Prajitura cu smochine proaspete

2 comentarii

 

Am facut aceasta minune de prajitura cu smochine proaspete inainte de a pleca in mica si neplacuta mea „excursie” la spital 🙂 …iar astazi, pentru ca efectiv n-am rezistat sa nu-mi var in gura doua smochine coapte, dupa ce m-am invartit in jurul pomului de cateva ori si m-am convins singura ca n-o fi niciun bai daca le-oi manca 😀 , m-am asezat in fata calculatorului si am inceput sa-mi pregatesc postarea.

Prajitura e absolut delicioasa si sper sa o incercati si voi cat de curand, mai ales daca aveti vreun smochin prin gradina! Am gandit-o in asa fel incat sa puteti folosi si smochinele mai uscate, mai putin aratoase, dar si pe cele proaspete si viu colorate. Eu pe cele mai uscate/patate/lovite le-am folosit la blat iar pe cele mai frumoase, la ornat. Si le-am lasat crude, desi initial voiam sa le coc cu miere… O prajitura mai proaspata, mai delicioasa si mai cu iz de toamna nu cred ca exista!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 280 g smochine proaspete
  • 100 g zahar (brun)
  • 3 oua
  • 75 g unt
  • 20 g cacao
  • 100 ml lapte
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa scortisoara pudra
Pentru crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte
Pentru ornat:
  • 350-400 g smochine proaspete
  • miere fluida

 

Smochinele de anul asta, din curte (pe care mi le-a pozat Ralu!!!! 😛 )

Coapte pana la perfectiune si ataaat de dulci!!!!

Smochinele noastre sunt micute, cam asa se fac in fiecare an, dar sunt la fel de gustoase ca cele gasite pe marginea drumului, in Grecia…care erau gigantice 😀  Iata doua poza cu ele, facute cu telefonul, din vara asta, de la mare:

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma micuta de copt, de aprox. 28×19 cm.

Pentru blat, se spala smochinele, se scurg bine si se fac pasta cu mixerul vertical intr-un bol inalt. Se amesteca apoi cu zahar. Separat, se bat ouale cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si se toarna peste compozitia cu smochine. Untul, laptele si cacaua se pun impreuna intr-un bol la microunde si se lasa pana cand se topeste untul; se pun si ele in bolul cu smochine si se amesteca totul energic. Intr-un alt vas, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si scortisoara, dupa care se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca scurt, doar pana se inglobeaza ingredientele. Se toarna aluatul in forma pregatita si se pune la cuptor pentru cca. 22 de minute. Blatul se lasa la racit in forma, dupa care se rastoarna pe un platou.

Pentru crema, se bate smantana (sa fie rece!) cu mixerul, pana cand se intareste; se adauga ciocolata rasa pe razatoarea mare si se amesteca totul foarte bine. Daca puneti ciocolata 5 minute in congelator, inainte de a o rade, o veti rade mult mai usor! Crema se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se acopera cu smochine taiate in patru (nu le taiati in intregime). La final, ar trebui sa arate ca niste flori deschise 🙂

Nu decojiti smochinele, mai ales daca sunt de gradina, fiindca sunt pline de vitamine si foooarte gustoase! Priviti ce culoare frumoasa au:

La final, se toarna miere peste fructe (dupa gust):

 

Prajitura se taie in felii longitudinale…sau oricum vreti voi 😀

 

Ne-a placut atat de mult prajitura asta, incat i-am facut o mie de poze!!! :))

 

De-abia astept sa o refac, numai ca va trebui sa mai astept putin pana se coc alte smochine 😀

Cu mare drag, pentru voi, cea mai apetisanta „bucatica”! Va pup pe toti cu drag!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

2 comentarii

Ioana 24 noiembrie 2017 - 11:50

Ouăle se despart sau nu? Albușurile se bat spuma?

Raspunde
miorel 15 septembrie 2017 - 15:51

la ce temperatura se coace blatul? multumesc.

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.