Covrigei, multi si buni, numai pentru noi!!!! 😀 Mami a fost, din nou, bucatareasa casei, chiar de ziua ei, dar a primit cei mai dulci pupici de la noi toti!
Daaa, covrigeii astia au fost pe mesele noastre in aproape toate zilele mari de peste an (mai ales de Craciun), asa ca nu puteau lipsi tocmai acum!
Mami, draga de ea, ii face cel mai bine! E una dintre retetele ei 🙂
Daca nu aveti forma de covrigei, faceti rulouri din aluat si modelati covrigei cu mana…am sa va arat odata „tehnica”…dar sunt sigura ca stiti deja ce si cum :))
Ingrediente:
- 1 kg faina
- 250 g unt sau margarina
- 250 g untura
- 350 g branza telemea de oaie/vaca
- 4 oua
- 1 lingura rasa de sare
- 12 linguri lapte sau 6 linguri smantana
- 4 linguri otet
- 2 galbenusuri pentru uns
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt tava mare, de aragaz.
Pentru aluatul de covrigei, se rade branza pe razatoarea mare. Se amesteca cu untura, margarina (daca nu aveti sau va displace profund untura 😀 …folositi numai margarina sau chiar unt…nu stiu, nu am incercat, dar nu vad de ce nu ar merge).
Se adauga ouale la compozitie, laptele sau smantana si otetul:
Urmeaza faina cernuta si amestecata cu sare:
Se amesteca totul foarte bine!!! Mami nu se joaca, dupa cum vedeti 😀
Aluatul se lasa la rece macar 15 minute (sau, daca aveti timp, cca. o ora), dupa care se intinde pe masa infainata si se stanteaza cu forma speciala de covrigei:
Eu, de fericire ca am gasit in sfarsit forma mult-visata (mami avea asa ceva cand eram noi mici, dar apoi s-a distrus/pierdut, habar n-am…) am vrut sa-mi iau 10 bucati!!! 😀
…m-am abtinut, intr-un final, hihi…
Covrigeii se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu galbenus „indoit” cu un pic de lapte (sa nu fie rece):
Se dau la cuptor cca. 18-20 de minute sau pana cand se rumenesc (se poate presara susan sau mac deasupra, daca vreti):
Grozav de buni!!! …numa’ buni de rontait 😛
Aici erau asezati langa saratelele cu cascaval, facute de data asta sub forma de bastonase:
19 comentarii
pana la urma se pune drojdie?
Nu se pune, Raluca. Nici praf de copt si nici drojdie! Daca ar fi trebuit, as fi scris 🙂
drojdie sau praf de copt nu se pune in aluat?
Daca ii vom face maine, se pastreaza pana la Craciun? Te pup Laura!
off vreau si eu forma…
multumim pentru reteta, mi-aduce aminte de copilarie…
ai retete minunate, am incercat multe dintre ele pentru copiii mei, care au fost incintati.
LA MULTZI ANI LAURA , SHI LA TOATA FAMILIA TA ,
CITESC RETZETELE TALE FF BUNE SHI FACUTE CU MARE DRAGOSTE … SE VEDE .
BUNI COVRIGEII , SHI FRUMOS FACUTZI .
SHI EU FAC , LA SARBATORI , DAR NU AM FORMA SHI LE FAC CU MANA .
SANTATE SHI TOT CE VA DORITZI .
RODICA-SHTEFANIA , STAN , DIN GALATZI , IN ITALIA ,,MAYA UNEI NEPOTZELE ,INGRID-ELENA , DE 2 ANI ”Nascuta la Montecchio REGGIO EMILIE , Italia ,pe 28 dec .2009 ,<
Vreau si eu sa fac acesti covrigei in loc de saleuri(imi par mai buni covrigeii),dar pentru ca nu am forma si nici rabdare sa modelez,o sa”decupez” coca cu ajutorul formelor pt. fursecuri:))O sa revin cu impresii dupa Craciun.
Eu pun in aluat si un pic de sacaricaq sau chimeon ies super buni
Multumesc pt retete.
SARBATORI FERICITE !
am incercat si eu sa fac…n\am avut forma si m-am cam chinuit. Dar pot sa zik k nu a fost in zadar…cum ii puneam pe masa – dispareau:)))
E super buna retata …ms mult
La aceasta reteta nu se foloseste drojdie?
Acelasi lucru vroiam sa intreb si eu 🙂
Eii acum am vazut ca ai mai dat un raspuns in legatura cu forma,scuzee!De entuziasmata ce eram de covrigei nici nu am mai citit comentariile!Inca odata felicitari draga mea.
Laura felicitari ptr toateeee retetele minunate!Am facut si eu fff multe dintre ele si mi-au iesit super.Ms fain.Draga mea daca te rog imi spui de unde ti-ai cumparat forma de covrigei?!Plllss,am cautat peste tot si nici urma!te rog mult
La multi ani si mult succes!
Doamne cum arata acesti covrigei!!! Vreau si eu macar unu mai mic. Astazi imi comand si eu forma si ma apuc de treaba! Multumesc pt reteta!
Hayırlı günler, çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
Saygılarımla.
Off, Laura, daca ai sti de cate ori mi-am promis ca-mi voi asculta impulsurile…pe ala primul, care are intotdeauna dreptate 😛
Eu am gasit-o in Selgros, parca…iti inchipui ca nici nu-mi mai amintesc bine unde, hihi, atat de fericita am fost…
Wow, linkul ala e delicious 😛
…am sa-mi fac timp sa il investighez mai bine, hi, hi…desi am si eu cateva idei dulci, pe care am sa le pun in practica cat de curand…si da, tot cu ajutorul formei-minune :))
In alta ordine de idei, ma bucur mult ca-ti plac covrigeii nostri 🙂
Pupici!!!
Laura, unde ai gasit forma? Si trebuia sa iei zece, le cumparam noi la pret dublu 🙂 Eu imi doresc de mult una. daca tot ai, faci si reteta asta? Macar sa salivez pe ecran… http://wlteef.blogspot.com/search/label/Cookies%20n%20Biscuits Mai jos, se cheama Butter Cookies (din pacate n-au link direct)