
Ingrediente:
Maia:
- 25 g drojdie proaspata
- 2 lingurite zahar
- putin lapte caldut (nu fierbinte!)
Aluat:
- 600 g faina
- 250 g unt (80%grasime) sau 200 g margarina
- doua linguri mari de smantana (acra, pentru gatit)
- 2 galbenusuri
- un varf de cutit sare
- 2 linguri zahar
- 1 lingura rasa untura de porc (optional)
Umplutura de nuca:
- 250 g nuca
- 200 g zahar
- 100 ml lapte
- 2 albusuri
!!! De retinut: Cuiburile de viespi facute in Banat sunt diferite de varianta arhicunoscuta, cu aluat bine crescut si pufos, ca de cozonac. Reteta noastra de familie seamana mai mult cu niste fursecuri cu nuca, crocante la exterior si moi la interior, cu umplutura multa 😀
Mod de preparare:
Incepeti cu maiaua rapida: puneti drojdia intr-un bol, presarati zahar deasupra si amestecati bine. Adaugati laptele si presarati putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Daca nu aveti drojdie proaspata la indemana, puteti folosi un pliculet de drojdie uscata (7 grame), pe care il amestecati direct cu faina.
In continuare, pentru aluatul cuiburilor de viespi, puneti toata faina intr-un bol incapator si adaugati maiaua. Puneti smantana, praful de sare, zaharul si galbenusurile. Adaugati apoi untul, incalzit putin la microunde si untura, daca aveti, ea avand rolul de a fragezi aluatul.
Framantati bine aluatul. Acoperiti-l si lasati-l la dospit langa o sursa de caldura.
Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Pentru umplutura de nuca, se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul (puneti deoparte 2, 3 linguri de zahar). Cand zaharul se topeste, se adauga nuca macinata. Se amesteca bine si se lasa la racit.
Cand compozitia e rece, o amestecam cu albusurile batute spuma cu zaharul pus deoparte.
Rulare aluat: impartiti aluatul in 4 parti egale; intindeti apoi foi care se umplu cu compozitia de nuca.
Rulati, nu foarte strans, si taiati din aluat bucati potrivite:
Puneti rulourile la copt pe o tava mare (de aragaz) tapetata cu hartie de copt.
Cuiburile se coc cca. 20-25 de minute, dupa care se dau, fierbinti, prin zahar pudra.
Sunt nemaipomenite!!!
La noi, sunt nelipsite de sarbatori, asa ca voi reveni cu un later edit, prin decembrie :))
Pana atunci, insa, va urez pofta buna!!!
12 comentarii
Termenul de „maia” e utilizat pripit şi în necunoştinţă de cauză. În acest caz vorbim de o amorsare a drojdiei, un „cuib” cum se mai spune.
Buna ziua si bine ati venit in bucataria mea virtuala!
Va multumesc pentru lamurire!
Totusi, trebuie sa va spun ca nici eu, nici urmaritorii mei nu suntem niste ignoranti care nu pot face diferenta intre o maia naturala, fermentata indelung, si o maia…cu ghilimelele de rigoare 🙂
O „maia” din drojdie pe care noi, bucatarii amatori (care nu suntem nici brutari, nici cofetari etc), o putem prepara usor si rapid e, uneori, cea mai buna alegere!
buna Laura,in aluat cred ca trebuie si lapte.
CE BINE ARATASI SUN FOARTE GUSTOASE!!
Doamne, cât de bine poate să arate! Îmi place să lucrez cu aluaturi dospite, așa că sigur o să le încerc, însă cu mac, pt. că soțul meu nu suportă nuca.
Eu am probat rețeta dintr-o revistă exact așa, doar că la final în tavă am adăugat un sos de lapte și am mai dat 5 minute la cuptor. Rețeta o găsești și aici
http://floridemandarin.wordpress.com/2011/11/23/cuib-de-viespi-un-stup-in-cuptorul-tau/
Ies mai pufoși și irezistibili….
Buna Laura,
Vroiam sa te felicit pt toate retetele tale deosebite.
Am o intrebare referitor la prajitura asta…cuib de viespi..se ung cu ou inainte sa le bagi la cuptor?
draga Laura…eu la reteta de cuib de viespi cand este aproape gata torn peste fiecare cuib putin sirop din lapte si zahar si mai las vreo 5 minute la cuptor….
draga laura, mi-ai trezit amintiri dragi cu reteta asta si m-ai dus inapoi la anii tineretii cind mama ni le facea ce-l putin o data pe luna. erau foarte bune de dus la scoala. eu nu le-am facut niciodata, dar am in plan sa le fac si o sa-ti spun parerea colegelor mele( hm, de fapt lor le place tot ce le aduc facut din retetele tale). acu sa nu-ti imaginezi ca gatitul meu se poate compara cu al tau. nuuuu, nici vorba! oricum eu sint de principiul „intentia conteaza” :):):)
la multi ani lu tati tau si multa sanatate si bucurii.
Doamne cum pot arata.Orice revista culinara ar fi invidioasa.
Sa ai o zi frumoasa in continuare.
buna Laura, asta e varianta de cuib de viespi pe care o stiu eu, fara nuca ;;) poate o probezi, cred ca iti va face placere 🙂
http://bubulinmania.blogspot.com/2009/01/cuiburi-de-viespe.html
ce bine arata si nu ma indoiesc ca sunt la fel de buna