Cuib de viespi

12 comentarii
Aceasta reteta de cuib de viespi este una absolut delicioasa si face parte din categoria Retetele bunicii, si ale mamei mai nou 😛 , cele care ne-au indulcit copilaria, alaturi de „saviecute” si Greta Garbo, asa ca va invit cu mare drag sa le incercati (e incredibil dar adevarat: la baza tuturor sta acelasi banal aluat cu drojdie).
Zilele astea, tati meu drag a mai intinerit cu un an, asa ca noi, fetele, i-am planuit o surpriza, de care s-a bucurat nespus. Te pupam tati, sa ne traiesti o mie de ani, sa fii sanatos si pus pe sotii, ca-ntotdeauna, si sa-ti dea bunul Dumnezeu putere sa-i povestesti in fiecare zi lui Bogdi cum se-nvartesc planetele prin univers…

 

Ingrediente:

Maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)
Aluat:
  • 600 g faina
  • 250 g unt (80%grasime) sau 200 g margarina
  • doua linguri mari de smantana (acra, pentru gatit)
  • 2 galbenusuri
  • un varf de cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura rasa untura de porc (optional)
Umplutura de nuca:
  • 250 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 2 albusuri

 

!!! De retinut: Cuiburile de viespi facute in Banat sunt diferite de varianta arhicunoscuta, cu aluat bine crescut si pufos, ca de cozonac. Reteta noastra de familie seamana mai mult cu niste fursecuri cu nuca, crocante la exterior si moi la interior, cu umplutura multa 😀

 

 

Mod de preparare:

Incepeti cu maiaua rapida: puneti drojdia intr-un bol, presarati zahar deasupra si amestecati bine. Adaugati laptele si presarati putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Daca nu aveti drojdie proaspata la indemana, puteti folosi un pliculet de drojdie uscata (7 grame), pe care il amestecati direct cu faina.

In continuare, pentru aluatul cuiburilor de viespi, puneti toata faina intr-un bol incapator si adaugati maiaua. Puneti smantana, praful de sare, zaharul si galbenusurile. Adaugati apoi untul, incalzit putin la microunde si untura, daca aveti, ea avand rolul de a fragezi aluatul.

Framantati bine aluatul. Acoperiti-l si lasati-l la dospit langa o sursa de caldura.

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru umplutura de nuca, se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul (puneti deoparte 2, 3 linguri de zahar). Cand zaharul se topeste, se adauga nuca macinata. Se amesteca bine si se lasa la racit.

Cand compozitia e rece, o amestecam cu albusurile batute spuma cu zaharul pus deoparte.

Rulare aluat: impartiti aluatul in 4 parti egale; intindeti apoi foi care se umplu cu compozitia de nuca.

Rulati, nu foarte strans, si taiati din aluat bucati potrivite:

Puneti rulourile la copt pe o tava mare (de aragaz) tapetata cu hartie de copt.

Cuiburile se coc cca. 20-25 de minute, dupa care se dau, fierbinti, prin zahar pudra.

Sunt nemaipomenite!!!

La noi, sunt nelipsite de sarbatori, asa ca voi reveni cu un later edit, prin decembrie :))

Pana atunci, insa, va urez pofta buna!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

12 comentarii

Bucătărescu 16 noiembrie 2024 - 10:59

Termenul de „maia” e utilizat pripit şi în necunoştinţă de cauză. În acest caz vorbim de o amorsare a drojdiei, un „cuib” cum se mai spune.

Raspunde
Laura Sava 19 noiembrie 2024 - 14:50

Buna ziua si bine ati venit in bucataria mea virtuala!
Va multumesc pentru lamurire!
Totusi, trebuie sa va spun ca nici eu, nici urmaritorii mei nu suntem niste ignoranti care nu pot face diferenta intre o maia naturala, fermentata indelung, si o maia…cu ghilimelele de rigoare 🙂
O „maia” din drojdie pe care noi, bucatarii amatori (care nu suntem nici brutari, nici cofetari etc), o putem prepara usor si rapid e, uneori, cea mai buna alegere!

Raspunde
Maria 31 ianuarie 2021 - 11:32

buna Laura,in aluat cred ca trebuie si lapte.

Raspunde
Anonymous 7 aprilie 2012 - 18:02

CE BINE ARATASI SUN FOARTE GUSTOASE!!

Raspunde
Georgiana 3 aprilie 2012 - 17:59

Doamne, cât de bine poate să arate! Îmi place să lucrez cu aluaturi dospite, așa că sigur o să le încerc, însă cu mac, pt. că soțul meu nu suportă nuca.

Raspunde
floridemandarin 7 martie 2012 - 11:04

Eu am probat rețeta dintr-o revistă exact așa, doar că la final în tavă am adăugat un sos de lapte și am mai dat 5 minute la cuptor. Rețeta o găsești și aici
http://floridemandarin.wordpress.com/2011/11/23/cuib-de-viespi-un-stup-in-cuptorul-tau/
Ies mai pufoși și irezistibili….

Raspunde
Sorina U 1 decembrie 2011 - 17:50

Buna Laura,
Vroiam sa te felicit pt toate retetele tale deosebite.
Am o intrebare referitor la prajitura asta…cuib de viespi..se ung cu ou inainte sa le bagi la cuptor?

Raspunde
Dorina 28 februarie 2011 - 22:36

draga Laura…eu la reteta de cuib de viespi cand este aproape gata torn peste fiecare cuib putin sirop din lapte si zahar si mai las vreo 5 minute la cuptor….

Raspunde
Mariana 9 noiembrie 2010 - 19:41

draga laura, mi-ai trezit amintiri dragi cu reteta asta si m-ai dus inapoi la anii tineretii cind mama ni le facea ce-l putin o data pe luna. erau foarte bune de dus la scoala. eu nu le-am facut niciodata, dar am in plan sa le fac si o sa-ti spun parerea colegelor mele( hm, de fapt lor le place tot ce le aduc facut din retetele tale). acu sa nu-ti imaginezi ca gatitul meu se poate compara cu al tau. nuuuu, nici vorba! oricum eu sint de principiul „intentia conteaza” :):):)
la multi ani lu tati tau si multa sanatate si bucurii.

Raspunde
Micul 9 noiembrie 2010 - 15:22

Doamne cum pot arata.Orice revista culinara ar fi invidioasa.
Sa ai o zi frumoasa in continuare.

Raspunde
sisiphe 9 noiembrie 2010 - 12:43

buna Laura, asta e varianta de cuib de viespi pe care o stiu eu, fara nuca ;;) poate o probezi, cred ca iti va face placere 🙂

http://bubulinmania.blogspot.com/2009/01/cuiburi-de-viespe.html

Raspunde
naty 9 noiembrie 2010 - 11:59

ce bine arata si nu ma indoiesc ca sunt la fel de buna

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.