am facut blatul la miniamandine, mi-a crescut in cuptor enorm, uniform, frumos, si cand am stins focul mi-a dat inapoi. am patit asta si cu alte blaturi. ce ar trebui sa fac sa il mentin crescut? si sa stii ca nu umblu la cuptor deloc in timpul coacerii, usa lui e etansa, si nici nu il scot imediat dupa ce am stins focul. dar in momentul cand sting flacara, incepe sa scada rapid.
Draga Laura! Amandinele sint si ale mele preferate si vreau sa-ti multumesc ca ai pus reteta pe blog-ul tau. Sint plecata din Ro de 20 de ani si tot de atunci n-am mai mincat amandine. Citind reteta m-am uitat la prepararea cremei si vreau sa te intreb daca cele trei galbenusuri se pot inlocui cu cltceva. Ideea de a consuma oua nefierte nu-mi suride. Nu de alta insa nu stii niciodata ce au ouale de la magazin in ele. Iar apoi cind specifici temperatura de coacere, te referi in Farenheit grade sau Celsius? Merci mult de tot. Numele tau mi-a atras atentia fiindca am o verisoara cu alelasi nume.
Georgeta.
Minunata prajitura, cu note de amintire(pe vremea cand sotul meu ma curta asiduu, el mare fan de amandine, mi-a cumparat si mie; eu, care nu prea mananc dulciuri, cu atat mai mult de ciocolata, m-am chinuit ingrozitor sa mananc jumatate, si tot s-a bosumflat… abia mai tarziu a inteles efortul meu…, oricum, acum nu se mai chinuie, ca i-am facut 3 ajutoare de ascund ciocolata prin casa); ideea este ca maine e ziua lui(la voi e deja 24), i-am facut vestita amandina. am gasit si reteta fondantului de cofetarie, si ma gandeam sa te uiti si tu peste ea, mie mi-a iesit foarte bine: http://www.culinar.ro/forum/continut/Dulciuri/4131/Ajutor-Vreau-amandina-ca-la-cofetarie/
te pup.
ti a furat cineva poza :((
si mi pare rau, k nu e meritul ei!!!
http://www.bucatarul.ro/retete-_2578_1_-Amandine/Amandine.html
Buna Laura.Bunnne tare amandinele.As fi vrut sa fie si acea glazura pe care o au cele din cofetarie.Nu ai posibilitatea sa gasesti reteta glazurii???Pupici
Draga, Laura, multumesc inca o data pentru reteta si pentru sugestii. Amandinele au iesit foarte gustoase. Crema dintre blaturi mi-a iesit ceva mai inchisa decat a ta (probabil am folosit alt tip de cacao), dar asta nu prea a contat… a primat gustul. 😉 Singurul dezavantaj/neajuns al acestor prajiturele este ca trebuie sa le lasi la frigider dupa ce le-ai facut, macar cateva ore (eu le-am facut seara si le-am lasat pana a doua zi), iar pentru un iubitor de dulciuri e o aproape o pedeapsa… :)) Oricum, merita asteptarea. Toate cele bune!
Te pup!
Laura,
Multumesc tare mult pentru raspuns si pentru promptitudine! Draguta ca intotdeauna! 😉
Toate cele bune.
Pe curand.
Te pup, draga mea 🙂
Ma bucur tare mult ca te-ai oprit la amandinutele pe care am ajuns si eu sa le refac de zeci de ori 😛
Am masurat chiar acum forma si are, cu aproximatie, 34 de cm. in lungime si 23 de cm. in latime.
Nu stiu daca ai reusit sa citesti toate comentariile de-aici, dar am sa mai subliniez eu unele chestii, cum ar fi sa bati foarte bine albusurile (intr-un vas curat si uscat, preferabil de sticla) si sa amesteci toata compozitia usor, fara graba…iar daca totusi ti-e teama ca blatul nu va creste, poti adauga o lingurita de praf de copt, cernuta neaparat (si faina s-o cerni)
Bineinteles, cuptorul trebuie bine incalzit dinainte…
Spor la treaba, asadar :)))
Astept (numai) vesti bune 😛
Buna, Laura
M-am tot rotit pe langa amandinele tale si, pana la urma, m-am hotarat sa le fac, nu azi, ci maine. Arata foarte bine si cu siguranta sunt si foarte gustoase. Am o intrebare: pentru cantitatile prezentate in reteta, ce dimensiuni a avut tava pe care ai folosit-o? Cand fac prima data o reteta, vreu s-o fac ca la „carte”, apoi, daca este cazul, vin cu ajustari/adaptari/modificari. In cazul de fata nu cred c-o sa fie cazul de ajustari. 😉 Multumesc anticipat pentru raspuns. Pupici (si tie, si lui Bogdi).
La multi ani, draga Kali!!! 🙂
Pupici tie si mamicii tale care te rasfata cu aceste mici minunatii dulci 😛
Va mai astept pe la noi! 🙂
Acum face si mama amandine,ptr ziua mea de nume,de duminica.Si crema aia miroase asa de bineee:D
Abia astept sa fie gata.Foarte frumos blogul,imi face mare placere sa ma uit pe el,si mamei la fel;;)
Andreea, am vazut minunatiile ispititoare la tine pe blog 😛
…cu greu m-am dezlipit de ele!!! 😀
Felicitari pentru frumoasa reusita!
…si bine-ai facut ca ti-ai pus „amprenta personala” caci asta inseamna ca ai imaginatie…de „chef” :))
…si ca ti-a placut foarte mult prajitura!
Te pup si ma bucur ca le-ai incercat!
Elena scumpa, ma bucur ca ai ales, din nou, sa faci amandinutele sub forma de tort 🙂
…si inca pentru ce eveniment frumos!!!
O pupam dulce, dulce pe frumoasa ta mica si ii uram sa fie sanatoasa si fericita mereu! …iar voi, parintii, alaturi de celalat frumos al vostru -George, sa va bucurati la maxim de fiecare moment petrecut impreuna!
P.S. Am vazut poza, pe webshots, cu tortul si mi-a placut tare mult!
Felicitari!
Tannu, ma bucur ca esti happy!!! 🙂
…si pentru ca ti-au iesit amandinutele…si asa, in general…
Eu, totusi, cand sint melancolica sint si cam trista, hi, hi… 😛
Sa ne-auzim cu bine!
Am facut amandinele.Buuuneeeee!
Am modificat reteta dupa bunul meu plac :))
In mare am respectat-o dar nu m-am putut abtine sa nu o fac asa my way.
Pupici
Revin, uite poza: http://good-times.webshots.com/photo/2651237820063489688oaPLQa
Pupici lui Bogdi!
Laura, revin la reteta ta draga (si a mea, evident)! De ziua Gabitei am facut tort dupa reteta asta, deci toata compozitia de la blat am pus-o in tava speciala pt tort. Am taiat blatul in 3, am umplut cu crema (am facut ceva mai multa), nu am avut glazura si am invelit in frisca, insa a iesit atat de bun si parca a iesit mai bine ca si tort decat ca prajitura.
O sa pun poza pe webshots cu tortul, s-a terminat asa de repede ca nu am avut vreme sa pozez si sectiunea:(
nu era ziua mamei, dar de cateva luni ii tot promiteam ca-i fac, so, intr-un final m-am tinut de promisiune.
tre’ sa recunosc ca mi-a iesit glazura cam prea dulce pt gustul meu, dar lor le-a placut deci.. e bine:D
pai nu e acelasi lucru a fi melancolic cu a fi trist, poti fii melancolic fara a fi trist 😀 in fine, o intreaga filosofie neimportanta :)) (cati ‘-fi-‘ intr-o singura fraza =)) )
Tannu, draguta…ma bucur de semnul de viata de la tine! 🙂
…te-am vizitat si eu acum…si te-am simtit tare melancolica si trista (o fi acelasi lucru!? :P)…asa ca ma bucur ca ai testat amandinele, caci te vei inzdraveni pe data de la ele :)))
…daca nu altceva, macar pe moment…asa, de-o mica explozie de endorfina, hi, hi…
Si tu tot de ziua mamei tale le-ai facut sau pur si simplu, ca s-o rasfeti putin? 😛
Oricum, sint incantata ca le-ai incercat si sper sa placa tuturor, chiar si asa, cu alta glazura…
Te pup si sper sa ne „auzim” mai des 😉
P.S. …nu am putut iesi de pe pagina ta decat dupa ce-am ascultat ambele „muzichii” 😀
„Ricordi del cuore” il stiam mai de demult dar nu l-am mai ascultat eu…de mult 🙂
…iar „nationalii” cu -about today- m-au surprins si incantat pentru prima oara…asa ca thanks pentru ora de muzica! 🙂
Mirabella, sint penibila, stiu!…fara scapare!!! …nu stiu cum reusesc sa lasa asemenea mesaje frumoase ca ale tale sa-mi scape… 🙁
Sper sa ma ierti…
…de-abia acum mi-a sarit in ochi ca am un mesaj „nou” la reteta asta…noroc cu tannu, care m-a facut sa realizez ca s-a schimbat numarul de mesaje dintr-unul par intr-unul impar, semn ca cineva mi-a scris ceva…
Eu asa le stiu…atunci cand intru in editari ca sa-mi verific mesajele…
In fine, sper din tot sufletul sa nu te fi suparat!!! 🙂
…ca sa-ti pot spune cat sint de bucuroasa ca ai incercat amandinutele!
…si ca a papat si „motzata” ta scumpa! (ce fain zice ea:turta, ca mine si Bogdi :P)
P.D. …si tu esti o comoara pentru mine si blogul meu!!! 🙂
Multi, multi pupici iti trimit, draga mea!
azi am facut si eu amandinele de la tine:D
eu am pus si praf d copt un pic( am experiente nasoale.. toate blaturile la mine se strica intr-un fel sau altul) si a iesit bine..
n-am fost atenta ca era nevoie si d glazura, m-am trezit la sfarsit ca nu am, a trebuit sa iau de la reteta de negrese glazura, dar a fost ok.
acum e la frigider, o mai las un pic si apoi gustam:D
tot mamei i-am facut. e nebuna dupa amandine 😀
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
sambata trecuta am incercat si eu prajitura. Minunata, rapida si simpla. Pana si motzata mea cea mica care e mofturoasa raaaau, mi-a cerut si in pat „turta”. abia au mai ramas cateva bucatele pentru duminica.
…Laura esti o comoara la casa omului.
…te-ai gandit bine, Elena :))
Si eu am sa le refac dupa post…
…si pana atunci vreau sa le incerc pe cele de post facute de Cristina K.
Laura, eu am pus o lingurita de praf de copt… preventiv!:) cred ca la incorporarea fainii am sa procedez ca si tine data viitoare!
Laura, ma bucur ca ti-am fost de folos la prajitura Krem a la krem 🙂
Si acum despre amandine:
– in blat nu se pune niciun agent de crestere fiindca secretul lui consta in a bate mult si bine albusurile 😀 …dar daca nu vrei sa risti poti sa pui o lingurita de praf de copt.
– nici eu nu am incorporat faina cu mixerul ci cu paleta dar fiindca reteta e preluata de la o fata de pe culinar( si asa apare in textul initial)am redat-o exact asa.
Nu-ti face griji, trebuie sa-ti iasa! 🙂
Multumesc pt raspunsul de la Prajitura krem a la krem,data viitoare voi folosi o tava mai mica. In acest weekend o sa incerc mini-amandinele, dar am 2 nelamuriri inainte de a trece la treaba :)… 1.in blat nu pun niciun agent de crestere? 2. Incorporarea fainii se face folosind mixerul?… nu o sa mi se lase albusul batut?
Laura
Draga Elena, ma bucur mult ca ti-au placut amandinutele :)) …si noi am fost topiti dupa ele…cel mai mult mami, care e fan 🙂
Noroc cu Pocahontas de pe culinar, ca asa am putut si noi gusta bunatate de amandine, de o mie de ori mai bune decat alea din cofetarii.