O idee minunata de aperitiv sunt acesti melcisori cu cascaval si piept de pui, ce vor fi, cu siguranta, savurati si de cei mici, si de cei mari deopotriva!
Stiti ca ii puteti gasi si sub forma de mini-pizza, sau daca vreti o idee si mai draguta, puteti face acesti melcisori din sunca. Copiii vor fi cei mai fericiti!!!!!
Si aperitivele pentru Craciun sunt foooarte importante, nu numai dulciurile 😛 , asa ca m-am decis ca pana la marea sarbatoare sa va aduc cate o reteta din fiecare!
Ingrediente:
Pentru maia:
- 20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 2, 3 linguri lapte cald
- 1 lingura faina
Pentru aluat:
- 500 g faina
- o lingurita rasa de sare
- 250 ml lapte
- 50 g unt topit sau ulei
- 2 oua
Umplutura de cascaval cu pui:
- 280-300 g cascaval
- 200 g carne de pui (piept )
- 2 linguri ketchup de telina
- o ceapa (optional)
- sare si piper dupa gust
Crusta:
- 2 galbenusuri
- 4 linguri lapte cald
Mod de preparare:
Incepeti mai intai cu maiaua: amestecati drojdia cu zaharul intr-un bol; adaugati 2, 3 linguri lapte caldut, pudrati cu o lingura faina si lasati la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.
Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o bine cu sarea. Adaugati untul topit, si racit, sau uleiul si ouale batute cu laptele cald. Puneti la sfarsit maiaua.
Framantati totul foarte bine. Daca aveti un robot de bucatarie, puneti-l pe el sa faca treaba asta 😛
Aluatul se pune la dospit, acoperit cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara, cca. 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul:
Pentru umplutura, tocati carnea de pui si amestecati-o cu cele doua linguri de ketchup de casa (care contine deja ceapa).
Daca anul asta nu ati ajuns sa faceti ketchup-ul, caliti ceapa, pe care eu am trecut-o ca fiind „optionala”, taiata cubulete, in putin unt sau ulei si apoi amestecati-o cu carnea. Nu o lasati sa prinda culoare, ci doar sa se inmoaie putin.
Adaugati sare si piper dupa gust la amestecul de carne si amestecati totul foarte bine.
Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Ungeti cu ulei o planseta si intindeti aluatul, pe care se repartizeaza, cat mai uniform, pasta de carne macinata:
Cascavalul se rade pe razatoarea mare si se presara peste carne:
Se ruleaza aluatul:
…si se taie in felii potrivite:
Se aseaza melcisorii intr-o tava (cea mare, de la aragaz) tapetata cu hartie de copt:
Se ung cu amestecul de galbenusuri si lapte cald si se coc cca. 25 de minute:
Se servesc imediat!!!!
…desi sunt la fel de buni si reci (totusi, ca sa isi recapete pufosenia 😛 , ii puteti incalzi putin la microunde sau in cuptor).
Pofta mare!!!
1 comentarii
Tocmai am scos de la cuptor micutii melcisori si deja au fost mancati o parte (asa fierbinti). Au iesit foarte buni, cu singura observatie ca a fost nevoie de 500gr de carne (nu 200) tinand cont de cantitatile scrise in reteta. Sunt yummyyy!!!