Isler

19 comentarii
Isler, acesta a fost ultimul „dulce” pe care l-am facut pentru masa noastra de Paste de anul acesta.
Renumitele islere, pe care mami ni le facea mereu de sarbatori.
Sunt absolut grozave, mai ales dupa o zi, doua de cand au fost facute, caci se fragezesc de minune (asta daca aveti rabdare atata 😛 )

Tort n-am mai facut, ca sa nu ajungem, „din greseala”, prin spitale :)))

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de isler:
  • 300 g faina
  • 120 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 ou mare
  • 200 g unt
  • 150 g nuca
  • 2 linguri rom
  • o jumatate plic praf de copt (5 g)
  • 2-3 linguri smantana (acra, fermentata)
Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri lapte
  • 80 g zahar pudra
  • 2 linguri amidon/faina
  • 150 g unt (80% grasime)
Pentru glazura:
  • 5 linguri zahar
  • 6 linguri apa
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 2 linguri mari de unt

 

Delicioase!!!

 

Mod de preparare:

Se macina nuca; se freaca untul (lasat la temperatura camerei) cu zahar, sare, ou si rom. Se cerne faina si praful de copt si se incorporeaza compozitiei. Se adauga nuca macinata si se amesteca totul foarte bine. Se adauga smantana si se face un aluat care se lasa la frigider minim 30 de minute. Eu il infoliez si il las la frigider peste noapte. Asa islerele ies incredibil de bune si fragede!!!

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se intinde din aluat o foaie subtire, pe o suprafata infainata (pudrati din belsug cu faina, ca sa nu se prinda aluatul) si se taie rondele cu paharul de lichior dat prin faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el). Se aseaza islerele in tava tapetata cu hartie de copt. Se coc cca. 10 minute, doar cat sa prinda un pic de culoare. Aveti grija sa nu se rumeneasca prea tare.

Se prepara crema: galbenusurile, laptele, zaharul si amidonul se pun intr-un castron si se fierb timp de cca. 12-15 minute la bain-marie. Se lasa apoi la racit si se amesteca cu untul batut, pus lingura cu lingura, si neaparat batut cateva secunde bune cu mixerul pentru ca apa sa iasa din el (scurgeti apa inainte de a-l amesteca in crema).

Islerele se lipesc, cate doua, cu crema de unt. Marginile se pot tavali prin nuca macinata sau nuca de cocos. Noi le-am lasat simple…si cu glazura putina, ca asa ii plac lu’ mami. Ce sa fac, e reteta ei, e facuta de ea…ne-am conformat! :)))
Se pot, insa, glazura mai cu spor, hihi…

Se glazureaza islerele: se amesteca zaharul cu cacaua, apoi se adauga apa; se freaca bine cu o lingura si se pun, intr-un ibric, pe foc, pana se topeste zaharul. Se adauga untul si se amesteca bine. Glazura se toarna fierbinte deasupra fiecarei rotite. Puneti un strat si reveniti cu inca unul, dupa ce se usuca putin. Aveti grija ca glazura se intareste repede! Ca sa o faceti din nou fluida, o asezati putin pe foc.

Noua ne-au iesit 55 de bucati, dar pe unele le-am facut mai groase, asa ca puteti obtine linistit 60-65 de bucati.

Pentru voi, cu toata dragostea, din partea mea si a mamei!!!

[shashin type=”photo” id=”17649,17650,17651,17652,17653,17654,17655,17656,17657,17648″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Puteti folosi orice crema pe baza de unt, dupa preferinte. Glazura poate fi facuta si cu ciocolata topita, cu un pic de unt, la bain-marie.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

19 comentarii

Mihaela Curea 20 noiembrie 2013 - 08:29

Daca renunt la nuca, ar trebui sa o inlocuiesc cu o parte de unt/margarina?

Raspunde
sandrina.sanda 21 ianuarie 2011 - 19:16

Le-am facut si eu cu ceva modificari. Sunt foarte bune !

Raspunde
Lale 19 iunie 2010 - 21:55

Draga Laura,

Am facut astazi aceste minunate islere au iesit beton…multumeste-i mamei tale si tie inca o data felicitari ptr. tot ce gatesti esti perfecta.
Pupici

Raspunde
Nadji 28 mai 2010 - 12:23

Des biscuits bien réussis.
J’aime beaucoup.
A bientôt.

Raspunde
Cristina 20 aprilie 2010 - 09:09

Am făcut crema cu amidon şi a ieşit prea moale, glazura la fel. Mi-au ieşit nişte isle urâţele dar bunicele.

Raspunde
carmenush 19 aprilie 2010 - 08:28

Ai cateva premii la mine pe blog. Numai bine!

Raspunde
eXtra Radio 17 aprilie 2010 - 13:27

Aoleu ce bine arată 🙂

Raspunde
andreea georgiana 17 aprilie 2010 - 00:17

la mine pe blog te asteapta un premiu:*

Raspunde
Oana 16 aprilie 2010 - 21:07

Si mie imi plac mult islerele, mai ales cele facute de mama 😀

Raspunde
Laura 16 aprilie 2010 - 18:17

Amalia scumpa, nici mami nu le-a facut de mult, da’ precum vezi, anul asta n-a mai scapat :))
De-abia astept sa va-ndulciti si voi cu ele, glazurate asa cum si mie imi plac 😛
Pupici!!!!!!!

Raspunde
Laura 16 aprilie 2010 - 18:15

Victoria, ma bucur sa te-„aud” din nou 🙂
…asa ii plac mamei islerele, hi, hi, ce sa fac?! …cica asa simte mai bine nuca :)))
Eu le vreau glazurate bine, ceea ce am si facut, behind her back 😛

Raspunde
Laura 16 aprilie 2010 - 17:56

Federica, più bene che bello :)))
Baci!!!

Raspunde
Amalia 16 aprilie 2010 - 16:37

Laura ce imi plac islerele!!! Faceam si eu la inceputul casatoriei, de atunci nu am mai facut, e timpul sa revin:) Si voi pune mai multa glazura ca asa imi plac mai tare, daca ar fi dupa mine le-as glazura de tot:) Te sarut!

Raspunde
David Octavian 16 aprilie 2010 - 15:09

Arata foarte bine si asa,cu glazura mai putina

Raspunde
Federica 15 aprilie 2010 - 22:55

wow splendidi e golosi!!

Raspunde
Laura 15 aprilie 2010 - 20:39

Mariana, nici mami nu le-a mai facut de ceva vreme, si din graba, cu toata imbulzeala din bucatarie pe care am experimentat-o de Paste, nu le-a mai intins nici ea chiar atat de subtiri pe cat obisnuia…dar de bune au fost super-bune si asa :))
Eu, cred ca-ti imaginezi ca mi le-am inmuiat in glazura :)))

Raspunde
Laura 15 aprilie 2010 - 20:36

Te pup, Mada 🙂
Eu va multumesc pentru ca ma urmariti.

Raspunde
Mariana 15 aprilie 2010 - 17:33

Vai ce multe am facut mai demult!Oare mai am reteta?
Laura,eu asa am fost sfatuita cind am inceput sa fac islere,ca aluatul sa-l intind foarte subtire!vad ca nu e musai asa subtire!!!
Vai ce bune erau!!!

Raspunde
Madalina 15 aprilie 2010 - 16:42

Multumim mult Laura!!!

Madalina

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.