Kataifi Rolls

16 comentarii

Wow, uneori te asteapta niste surprize de proportii atunci cand cotrobai prin congelator 😀 Ei, nu chiar atat de surprinzatoare fiindca stiam chiar foooarte bine de aluatul de cataif, din care voiam sa fac o portie de Kataifi Rolls, super gustos si insiropat!

Am strecurat cutia printre bagaje anul trecut dar cum n-am dat de el, fiind ingropat in mormanul de cutii cu vinete, ardei copti, spanac si altele, a fost o bucurie sa-l revad. Pachetul a ramas un mister inca din momentul din care l-am cumparat (nu am vazut niciun produs grecesc tradus in vreo alta limba), dar m-am descurcat pana la urma. Am gasit o reteta asemanatoare intr-un nr. antic de Pofta Mare, din anul 1999, unde se numea „Rulada cu alune”. Eu l-am lasat Kataifi Rolls, fiindca imi place cum suna 😉

Iar aici aveti o alta varianta, cataif cu crema de vanilie si frisca!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 500 g aluat special pentru kataifi
  • 250 g alune/migdale prajite
  • 100 g zahar
  • o lingurita scortisoara
  • un albus
  • 2 pachete unt (400 g)
Sirop:
  • 600 ml apa
  • 400 g zahar
  • 2 linguri miere
  • sucul de la o lamaie

Sfat: folositi un unt de calitate, nu va zgarciti! 😀  Iar daca credeti ca e prea mult unt, folositi doar 300 de grame!

 

Mod de preparare:

Aluatul se lasa la dezghetat (cca. o ora, nu mai mult, fiindca nu trebuie sa se usuce prea tare)

Asa arata „aluatul” (sunt niste taitei foarte subtiri, de fapt):

Dupa ce s-a dezghetat, se intinde pe suprafata de lucru:

Taiati „aluatul” in dreptunghiuri de marime mijlocie (mie mi-au iesit 12 bucati):

Incingeti cuptorul la foc potrivit (180 grade C); ungeti bine cu unt vas incapator, termorezistent.

 

Pentru umplutura, macinati alunele (nu foarte marunt) si amestecati-le cu zaharul si scortisoara.

Separat, bateti albusul si adaugati-l compozitiei uscate.

Puneti o lingura de umplutura la capatul fiecarui dreptunghi si rulati cu grija (nu-i nimic daca nu ies perfect 😛 )

Asezati micile rulade in vasul pregatit, unele langa altele:

Topiti restul de unt si stropiti fiecare rulada cu unt topit:

Rulourile de cataif se coc in cuptorul incins in prealabil timp de 35-40 de minute:

 

Intre timp se prepara siropul, astfel: zaharul , apa si zeama de lamaie se amesteca si se fierb pe foc mic timp de cca. 10 minute. Se lasa apoi sa se raceasca.

Cand kataifi sunt gata, se stropesc imediat, fierbinti, (cat mai uniform) cu siropul rece si se lasa sa stea minim 2, 3 ore, pentru ca siropul sa se absoarba bine. Se orneaza cu alune/migdale tocate…sau fistic.

…asta daca rezistati sa asteptati atata 😀

A fost incredibil de bun, si acum nu ma pot gandi la altceva decat sa ajungem cat mai repede in Grecia ca sa imi fac din nou stocul :))

 

P.S. Sper sa gasiti aluat special de kataifi, fiindca altfel, cu alte paste (oricat de subtiri ar fi taiteii) nu cred ca veti obtine un desert atat de incantator precum e acesta pe care tocmai l-am savurat!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

16 comentarii

elena 20 august 2013 - 17:26

buna,
in primimul rand felitari pentru blogul minunat si in special pentru retele grecesti cu succes la noi acasa in al doilea rand as avea o intrebare mi se pare ca kataiful meu nu este suficient insiropat,l.am facut aseara dar azii e foarte uscat,pot sa mai pun acum sirop chiar daca este rece,mie imi place si asa dar trebuie sa fie super dulce ca la greci asa le place…ce pot sa fac

Raspunde
Andreea Teleaga 31 ianuarie 2013 - 23:38

a iesit delicios insiropat la fund si destul de crocant deasupra. Grozav site

Raspunde
Andreea Teleaga 31 ianuarie 2013 - 22:35

Eu incerc astazi cu foi de placinta din acelea subtirele taiate fideluta 😀 Sper sa iasa ca salivez.

Raspunde
Anonymous 9 ianuarie 2012 - 14:20

Unde sunt acele magazine orientale? Am intrat in magazinul Sultan din Crangasi si cand am intrebat au facut niste ochi…

Raspunde
Anonymous 9 ianuarie 2012 - 14:18

Buna!

Imi plac retetele tale. Am si eu o intrebare: unde pot sa gasesc aluat pentru cataif?

Raspunde
Anonymous 22 noiembrie 2011 - 20:42

gasesti asa ceva in magazinele orientale , ca si turcii au genul asta de desert.

Raspunde
ionela 24 octombrie 2011 - 20:10

mia iesit bestial am mancat si fierbinti ca nu puteam sa ma abtin si reci. Acuma ca am incercat o sa fac reteta de ziua mea adica pe 29 octombrie .

Raspunde
Carmen 30 mai 2011 - 20:33

imi lasa gura apa maine fac si eu cataif dar cu taitei

Raspunde
Camy 3 aprilie 2011 - 14:00

wow, arata superb!

Raspunde
Federica 3 aprilie 2011 - 12:52

una vera squisitezza!buona domenica!!baci!

Raspunde
ophelia1983 3 aprilie 2011 - 09:28

oau Laura! cat de bun trebuie sa fie!!! chiar asteptam inca o reteta minunata de la tine!
P.S: stiu ca la un moment dat se gaseau si la noi paste de genul asta- imi facea mama cataif! ( merge foarte bine si cu frisca peste )….ce e drept eu nu am mai vazut prin magazine, insa nici nu m-am uitat in mod special dupa acest produs.

Raspunde
Gabriel Ionescu 3 aprilie 2011 - 08:59

mmm…ce bine arata, cred ca si gustul e pe masura
Bafta in continuare, te astept in vizita si pe la mine 😉

Raspunde
Sidy 3 aprilie 2011 - 06:42

Waw….numai citind reteta si deja imi ploua in gura….
Excelent !
Dar…nu cred ca vom gasi pe la noi aluatul acesta…

Raspunde
diana g 2 aprilie 2011 - 23:35

wowwwwwwwwwww
arata excelent
eu am mai mancat ceva ce semana a kataif, dar asta ma da pe spate
te invit la mine la o ciorbica traditional romaneasca

Raspunde
Daniela 2 aprilie 2011 - 23:06

M-ai facut curioasa, nu am vazut asa aluat in viata mea.
Chiar voi cauta sa ma informez.

Cat despre reteta arata super de bine, sigur avea o suprafata crocanta.
Pe curand.

Raspunde
smalldot 2 aprilie 2011 - 22:54

mniam mniam..
a mai ramas ceva? 😛

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.