
In mare, reteta urmeaza pasii si ingredientele descrise de Sanda Marin in minunata ei carte de bucate, cartea de capatai a mamei, la „sectiunea” culinar, pe langa care a mai strecurat ea cateva ingrediente-cheie…din auzite…din multiplele incercari facute de-a lungul anilor.
Chestia e ca rezultatul e unul de-li-cios!!! …si daca n-am fi fost in post, cred ca atmosfera din jurul degustarii „cartofilor” de biscuiti si cacao s-ar fi insufletit simtitor :)))
Ingrediente:
- 1 kg de visine proaspete
- 400-500 g zahar
- alcool cat sa cuprinda visinele
- rom
- sirop de visine
!!! Ultimele doua ingrediente au fost adaugate de mami, pentru o varianta mai soft a visinatei 😛
Le puteti exclude daca doriti o „nota” mai tare, mai puternica a ei.
Mod de preparare:
Se aleg visine cat mai frumoase, coapte si intregi. Se spala cu grija; se rup coditele.
Se umplu cu ele sticle mari, speciale pentru visinata, de 3-4 kg, cu gatul larg.
Se pune un rand de visine, unul de zahar tos si asa mai departe…
Se leaga borcanul si se tine cateva zile la soare pana isi lasa visinele zeama si zaharul incepe sa se topeasca. Din cand in cand se scutura usor borcanul ca sa se aseze visinele.
Se toarna apoi alcool cat sa acopere visinele, rom si sirop de visine dupa gust si se leaga borcanul cu hartie pergament. Se aseaza din nou intr-un loc la soare si se lasa 2-3 saptamani.
Dupa gust, visinata se poate servi impreuna cu visinele sau numai zeama, iar visinele se servesc separat.
E minunata pentru insiropat blaturi…sau oricum, oricand :)))
P.S. Visinata capata un gust aromat foarte placut daca se pun printre visine cateva boabe de cirese amare, precum si cativa samburi de visina, zdrobiti.
12 comentarii
Ce ma fac daca nu-i soare afara? Ca n-am vazut soarele de … asta toamna! La Cluj, azi au fost 14 grade. Maxima.
Incerc acum aceasta reteta a ta si sper sa imi iasa (ca si celelalte minunatii care le-am ,,furat” de pe blogul tau) insa stau de 3 zile cu visinele in damigeana , au lasat zeama insa zaharul nu se topeste… cu toate ca toata ziua le ,,scutur”. Zaharul trebuie sa fie topit tot in siropul visinelor au nu neaparat. Sau sa fie din cauza ca nu este in perioada asta asa de cald? Multumesc anticipat!
Laura de ai 2 minute libere rastoarna-ti poseta 😛 te astept cu un joculet pe blogusorul meu
Sa stapaneasca sanatos blogul noile hainute,arata suuuper asa,e mai aerisit,mai elegant,imi place foarte mult.Super faina si visinata.Cam la fel o fac si eu,pentru barbati o pastrez asa doar cu siropul de la visine,pentru femei fac doua trei sticle separat in care adaug sirop de visine din comert si ceva mai mult zahar.Nu am pus insa niciodata rom, am sa incerc anul asta sa vad ce gust are.
Te pup Micule pentru complimente si pentru premiu 🙂
Am sa-l pretuiesc nespus chiar daca am ales sa nu mai afisez niciun premiu pe blog (imi rapeste muuuult prea mult timp gasirea, si-apoi „contabilizarea” lor)
Foarte frumos arata ‘ noul’ tau blog.Felicitari.
Daca iti face placere, te invit la mine pe blog, sa ridici un premiu.
O zi frumoasa.
Teo, te pup pentru vizita si cuvintele frumoase 🙂
Daaa, merge de minune siropul din comert, exact asa am facut-o si noi acum doi ani 😛
…pe vremuri, insa, cand mami a mea se simtea mai in putere sa faca tot felul de bunataturi, printre care si sirop de visine, zmeura, si alte chestii din gradina 😛 ..visinata noastra avea musai in componenta sirop de visine facut in casa…
Cine stie, poate ca reusesc anul asta sa ne reinnoim juramintele cu natura, hihi, si sa va impartasesc si voua reteta de sirop 🙂
Pupici, Cata 🙂
…am ezitat si-am tot ezitat sa schimb ceva la blog pana acum, dar intr-un sfarsit m-am lasat dusa de val :)))
…si vad ca bine am facut 😛
Si eu ma bucur, Ramo, ca vrei s-o incerci 🙂
E foarte aromata si licoroasa 😛
Te pup pentru vizita si pentru ca-ti place noua hainuta a blogului 🙂
Laura faina tare reteta..Am o intrebare. La ce fel de sirop de visine te referi? merge si unul din comert?
Cu drag
Teo
waw, ce faina „casuta” ti-ai facut! felicitari, da mult mai bine!
ce ma bucur ca ai postat reteta asta!o execut de indata ce apar visinele prin copaci:P..f frumosa noua „fata”a blogului!te-am pupat.ramona