Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Dragilor, nu stiu cati dintre voi ati ajuns sa gustati din celebrul cataif, in cazul nostru, turcesc la origini dar grecesc dupa degustare :P, insa va spun eu ca e un desert divin!!!!!!! Se prepara incredibil de usor si insiropat si aromat cum e, te tenteaza mereu sa il degusti :D. Aici il aveti sub forma de rulouri: Kataifi Rolls, dar acum v-am adus un Ekmek Kadaifi, adica un cataif cu crema de vanilie si frisca. Atat de bun!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente (cana de 200 ml.):

Pentru  blatul de cataif:

– 1 pachet taitei speciali pentru cataif (450 g.)

– 1 pachet unt (250 g.)

– 1 cana cu varf nuci, migdale sau alune macinate (180 g.)

– scortisoara (optional)

 

Pentru sirop:

– 2 cani pline cu apa (500 ml.)

– 2 cani zahar, umplute pe trei sferturi (300-350 g.)

– sucul de la 1 lamaie

 

Pentru crema de vanilie si frisca:

– 1 cana faina (100 g.)

– 1/2 cana zahar (100 g.)

– 4 galbenusuri de oua (marime mare)

– 3 cani lapte (600 ml.)

– miezul de la o pastaie de vanilie (optional)

– 1 cana 1/2 smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida (300 ml.)

 

Pentru decor:

– nuci maruntite sau fistic

– cirese glasate

 

Mod de preparare:

Se scot pastele pentru cataif din congelator si se lasa la decongelat cca. 20 de minute. Se desfac apoi si se rasfira pe o planseta pentru a se usca (15 minute sau pana cand se incinge cuptorul).

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o o tava de aprox. 25 x 35cm. Se sfarama taiteii cu degetele si se intind, cat mai uniform, in tava unsa. Se amesteca nucile macinate cu scortisoara si se presara peste blatul de cataif. Se topeste untul si se toarna peste stratul de taitei si nuci (untul se poate pune si taiat in bucatele, din loc in loc). Se coace timp de aprox. 45 de minute sau pana se rumenesc taiteii. Se lasa apoi sa se raceasca.

Se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si sucul de lamaie timp de 10 minute, la foc mic. Se lasa sa se racoreasca bine, si se toarna peste blatul de cataif copt. Daca asamblati prajitura intr-o forma cu inel detasabil, aveti grija la sirop, care poate sa dea pe afara. Nu va impacientati :P, scurgeti-l intr-o cana si turnati-l din nou peste taitei, pana se absoarbe in intregime.

Pentru crema, se pun intr-o vas galbenusurile si zaharul si se bat bine cateva minute. Se adauga faina si o cana de lapte rece si se amesteca in continuare. Se fierbe restul de lapte (cele 2 cani ramase) impreuna cu batonul si miezul de vanilie, iar cand clocoteste se toarna peste amestecul de galbenusuri. Se pune crema la bain-marie sau la foc mic, si se tine pana se ingroasa. Se amesteca des. Acum, in mod normal, crema ar fi fost intinsa peste blatul de cataif, urmand ca stratul final sa fie cel de frisca batuta, numai ca eu am lasat crema sa se raceasca si am amestecat-o cu frisca batuta, dupa care am intins-o peste cataif. Asta pentru ca Bogdi nu e deloc prieten cu frisca 😛

La final, cataiful se orneaza cu nuci taiate cu cutitul, nu macinate si cirese glasate (fiecare bucata de cataif sa aiba o cireasa cu mot de frisca :D). Eu n-am avut, asa ca nu am pus. Dar a iesit bine si fara:

Se lasa la rece 1-2 ore si se serveste:

Pentru voi, cu drag!!!!!

 

Sfat: Daca nu gasiti taitei speciali pentru cataif, inlocuiti-i cu fidea foarte fina, desi magazinele cu specific arabesc v-ar putea scoate din impasul acesta 😛

Tags:
  • Nico Si Adi Neamtu

    daca pun fidea normala din comert o fierb inainte?sau o pun asa la copt? cum se procedeaza?