Fursecuri pentru Mos Craciun – Inele impletite

16 comentarii
De Craciun toata lumea e cu gandul la fursecuri, asa ca de ce n-ar fi si Mos Craciun ?! 😛  Aceste inele impletite, in alb si negru, pe care le-a ales puiutul meu scump Bogdanel-codita de purcel (cand ii spun asa, rade de se prapadeste 😀 ) au fost pregatite pentru a-l intampina cum se cuvine.

I-am aratat zecile de retete de fursecuri pe care aveam de gand sa le fac Craciunul asta, ca noi asa facem tot timpul, ne sfatuim si planificam totul impreuna, si mi-a aratat-o pe asta, cu inelele impletite, asa ca m-am conformat.
Asa trebuia sa-l asteptam pe Mos Craciun: cu fursecuri si cu o cana mare cu lapte!!!

Ingrediente pentru circa 30 de bucati:
  • 250 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 125 g unt moale
  • 1 ou
  • 50-80 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat (20g)
  • 1 praf de sare
  • esenta de rom
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura frisca (nebatuta)

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, praf de copt, unt in fulgi (adica dat pe razatoarea mare), ou, zahar pudra, zahar vanilat si sare.
Se imparte aluatul in doua: o jumatate se framanta cu esenta de rom, cealalta cu cacao si frisca.
Se infasoara in folie ambele aluaturi si se lasa la rece cca. 60 de minute:

Cuptorul se incinge la 180 grade (foc potrivit).

Se fac apoi rulouri, din cele doua aluaturi, de cca. 12 cm lungime…sau, ma rog, de aceeasi lungime, ca nici eu n-am stat sa le masor cu rigla 😛
Se impletesc intre ele, cate un fir alb si unul negru si se fac inele; se preseaza usor.
Inelele se aseaza pe o tava tapetata cu hartie si se coc la cuptor cca. 12 minute (maxim 15 minute):


Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se pot pudra cu zahar praf.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

16 comentarii

Iorgu Ioana-ramona 21 ianuarie 2013 - 23:08

buna,dar fara frisca se poate face? sau sa inlocuim frisca? tu ce spui? astept raspuns.ms frumos..

Raspunde
jessica 27 decembrie 2012 - 12:55

eu am 9 ani si nu stiu limba engleza de ce nu ai scris in romana vroiam sa fac fursecurile.

Raspunde
Celesto Alexandra 8 decembrie 2012 - 21:44

Daca ma poti lamuri, la ce te referi prin “unt in fulgi” ?

Raspunde
Laura Sava 12 decembrie 2012 - 18:20

Alexandra, untul “in fulgi” este unt dat pe razatoare 🙂

Pentru ca tipului asta de aluat nu-i face bine caldura, untul se rade in fulgi si se framanta rapid (nu trebuie sa staruim prea mult cu mainile calde la framantat). Spor la treaba, daca le faci 🙂

Raspunde
Eugenia 20 decembrie 2010 - 01:25

Laura draga MULTUMESC !!! Am facut portie dubla si nu-mi pare rau deloc; sunt MINUNATE. Maine voi face fursecurile de ciocolata cu nuca, tot “la dublu” pentru ca, comunitatea de romani de aici a cam uitat sa gateasca si musafirii vor fi multi de srbatori. Te felicit pentru sarguinta, harnicia si priceperea ta. Sarbatori fericite impreuna cu cei dragi.

Raspunde
Eugenia 19 decembrie 2010 - 22:31

Voi face aceste fursecuri chiar acum; m-au “ademenit” cum de altfel asta fac toate retele tale. Ne sfatuiesti sa le facem cu cateva zile mai devreme de a fi servite, de aceea “purced” repejor la executare, tinand cont ca voi avea multe altele in urmatoarele zile. Multumesc…anticipat. Dupa , voi posta “impresii.

Raspunde
Anonymous 19 decembrie 2010 - 16:23

as vrea si eu sa le fac astazi pt baietelul meu,dar nu stiu ce sa folosesc frisca lichida sau praf?si inca o intrebare daca nu am rom in casa pot sa le las simple?merci mult.te pup

Raspunde
Geta 14 decembrie 2010 - 12:12

Multumesc! Cu siguranta vor fi pe gustul nostru, ce sa mai vorbesc si de aspectul foarte placut! Sarbatori fericite!!

Raspunde
Laura 13 decembrie 2010 - 16:10

Geta, ma bucur tare mult ca vrei sa le faci de sarbatori 🙂
Am adaugat si in postare faptul ca se pot face (un pic) mai dulci 😛
Si eu am marit cantitatea de zahar, din cate-mi amintesc, fiindca asa ne place :))
…deci poti sa pui linistita 100 g.

Sa-mi dai de veste daca au fost pe gustul tau 🙂

Raspunde
Geta 13 decembrie 2010 - 16:03

Tare mult ma intereseaza reteta ptr. sarbatori!! Am o intrebare cantitatea de zahar nu e prea mica? In raport cu celelate cantitati?? Pot sa pun 100 g zahar?? Multumesc si numai bine!

Raspunde
Laura 30 noiembrie 2010 - 22:13

Ioana, iarta-ma te rog pentru raspunsul intarziat, sper sa le mai gasesti un loc pe listuta ta de Craciun 😛
Deci, treaba sta in felul urmator: nu le-am intins nicicum, ci am rupt, pur si simplu, cate-o bucatica din aluatul negru si-o bucatica din aluatul alb, le-am rulat separat, cu degetele, pana am format niste rulouri, nu foarte groase, si apoi le-am impletit, rupand din capete, daca era necesar, ca sa formeze un inel perfect 🙂
Sint foarte fragede si gustoase, sper sa le incerci!!!

Raspunde
ioana 18 octombrie 2010 - 11:29

te rog sa mi spui mai exact cum fac rulouri din foaie ca nu am inteles..tai fashii foaia?…le as include in meniul dulce de craciun..dar trebuie sa le incerc o data sa n am surprize:)multu..

Raspunde
Laura 27 ianuarie 2009 - 15:00

Multiplu de X 😛 …ma bucur mult ca le-ai incercat si ca au fost pe gustul tau!!! 🙂
Si eu de-abia am avut sa-l servesc pe Mos Craciun, caci lui ii erau destinate! 😀
Lui Bogdi i-au placut la nebunie, asa ca, ma gandesc acum… exact ca tine…ca ar fi trebuit sa fac vreo 4 ture cel putin… :)))

Te mai astept pe la mine!

Raspunde
xxxxxxxxxxxx 24 decembrie 2008 - 23:26

le-am incercat si eu si sunt grozave! singurul lucru care nu mi-a placut a fost ca au iesit putine :). la cat sunt de bune data viitoare fac cantitatea de 4 ori mai mare!

Raspunde
Laura 24 noiembrie 2008 - 01:52

Sa stii ca a vut dreptate micutul meu bucataras! 😛
…au fost si aspectuoase dar si gustoase peste masura! 🙂
Foarte fragede…probabil si dupa o saptamana, doua…nu stiu cu exactitate pentru ca, la noi, chiar n-a fost cazul! 😀
Eu zic ca merita sa le incerci, vei face cu siguranta senzatie! 😛
…si fiind atat de fragede, le poti face linistita cu cateva zile bune inainte, ceea ce inseamna: stres in minus! :))
Te pup si ma bucur ca iti plac!

Raspunde
Gargarita 21 noiembrie 2008 - 21:32

Sunt sooper fursecurile tale.Buna alegere a facut Bogdi.Cred ca o sa imprumut si eu ideea pentru Craciunul de anul acesta.:)

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.