
I-am aratat zecile de retete de fursecuri pe care aveam de gand sa le fac Craciunul asta, ca noi asa facem tot timpul, ne sfatuim si planificam totul impreuna, si mi-a aratat-o pe asta, cu inelele impletite, asa ca m-am conformat.
Asa trebuia sa-l asteptam pe Mos Craciun: cu fursecuri si cu o cana mare cu lapte!!!
Ingrediente pentru circa 30 de bucati:
- 250 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 125 g unt moale
- 1 ou
- 50-80 g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat (20g)
- 1 praf de sare
- esenta de rom
- 2 linguri cacao
- 1 lingura frisca (nebatuta)
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din faina, praf de copt, unt in fulgi (adica dat pe razatoarea mare), ou, zahar pudra, zahar vanilat si sare.
Se imparte aluatul in doua: o jumatate se framanta cu esenta de rom, cealalta cu cacao si frisca.
Se infasoara in folie ambele aluaturi si se lasa la rece cca. 60 de minute:
Cuptorul se incinge la 180 grade (foc potrivit).
Se fac apoi rulouri, din cele doua aluaturi, de cca. 12 cm lungime…sau, ma rog, de aceeasi lungime, ca nici eu n-am stat sa le masor cu rigla 😛
Se impletesc intre ele, cate un fir alb si unul negru si se fac inele; se preseaza usor.
Inelele se aseaza pe o tava tapetata cu hartie si se coc la cuptor cca. 12 minute (maxim 15 minute):
Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se pot pudra cu zahar praf.
16 comentarii
buna,dar fara frisca se poate face? sau sa inlocuim frisca? tu ce spui? astept raspuns.ms frumos..
eu am 9 ani si nu stiu limba engleza de ce nu ai scris in romana vroiam sa fac fursecurile.
Daca ma poti lamuri, la ce te referi prin „unt in fulgi” ?
Alexandra, untul „in fulgi” este unt dat pe razatoare 🙂
Pentru ca tipului asta de aluat nu-i face bine caldura, untul se rade in fulgi si se framanta rapid (nu trebuie sa staruim prea mult cu mainile calde la framantat). Spor la treaba, daca le faci 🙂
Laura draga MULTUMESC !!! Am facut portie dubla si nu-mi pare rau deloc; sunt MINUNATE. Maine voi face fursecurile de ciocolata cu nuca, tot „la dublu” pentru ca, comunitatea de romani de aici a cam uitat sa gateasca si musafirii vor fi multi de srbatori. Te felicit pentru sarguinta, harnicia si priceperea ta. Sarbatori fericite impreuna cu cei dragi.
Voi face aceste fursecuri chiar acum; m-au „ademenit” cum de altfel asta fac toate retele tale. Ne sfatuiesti sa le facem cu cateva zile mai devreme de a fi servite, de aceea „purced” repejor la executare, tinand cont ca voi avea multe altele in urmatoarele zile. Multumesc…anticipat. Dupa , voi posta „impresii.
as vrea si eu sa le fac astazi pt baietelul meu,dar nu stiu ce sa folosesc frisca lichida sau praf?si inca o intrebare daca nu am rom in casa pot sa le las simple?merci mult.te pup
Multumesc! Cu siguranta vor fi pe gustul nostru, ce sa mai vorbesc si de aspectul foarte placut! Sarbatori fericite!!
Geta, ma bucur tare mult ca vrei sa le faci de sarbatori 🙂
Am adaugat si in postare faptul ca se pot face (un pic) mai dulci 😛
Si eu am marit cantitatea de zahar, din cate-mi amintesc, fiindca asa ne place :))
…deci poti sa pui linistita 100 g.
Sa-mi dai de veste daca au fost pe gustul tau 🙂
Tare mult ma intereseaza reteta ptr. sarbatori!! Am o intrebare cantitatea de zahar nu e prea mica? In raport cu celelate cantitati?? Pot sa pun 100 g zahar?? Multumesc si numai bine!
Ioana, iarta-ma te rog pentru raspunsul intarziat, sper sa le mai gasesti un loc pe listuta ta de Craciun 😛
Deci, treaba sta in felul urmator: nu le-am intins nicicum, ci am rupt, pur si simplu, cate-o bucatica din aluatul negru si-o bucatica din aluatul alb, le-am rulat separat, cu degetele, pana am format niste rulouri, nu foarte groase, si apoi le-am impletit, rupand din capete, daca era necesar, ca sa formeze un inel perfect 🙂
Sint foarte fragede si gustoase, sper sa le incerci!!!
te rog sa mi spui mai exact cum fac rulouri din foaie ca nu am inteles..tai fashii foaia?…le as include in meniul dulce de craciun..dar trebuie sa le incerc o data sa n am surprize:)multu..
Multiplu de X 😛 …ma bucur mult ca le-ai incercat si ca au fost pe gustul tau!!! 🙂
Si eu de-abia am avut sa-l servesc pe Mos Craciun, caci lui ii erau destinate! 😀
Lui Bogdi i-au placut la nebunie, asa ca, ma gandesc acum… exact ca tine…ca ar fi trebuit sa fac vreo 4 ture cel putin… :)))
Te mai astept pe la mine!
le-am incercat si eu si sunt grozave! singurul lucru care nu mi-a placut a fost ca au iesit putine :). la cat sunt de bune data viitoare fac cantitatea de 4 ori mai mare!
Sa stii ca a vut dreptate micutul meu bucataras! 😛
…au fost si aspectuoase dar si gustoase peste masura! 🙂
Foarte fragede…probabil si dupa o saptamana, doua…nu stiu cu exactitate pentru ca, la noi, chiar n-a fost cazul! 😀
Eu zic ca merita sa le incerci, vei face cu siguranta senzatie! 😛
…si fiind atat de fragede, le poti face linistita cu cateva zile bune inainte, ceea ce inseamna: stres in minus! :))
Te pup si ma bucur ca iti plac!
Sunt sooper fursecurile tale.Buna alegere a facut Bogdi.Cred ca o sa imprumut si eu ideea pentru Craciunul de anul acesta.:)