Tort-spirala de ciocolata cu crema ganache

31 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15531″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tort spirala cu ciocolata, surpriza pentru mami meu drag si scump, care a implinit zilele astea o frumoasa varsta 🙂
I-am “creat” un tort, asa cum stiu ca-i place: cu nuci, pe care le adora (acum i-am ramas datoare doar cu o prajitura cu visine, caci visinele sint preferatele ei), cu muuulta ciocolata (da, am reusit s-adun in tortul asta mai mult de juma’ de kil de ciocolata 😀 ) si cu aroma de sherrywine, pe care-l savura cu colegele, in tinerete…
Nu pot altceva sa va spun decat ca ne-a fost tare greu sa ne oprim din mancat, hihi…

Ingrediente:

Pentru rulada:
– un blat de pandispan, cu mentiunea ca in loc de “5” toate alea :)…am adaugat “6” si in plus de asta am pus si-o lingurita de praf de copt, ca sa fiu sigura.

Blat de nuca si ciocolata:
– 150 g ciocolata de lapte sau amaruie
– 120 g unt
– 100 g zahar
– 1 praf de sare
– 7 oua
– 200 g nuci macinate
– 50 g faina
– 1 plic praf de copt (10 g)

Crema ganache:
– 500 ml smantana dulce pentru frisca
– 500 g ciocolata cu lapte sau amaruie

Pentru insiropat:
– sirop din zahar ars
– lichior, coniac, ce-aveti prin casa 🙂

Mod de preparare:
Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de 26 cm (pentru o forma mai mica, cu diametrul de 23 cm, injumatati cantitatile).

Ciocolata se topeste in bain-marie. Se bate untul (moale, la temperatura camerei) cu zahar si sare. Se separa ouale: albusurile se bat spuma, galbenusurile se inglobeaza in unt.
Se adauga apoi ciocolata topita, nucile macinate, faina si praful de copt (cernute) si albusul batut.
Se introduce in forma si se coace timp de cca. 35 de minute.
Cand se mai racoreste, se feliaza. Ies 3 straturi, dar cum mie imi trebuiau doar doua, le-am folosit pe cele doua, din mijloc si cel de jos, “capacul” fiind valorificat astfel: “Bombe” cu rom si cacao 🙂

Se coace blatul de pandispan in tava mare a aragazului, cca. 12-14 minute (incercati daca s-a copt cu o scobitoare). Se rastoarna apoi pe un prosop de bucatarie umed ori presarat cu zahar. Se ruleaza in prosop si se lasa deoparte:

Smantana pentru frisca, cu continut crescut de grasime, se pune intr-un bol aflat deasupra unui vas cu apa care clocoteste usor, adica la bain-marie (atentie, stropii de apa nu trebuie sa atinga bolul).
Cand este bine infierbantata, se adauga ciocolata rupta bucati (crema nu trebuie sa fiarba!!!)
Amestecati si luati apoi crema de pe foc.

Lasati compozitia sa se racoreasca putin si apoi bateti-o energic cu telul, pana cand se omogenizeaza. Dati la frigider pentru minim 5-6 ore (ideal ar fi sa o lasati peste noapte)
Bateti crema cu mixerul pana cand capata consistenta. Nu va dati batuti chiar daca nu da prea curand semne ca e pregatita de o transformare 😀 …intr-un final, va arata asa:

…adica deschisa la culoare, spumoasa, aerata:

Rulada, de-acum racita bine, se umple cu mai mult de jumatate din intreaga cantitate de crema ganache; se taie apoi, pe lung, in 4 sau 5 fasii egale, exact ca si aici: Spirala de ananas

Si tot ca si la tortul-spirala de ananas, formati un “melc” din fasiile de blat, pe care le veti adauga una in continuarea celeilalte, incepand, bineinteles, din mijloc:

Dati spirala de ciocolata la frigider pentru minim 1 ora:

Incepeti sa claditi tortul: asezati la baza unul dintre blaturile cu nuca si ciocolata, insiropat cu putin sirop ars si ceva aromat si tare, hehe…noi cu minunatia asta de cirese 😛

Blatului a trebuit sa-i tai marginile, fiind un pic prea mare (am folosit pentru blat forma mea cu diametrul de 26 cm, dar ar fi trebuit una de 24 cm, pe care insa nu o am).

Acoperiti blatul cu doua, trei linguri de crema ganache (pe care ati pus-o mai devreme deoparte) si asezati deasupra “melcul” delicios 😛
Puneti deasupra celalalt blat, insiropat si taiat, la fel ca primul, dupa marimea ruladei si-apoi uns cu crema:

Acoperiti tortul cu restul de crema, ajutandu-va de o paleta speciala pentru ornat, adica una ingusta si subtire, nu nu-stiu-ce iesit din comun 😀

Ornati in continuare dupa plac.
Eu am “picurat” un pic de ciocolata pe marginile tortului:

…si am asezat in mijloc trei dintre floricelele pe care mami le-a primit in dar…restul “buchetelor” le veti vedea mai jos.
…am invelit baza florilor cu folie transparenta, ca sa nu intre in contact cu crema sau blatul:

Sectiune, pentru sarbatorita mea iubita 🙂

…si pentru voi, cu mare drag!!!

Asa arata tortul in interior:

Apetisant, zic eu 😉

Daca va hotarati sa incercati si voi deliciosul tort, va urez de pe-acum: Pofta buna!!!!

Florile mamei, din care a hotarat sa imparta si cu voi, doamnelor, cate-o “petala” 🙂

La multi ani, mami draga si frumoasa!!!!!!
…si multi, multi ani tuturor mamicilor din lumea asta mare!!!

P.S. Daca vreti un tort mai “generos”, folositi o forma de copt cu diametrul de 26 cm., asa cum am facut si eu, pentru blatul de nuca si ciocolata, iar rulada de pandispan, mai firava, inlocuiti-o cu rulada de la spirala de ananas .
…saaau, adaptati reteta pandispanului la cate “linguri” vreti 🙂 …ce vreau sa zic e ca puteti face rulada chiar si din 7 sau 8 oua…

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

31 comentarii

Thea Papa 29 martie 2014 - 14:21

Dupa 2 ani ma gandesc sa il refac in varianta putin schimbata….doar pe din afara…A fost unul din cele mai fantastice torturi facut de ziua gemenilor si de aceea zic sa recidivez 🙂 pe 3 apr o sa ai poze 🙂 Te pupic dulce si pe tinesi pe Bogdi <3

Raspunde
Apetrei Marcela 20 martie 2014 - 12:38

multumesc frumos

Raspunde
Apetrei Marcela 20 martie 2014 - 12:37

Draga Laura.,am dat de tine,(imi permit sa te tutuiesc,banuiesc ca avem virste apropiate)intr-un citat al unei retete de-a Sarei Mike.Am intrat sa aprofundez rtetele de tort spirala si de vre-o ora tot scriu retete de torturi in caietele mele.Am scris pe cel de cafea expresso,tortul egiptean si prajitura rafaello ,bineinteles si pe cel spirala.Cel spirala il fac miine,ca sotul implineste 40 de ani si il sarbatorm simbata,Celelalte le voi face in timp.

Raspunde
any 29 ianuarie 2012 - 19:36

Arata de vis!!!imi place tot la acest tort,in acelasi timp e senzual,patimas(ciocolata la greu)ma atrage culoarea cremei,imi place cum i-ai decorat marginile,deci am decis ca voi face aceasta spirala de sarbatoarea Sf.Valentin!!!!

Raspunde
vika 19 februarie 2011 - 21:18

BUNA LAURA,

Tortul arata foarte bine in foto! l-am incercat si eu, insa crema nu a iesit spumoasa, ci nisipoasa. De ce?
Astept raspunsul tau.

merci.

Raspunde
Anonymous 16 februarie 2011 - 07:40

LAURA CE DIMENSIUNI ARE TAVA PT RULADA?

Raspunde
Gabriela 31 decembrie 2010 - 14:54

Buna Laura ,am incercat si eu tortul tau,am cam inceput cu stangul ca am scapat blatul rotund jos cand l-am scos din cuptor,dar pana la urma m-am descutcat.Acum astept sa vedem ce zice juriul.Pupici dulci si anul viitor sa ne incanti cu aceleasi retete minunate.Pupici si un an nou plin de bucurii.

Raspunde
milli 27 octombrie 2010 - 20:40

Buna Laura,
O mare rugaminte: imi poti spune pentru crema ganas, ce fel de frisca ai folosit (eventual poti sa imi spui si marca?) Mie mi-e tot timpul frica sa fac astfel de torturi pentru ca nu stiu sa aleg frisca si pana acum am avut numai surprize neplacute 🙁
Multumesc tare mult!

Raspunde
Ada Rusu-Milea 27 octombrie 2010 - 07:56

Laura, felicitari pentru tort, arata senzatinal si sunt sigura ca e absolut delicios !!! Mamei tale ii doresc multa sanatate si o felicit ca a facut asa un copil minunat … o imbratisare de la mine pentru voi amandoua! La multi ani!

Raspunde
Anonymous 26 octombrie 2010 - 22:10

LA MULTI ANI !!!! MULTA SANATATE SI BUCURII ALATURI DE ‘MAMA’:)E CEA MAI BUNA FIINTA.CEA CARE IUBESTE SI IARTA NECONDITIONAT!CEA CARE SUFERA SI CEA CARE SE BUCURA CA NIMENI ALTCINEVA PENTRU PUIUL EI !IAR PENTRU TINE,LAURA,TOATA ADMIRATIA PENTRU MINUNATA FAMILIE…BOGDI,CIPI,CEA MAI FRUMOASA MAMA SI TATI 🙂
SA VA FIE VIATA FRUMOASA !

Raspunde
Lissa's Cakes 26 octombrie 2010 - 17:33

La multi ani mamei tale ,Laura draga…si ca de obicei ,tortul e de nota 10 ,e foarte apetisant .

Raspunde
mamasiiubita 26 octombrie 2010 - 14:37

Laura, cum îmi ameninți tu silueta!

Raspunde
Alina 26 octombrie 2010 - 13:02

La multi ani pentru “buni Ica”, multa sanatate, impliniri si bucurii!
Tortul arata foarte bine, felicitari!
Va pupam cu drag,
Buni Nuti si Alina

Raspunde
geta 26 octombrie 2010 - 12:28

Sa-ti traiasca mamica,sa va bucutati de ea ani multi si fericiti!cat despre tort,mi-am notat reteta,la prima ocazie incerc…

Raspunde
felicia(mangalia) 26 octombrie 2010 - 11:11

DUMNEZEU SA 0 TINA SANATOASA (sa ne mai faca si noua cate un bunut hi-hi…),SA VA BUCURATI IMPREUNA DE FIECARE CLIPA,IAR VOI COPII SA O PRETUITI , SA O IUBITI SI SA-I DEMONSTRATI CAT DE IMPORTANTA ESTE PENTRU VOI.TOT BINELE DIN LUME IL DORIM SI NOI,SARUTARI DE MAINI ,UN BUCHET MARE DE RESPECT SI UN SINCER
” LA MULTI ANI !”

Raspunde
Lumi 26 octombrie 2010 - 10:12

Este la fel de apetisant ca si celelalte retete , pentru care ii multumesc Laurei.

Raspunde
DANIELA BIGHIU 26 octombrie 2010 - 08:11

super realizare, o zi minunata iti doresc.

Raspunde
Amalia 26 octombrie 2010 - 08:10

Wow! M-ai dat gata si de data asta… Am sa incerc sa il fac numai ca am o problema cu blatul pentru rulade nu stiu de ce nu imi prea iese:)
Domnul sa ii dea mamei tale dragi sanantate, bucurii, zile binecuvantate de viata alaturi de voi!

Raspunde
Anonymous 26 octombrie 2010 - 06:50

In primul rand La multi ani mamei!,apoi cred ca are un gust superb,se vad oualele de casa ,dar mi-ar fi placut crema putin mai inchisa,ar fi mers putina cacao,ce zici?

Raspunde
Ana 25 octombrie 2010 - 21:35

Arata super!!! Ciocolata, nuca , un sirop ptr omanei mari… hmm , ce bun o fi fost!
La multi ani mamei tale, sa fie sanatoasa !

Raspunde
Surac 25 octombrie 2010 - 21:31

La multi ani si la blogul meu iti ofer trei trandafiri facuti din ridiche. Zdravo i mnogaja ljeta zivela…

Raspunde
yaya6 25 octombrie 2010 - 20:09

superb si tortul si florile,felicitari

Raspunde
YAYA6 25 octombrie 2010 - 20:09

SUPERB SI TORTUL SI FLORILE,FELICITARI

Raspunde
Sara & Miki 25 octombrie 2010 - 20:02

La multi ani mamei tale! Tortul super…

Raspunde
ophelia1983 25 octombrie 2010 - 18:51

super super super!!! cred ca a fost foarte incantata mama!!! Doamne si ce pofta imi face!!!

La multi ani pentru mama !

Raspunde
adriana 25 octombrie 2010 - 18:20

La multi ani maei tale. Arata tare fain tortul. Iti admir mereu creatiile, dar asta le-a intrecut pe toate.

Raspunde
Just me 25 octombrie 2010 - 18:18

fain tort..la multi ani mamei tale!

Raspunde
MIMI 25 octombrie 2010 - 18:17

La multi ani,mamei tale!Sa fie sanatoasa si fericita!

Raspunde
smalldot 25 octombrie 2010 - 18:14

mniam mniam
arata super!!

La multi ani!
(ptr mami tau! si toate cele bune!)

Raspunde
Laura 25 octombrie 2010 - 18:03

Arata super-fain, si eu am facut zilele astea un tortulet cu crema ganache, e suuuuuuuuper.:))))) La multi ani pentru mami tau!

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.