Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos

Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos, aceasta este prima reteta din anul 2019!!! Si este una delicioasaaaa! šŸ˜€ …si desi as fi vrut sa v-o aduc in prima zi a noului an, ca sa incepem asa cum se cuvine anul, hahaah, nu am putut s-o fac pentru ca eram pe picior de plecare. Unde?! La munte!!!! Dar poze de acolo, un pic mai tarziu :))

Va imbratisez pe toti cu mare drag si va urez din nou, cu inima plina, sa aveti un an extraordinar si frumos, un an exact asa cum va doriti!!!

 

Ingrediente pentru cca. 25 cake pops:

Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g faina de cocos
  • 60 g Chips Cocos (nucaĀ  de cocos deshidratata)
Crema de ciocolata alba:
  • 150g ciocolata alba
  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 120 g branza dulce de vaci sau mascarpone
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata alba

 

 

Mod de preparare:

Pentru blatul de bezea cu cocos, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o formaĀ de aproximativĀ 28Ɨ20 cm.

Albusurile se bat, intr-un bol curat si uscat, cu mixerul pe viteza mica, cca. 1 minut. Se toarna zaharul si se bat in continuare, dar la viteza mare de data asta, pana cand se obtine o compozitie tare, ca de bezea. Se adauga faina de cocos si chipsurile de cocos, maruntite dinainte la robot (puteti folosi fulgi de nuca de cocos in locul chipsurilor). Se amesteca totul foarte bine cu o spatula (care ajunge foarte bine pe marginile bolului). Compozitia pentru blat se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza, si se da la cuptor pentru cca. 18 minute. Blatul se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata alba, se rupe ciocolata alba in bucatele si se topeste impreuna cu smantana pentru frisca, la foc mic sau la microunde. Cand e bine racorita, se amesteca cu branza proaspata de vaci sau cu branza mascarpone.

Pentru cake pops, se faramiteaza blatul si se amesteca cu crema de ciocolata. Se modeleaza bile de aceeasi marime, cu palmele, sau puteti folosi o forma speciala, cum am eu aici: Cake Pops cu fistic si merisoare.Ā Bomboanele se aseaza pe o tava si se lasa la frigider pentru cca. 20 de minute (daca va grabiti, lasati-le 10 minute la congelator).

Pentru glazura de ciocolata, se topeste ciocolata alba, rupta in bucatele. Se ia cate un betisor de plastic sau lemn, i se cufunda capatul in ciocolata topita si apoi seĀ infige in cake pops, cu grija insa, sa nu iasa pe partea cealalta šŸ˜€Ā  Se trec, rand pe rand, prin glazura de ciocolata, se lasa sa se scurga de ciocolata in exces (nu scuturati bomboana, pentru ca se poate rupe), se presara repede cateva chipsuri de cocos deasupra sau fulgi de nuca de cocos, ca sa para ninse, si se lasa la intarit in pahare:

Aici e „portia” simpla, cu bomboanele de cocos pudrate cu cafea macinata, cu care am ornat deliciosul Tort Tiramisu cu ciocolata!!!

 

Iar acestea sunt pentru voi, prieteni dragi: cele mai bune bomboane „Raffaello”…pe bat sau fara bat! šŸ˜›




Tort cu crema zabaglione si piscoturi

 

Dragilor, va urez din toooata inima „Craciun fericit!” si va invit la o felie din acest delicios tort cu crema zabaglione si piscoturi pe care, iata, l-am si feliat! šŸ˜› Numai pentru voi!!!

Va iubesc mult, mult!!!! …si…nu stiu ce altceva as mai putea spune šŸ˜€ Fiti fericiti!!!

 

Ingrediente:

Crema Zabaglione:
  • 8 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 300 ml vin Marsala sau Lacrima lui Ovidiu
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 500 g Mascarpone
Sirop de zahar:
  • 250 ml apa
  • 150 g zahar
  • esenta de vanilie
In plus:
  • 200 g piscoturi de sampanie
  • 200 g ciocolata alba cu alune de padure si caramel

 

Mod de preparare:

Pentru crema zabaglione, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece timp de 10 minute. In acest timp, se prepara siroul de zahar punand la fiert apa si zaharul pentru cca. 5 minute. Cand se mai racoreste, se adauga esenta de vanilie.

Se pregateste baia de aburi, punand un vas (plin doar pe un sfert) cu apa pe foc; se lasa pana cand apa clocoteste, dupa care se acopera cu un alt vas, putin mai mic, care intra in interiorul vasului cu apa.

In continuare, se bat galbenusurile cu zaharul intr-un bol inalt, cu mixerul, aproximativ 2 minute sau pana cand compozitia devine spumoasa. Se toarna apoi vinul si se amesteca foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in vasul asezat la bain-marie si se lasa cca. 7-8 minute. Se amesteca intruna in tot acest timp, cu o spatula care ajunge bine si pe marginile vasului (in felul asta, crema nu face cocoloase). Gelatina se scoate din apa, se scurge si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca viguros!

Branza Mascarpone se bate separat, intr-un bol mic, cateva secunde (se scoate de la frigider cu cateva ore inainte), dupa care se amesteca cu crema zabaglione.Ā  Ciocolata alba se toaca marunt, cu cutitul.

Se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort cu diametrul de 26 cm (forma se uda inainte de a aseza folia). Se inmoaie 100 g piscoturi in siropul de zahar si se aseaza la baza formei. Rupeti piscoturile, daca e nevoie, pentru ca sa „cuprinda” toata forma. Se toarna apoi jumatate din crema zabaglione peste piscoturi si se niveleaza. Se presara bucatelele de ciocolata, cat mai uniform, peste crema si se toarna cealalta jumatate de crema. Tortul se finalizeaza punand restul piscoturilor, imbibate in sirop, deasupra cremei. Tortul se acopera cu folie si se tine la frigider pentru minim 3-4 ore (ideal ar fi sa il lasati peste noapte).

Cand e gata, se ridica usor folia de pe marginile tortului, se trece cu lama cutitului pe marginea formei si se deschide inelul detasabil al tortului. Se aseaza un platou rotund peste tort si ,cu o miscare ferma, se rastoarna. La final, ar trebui sa arate cam asa šŸ™‚

Suprafata tortului se presara cu zahar pudra din belsug si se orneaza cu fursecurile steluta pe care le-am facut ieri:

Sectiune sub bradut! šŸ˜›

Pentru voi, cu maaare drag!!!! <3




Prajitura cu crema de ciocolata si rom

Prajitura cu crema de ciocolata si rom de astazi este o reteta care va ramane printre retetele voastre preferate! O veti lasa nepotilor vostri mostenire, stiu sigur! šŸ˜€ O pot savura si-acum, daca sunt mai mititei, dar taiati romul de pe lista de ingrediente!Ā  :))

E o prajitura foarte usor de preparat, mai ales ca nu are gelatina, si e ataaat de delicioasa!!! Am facut-o de doua ori pana acum si de fiecare data a iesit parca si mai buna!Ā  Prima data a fost acum doua saptamani, cand nu am folosit rom ci esenta de rom, pentru ca i-am trimis-o, la pachet, maicutei Ecaterina, prin mami a mea draga…dar de data asta am scos sticla de rom caraibian de la naftalina šŸ˜›

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 8 oua
  • 120 g zahar
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 120 g faina
  • 40 g amidon
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru siropul de rom:
  • 100 ml apa
  • 50 g zahar (vanilat)
  • 35-50 ml rom
Pentru crema de ciocolata si rom:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 200 g unt
  • 4 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 30 ml rom
Pentru crema de ciocolata alba:
  • 400 g ciocolata alba
  • 250 g branza Mascarpone
  • 200 g branza Philadelphia
In plus:
  • 150 g biscuiti Oreo

 

A rasarit si soarele, in timp ce pozam minunatia šŸ˜€

 

Mod de preparare:

Se prepara siropul de rom prima data: se pune apa la fiert impreuna cu zaharul vanilat si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se mai lasa sa dea in clocot de cateva ori, dupa care se lasa la racit. Cand e rece, se toarna romul (puneti 35 de ml sau 50 de ml, in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul) si se amesteca bine.

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de aproximativĀ 35Ɨ24 cm cu hartie de copt. Se scot ouale din frigider. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la foc foarte mic (amestecati intruna, sa nu se arda). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. In continuare, se despart ouale; albusurile se bat intr-un bol incapator pana se spumeaza usor. Se adauga un praf de sare (cat luati cu trei degete) si jumatate din cantitatea de zahar si se bate in continuare cu mixerul, la viteza mare. Se adauga zaharul ramas si se bate pana cand se obtine o spuma tare, ca la bezea. Se adauga galbenusurile si ciocolata topita si se amesteca scurt. Se amesteca faina cu amidonul, cacaua si praful de copt si se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca cateva secunde cu mixerul, pana se incorporeaza amestecul uscat, dupa care se continua cu spatula. Se amesteca usor, ca si la pandispan, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute.Ā  Se lasa apoi sa se racoreasca bine si se inteapa cu o scobitoare; se toarna siropul rece cat mai uniform deasupra blatului.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se scoate untul din frigider si se taie in cubulete; se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se adauga untul si se amesteca totul foarte bine (nu e nicio problema daca untul nu se topeste in totalitate). Galbenusurile se bat cu zaharul pudra si cu romul, apoi se amesteca cu crema de ciocolata. Folositi mixerul! Iar daca nu vreti sa folositi galbenusuri crude, puneti-le impreuna cu zaharul si romul la bain-marie pentru cca. 5 minute. Amestecati intruna, sa nu vi se branzeasca crema!

Pentru crema de ciocolata alba, lucrurile sunt si mai simple šŸ™‚ Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste la bain-marie sau la microunde, dar faceti neaparat pauze de cateva secunde, pentru a o amesteca bine. Ciocolata alba este un pic mai sensibila si are nevoie de mai multa atentie. Intr-un bol separat, se bat cu mixerul branza Mascarpone si Philadelphia; se toarna in bol ciocolata alba topita si se amesteca bine.

Finalizare prajitura: se intinde crema de ciocolata cu lapte peste blatul insiropat si se pune la frigider pentru 5-10 minute. Se intinde apoi crema de ciocolata alba si se presara biscuitii Oreo, faramitati. O puteti servi si dupa 2-3 ore dar ideal ar fi sa o lasati la frigider peste noapte. Totusi, va sfatuiesc sa o scoateti de la rece cu aproximativ o ora inainte de a o servi, pentru ca va avea un gust mai pronuntat!

Sper sa o incercati cat de curand!!!!! :))

E delicioasa!!!!

O mica sectiune šŸ˜€




Tort cu crema de ciocolata si visine din visinata

 

Astazi e ziua lui mami, dragilor, si e prima data cand reusesc sa postez tortul pe care i l-am facut, un tort cu crema de ciocolata si visine din visinata, super aromat si super delicios šŸ˜› , exact in ziua in care a mai intinerit cu un an. I l-am mai facut o data, cu cateva zile inainte de ziua ei, asa ca am fost deja familiarizata cu el :))

La multi ani, mami meu drag si frumos!!!!! Te iubim din tot sufletul!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 5 oua
  • 180 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
Crema de ciocolata alba si mascarpone:
  • 500 g Mascarpone
  • 300 g ciocolata alba
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 6 foi gelatina sau 10 g granule de gelatina (1 plic)
  • 250 g visine din visinata
Glazura de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca
In plus:
  • 14-16 visine din visinata
  • 50 g ciocolata cu lapte sau neagra

 

Mod de preparare:

Primul pas, la aceasta reteta, este sa preparati glazura de ciocolata, deoarece trebuie sa stea peste noapte la frigider. Astfel, ciocolata cu lapte se topeste impreuna cu smantana lichida, se acopera cu folie alimentara si se tine la frigider pana a doua zi, cand veti avea nevoie de ea.

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm, cu inel detasabil. Se despart ouale; albusurile se bat spuma tare cu zaharul, dupa care se adauga galbenusurile. Faina se amesteca cu cacaua si cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei. Se amesteca scurt, cu mixerul pe viteza mica, doar pana cand vedeti ca ingredientele s-au incorporat apoi se amesteca cu spatula, care ajunge mult mai bine pe fundul si marginile bolului. Se amesteca cu grija, sa nu iasa aerul din compozitie, dupa care se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza usor, cu dosul lingurii. Blatul se coace 25 de minute si se lasa la racit in forma.

Pentru crema de ciocolata alba si mascarpone, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi gelatina granule, puneti doar 150 ml apa peste gelatina. In ambele cazuri, se lasa 10 minute la hidratat.Ā  In acest timp, se scot samburii din visinele „imbatate” šŸ˜€ si se bate branza mascarpone cu mixerul cateva secunde (scoateti-o din frigider cu cateva ore inainte). In continuare, se topeste ciocolata in frisca lichida (se rupe ciocolata alba in bucatele si se pune pe foc impreuna cu smantana pentru frisca. Se amesteca intruna, pana cand ciocolata se topeste).Ā Se lasa deoparte cateva secunde, apoi se adauga gelatina foite, scursa de apa sau gelatina sub forma de granule, care nu mai trebuie scursa. Se amesteca energic si se lasa la racit. Cand ajunge la temperatura camerei, se amesteca cu branza mascarpone.

Finalizare tort: blatul se taie pe jumatate; un blat se aseaza inapoi in forma. Se insiropeaza cu putina visinata, daca vreti, dupa care se acopera cu crema de ciocolata alba. Visinele din visinata se presara cat mai uniform deasupra cremei si se apasa usor in crema. Se aseaza cel de-al doilea blat si, la fel, se apasa putin, ca sa se „prinda” de crema. Se pune tortul la frigider pentru cca. 5-6 ore sau, asa cum va sfatuiesc mereu, peste noapte.

A doua zi, se trece cu cutitul pe marginile formei, se scoate tortul din forma si se aseaza pe platoul de servit. Se scoate si ganasul de ciocolata de la frigider si se bate cu mixerul cateva minute, pana cand prinde consistenta. Se intinde glazura de ciocolata pe suprafata tortului si se orneaza cu visine din visinata. Ciocolata cu lapte (cele 50 de grame) se topeste, se toarna intr-o punga careia ii taiati varful, si se fac dare de ciocolata pe marginea tortului. Simplu si frumos! šŸ™‚

 

Sfat: crema alba nu este foarte dulce, asa ca, daca vreti, puteti sa adaugati 50 g zahar pudra vanilat in branza mascarpone (bateti branza impreuna cu zaharul).




Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani

Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani! Am citit si recitit de-atatea ori titlul asta si tot nu imi vine sa cred ca Bogdi meu drag a implinit 14 ani!!!!!! Probabil ca atunci cand va implini 18 ani voi fi si mai aeriana šŸ˜€ Nu credeam ca voi putea depasi pragul emotional din anii trecuti dar iata ca s-a intamplat si asta! Anul asta, ziua lui a picat vinerea…si cum nu putea sa treaca neobservata, l-am lasat sa-si faca de cap! A venit cu autobuzul, impreuna cu trupa lui nebuna, direct de la scoala, la party :)) Va pun cateva poze mai jos cu ei, cei mai faini copii din lume!!!Ā Seara, am iesit cu ei in oras, la Megazone, unde a fost super fain, ca de obicei, iar a doua zi l-am dus in Serbia, la Varset…o surpriza mai mare decat el! Voi reveni cu poze de acolo zilele astea… Urmatoarea oprire: Rusia!!! šŸ˜€

Cat despre postarea de astazi, va avertizez ca veti avea multe etape de parcurs, muuulte poze si foarte multe de citit, dar stiu ca nu va lasati intimidati asa usor šŸ˜€ Sunteti invitatii nostri speciali! Veti intelege imediat de ce am ales sa-i fac lui Bogdi un tort cu tema asta…

Tortul e nemaipomenit si l-am facut de doua ori intr-o saptamana :)) Prima data, desi nu a iesit asa cum imi doream (o sa va pun doua poze, totusi, ca sa ne distram impreuna de cat de stangace pot deveni atunci cand vine vorba despre Bogdi), a fost savurat de prietenii lui Bogdi iar a doua oara, a fost degustat de ai nostri dragi, din familie: bunici, unchi, matuse…si de noi, din nou šŸ˜›

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 200 g ciocolata cu 50% cacao
  • 120 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 150 g smantana (acra, pentru ciorbe)
Pentru un blat de cocos (veti avea nevoie de 2 blaturi, coapte separat):
  • 3 albusuri
  • 80 g zahar
  • 80 g nuca de cocos
  • 20 g faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Pentru crema cu Nutella:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
  • 100 g unt
  • 300 g Nutella
Pentru crema cu Mascarpone:
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar pudra vanilat
  • 50 ml lapte
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 500 g Mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
Pentru glazura:
  • 125 g branza Philadelphia
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
In plus:

 

Si, ca de obicei, va las, inainte de a „intra” in reteta, speech-ul lui Bogdi :)))

„Salutare! Bogi aici, vreau sa va spun un pic despre cultura slava si despre ce nu a putut Mamych sa va explice =D. Cultura slava este compusa, in mare, din 3 factori. 1. Tracksuit-urile Adidas si tot ce este Adidas. 2. Muzica Hardbass, care are un impact foarte mare asupra slavilor, si 3. Semintele. Cum puteti vedea mai sus, tortul meu are cele 3 linii Adidas si logoul lor. Rusii, Gopniks, sau Gopnicii, acest gen de rusi sau slavi sunt ceea ce v-am explicat mai sus. Eu sunt un Gopnik mai… incepator sa zic asa šŸ™‚ Multi slavi spun ca, pentru a fi un slav adevarat, trebuie neaparat sa te fi nascut intr-o tara slavica, cum ar fi Rusia, Polonia, CehoSlovacia, fosta Yugoslavia (Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croatia, Slovacia, Bosnia & Herzegovina), Bulgaria, Belarus, Ukraina, Letonia, Lituania si Estonia. Dar noi Romanii, cum am fost influentati de slavi, avem si noi un pic de „Slavness” in tara noastra. Asa ca, Bogi este si el un mic slav šŸ˜€ ”

Mi-am recuperat postarea, hahaa, si zic si eu: All the slav culture lays in these 3 stripes!!! That’s what I was told! šŸ˜€

Si avem nevoie de-un pic de Boris aici, pentru ca de la el a inceput Bogdi sa se simta super-slav :))

Despre Boris, care ne-a inspirat de atatea ori, mai puteti citi aici, la Chebureki facuti de Bogdi!

 

Mod de preparare:

Se prepara crema cu Nutella prima data, pentru ca trebuie sa se intareasca bine. Se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul si smantana lichida. Se lasa cateva minute sa se racoreasca dupa care se adauga Nutella. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la frigider, acoperita cu folie alimentara.

Urmatorul pas e blatul de ciocolata, care e suuuper bun si-asa simplu šŸ™‚ Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt. Intr-un bol incapator, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra bolului). Intr-un alt bol, se topeste ciocolata (rupta in bucatele) la microunde sau la bain-marie; se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. Untul moale, scos din timp de la frigider, se bate cu zaharul cca. 2-3 minute, cu mixerul, pana se spumeaza usor.Ā  Separat, se bat ouale, cu un praf de sare, apoi se rastoarna peste unt, amestecand energic. In punctul asta, compozitia va arata ca taiata, dar nu va ingrijorati, turnati ciocolata topita si amestecati totul cu mixerul, la viteza mica. Veti obtine o crema matasoasa, asemanatoare unui „mousse au chocolat” šŸ˜› La final, se adauga smantana si amestecul uscat, de faina, si se amesteca scurt, doar pana cand vedeti ca s-au incorporat ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza usor cu dosul unei linguri, si se da la copt pentru cca. 35-38 de minute. Nu se tine mai mult, pentru ca se intareste! Se lasa la racit in forma, dupa care se taie pe jumatate.

Urmeaza blaturile de cocos, pe care va recomand sa le coaceti in ziua in care asamblati tortul, pentru ca sunt mai sensibile. Eu asa am facut…a mers cuptorul meu de dimineata pana seara intruna! šŸ˜€ Astfel, pentru un blat, se bat 3 albusuri (galbenusurile le pastrati intr-un bol, pentru crema) intr-un bol perfect uscat si curat (preferabil, de sticla), cu un praf de sare. Cand prinde consistenta, se adauga zaharul si se mixeaza pana cand obtineti o spuma tare, ca la bezele. Se adauga nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca totul cu mixerul la viteza cea mai mica. Se rastoarna compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt, si se lasa la copt (temperatura cuptorului ramane la 175 grade C) cca. 15 minute. Din nou, va sfatuiesc sa fiti cu ochii pe blat si sa nu-l lasati la copt mai mult de-atat, chiar daca pare necopt, pentru ca se intareste prea tare cand se raceste. In acelasi mod, mai coaceti inca un blat de cocos.

Ce ne-a ramas?! Ah, da, delicioasa crema Mascarpone šŸ™‚ Acum e momentul sa folositi galbenusurile puse deoparte mai devreme dar prima si prima data va trebui sa puneti gelatina la hidratat: foitele de gelatina se inmoaie in multa apa rece (daca folositi granule de gelatina, puneti doar 150 ml apa peste continutul plicului) timp de aproximativ 10 minute, adica pana cand e gata crema.

In continuare, se pun galbenusurile cu zaharul pudra si laptele rece la bain-marie pentru cca. 8 minute (cronometrati timpul din momentul in care apa de sub bol incepe sa clocoteasca). Se amesteca din cand in cand in primele 4 minute, urmand ca la final sa amestecati intruna!Ā  Foitele de gelatina se scurg de apa si se adauga la crema, amestecand totul foarte bine (gelatina granule nu se scurge, ci se adauga asa cum e). Crema se lasa la racit, dupa care se amesteca cu branza Mascarpone si cu frisca batuta (bateti frisca separat). Pentru finalizarea cremei, se scot samburii visinelor iar visinele se amesteca cu crema.

La final, trebuie sa va spun cum am asamblat eu tortul: in forma in care am copt blaturile, am pus un blat de ciocolata, am turnat crema cu Mascarpone si am acoperit cu celalalt blat de ciocolata. Am lasat tortul peste noapte la frigider (daca vreti, acest tort se poate face oricand ca tort de sine statator šŸ˜€ Il glazurati cu ciocolata si gata! ). In continuare, am asezat un blat de cocos pe un platou, amĀ intins un strat de crema cu Nutella (impartiti dinainte crema Nutella in doua), apoi am asezat tortul cu mascarpone si visine si deasupra am pus cel de-al doilea blat de cocos, „uns” cu restul de crema Nutella (acest ultim blat va fi asezat cu crema in jos, pentru ca blatul neted de cocos sa fie sus).

Tortul se glazureaza cu crema Philadelphia indulcita, intr-un strat subtire, doar cat sa se lipeasca de el pasta de lapte praf. Se decupeaza din pasta „insemnele” Adidas…colorate in albastru, negru, cum vreti…si gata tortul! Iata cum mi-a iesit:

Bogdi a fost fascinat! šŸ˜€

Eu am fost fascinata mai mult de sectiune :))

A iesit delicios!!!!!!!

 

Iar aici vin pozele promise, cu sarbatoritul meu scump…cu tricou Adidas, bineinteles :)))Ā Catre casa, in fuga:

In curte…la fotbal:

…si pe trambulina:

Iar la final, va arat tortul „incarcat” de prea mari emotii…unde am inversat un pic blaturile:

La multi ani, iubirea mea!!!!!!!!!




Crema la pahar cu lichior de oua si zmeura

 

Dragii mei, a trecut atata vreme de cand nu v-am mai dat niciun semn de viata, dar sa nu credeti ca v-am uitat!!! Am asteptat ziua Sfintei Invieri pentru a va putea ura, cu mare bucurie si din tot sufletul, „Hristos a Inviat!” Desertul nostru de Pasti este unul rapid si usor, o crema la pahar cu lichior de oua si zmeura, din care abia asteptam sa ne infruptam!!! šŸ˜€

Va imbratisez pe toti cu drag! Paste fericit!

 

Ingrediente pentru 6 portii:

Crema de lichior de oua:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra vanilat
  • 80 ml Limoncello sau rom alb
  • 500 g branza Mascarpone
Strat crocant:
  • 150 g fulgi de ovaz
  • 200 g ciocolata alba
  • 30 g ulei de cocos solid (presat la rece)
In plus:
  • 300-350 g zmeura proaspata

 

Mod de preparare:

Pentru crema de lichior de oua, se amesteca galbenusurile (ouale sa fie foarte proaspete) cu zaharul pudra vanilat si cu Limoncello. Folositi mixerul pentru cateva secunde, la putere maxima, sau o furculita cu care sa „bateti” bine crema. Veti obtine un lichior de oua instant, un lichior de oua cu aroma blanda de lamaie šŸ™‚ La final, crema de lichior se amesteca, putin cate putin, cu branza Mascarpone. Daca nu vreti sa consumati oua crude, puneti totul la bain-marie pentru cca. 5-8 minute. Cand crema e gata, si e bine racorita, se amesteca cu mascarpone.

Pentru stratul crocant de la baza paharelor, radeti ciocolata alba pe razatoarea mare sau tocati-o in bucatele si amestecati-o cu uleiul de cocos si fulgii de ovaz. Puneti compozitia rezultata la foc mic pana cand ciocolata si untul de cocos se topesc. Amestecati intruna! Daca nu aveti ulei de cocos, folositi unt cu 80% grasime. Lasati sa se racoreasca putin dupa care puneti cate 2 linguri in fiecare pahar. Nu apasati, lasati sa „curga” din lingura.

In continuare, se toarna crema de lichior, in mod egal, in fiecare pahar si se orneaza cu zmeura.

Foarte usor, asa e?! šŸ™‚ Si foarte rapid…si gustos!!!

 

Va las cateva oua rosii, dragilor, cateva zambile din gradina…

…si o ramurica din ciresul nostru japonez, care a inflorit asa frumos zilele astea:

Paste fericit, prieteni dragi!!!




Tort de lamaie cu crema de branza si Limoncello

 

Prieteni dragi, tortul de anul acesta inchinat blogului meu, care implineste 11 ani, este un tortĀ cu aroma fina de lamaie, un Tort de lamaie cu crema de branza si Limoncello, care a reusit sa ne uimeasca pe toti! Aveam in cap atatea variante, si aproape toate cu cafea sau ciocolata šŸ˜€ , dar m-am gandit ca o schimbare ar fi binevenita. Si chiar a fost! L-am „schitat” pe doua foi mari de hartie si nu m-am oprit decat atunci cand mi-a placut ce-am obtinut. Sper din tot sufletul, ca in momentul in care il veti degusta, sa simtiti acelasi lucru šŸ˜›

Va iubesc mult de tot pe toti! Va multumesc pentru ca imi sunteti alaturi de atata timp!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 4 oua mari
  • 150 g zahar tos
  • 4 linguri suc de lamaie (zeama de la o jumatate de lamaie)
  • 150 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
Pentru crema:
  • 500 g Ricotta
  • 180 g zahar tos
  • 2 pliculete zahar vanilat (16 g)
  • sucul proaspat stors de la 2 lamai bio (cca. 120 ml)+coaja rasa
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule (jumatate de pliculet)
  • 100 g ciocolata alba
  • 11 piscoturi
  • 100 ml Limoncello
Pentru ornat si insiropat:
  • 50 ml Limoncello
  • 1 lamaie (bio)
  • fulgi de nuca de cocos
  • frunzulite menta

!!! Eu am folosit, de fapt, Crema di Limoncino, un lichior crema de lamaie, care e mult mai cremos decat clasicul Limoncello (are smantana in compozitie). Daca vreti sa pape si cei mici din tort, inlocuiti lichiorul cu un sirop de zahar cu zeama de lamaie, cam in genul celui de aici: Prajitura greceasca

 

Sunteti cu totii invitatii mei! šŸ™‚

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm. Piscoturile se rup in bucati (fiecare piscot se rupe in 3) si se insiropeaza, intr-un bol larg, cu Limoncello (aveti grija ca toate bucatelele de piscot sa fie bine insiropate).

Pentru blat, se separa ouale; galbenusurile se pun intr-un bol iar albusurile se bat cu mixerul, intr-un alt bol, pana se spumeaza. Se pune un varf de cutit de sare si se bat in continuare pana cand se intaresc (ca pentru bezea). Galbenusurile se bat cu zaharul tos cca. 2 minute, dupa care se adauga sucul de lamaie. Se amesteca energic cateva secunde si apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt (se cern deasupra bolului). Se amesteca bine compozitia cu ajutorul mixerului. In continuare, se rastoarna in bol jumatate din cantitatea de spuma (de albus) si se amesteca, de data asta, usor, cu o spatula, pana cand se incorporeaza. La final, se pune si restul de spuma si se amesteca usor. Compozitia pentru blat se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Blatul se coace 16-18 minute (faceti testul scobitorii). Se lasa la racit in forma. Cand e gata, blatul copt se repune in forma, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare si se insiropeaza cu Limoncello.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in apa rece (puneti apa multa in bol, pentru ca gelatina sa se hidrateze bine). Daca folositi granule de gelatina, puneti doar 100 ml. apa. Lasati gelatina la inmuiat 10 minute. In timpul acesta, se bate branza Ricotta cu zaharul tos+vanilat; se toarna apoi sucul de lamaie proaspat stors si se amesteca totul foarte bine. Se adauga si coaja de lamaie rasa. In continuare, se bate smantana, foarte rece, impreuna cu zaharul pudra vanilat si se adauga in compozitia cu Ricotta. Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la microunde (nu dureaza mult, doar 3-4 secunde); se procedeaza la fel si cu granulele de gelatina, cu mentiunea ca acestea vor absorbi toata apase amesteca cu putina crema si apoi se adauga in toata compozitia. Se amesteca foarte bine! La final, se adauga ciocolata alba tocata fasii (o tocati pe lung, nu rupeti ciocolata in cubulete).

Asamblare tort: peste blatul de lamaie insiropat se toarna jumatate din crema de Ricotta si se niveleaza. Se rasfira, cat mai uniform, deasupra cremei bucatelele de piscoturi insiropate cu Limoncello. Se toarna peste ele restul de crema si se niveleaza cu dosul unei linguri. Tortul se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se trece cu lama unui cutit pe langa marginile formei, se desface inelul detasabil al formei si se scoate tortul pe un platou. Se taie apoi lamaia, bine spalata, in felii subtiri si se acopera cu ele marginea tortului. In mijloc, se presara fulgi de nuca de cocos si se decoreaza cu frunzulite de menta.

Si dupa tot acest periplu šŸ˜€ , obtinem asta:

 

…si stiti prea bine ca nu va uitam niciodata, asa ca partea asta de postare va este dedicata voua! šŸ˜›

 




Turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata

 

Reteta asta de turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata, e reteta aia de care ai nevoie cand se apropie Craciunul si nu ai chef de absolut nimicĀ šŸ˜€ Doar de o cafea bunaĀ si de niste fulgi maaari care sa-ti bata-n geam!!!!

Se face mai usor decat un checĀ si satura multe persoane, asa ca v-o recomand cu mare drag!!! Noi, cum avem o familie maaare (si minunata šŸ˜› ), am fost incantati de aceasta prajitura de turta dulce, pufoasa si aromata!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de turta dulce:

– 250 g miere

– 100 g zahar brun

– 3 oua mari

– 1, 2 cubulete ghimbir cristalizat sau o lingurita ghimbir proaspat, ras

– 1 lingurita rasa cardamom pudra

– 1 lingurita cu varf pudra de scortisoara

– 125 ml smantana pentru frisca

– 50 g iaurt natur

– 350 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru umplutura:

– un borcan de piure de castane (350 g) sau aceeasi cantitate de magiun de prune

 

Glazura si decor:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 ml smantana pentru frisca

– stelute de ciocolata alba (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 35×40 cm.

Se pune mierea impreuna cu zaharul brun (zahar brut, din trestie de zahar) intr-o cratita si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Nu va ia mai mult de 1-2 minute, nu va speriati! šŸ™‚ Amestecati in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca bine (sa fie calduta). Se sparg ouale si se bat ca pentru omleta, dupa care se adauga in compozitia cu miere. Se amesteca totul foarte bine. In continuare, se adauga ghimbirul ras pe razatoarea mica (ori e proaspat, ori e zaharisit) si condimentele (puneti numai scortisoara, daca nu aveti ghimbir sau cardamom). Urmeaza smantana pentru frisca (lichida, nebatuta) si iaurtul.

Separat, intr-un alt bol, se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu alimentar, cu praful de copt si praful de sare; se cern deasupra compozitiei de mai sus si se amesteca bine. Aluatul rezultat se toarna in tava pregatitaĀ si se niveleaza. Turta dulce se coace cca. 30 de minute (faceti proba scobitorii). Se lasa la racit in tava. Cand e gata, se scoate din forma (ar fi de preferat o forma cu inel detasabil) si se rastoarnaĀ pe un platou (tineti cont de faptul ca blatul e fraged si pufos, asa ca manevrati-l cu grija), punand platoul deasupra si-apoi rasturnandu-l brusc. Blatul se taie pe jumatate:

Se umple cu piure de castane sau cu gem de prune (marmelada, magiun, ce aveti pe-acasa šŸ˜€ ), se acopera cu celalalt blat si se lasa la rece pana cand e gata glazura.

Pentru glazura, se topeste ciocolata, rupta in bucatele mici impreuna cu smantana pentru frisca, lichida, pe foc foarte mic sau la microunde. Nu lasati pe foc decat pana in momentul in careĀ vedeti ca ciocolata e aproape topita (se mai vad cateva bucatele de ciocolata in crema), pentru ca se vor topi datorita caldurii reziduale a vasului si pe masura ce veti amesteca in ea. Se toarna apoi glazura de ciocolata deasupra prajiturii si se niveleaza.Ā Se lasa sa se intareasca cca. o ora, dupa care se taie in cuburi mai mari.

De altfel, din momentul asta se si poate manca šŸ˜› , numai ca eu am vrut sa-i dau un aer mai festiv si am creat cateva stelute de ciocolata alba. Stelutele se fac usor, topiti ciocolata alba (nu o supraincalziti, pentru ca se poate taia) si amestecati des pana cand se topeste (ori la bain-marie, ori la microunde, cu pauze de cateva secunde). O turnati pe o hartie de copt in strat egal si o puneti la frigider sa se intareasca. Se stanteaza apoi stelute cu o forma mica de fursecuri.

Bucatile de turta dulce se orneaza cu stelute si se pot pudra cu putina scortisoara. Sunt incredibil de bune!!!! šŸ˜€

Cea mai gustoasa turta dulce sub forma de prajitura din lume!!! :))




Fursecuri pline cu ciocolata

fursecuri-pline-cu-ciocolata_01

 

Dragilor, nu cred ca exista fursecuri mai bune si mai rapide decat aceste fursecuri pline cu ciocolata!!! Ei, biiiine, poate ca exista, dar am vrut sa sune dramatic šŸ˜€ Oricum, va spun de pe acum, nu faceti doar o portie, pentru ca nici n-o s-ajungeti sa le gustati :))

Aluatul se face extrem de usor si rapid si nu areĀ nevoie de cele minim 30 de minute de stat la rece. De fapt, nu are deloc nevoie sa stea la frigiderĀ (eu l-am lasat vreo 10 minute, fiindca aveam si alta treaba). Fursecurile, odata formate,Ā se pot da imediat laĀ cuptor!!!

O sa va placa mult de tot, stiu sigur!!! <3

 

Ingrediente pentru cca. 20-24 de bucati:

– 70 g unt

– 100 g zahar brun

– 1 ou

– un praf de sare

– 150 g faina

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 2 linguri cacao

– 100 g ciocolata alba

– 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza doua tavi mari cu hartie de copt. Ciocolata, si cea alba si cea cu lapte (sau neagra, daca nu le vreti atat de dulci), se toaca in bucatele mai mari. Se amesteca si se lasa deoparte.

Untul, moale, scos cu cateva ore inainte din frigider, se bate cu zaharul cca. 1 minut sau pana cand se albeste usor. Se adauga oul intreg si se mai bate putin. Se amesteca faina cu praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei cu unt. Se amesteca totul foarte bine, apoi se adauga bucatelele de ciocolata si se amesteca din nou, energic, cu o spatula, avand grija ca bucatelele de ciocolata sa nu ramana doar intr-o parte a aluatului, si sa se distribuie uniform.

Aluatul se poate lasa la frigider 10-15 minute,Ā daca aveti timp, dar daca nu, nu-i niciun bai, pentru ca fursecurileĀ ies foarte bine si daca le formati imediat šŸ™‚

Se iau,Ā asadar, gramajoare din aluat, cu o lingurita (se umple bine lingurita),Ā siĀ se pun pe hartia de copt, la distanta unele de altele, pentru ca se latesc la copt. Se coc cca. 10 minute (in cuptorul cu ventilator).Ā Se lasa apoi sa se racoreasca in tava.

Nu va ganditi ca nu s-au copt destul, fiind inca moi in centru, pentru ca se intaresc pe masura ce se racesc. Cand sunt reci, se trece cu lama unui cutit la baza lor, ca sa se desprinda mai usor si se aseaza pe platou.

Nu va pot spune cu cata pofta se vor manca, pentru ca veti descoperi siguri! šŸ˜€

fursecuri-pline-cu-ciocolata

 

Sfat: zaharul brun se poate inlocui cu zahar alb, iar daca nu vreti sa folositi praf de copt, e in regula, nu-l folositi šŸ˜› Fursecurile vor iesi minunat si fara, numai ca vor fi mai plate.




Cornulete cu mac – Mohnkipferl

cornulete-cu-mac_mohnkipferl

 

Vreau sa fac minunile astea de cornulete cu mac de-un car de ani deja, aceste atat de frumos numite Mohnkipferl šŸ˜› , dar m-am tot poticnit de alte (minunate) retete :))

Le-am vazut prima oara la Bianca (Biaaaa, mai traiesti?! šŸ˜€ ) si-poi le-am revazut pe site-ul chefkoch, de unde, fara indoiala, s-a inspirat si ea (Shanai, pupici dulci, dulci!!!).

Acum e randul meu sa va ademenesc cu ele, asa ca dati drumul la cuptoare!!!! Sunt prea bune sa nu le incercati…mai ales daca va place macul! Eu il iubesc! :))

 

Ingrediente pentru cca. 30 de bucati:

– 140 g unt

– 100 g zahar pudra

– 2 galbenusuri

– 170 g faina

– 1/2 lingurita praf de copt

– 70 g mac macinat

– un praf de sare

– 100 g ciocolata alba (sau cu lapte)

 

Mod de preparare:

SeĀ bate untul (moale, scos cu cateva ore inainteĀ din frigider) cu zaharul pudra cateva secunde; se adauga galbenusurile si amesteca bine. Faina se amesteca cu praful de coptĀ si praful de sare (cat luati cu trei degete) si se cern deasupra compozitiei cu unt. La final, se adauga macul macinat (cred ca ati putea folosi si mac intreg, daca nu aveti cum sa-l macinati…o sa incerc si eu varianta asta, cat de curand) si se amesteca din nou foarte bine.Ā Aluatul rezultat se framanta sub forma de bila, se inveleste in folie si se lasa la frigider minim 30 de minute. Eu va sfatuiesc, insa, sa il lasati o ora sau si mai mult.

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_01

Cand aluatul e aproapeĀ gata, cu 15 minute inainte de a va apuca de treaba, se porneste cuptorul si se lasa sa se incalzeasca pana la 200 de grade C (foc mare, dar nu maxim). Se tapeteaza o tava mare de fursecuri cu hartie de copt. Daca aveti un cuptor electric ventilat, folositi modul de preparare asistat de ventilator si puteti coace doua tavi deodata.

Aluatul se imparte in doua bucati egale si se formeaza doua rulouri groase (pudrati cu faina suprafata de lucru, cand rulati aluatul).

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_02

Rulourile se taie apoi inĀ bucati de cca. 4 cm:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_03

…din care se formeaza cornulete, subtiind aluatul cu degetele si tragand putin marginile in interior. Puteti sa le dati si o alta forma, cum ar fi de potcoava, ca si aici: Cornulete cu nuga , cand marginile vor fi indoite si mai mult. Eu le-am lasat sa semene cu niste semiluni:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_04

Se punĀ apoi pe foaia de copt și se coc timp de aproximativ 8Ā minute, maxim 10! Nu trebuie sa se rumeneasca:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_05

Cornuletele se lasa sa se raceasca:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_06

Se topeste ciocolata, alba sau cu lapte, intr-un bol; colturile cornuletelor se baga in ciocolata topita si se lasa sa se intareasca pe hartia de copt sau pe un platou:

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_07

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_08

 

Aici chiar le-am prins cuibarite intr-o raza de soare šŸ™‚

cornulete-cu-mac_mohnkipferl_09

Sunt delicioase!!!!!




Prajitura Raluca

prajitura-raluca

 

Dragilor, Raluca, Ralu a mea mica, nepotica mea dulce, care ne-a bucurat inimile de cand s-a nascut, careia i-am facut tortul BarbieĀ (ieri parca) si care mi-a modelat cei mai frumosi morcovi din martipan din toata lumea, a implinit acum cateva zile 18 ani. Optsprezece ani!!!!!!!Ā AstfelĀ ca, in afara de felicitari, flori,Ā pupici si urari incarcate de emotie, am ales sa-i fac un tort sub forma de prajitura care sa ii poarte numele. Prajitura Raluca va fi de-acum prajitura ei, si-a tuturor šŸ™‚ Ā A tuturor celor care adora ciocolata: neagra, cu lapte, alba!!! Prajitura e varianta usor schimbata a tortului ei favorit: Tort cu 3 feluri de ciocolata, pe care il savureaza mereu cu placere. Si stiu c-o sa se supere pe mine ca zic asta, dar: Laluuuu, te iubim!!!!!! šŸ˜€

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua

– 120 g zahar

– 100 g faina

– 20 g cacao

– 5 g praf de copt (2 lingurite rase)

 

Crema de ciocolata neagra:

– 300 g ciocolata amaruie (50% cacao)

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

 

Crema de ciocolata cu lapte:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 3Ā foi gelatina

 

Crema de ciocolata alba:

–Ā 300 g ciocolataĀ alba

– 300 ml smantana pentru frisca

– 200 ml frisca batuta

– 4Ā foi gelatina

 

In plus:

– rulouri cu crema de ciocolata

– 50Ā g ciocolata cu lapte pentru decor

 

La multi ani, draga noastra!!! Sa ti se indeplineasca toate visele! <3

flori-ziua-lui-ralu

buchet-flori-raluca

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 165 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma deĀ  aprox. 35Ɨ24 cm. Se separa ouale; albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor. Faina se amesteca intr-un bol separat cu cacaua si praful de copt si se cern apoi peste compozitia de oua. Se amesteca cu o spatula sau cu mixerul, la cea mai mica viteza, pana se incorporeaza complet. Aluatul obtinut se toarna in forma pregatita si se coace timp de 22-25 de minute. Se lasa apoi la racit.

Pentru cremaĀ de ciocolata neagra, se pune pe foc smantana pentru friscaĀ impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si se lasa pe focĀ pana se topeste. Se da deoparte apoi si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma.Ā SeĀ da la frigider cca. 20 de minute. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.

Pentru crema de ciocolata cu lapte,Ā se pun laĀ inmuiat, in multa apa rece, cele 3Ā foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute. In acest timp, se pune pe foc smantana pentru frisca si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe focĀ pana se topeste. Se amesteca des!Ā Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa.Ā Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasaĀ crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta.Ā Se toarnaĀ apoi peste crema de ciocolata neagraĀ si se niveleaza. Se lasa cca. 35-40 de minute la rece.

PentruĀ crema de ciocolata alba, se pun la inmuiatĀ 4Ā foite de gelatina, tot asa, cca. 10 minute. Smantana siĀ ciocolata alba, rupta in bucatele, se pun pe foc si se lasa pana cand ciocolata se topeste.Ā Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. La final, se toarna cuĀ grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand.Ā 

Tortul se lasa neaparatĀ la frigider peste noapte, iar cand e gataĀ seĀ orneaza cu rulourile de napolitana. Le puteti lasaĀ pe toate la fel, sau le puteti intercala, cum am facut eu, cateva mai mici si cateva mai mari šŸ™‚ Ca sa se prinda bine de tort, puteti sa ungeti marginile tortului cu putina frisca sau crema. Pentru efectul de panza de paianjen (de pe suprafata tortului), topiti ciocolata, puneti-o intr-o punga si taiati cu o foarfeca bine ascutita varful (foarte putin). Trasati linii paralele si apoi, cu o scobitoare, treceti peste ele, de sus in jos (perpendicular, peste liniile trasate cu ciocolata). La mine, de emotie, efectul a fost cam sters šŸ˜€ …dar lui Ralu i-a placut si-asa, asa ca am fost fericita!!!

A fost delicios si pe placul sarbatoritei mele speciale!!! šŸ˜›




Tort cu mascarpone si bomboane Raffaello-Mitos.is

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is

 

Anul asta, pe la inceputul lui octombrie, s-au implinit 16 ani de cand eu si Cipi am spus aproape-n cor: „Daaa”!!! Totul frumos pana acum, doarĀ c-am uitat complet de ziua noastra. Si eu, si el šŸ˜€ Asa ca, cu un picĀ deĀ intarziere, dar cu mare bucurie, va prezint tortul Mitos.is, un tort cu mascarpone si bomboane Raffaello pe care i l-am facut lui Cipi…si lui Bogdi, fiindca si el e mare fan!!! E un joc nebun cu celule care mananca alte celule, in fuga spre suprematie (un fel de everyday life šŸ˜› ),Ā ce te acapareaza total. Si daca esti jucator, si daca esti doar un simplu spectator, cum sunt eu. Muzica, insa, pe langa lupta amuzanta (dar acerba), e fenomenala!!!!! Va pun mai jos un link, daca vreti sa va deconectati de lume. Cipi e atat de pasionat de jocul asta, incat de multe ori imi fura locul la calculator (cu pagina de Facebook deschisa, bineintelesĀ ) si nu se ridica decat daca-l momesc cu ceva bun, de prin bucatarie šŸ˜€ Bogdi, cu ocazia aniversarii noastre, ne-a facut o felicitare-inimioara, fooarte haioasa si plina de iubire. Te iubesc, copilule, pe tine si pe tati!!!!! Sper sa nu mai uit niciodata ziua nuntii noastre :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 6 oua

– 6 linguri apa

– 150 g zahar

– 200 g faina

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru insiropat:

– 150 ml lapte de cocos

– 50 g zahar

 

Pentru crema:

– 150 g bomboane Raffaello

– 500 g mascarpone

– 150 g zahar pudra

– 80 g ulei de cocos (presat la rece)

 

Pentru glazura:

– 200 ml smantana pentru frisca

– 200 g ciocolata alba

– 500 g mascarpone

 

Aici vin pozele non-culinare, aveti un pic de rabdare, va rog, ajungem imediat si la reteta :)))

Felicitarea lui Bogdi mai intai:

felicitare-mitos-is_01

felicitare-mitos-is_02

felicitare-mitos-is_03a

felicitare-mitos-is_04

 

Bogdi cu Cipi in joc, ba rosii, ba albastri…cum apucaĀ šŸ˜€

Au level 79, nivelul maxim, asa ca-s suuuuper buni :)))

captura-mitos_01

captura-mitos_02

Cu muzica la maxim!!!Ā Soundtrack MITOS.IS:

 

Si cam asa mi-a iesit mie:

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_05

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_06

 

Mod de preparare:

Prima si prima data pregatiti ganache-ul de ciocolata alba, pentru a avea timp sa se raceasca: rupeti ciocolata alba in bucatele si adaugati-o in smantana lichida. Puneti pe foc (la foc mic) si amestecati intruna pana cand se topeste ciocolata. Lasati deoparte, sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, puneti crema in frigider.

In acest timp, pregatitiĀ blatul:Ā  incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de 26 cm.Ā Separati ouale (sa nu fie reci); bateti galbenusurile cu apa si 50 g zahar pana se spumeaza usor. Separat, bateti albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar (100 g) pana obtineti o spuma tare. Adaugati faina si praful de copt printr-o sita deasupra galbenusurilor. Amestecati albusurile spuma, incet, cu o spatula, pana se incorporeaza complet.Ā Turnati aluatul rezultat in forma pregatita, nivelati si dati la cuptor pentru cca. 25 de minute.Ā Blatul se lasa la racit in forma;Ā se taie apoi pe jumatate.

Preparati crema: amestecati branza mascarpone, scoasa din timp din frigider, cu zaharul pudra.Ā Adaugati uleiul de cocos, incalzit putin pe foc (foarte mic) sau la microunde. Aveti grija sa nu fie lichid! Sfaramati bomboanele Raffaello in maini si adaugati-le la crema (cu tot cu migdale). Amestecati totul foarte bine.

Preparati „siropul” de lapte de cocos: amestecati laptele de cocos cu zahar pana cand nu se mai simt cristalele de zahar.

Asamblare: puneti un blat inapoi in forma si inchideti inelul detasabil. Insiropati cu jumatate din cantitatea de sirop. Puneti jumatate de crema, nivelati si acoperiti cu celalalt blat (cel mai neted). Insiropati-l cu restul de sirop si acoperiti-l cu restul de crema. Lasati la receĀ cca. o ora.

Pentru a glazura tortul, scoateti crema de ciocolata alba din frigider si bateti-o bine cu mixerul, 2-3 minute, pana prinde consistenta. Eu i-am adaugat 4 foite de gelatina, ca sa fiu sigura ca nu ma lasa balta in momentul in care incep sa „ornez” tortul, dar voi, daca il faceti simplu, lasati-l asa cum e šŸ™‚ La final, se adauga branza mascarpone si se amesteca totul foarte bine. Tortul se acopera cu glazura si se niveleaza. Daca nu adoptati tematica Mitos šŸ˜€ , ornati-l cu fulgi de cocos si bomboane Raffaello. Daca, insa, aveti vreun pasionat prin preajma, faceti-l cum l-am facut eu :))

„Virusii” i-am facut din cercuri de ciocolata neagra+alba si un strop de colorant rosu, lichid iar „celulele”, alias playerii, din biscuiti pe care i-am uns cu crema de branza colorata. Exact asa cum vedeti in poze:

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_01

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_02

 

A iesit deliciooooos!!!!!! šŸ˜›

tort-cu-mascarpone-si-bomboane-raffaello-mitos-is_03

 




Prajitura fara coacere cu jeleu de struguri

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri

 

Cand petrecereaĀ lui Bogdi a fost gata,Ā am zisĀ ca doua zile nu fac absolut nimic, doar dorm šŸ˜€ , ceea ceĀ nu s-a intamplat, bineinteles, pentru ca nu pot sta nicicum locului! Totusi, nu am ales sa fac o reteta complexa, cu straturi, blaturi, zeci de creme, ci una usoara, o prajitura fara coacere cu jeleu de struguri. Strugurii aia buni si aromati, de la noi din gradina, pe care i-am folosit si la Cheesecake-urile cu struguri la pahar šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru jeleul de struguri:

– 400-450 g boabe de struguri (albi)

– 1 lingura rasa de zahar

– 1 plic gelatina pentru tarte, incolora (Tortenguss)

 

Pentru crema:

– 200 g ciocolata alba

– 200 ml smantana pentru frisca

– 100 g frisca batuta

– 125 g iaurt (natur)

– 4 foite gelatina

 

In plus:

– 9 piscoturi

– 200 g boabe de struguri

 

Mod de preparare:

Tapetati o forma de chec cu folie transparenta (sau cu doua pungi mai mari). Udati forma inainte de a aseza folia; se va aseza usor.

Boabele de struguri se storc laĀ storcatorul de fructe sau manual. Va trebui sa obtineti 250 ml suc de struguri, pe care il veti pune la fiert impreuna cu zaharul si cu praful din pliculetul de gelatina. Lasati la foc mic sa fiarba 1 minut; amestecati intruna. TurnatiĀ imediat jeleul in forma pregatita. Lasati sa se raceasca, si-apoi puneti forma la frigider cca. 30 de minute.

Pentru crema, puneti mai intai foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Lasati-le sa se umfle cca. 5-8 minute. In acest timp, puneti ciocolata alba, rupta in bucatele, impreuna cu frisca lichida (neindulcita) la foc mic. Lasati pana cand se topeste ciocolata si nu uitati sa amestecati des! Dati deoparte si adaugati foitele de gelatina, scurse. Amestecati energic si lasati la racit. Cand crema de ciocolata e rece, adaugati frisca batuta si iaurtul si amestecati totul foarte bine.

Scoateti forma de chec din frigider. Turnati crema de ciocolata peste jeleul intarit de struguri si nivelati.

Stoarceti zeama din cele 200 g struguri si insiropati piscoturile; asezati-le cate trei, pe lungimea formei (taiati putin din ultimul rand de piscoturi, pentru a putea intraĀ cum trebuieĀ in forma). Apasati usor.

Puneti forma din nou la rece pentru minimĀ o ora, dupa care rasturnati forma, inlaturati folia si feliati prajitura. Simplu si rapid šŸ™‚

A iesit cremos si buuun!!!!!

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_01

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_02

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_03

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_04

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_05

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_06

 




Prajitura Duo de ciocolata

 

Dragilor, multi dintre voi stiti deja cat de fantastic e tortul cu trei feluri de ciocolata, dar poate ca l-ati pastrat mai mult pentru ocazii speciale. Prajitura de astazi, pe care am numit-o Prajitura Duo de ciocolata, este foarte asemanatoare tortului, avand un blat decadent si plin de ciocolata si doua creme de ciocolata spumoase si delicioase!!! E oĀ prajitura pe care o puteti face oricand, impreuna cu cei dragi, fara vreun motiv anume šŸ˜€

Inspiratia mea a fostĀ Coseli Arome Esentiale, cu ajutorul carora am reusit sa adun toataĀ familia impreuna. Mi-a placut tare mult conceptul lorĀ ā€œPrajituri pentru ai tai, facute cu ai taiā€, care sper sa va fie si voua o sursa delicioasa de inspiratie si sa va aduca multe momente frumoase si dulci šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 220 g unt (80% grasime)
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 lingurite praf de copt Coseli
Pentru stratul de ciocolata neagra:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml smantana dulce pentru frisca
  • 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 2 plicuri zahar vanilinat Coseli (16 g)
  • 3 galbenusuri ( oua mari)
  • 130 g zahar pudra
  • 1Ā lingurita superesenta de rom Coseli
Pentru stratul de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 150 ml smantana dulce pentru frisca

 

Mod de preparare:

Prima data se pregateste crema de ciocolata alba, pe care va recomand sa o faceti noaptea, inainte de culcare šŸ˜› , pentru ca trebuie sa stea la frigider peste noapte. Se amesteca ciocolata rupta in bucatele cu frisca lichida si se topesc la bain-marie sau la microunde. Se amesteca foarte, foarte bine, sa nu ramana bucatele de ciocolata netopita, si se pune la frigider (se acopera cu folie transparenta).

A doua zi, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza o forma de aprox. 20×30 cm cu hartie de copt.

Pentru blat, se punĀ intr-un bol ciocolata (rupta in bucatele) impreunaĀ cu untul rece, taiat in cuburi, si se lasaĀ la microunde sau la bain-marieĀ pana cand se topesc;Ā seĀ amesteca bine si se lasa sa se racoreasca putin. Se separa ouale; galbenusurile se adauga in crema de ciocolata calda si se amesteca energic. Albusurile se bat cu un praf de sare cateva secunde, apoi se adauga zaharul in doua, trei reprize si se bat in continuare, pana cand se intaresc. Se lasa deoparte.Ā Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei de ciocolata; se omogenizeaza bine. La final, se adauga jumatate din cantitatea de spuma de albus;Ā se amesteca usor cu o spatula si-apoi se adauga si celalalta jumatate. Veti obtine o compozitie spumoasa.Ā Aluatul de toarna in forma pregatita si se coace cca. 25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma. Veti vedea ca dupa copt blatul se strange, nu mai umple forma, asa ca va trebui sa ii acordati un pic de sprijin šŸ™‚ Eu am umplut „golurile” cu hartie de copt, facuta sul, si cu bucati de carton. Va sfatuiesc sa faceti la fel, pentru ca altfel crema nu se va aseza frumos.

Pentru crema de ciocolata cu lapte, se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Daca folositi foite de gelatina, inmuiati-le in multa apa rece cca. 10 minute, iar daca folositi gelatina granule, puneti-le in cca. 150 ml apa rece. Le lasati la inmuiat tot atata. In acest timp, se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra si zaharul vanilinat cateva secunde, la viteza maxima (cu mixerul), pana se spumeaza usor. Se toarna 300 ml frisca lichida, nebatuta, din cantitatea totala de frisca, si se amesteca bine cu crema de galbenusuri. Se pune compozitia rezultata la foc mic si se lasa cca. 5 minute, amestecand mereu. Se da deoparte apoi (nu se stinge focul) si se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele. Se mai tine pe foc pana cand se topeste ciocolata. Gelatina foite se scurge de apa si se adauga in crema fierbinte de ciocolata;Ā se amesteca foarte bine, pana se topeste. Daca folositi gelatina granule, trebuie sa stiti ca nu se scurge, se pune asa cum e. Compozitia se lasa la racit. Cand e rece, se pune esenta de rom si se amesteca foarte bine. Frisca ramasa (200 ml) se bate tare si se inglobeaza in compozitie.

Crema de ciocolata se toarna peste blat si se niveleaza. Se lasa la frigider 2-3 ore, dupa care se toarna crema de ciocolata alba deasupra, batuta cca. 2-3 minute inainte (cu mixerul), pana cand prinde consistenta.

Se decoreaza cu floricele sau cu orice vreti voi šŸ˜€ ,Ā eĀ delicioasa oricum!!!!!!!

Va pup dulce, dragilor, feliile astea delicioase-s pentru voi!!!




Cheesecake cu ciocolata alba

[shashin type=”photo” id=”18530″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu am gasit un tort mai potrivit pentru Duminica Floriilor decat acest cheesecake cu ciocolata alba, fara coacere.Ā Umplutura pufoasa de ciocolata alba, blatulĀ de cacao si bucatelele deĀ ciocolata neagra care au finalizatĀ acest desert minunat,Ā l-au facut sa fie unanim apreciatĀ šŸ™‚

A fost exact asa cum mi l-am inchipuit: delicios!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti:

– 180 g biscuiti Oreo

– 200 g biscuiti cu unt

– 2 linguri cacao

– 180 g unt

 

Pentru umplutura de branza:

– 400 g crema de branza Philadelphia

– 150 g zahar pudra, vanilat

– 200 g ciocolata alba

– 300 gĀ smantana dulce pentru frisca

– 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule

 

Pentru decor:

– 3 linguri cacao

– 1 lingurita scortisoara

– 1 lingurita nes (optional)

– 50 g ciocolata neagra (minim 50% cacao)

– 50 g ciocolata neagra, rupta in bucatele

 

Mod de preparare:

Se unge bine cu ulei o forma rotunda, cu diam. de 24 cm.

Pentru blatul de biscuiti, se maruntesc biscuitii inĀ robotul de bucatarie (sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul de lemn). Se topeste untul si se lasa cateva secunde sa se racoreasca, dupa care se amesteca cu biscuitii sfaramati fin. Se rastoarna amestecul de biscuiti in forma unsa si se apasa cu dosul unei linguri, pentru a obtine un strat cat mai uniform. Se pune la frigider, pana e gata umplutura de branza.

Pentru umplutura de branza, se punĀ foitele deĀ gelatina la inmuiat intr-un castronel cu apa rece (puneti apa multa, pentru ca foile sa se poata hidrata cum trebuie). Lasati-le cca. 10 minute.

Intre timp, se bate branza cu zaharul pudra cateva secunde, sa se dezmorteasca šŸ™‚ Ciocolata alba se rupe in bucatele si se topeste, la bain-marie sau la microunde, impreuna cu 100 g frisca lichida (nebatuta). Se lasa putin sa se racoreasca, apoi se adauga foile de gelatina, stoarse in pumn, una cate una, amestecand foarte bine dupa fiecare. Crema de ciocolata se toarna peste compozitia de branza si se amesteca cateva secunde, cu mixerul sau cu o lingura/spatula. Restul de 200 g smantana dulce se bate cu mixerul pana cand prinde consistenta,Ā cca. 2 minuteĀ (tineti bolul la congelator, impreuna cu paletele mixerului, inainte de a bate frisca). Frisca batuta se adauga in compozitia de ciocolata si se amesteca usor, cu o spatula, pentru a ramane aerata!

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider si se toarna crema de ciocolata peste blat. Se niveleaza si se acopera cu folie transparenta. Cheesecake-ul se tine la frigider minim 3-4 ore, pana se intareste crema, dar sfatul meu este sa il lasati peste noapte.

Pentru a-l putea felia mai usor, scoateti-l din frigider cu aproximativ 30 de minute inainte de a-l servi, pentru ca altfel va va fi greu sa-l taiati. Acoperiti-l cu pudra de cacao amestecata cu scortisoara si nes (printr-o sita), feliati-l in felii potrivite si trasati cateva dare de ciocolata neagra, topita, chiar in momentul in care leĀ aduceti la masa:

[shashin type=”photo” id=”18531,18532,18533″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ataaat de gustos!!! šŸ™‚

Desigur, daca vreti, puteti sa acoperiti tortul cu un piure de fructe: capsuni, zmeura sau fructe de padure, dar noua asa ne-a placut mult, mult de tot!!!!

[shashin type=”photo” id=”18534″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Puteti pastra cheesecake-ul in frigider, acoperit cu folie, 2-3 zile, iar biscuitii Oreo ii puteti inlocui cu biscuiti simpli cu cacao sau ciocolata.




Fursecuri Floare

[shashin type=”photo” id=”18249″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

M-am tot gandit la o reteta speciala pe care sa i-o dedic mamei, acum ca suntem atat de aproape de primavara si de ziua femeilor de pretutindeni, si cum mi-au ramas in cap, inca de anul trecut, niste fursecuri floare cu ciocolata alba, suprapuse, le-am dat instant viata!!! šŸ˜€

Am vrut ca efectul sa fie maxim, asa ca am „cioplit” repede un cosulet de ciocolata si le-am asezat cu grija inauntru. As fi vrut ca mami a mea draga sa nu vada surpriza ce i-o pregatesc, dar cum stam impreuna, e imposibil!!! S-a bucurat enorm, oricum, iar eu ma bucur si mai tare, inca de pe acum,Ā gandindu-ma cate mamici veti face fericiteĀ šŸ™‚

 

Ingrediente pentru cca. 40 de fursecuri:

Aluat de fursecuri:

– 180 g faina

– 70 g amidon (sau faina)

– 1 lingurita praf de copt

– 130 g unt

– 125 g zahar

– 1 ou

– un praf de sare

– 100 g ciocolata alba

 

Crema (lipit si ornat):

– 100 g ciocolata alba

– 1 lingura cu varf nutella

 

Iata cum arata un cosulet de ciocolata umplut cu „flori”:

[shashin type=”photo” id=”18258,18259,18260″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Frumos, asa e?! šŸ™‚

 

Mod de preparare:

Faina se amestecaĀ cu amidonul si praful de copt.

Untul, moale, scos din frigider cu cateva ore inainte, se bate cu zaharul cca. 1 minut. Se adauga oul si se mai bate cateva secunde.

Se topeste ciocolata alba, rupta in prealabil in bucatele mici. Aveti grija cum o topiti, pentru ca se arde repede, fiind foarte sensibila! Eu o pun intr-u bol mic la microunde, o las cam 25 de secunde, o scot, amestec, o pun din nou, las din nou vreo 20 de secunde, iarasi o scot, iarasi amestec si-apoi o pun in ture de cate 5 secunde, pana cand vad ca s-a topit. Chiar daca mai raman bucatele mici de ciocolata,Ā amestec energic si o las deoparte sa se racoreasca 1-2 minute. Ceea ce va sugerez si voua sa faceti šŸ™‚

Se amesteca totulĀ foarte bine:Ā compozitia uscata, cu faina, amidon, praf de copt, impreuna cu untul+oul batut si ciocolata alba topita. Se face o bila de aluat, se infasoara in folie si se raceste pentru minim 3-4Ā ore. Eu am lasat aluatul peste noapte, iar dimineata, inainte sa ma apuc de treaba, l-am scos din frigider si l-am lasat la temperatura camerei 30-40 de minute, sa se mai „inmoaie”:

[shashin type=”photo” id=”18251″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Aluatul se intinde pe planseta bine infainata, nu foarte subtire. Daca vreti sa va fie mai usor, avand in vedere faptul ca aluatul e putin lipicios, intindeti-l intre doua foi de copt. Veti decupa mai usor formele! Eu, insa, neinfricata cum sunt šŸ˜€ , l-am intins direct pe masa:

[shashin type=”photo” id=”18250″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se taie, asadar, fursecuri-floare cu formele speciale (dati formele prin faina inainte de a decupa). Aveti nevoie de doua forme „floare”, una mai mica si una mai mare:

[shashin type=”photo” id=”18252″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza fursecurile pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coc cca. 10 minute.Ā Puteti sa coaceti fursecurile impreuna, cele mici cu cele mari, dar ar fi mai bine daca le-ati coace separat, pentru ca au timpi de coacere diferiti. Eu pe cele mici nu le-am lasat decat 7 minute, iar pe cele mari 1o minute. Cand sunt gata, se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca:

[shashin type=”photo” id=”18253″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se topeste ciocolata alba si se imparte in jumatate; cu o jumatate se „lipesc” fursecurile:

[shashin type=”photo” id=”18254″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cealalta jumatate se amesteca cu nutellaĀ si se foloseste la ornat. Puteti folosiĀ spritul de ornat sau puneti mici gramajoare direct cuĀ lingurita, sub forma de aveline:

[shashin type=”photo” id=”18255″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sunt deosebite!!!

[shashin type=”photo” id=”18256″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Crocante, dulci, cu gust intens de ciocolata!!! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”18257″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Bomboane de ciocolata alba cu cocos

[shashin type=”photo” id=”18043″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

In ziua in care am facut trufele de ciocolata cu avocado, am facut si-o portie de bomboane de ciocolata alba cu cocos…ca sa am cu ce sa le asortez šŸ˜€Ā SiĀ desi au iesit multe, multe, s-au „topit” imediat!!!

 

Ingrediente pentru cca. 40 de bomboane:

– 200 g unt de cocos (dintr-o conserva de lapte de cocos, de 400 ml)

– 180 ml smantana dulce pentru frisca

– 400 g ciocolata alba

– 100 g fulgi de nuca de cocos

– 120 g napolitane cu nuca de cocos

– 200 g fulgi de nuca de cocos, pentru bomboane

 

Mod de preparare:

Se deschide conserva de lapte de cocos si se scoate,Ā cu o lingura, partea solida,Ā ā€œuntulā€ de cocos, care la mine a cantarit fix 200 de grame šŸ˜› Apa de cocos care ramane in conserva poate fi folosita la smoothie-uri, la insiropat blaturi sau in mancare.

Se topesteĀ untul de cocos impreuna cu smantana dulce, la foc mic; se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele si se amesteca intruna, pana se topeste. Se pun fulgii de cocos (100 g) si se mai lasa pe foc 1-2 minute, amestecand energic. Se ia oala de pe foc si se lasa la racit. La final, se sfarama napolitanele cu nuca de cocos si se incorporeaza in compozitia racita. Se pune la frigider pentru minim 2-3 ore sau peste noapte (cel mai bine!!!)

Se formeaza,Ā cu mainile, bomboane potrivite ca marime, care se dau prin fulgi de nuca de cocos (200 g).Ā Daca vreti, puteti sa puneti cate o aluna in mijlocul lor. Se pun in cosulete de hartie si se pastreaza la frigider.

[shashin type=”photo” id=”18046″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bune, bune!!! šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”18044,18045″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Caramel Cheesecake la pahar

Dragii mei, iata-ne ajunsi,Ā si cu buneĀ si cu rele, la finalul acestui an, atat de…nonconformist šŸ˜€ Eu am ramas la fel de optimista, la fel de copilaroasa, la fel de indragostita de Cipi, la fel de fericita ca il am pe Bogdi, ca si in ceilalti ani. Poate chiar mai fericita (daca asta e posibil). Sper din tot sufletul sa va simtiti si voi la fel. Iubiti, pretuiti, asteptati,Ā intelesi…impliniti. Si rasfatati, de ce nu?! šŸ˜› Cum l-am rasfatat eu acum pe CipiĀ meu drag, care iubeste caramelul si care nu si-a dorit nici tort, nici prajitura, ci acest desert fara coacere, rapid si exagerat de delicios: Caramel Cheesecake la pahar! Lui Bogdi ii fac maine un tort cu capsuni iar mie imi pregatesc ceva bun cu cafea :)))

Va multumesc mult pentru ca ne sunteti mereu aproape, va iubesc si va doresc din toata inima un an mai bun, mai cald, mai imbelsugat! La multi ani, prieteni dragi!!!

 

Ingrediente pentru 6 pahare (250 ml):

Sos caramel:
  • 400 g caramele cu lapte
  • 200 ml lapte (gras)
Strat de biscuiti:
  • 200 g biscuiti cu unt
  • 50 g fursecuri (cu ciocolata)
  • 50 g alune prajite
  • 180 g unt (80% grasime)
Crema Cheesecake:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g branza Quark
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se prepara mai intai caramelul, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, se pun caramelele impreuna cu laptele intr-o oalaĀ si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topesc. Se lasa deoparte, la racit.

Pentru stratul de biscuiti, se macina biscuitii impreuna cu fursecurile si alunele prajite (cca. 5 minute in tigaie…eu in aia de clatite šŸ˜€ Amestecati des, sa nu se arda!!! ). Separat, se topeste untul si se amesteca apoi cu amestecul de biscuiti.

Pentru crema cheesecake, se pune smantana sa se infierbante la foc mic; se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele mici sau rasa, se amesteca bine de cateva ori, dupa care se ia de pe foc (chiar daca au mai ramas bucatele mici de ciocolata netopita). Se bate bine crema de ciocolata cu telul si se lasa la racorit.Ā Intr-un bol mic, se bate cu mixerul branza mascarpone cateva secunde la viteza mare, sa se spumeze usor; se procedeaza la fel cu branza Quark. La final, crema de ciocolata se amesteca cu mascarpone si cu quark. Daca nu gasiti branza Quark, puteti sa o inlocuiti cu iaurt grecesc (un iaurt gras, cremos). Fiind un desert la pahar, crema se va „aseza” bine oricum.

Straturile se repartizeaza in pahare dupa imaginatia fiecaruia. Eu, laĀ trei dintre pahare, am pus un strat generos de biscuiti la baza, am tasat amestecul cu un alt pahar mai mic (cu fundul paharului), am pus un strat de crema, am presarat din nou „cativa” biscuiti si am turnat cu grija cateva linguri bune de caramel. M-am ganditĀ sa tin paharele la frigider 10-15 minute, ca sa se intareasca caramelul, dar chiar n-am avut chefĀ sa le bibilescĀ šŸ˜€ Am continuat, asadar, cu inca un strat de crema, unul de caramel si compozitie de biscuiti. Pe celelalte trei le-am aranjat altfel :)))

Vor arata minunat, oricum le-ati aseza!!!

Si ce e mai important, vor fi delicioase!!!!




Prajitura Snickerdoodles cu mere

De la fursecurile ce poarta amprenta iernii, delicioasele fursecuri SnickerdoodlesĀ (care, de fapt, nu au nimic in comun cu Snickersul šŸ˜€ ), am ajuns la aceasta prajitura Snickerdoodles cu mere, absolut incantatoare!!! Voiam sa folosesc gutui initial, dar Bogdi mi-a schimbat cursul retetei, si-acum, cand am vazut cat de reusita a fost creatia noastra, nu mai fac nimic inainte de a-i cere lui parerea! šŸ˜›

Daca va e dor de o ninsoare ca-n povesti, o carte buna si „ceva dulce” care sa acompanieze acest tablou feeric de iarna, va invit s-o incercati cat de curand!!!

 

Ingrediente:

Blat Snickerdoodles:
  • 300 g faina
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (rase)
  • un praf de sare
  • 200 g unt
  • 180 g zahar
  • 3 oua
  • 1 lingura mare lapte batut
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 linguri pudra de scortisoara
Compot de mere:
  • 1 kg mere
  • 200 ml apa
  • 100 g zahar
Crema de ciocolata alba cu branza Quark:
  • 500 g branza Quark
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190 grade C (foc mare).

Se pun intr-un bol faina, bicarbonatul si sarea. Se lasa deoparte.Ā Se amesteca intr-un alt vas untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul. Dupa ce se spumeaza usor, se adauga ouale, amestecand scurt dupa fiecare.

Se adauga apoi amestecul uscat peste amestecul cu oua, printr-o sita. Se amesteca usor; se incorporeazaĀ laptele batut.Ā Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si presarata cu putin pesmet sau nuca macinata, de cca. 20 x 30cm,Ā si se niveleaza cu dosul lingurii. Se amesteca zaharul cu pudra de scortisoara si se presara cat mai uniform deasupra aluatului intins:

Se coace blatul la foc mare cca.Ā 10 minute, dupa care se scade temperatura cuptorului la 180 grade C (foc potrivit) si se mai lasa la copt 12-15 minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit:

Se prepara compotul de mere: se curata merele de coaja, se inlatura cotorul, iar pulpa fructelorĀ se taie in cuburi mici; se pun apoi impreuna cu apa si zaharul la fiert, cu capac, timp de 8 minute. Se lasa sa se racoreasca bine si se strecoara printr-o sita (nu metalica!). Zeama din compot se pastreaza pentru insiropatul blatului.

Se pregateste crema: se pune gelatina la inmuiat in apa rece, timp de 5-8 minute, timp in care se face ganache-ul de ciocolata alba. Se rupe ciocolata alba in bucatele; se pune frisca lichida intr-un vas la bain-marie si se infierbanta (nu se lasa sa dea in clocot!). Se adauga imediat bucatelele de ciocolata si se amesteca bine. Cand ciocolata s-a topit, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca 1-2 minute. Se scot foitele de gelatina din apa, se scurg si se pun, pe rand, in crema de ciocolata fierbinte. Se amesteca energic. Se pune intr-un bol branza quark si zaharul pudra si se mixeaza de cateva ori. Se toarna ganache-ul de ciocolata alba,Ā in cateva ture, amestecand bineĀ de fiecare data.Ā Crema se lasa la temperatura camerei cca. 15 minute, sa prinda putina consistenta.

Finalizare: se insiropeaza blatul cu zeama de la compotul de mere; se rastoarna apoi merele cubulete peste blatul insiropat si se niveleaza:

Se toarna crema de ciocolata peste stratul de mere si se intinde cat mai uniform:

Prajitura se acopera cu folie transparenta si se tine la frigider pentru minimĀ 4 ore. Recomandarea mea este sa o lasati peste noapte la frigider. Va avea „tinuta” si un gust mai pronuntat.

Se serveste taiata in cuburi, mari, potrivite…mici (nu cred! šŸ˜€ )

Incredibil de aromata si buna!!!!!

O puteti pudra cu praf de scortisoara…va fi si mai buna! šŸ™‚




Prajitura cu nectarine

[shashin type=”photo” id=”17481″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, nectarinul meu iubitĀ da mari semne de oboseala, saracutul, de ceva timpĀ incoace. A fost tareĀ sensibil inca de cand l-am plantat,Ā dar pentru ca aĀ fost vanturat,Ā fulgeratĀ siĀ supraincarcat an de an,Ā i s-au tot rupt dinĀ crengi si acum n-arataĀ tocmai bine.Ā Sper sa supravietuiasca pana la urma siĀ aceasta prajitura cu nectarine sa nu fie ultima pe care o fac cu zemoasele si delicioasele lui fructe!

PrajituraĀ e foarteĀ „bogata”, datorita ciocolatei si a nucii din compozitie iar vestea buna este ca o puteti face si cu alte fructe, cum ar fi piersicile sau merele.

Puteti s-o savurati cu o portie de frisca indulcita cu miere sau doar pudrata cu zahar praf si scortisoara. Mmm, s-aveti pofta!!! šŸ™‚

 

Ingrediente:

– 750 g nectarine (cantarite fara samburi)

– 300 g unt

– 200 g zahar

– 150 g ciocolata alba

– 5 oua mari

– 50 g nuci

– 350 g faina

– 1 lingurita praf de scortisoara

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 5, 6Ā linguri dulceata de nectarine sau caise

 

Mod de preparare:

In poze arata bine nectarinul…iar fructele si mai si, asa ca sunt totusi bucuroasa šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17486,17487,17488″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru blat, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).Ā Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox.Ā 35Ɨ24 cm.

Se prajesc nucile in tigaie cateva secunde, cat sa prinda aroma; se amesteca intruna, ca sa nu se arda (vor da un gust amar prajiturii). Nu se pune unt sau ulei in tigaie! Cand s-au mai racorit, se toaca marunt cu cutitul.

Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste; se lasa apoi sa se racoreasca.

Nectarinele seĀ injumatatesc, iar fiecare jumatate se taie in feliute potrivite. Se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa deoparte.

Se amesteca untul (moale, la temperatura camerei) cu zaharul, cu mixerul, pana se spumeaza usor. Se adauga ciocolata topita in compozitie si se amesteca usor. Se pun ouale, pe rand, si se amesteca bine dupa fiecare. Nu va stresati daca vedeti ca intreaga compozitie pare ca taiata. Nu va afecta deloc rezultatul final. Adaugati nucile tocate si faina amestecata cu praful de copt (cernute in prealabil) si amestecati totul foarte bine. Adaugati praful de scortisoara, daca va place scortisoara šŸ™‚

Turnati compozitia pentru blat in tava pregatita si nivelati. Luati feliile de nectarine in maini si lasati-le sa pice in voie deasupra blatului. Aveti grija sa le „rasfirati” cat mai uniform.

Dati prajitura la copt, timp de 30 de minute. Scoateti-o apoi din cuptor si ungeti-o, cat este inca fierbinte, cu dulceata deĀ nectarine sau caise, trecuta prin sita (daca e prea groasa, se incalzeste mai intai). Eu am uns fructeleĀ cuĀ o pensula de bucatarie (de silicon) si am folosit si miere.

A fost delicioasa!!!

[shashin type=”photo” id=”17482,17483,17484″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca vreti, puteti sa facetiĀ o glazura de ciocolata alba (200 g. ciocolata alba topita), pe care sa o turnati in fasiiĀ deasupra fiecarei bucati.

Pentru voi šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17485″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura Cappuccino

[shashin type=”photo” id=”17213″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prieteni dragi, as avea atatea sa va povestesc,Ā din viata mea de acum doua saptamani mai ales, dar cum lucrurile s-au mai domolit de-atunci, nu voi incerca sa imi trezescĀ amintirile, nu tocmai placute, ci va voi invita la un paharel de lichior de cafea, facut in casa, si la o felie deĀ Prajitura Cappuccino, o prajitura pe care am facut-o cu gandul la voi si la noi šŸ™‚

Am creat-o exact pe gustul meu si nu va mint cand va spun ca am mazgalit trei foi incercand sa o aduc la forma visata (mi-am imaginat-o in ultimele seri, bineinteles, in trei forme diferite šŸ˜€ ). E fara exagerare, minunata!!!!!

 

Ingrediente:

GanacheĀ de ciocolata:

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

– 200 g ciocolata alba

 

Blat:

– 50 g nuci

– 180 g zahar

– 6Ā oua

– 225 g unt (80 % grasime)

– 150 g faina

– 4 lingurite nes

– 2 linguri cacao

– 2 lingurite praf de copt

– 3 linguri lichior de cafea

 

Crema Cappuccino:

– 400 ml lapte (gras)

– 2 linguriĀ cu varf cafea macinata

– 6 galbenusuri

– 100 g zahar

– 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule

– 500 g mascarpone

– 2 linguri zahar pudra

 

In plus:

– 100-150 ml lichior de cafea, pentru insiropat

– scortisoara pudra

– boabe de cafea simple sau trase in ciocolata

 

Mod de preparare:

Reteta incepe glorios cu ciocolata šŸ˜€ , si anume: ganache de ciocolata alba. Asta, pentru ca trebuie sa stea neaparat la frigider pesteĀ noapte. Astfel, cu o seara inainte, puneti smantana dulce intr-o cratita, la foc mic, sa se infierbante. Adaugati ciocolata alba, rupta in bucatele, si amestecati energic pana se topesteĀ (aveti grija sa nu dea in clocot). Dati deoparte si lasati la racit, amestecand din cand in cand, pentru a nu face pojghita. Cand ajunge la temperatura camerei, acoperiti glazura de ciocolata cu folie transparenta (sa atinga crema) si puneti-o in frigider pana a doua zi.

A doua zi, dati drumul la cuptor (inviorati-va mai intai cu o cafeluta šŸ˜€ ) si lasati-l sa se incinga pana la temperatura de 175 grade CĀ (foc potrivit). Tapetati apoi o forma de prajituri Ā deĀ aprox. 20 x 30cm. cu hartie de copt. Ca sa acopere bine forma, o puteti uda putin.

Pentru blat, macinatiĀ nuca si zaharul in robotul de bucatarie. Transferati „pudra” intr-un castron incapator. Adaugati untul moale, tinut din timp la temperatura camerei, si amestecati cu mixerul. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si adaugati-le la amestec. Puneti tot acum si nesul (pudra, nedizolvat) si ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. AdaugatiĀ lichiorul de cafea si amestecati usor, pana se incorporeaza. Turnati compozitia in forma pregatita si dati la cuptor timp de aproximativ 22-25 de minute. Scoateti-l apoi din cuptor si lasati-l sa se raceasca in forma.

In continuare, puneti gelatina la inmuiat in apa rece. Daca folositi foite de gelatina, puneti-le in multa apa (poate fi si 500 ml), iar daca aveti gelatina granule, puneti-o in 150 ml apa rece. Lasati sa se umfle cca. 10 minute, timp in care pregatiti crema cappuccino.

Pentru crema cappuccino, puneti laptele impreuna cu cafeaua macinata la foc potrivitĀ si lasati sa dea cateva clocote. Dati focul mic si lasati sa fiarba in jur de 1Ā minut. LuatiĀ apoi deĀ pe focĀ si strecurati.Ā Bateti galbenusurile cu zaharul pana se spumeaza usor, dupa care adaugati-le in cafeaua cu lapte fierbinte strecurata. Crema se tine pe foc (foc mic)Ā cca. 5-7 minute, amestecand des. Se scurg foitele de gelatina si se pun in crema, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Daca ati folosit granule de gelatina, puneti 2, 3Ā linguri de crema fierbinte in gelatina, care ar trebui sa absoarba aproape toata apa, amestecati bine si de-abia dupa aceea turnati-o cu totulĀ in crema; amestecati bine. Crema se lasa sa se raceasca complet.Ā Crema mascarpone (o puteti inlocui cu crema Philadelphia) se bate cu zaharul pudra cateva secunde (cu mixerul). Se adauga apoi cate 3, 4 linguri de crema racita in crema de mascarpone spumoasa, se amesteca cu mixerul (la putere mica) si se continua asa pana se termina toata crema. Crema cappuccinoĀ se acopera si se tineĀ laĀ frigider 10 minute.

Finalizare: blatul se inteapa din loc in loc cu o scobitoare. Se insiropeaza cu lichior de cafea. Se scoate crema cappuccino din frigider si se intinde peste blat cat mai uniform (daca e nevoie, amestecati-o mai intai). Se pune din nou la frigider, pana se pregateste ganache-ul.

Se scoate, asadar, ganache-ul din frigider si se bate cu mixerul pana se ingroasa. Inarmati-va cu rabdare, caci va dura cca. 5 minute pana va incepe sa prinda consistenta. Eu parca am batut-o 8 minute šŸ™‚ Cand e gata, se toarna peste crema cappuccino. Se niveleaza si se presara cu scortisoara pudra sau nes.

Doamne, e gata?!Ā A durat mai multĀ povestea prajiturii decat prajitura in sine šŸ˜€

Asa arataĀ „portia” mea si a lui Cipi:

[shashin type=”photo” id=”17214″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Iar bucatile astea sunt pentru voi šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”17215,17216,17217″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A fost incredibil de aromata si buna!!!!!