Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Wow, uneori te asteapta niste surprize de proportii atunci cand cotrobai prin congelator :D. Ei, nu chiar atat de surprinzatoare fiindca stiam chiar foooarte bine de aluatul de cataif pe care l-am strecurat printre bagaje anul trecut :P, dar cum n-am dat de el, fiind ingropat in mormanul de cutii cu vinete, ardei copti, spanac si altele, a fost o bucurie sa-l revad. Pachetul a ramas un mister inca din momentul din care l-am cumparat (nu am vazut niciun produs grecesc tradus in vreo alta limba), dar m-am descurcat pana la urma. Am gasit o reteta asemanatoare intr-un nr. antic de Pofta Mare, din anul 1999, unde se numea “Rulada cu alune”. Eu l-am lasat Kataifi Rolls, fiindca imi place cum suna ;)

Iar aici aveti o alta varianta, cataif cu crema de vanilie si frisca!!!!!!!!!

Ingrediente:

- 500 g. aluat special pentru kataifi
- 250 g. alune/migdale prajite
- 100 g. zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1 albus
- 2 pachete unt (400 g.)

Sirop:
- 600 ml. apa
- 400 g. zahar
- 2 linguri miere
- sucul de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Aluatul se lasa la dezghetat (cca. o ora, nu mai mult, fiindca nu trebuie sa se usuce prea tare)

Asa arata “aluatul” :P

Dupa ce s-a dezghetat, se intinde pe suprafata de lucru:

Se taie in dreptunghiuri de marime mijlocie (mie mi-au iesit 12 bucati):

Se macina alunele (nu foarte marunt) si se amesteca cu zaharul si scortisoara. Se bate albusul si se adauga compozitiei uscate.
Se pune o lingura de umplutura la capatul fiecarui dreptunghi si se ruleaza cu grija (nu-i nimic daca nu ies perfect :P)

Micile rulade se aseaza intr-un vas incapator bine uns cu unt:

Restul de unt se topeste; ruladele se stropesc cu unt topit:

Se coc in cuptorul incins in prealabil timp de 35-40 de minute, la foc potrivit (180 grade C):

Intre timp se prepara siropul, astfel: zaharul , apa si zeama de lamaie se amesteca si se fierb pe foc mic timp de cca.15 minute. Se lasa apoi sa se raceasca.

Cand kataifi sint gata, se stropesc (cat mai uniform) cu sirop si se lasa la rece minim 2, 3 ore, pentru ca siropul sa se absoarba bine. Se orneaza cu alune/migdale tocate…sau fistic ;)

…asta daca rezistati sa asteptati atata :D

A fost incredibil de bun, si acum nu ma pot gandi la altceva decat sa ajungem cat mai repede in Grecia ca sa imi fac din nou stocul :P

P.S. Sper sa gasiti aluat special de kataifi, fiindca altfel, cu alte paste (oricat de subtiri ar fi taiteii) nu cred ca veti obtine un desert atat de incantator precum e acesta pe care tocmai l-am savurat!!!

Tags:
About the Author

  • elena

    buna,
    in primimul rand felitari pentru blogul minunat si in special pentru retele grecesti cu succes la noi acasa in al doilea rand as avea o intrebare mi se pare ca kataiful meu nu este suficient insiropat,l.am facut aseara dar azii e foarte uscat,pot sa mai pun acum sirop chiar daca este rece,mie imi place si asa dar trebuie sa fie super dulce ca la greci asa le place…ce pot sa fac

  • http://www.facebook.com/andreea.teleaga.3 Andreea Teleaga

    a iesit delicios insiropat la fund si destul de crocant deasupra. Grozav site

  • http://www.facebook.com/andreea.teleaga.3 Andreea Teleaga

    Eu incerc astazi cu foi de placinta din acelea subtirele taiate fideluta :D Sper sa iasa ca salivez.

  • Anonymous

    Unde sunt acele magazine orientale? Am intrat in magazinul Sultan din Crangasi si cand am intrebat au facut niste ochi…

  • Anonymous

    Buna!

    Imi plac retetele tale. Am si eu o intrebare: unde pot sa gasesc aluat pentru cataif?

  • Anonymous

    gasesti asa ceva in magazinele orientale , ca si turcii au genul asta de desert.

  • ionela

    mia iesit bestial am mancat si fierbinti ca nu puteam sa ma abtin si reci. Acuma ca am incercat o sa fac reteta de ziua mea adica pe 29 octombrie .

  • Carmen

    imi lasa gura apa maine fac si eu cataif dar cu taitei

  • http://www.blogger.com/profile/05255474593971996106 Camy

    wow, arata superb!

  • http://www.blogger.com/profile/18131077349653166357 Federica

    una vera squisitezza!buona domenica!!baci!

  • http://www.blogger.com/profile/07869724761558489842 ophelia1983

    oau Laura! cat de bun trebuie sa fie!!! chiar asteptam inca o reteta minunata de la tine!
    P.S: stiu ca la un moment dat se gaseau si la noi paste de genul asta- imi facea mama cataif! ( merge foarte bine si cu frisca peste )….ce e drept eu nu am mai vazut prin magazine, insa nici nu m-am uitat in mod special dupa acest produs.

  • http://www.blogger.com/profile/03647737005009449028 Gabriel Ionescu

    mmm…ce bine arata, cred ca si gustul e pe masura
    Bafta in continuare, te astept in vizita si pe la mine ;)

  • http://www.blogger.com/profile/00139008714621744181 Sidy

    Waw….numai citind reteta si deja imi ploua in gura….
    Excelent !
    Dar…nu cred ca vom gasi pe la noi aluatul acesta…

  • http://www.blogger.com/profile/07089805876679420506 diana g

    wowwwwwwwwwww
    arata excelent
    eu am mai mancat ceva ce semana a kataif, dar asta ma da pe spate
    te invit la mine la o ciorbica traditional romaneasca

  • http://www.blogger.com/profile/10175374750227126880 Daniela

    M-ai facut curioasa, nu am vazut asa aluat in viata mea.
    Chiar voi cauta sa ma informez.

    Cat despre reteta arata super de bine, sigur avea o suprafata crocanta.
    Pe curand.

  • http://www.blogger.com/profile/01735058392106255649 smalldot

    mniam mniam..
    a mai ramas ceva? :P