Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie

4 comentarii

Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie, este o prajitura-ofranda, o prajitura preparata in scop religios, in amintirea mamei Sfantului Fanurie, asa cum va spuneam si aici: Fanuropita.

Anul asta am reusit s-o coc in 26 august, asa cum trebuia, iar in 27 august, de ziua sfantului, am dus-o la biserica pentru a fi sfintita. De atunci insa, am lipsit si de acasa si de langa voi, pentru ca m-am operat (din nou) de endometrioza. Momentan, nu pot vorbi deloc despre asta…si, de fapt, nici nu e prea mult de povestit.

Ce e absolut minunat e faptul ca sfantul meu drag, Fanurie, mi-a ascultat rugaciunea si mi-a fost alaturi in cele cateva zile care au parut ca veacuri… Si nu doar el, ci si Sfantul Mina si Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Sfantul Ioan Rusul, Sfantul Efrem cel Nou, Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, Sfantul Luca, Sfantul Nectarie, Sfantul Nicolae…si toti sfintii dragi inimii mele!!!! Sunt bine acum, desi am trecut printr-o operatie foarte dificila, iar asta e tot ce conteaza!

Va imbratisez virtual pe toti si va doresc multa sanatate. Atat, doar sanatate. Nu aveti nevoie de mai mult.

Daca aveti vreo problema, daca aveti necazuri sau sunteti bolnavi, cereti ajutor Sfantului Fanurie, tuturor sfintilor, si nu va indoiti nicicum, caci sunt grabnic ajutatori. In Grecia, „Turta” Sfantului Fanurie se face de 9 ori si are 9 ingrediente si se poate coace, in afara de Duminica, in orice zi. Se imparte saracilor, iar dupa ajutorul primit, se face pentru sfantul inca o turta, sub forma de placinta, mai mare, ca multumire. Eu am impartit-o in biserica si am pastrat cateva bucati sfintite si pentru noi, in familie. De fiecare data cand cineva lua o prajiturica, spuneam: „Dumnezeu s-o ierte pe mama Sfantului Fanurie!”

Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ajungem cat mai repede in Grecia, in insula Rodos, la bisericuta sfantului, pentru a ne putea inchina sfintelor sale moaste!!!

 

Ingrediente:
  • 650 g faina (500 g faina+150 g amidon)
  • 100 g coji de portocale confiate+100 g coji de chitra confiate
  • 200 g stafide sau curmale deshidratate cu samburi
  • 500 ml lapte vegetal (migdale, cocos, etc.)
  • 280 ml ulei de masline extra-virgin
  • 300 g zahar brun
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (rase)
  • 2 lingurite scortisoara

 

Sfat: puteti adauga 100 g nuci sau migdale tocate marunt in compozitie iar in locul chitrei puteti folosi coaja de lamaie confiata (sau coaja rasa de lamaie).

 

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 170 grade C (foc domol). Tapetati cu hartie de copt o forma de aprox. 35×40 cm.

Inainte de a va descrie pasii retetei, vreau sa va spun ca de data asta am preparat-o asa cum se cuvine: am amestecat ingredientele cu mana si in tot timpul prepararii prajiturii m-am rugat Sfantului Fanurie. Am copt-o cu mare dragoste si recunostinta si mi-am promis sa nu mai treaca niciun an fara prajitura sfantului pe masa noastra.

In continuare, amestecati bine uleiul cu zaharul apoi turnati laptele vegetal. Lasati sa stea asa, pana cand se pregatesc fructele.

Puneti fructele confiate si stafidele sau curmalele, la care ati scos samburii si le-ati tocat, intr-un bol impreuna cu zeama de la o lamaie (pe asta nu am mai trecut-o la ingrediente, pentru ca se poate inlocui cu apa calduta); lasati sa stea cca. 5 minute.

Separat, intr-un bol incapator, amestecati faina cu praful de copt si bicarbonatul; rasturnati fructele semi hidratate in bolul cu faina si amestecati totul foarte bine.

Adaugati praful de scortisoara si, la final, compozitia indulcita, cu lapte si ulei.

Amestecati bine cu mainile, dar nu exagerati cu amestecatul! Compozitia rezultata va arata minunat, va fi destul de moale, dar dupa coacere va fi pufoasa si aromata! …si destul de sfaramicioasa, asa ca aveti grija cum o manevrati dupa copt!

Prajitura se lasa la copt cca. 45 de minute, dar puteti sa faceti si testul scobitorii, pentru a fi siguri.

Aici e prajitura mea, feliata si pregatita de biserica, pudrata cu zahar praf:

 

Icoana Sfantului meu iubit, Fanurie, pe care am dat-o jos de pe perete special pentru aceasta poza:

Am aprins o lumanare pentru sufletul mamei sfantului si am mancat cu totii cu bucurie si speranta:

Aici, Cipi a insistat sa taie el bucata de prajitura adusa de la biserica, si apoi am vazut de ce a facut-o…a facut o cruce mica si frumoasa:

Sfinte Mare Mucenice Fanurie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Laura 24 iulie 2022 - 23:14

Excelenta reteta! A iesit nemaipomenit de buna. Sa ne ajute Sfantul Fanurie si sa o ierte Dumnezeu pe mama lui!

Raspunde
Petruta 23 octombrie 2020 - 03:57

Va salut doamna draga!Va rog sa-mi spuneti ce este chitra si de unde pot cumpara?!Va multumesc anticipat!

Raspunde
Laura Sava 7 septembrie 2017 - 14:13

Iulia draga, ma bucur foarte tare ca l-ai descoperit pe sfantul meu drag Fanurie!!! Nu e nicio rusine ca nu stiai de el pana acum, pentru ca sfintilor le place sa fie descoperiti 🙂 Doamne ajuta, te imbratisez cu drag!!!

Raspunde
Iulia 7 septembrie 2017 - 14:03

…sanatate multa Laura….si fie ca toti sfintii intelepti si buni sa mijloceasca pt NOI la bunul DUMNEZEU! …spre rusinea mea nu stiam de acest SFANT :(…. inca o dat SANATATE…si bucura-ne gustul si privirea cu bucatele tale 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.