Aceasta prajitura aromata si pliiina cu stafide, Fanuropita, este desprinsa din cartea pe care mi-am cumparat-o in Grecia, cu multe si imbietoare retete cu ulei de masline. Este o prajitura speciala, pentru o comemorare speciala, cea a mamei Sfantului Fanurie, sfantul pe care il simt cel mai aproape de inima mea, dar se poate prepara oricand, fiind cu siguranta la fel de savurata 🙂
In mod normal, aceasta prajitura se coace in data de 26 august, pentru ca in ziua de 27 august, cand se sarbatoreste ziua sfantului Fanurie, sa fie binecuvantata si impartita saracilor, ca pomana pentru sufletul mamei lui.
Eu nu am reusit anul asta sa o prepar in timp, dar m-am gandit ca va va fi cu siguranta de folos anul viitor, daca va ganditi sa o preparati in scop religios, ori, dupa cum spuneam mai sus, in orice simpla zi a saptamanii.
Aici aveti o alta varianta a ei, la fel de minunata: Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie
Ingrediente:
- 375 ml ulei de masline extra virgin
- 400 g zahar
- 800 g faina
- 375 ml apa calduta
- 125 ml brandy (coniac)
- 250 ml suc proaspat stors de portocale
- 300 g stafide, taiate in jumatate
- 1/2 lingurita nucsoara pudra
- un varf de cutit cuisoare pudra
- o lingurita scortisoara pisata
- o lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 plic praf de copt (10 g)
- miere
- nuca tocata
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).
Amestecati, intr-un vas incapator, zaharul cu uleiul de masline, pana cand se dizolva. Folositi mixerul sau chiar mainile, cum scrie-n carte 😛
Adaugati apa calduta, coniacul (daca e zi de post, inlocuiti-l cu suc de portocale), condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul proaspat de portocale.
Amestecati, separat, faina cu praful de copt, ambele cernute si stafidele taiate in jumatati (daca sint mici, nu mai este nevoie sa le taiati). Adaugati compozitia uscata, treptat, in vas, peste compozitia cu ulei si zahar; amestecati totul foarte bine.
Ungeti o tava mare si adanca cu ulei si tapetati-o cu hartie de copt. Turnati compozitia in tava, stropiti-o cu putin ulei de masline si dati-o la cuptor (preincalzit), pentru cca. 45-50 de minute. Verificati cu o scobitoare daca s-a copt (daca strapungeti mijlocul prajiturii, aceasta ar trebui sa iasa curata).
Lasati prajitura la racit si taiati-o in patrate sau cum doriti.
Eu am „uns-o” cu miere si am ornat fiecare bucatica cu nuca tocata mare.
E foarte gustoasa si aromata!!!
12 comentarii
va multumesc mult pt retete, ma intereseaza si cele cu peste si cu cat mai putina sare
buna,referitor la mica poveste ce insoteste prajitura Fanuropita as vrea sa mai adaug si eu ceva,se mai spune ca daca ai pierdut ceva faci prajitura si a doua zi,adica pe 27 august, o duci la biserica si dupa 40 de zile gasesti acest lucru si mamele o fac in scopul gasiri unui ginere…biserica sfanul fanurie este in rodos,o biserica mica dar speciala si multumita povesti tale am aflat ca este biserica pe care am vizitat/o acum 2 ani
seara buna, laura!
imi poti spune te rog dimensiunile tavii pe care o folosesti?
Laura, am preluat si eu fotografia si reteta pentru ca mai este un pic si e timpul sa o pregatim
Cu mare, mare drag, Andreea 🙂
Sfantul Fanurie sa ne fie mereu aproape!!!
Doamne ajuta Laura! as vrea sa te rog sa-mi dai voie sa preiau aceasta reteta pe blogul meu, cu mentionarea sursei, as vrea s o trec pe pagina Sfantului Fanurie..multumimi pentru retetele frumoase si delicioase pe care ni le oferi…numai bine!
Deosebita ca de obicei!
Foarte bine arata! Si ingredientele sunt pe gustul meu! Multumesc si ptr mica lectie de religie, spre rusinea mea nu stiam de Sfantului Fanurie. Pupici
Arata foarte bine 🙂
o alta dulcegarie minunata !!!
bine-ai revenit Laura cu o noua reteta! imi place cum arata prajiturica asta din Grecia!
Ador nuca si stafida in orice prajitura!Dau un gust grozav!