Ciorba falsa de burta

28 comentarii
Dragii mei, daca nu ati avut pana acum ocazia sa gustati o ciorba falsa de burta, adica o ciorba cu ciuperci, pleurotus indeosebi, faceti-o cat mai curand!!!  Imita foooarte bine ciorba de burta, pe care o adoram cu totii (nu chiar, tati o uraste! 😀 ) si se prepara mult, mult mai usor!!
E o ciorba pe placul vegetarienilor dar si veganii o pot incerca daca omit smantana (acum se gaseste si crema vegetala, din orez sau soia, pe post de smantana) si galbenusul. Am incercat-o eu de curand si a fost neasteptat de gustoasa!

 

Ingrediente:

  • 400-450 g ciuperci pleurotus
  • 1 1/2 litri apa
  • 2 bucati gogosar rosu
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa mare
  • 4, 5 linguri ulei
  • 150-200 g smantana (acra, fermentata)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 galbenus (de la un ou mare)
  • 2-3 linguri otet
  • sare, piper
  • 1 ardei iute (optional)

 

Mod de preparare:

Se curata ceapa si se taie marunt; se curata morcovul si se rade pe razatoarea mica (eu am maruntit totul la robot). Gogosarul murat se taie felii (mici). Se calesc legumele in ulei pentru cca. 5 minute, dupa care se adauga apa.

Se spala ciupercile, rapid, sub jet de apa rece (nu se lasa in apa, pentru ca absorb prea multa apa). Palariile se taie in fasii subtiri (ca la ciorba de burta) iar cotorul (sau tulpina) se taie si se marunteste. Eu o toc la robot si o pun la congelator ca umplutura pentru sarmale de post sau pizza de post (desi, daca vreti, o puteti adauga si in ciorba, numai sa fie macinata pentru ca are o consistenta mai atoasa, mai tare, si se fierbe mai greu).

Se adauga ciupercile peste legumele din oala si se lasa la fiert cca. 25 de minute, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se trece usturoiul prin presa si se adauga ciorbei. Se adauga otet si se inlatura ciorba de pe foc.
Galbenusul se amesteca bine cu smantana si cu doua, trei polonice de ciorba; se adauga apoi si restul compozitiei de smantana, treptat, in ciorba si se amesteca intruna (in felul asta nu veti avea surpriza ca compozitia sa se taie)

…pentru exemplificare 😀 , ciupercile pleurotus:

…si bolurile cu ciorba de care-am atarnat, decorativ, cateva inele de ardei iute:

S-aveti pofta asa cum am avut si noi! 😀

Este absolut delicioasa (eu am avut ciuperci proaspete, chiar de la producator 😛 )

Sfat: Puteti folosi la prepararea ciorbei ciuperci champignon in locul celor indicate in reteta, numai ca va fi mai putin aromata.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

28 comentarii

Ioana 6 aprilie 2020 - 14:41

Foarte bună ciorba! Reteta e perfecta😊

Raspunde
Romina 12 iulie 2017 - 16:07

De când am descoperit-o o fac foarte des. Pitica mea o adora 😊

Raspunde
pescaru49 9 ianuarie 2015 - 19:59

Buna de tot. Multumim

Raspunde
Gabriela 20 ianuarie 2014 - 13:49

Absolut delicioasa! Am facut-o si eu si a fost tare buna. Multumim!!

Raspunde
nicoleta 13 ianuarie 2014 - 19:49

Si eu o voi face, mi se pare atragator si gustos.

Raspunde
Mary 8 martie 2013 - 23:33

Abia astept sa o fac si sa pap,ca dupa cum arata in boluri e bun bun tare.

Raspunde
Andreea 17 decembrie 2012 - 16:24

Super buna o ador :-):-):-):-)

Raspunde
Doina 31 octombrie 2012 - 19:57

Este cu mult mai bună decât ciorba de burtă. Mulţumim, Laura Sava!

Raspunde
Silvia Ionescu 8 octombrie 2012 - 22:45

O încerc și eu mâine!!!!!!!!!!!!!!

Raspunde
Gabriela Barbu 22 august 2012 - 07:27

suuuuuuuper!

Raspunde
Anonymous 27 mai 2012 - 09:31

Fiica mea cea mare ne-a facut o ciorba de burta falsa de parca chiar era cu burta dar mult mai sanataoasa, a fost exceptionala sa-i de Dumnezeu putere sa o mai faca.Va incerca si sotia mea sau chiar eu sa o facem si noi sa vedem daca iese asa de buna ca fiicei mele Silvia

Raspunde
Monica 22 martie 2012 - 15:12

cred ca e tare buna. abia astept sa o prepar si eu

Raspunde
Anonymous 17 martie 2012 - 20:40

🙂 Laura, draga, ce ma bucur ca exista aceste mununate retete postate de tine. Tocmai am terminat ciorba si am mancat o farfurie pliiina, dupa care am mai mancat cu polonicul direct din oala. Ciorba e excelenta, multumesc! alexandra.

Raspunde
Iepure 23 februarie 2012 - 09:42

Laura, am facut-o si eu si mi-a placut mult. Am pus iaurt gras in loc de smantana si a iesit super. Multam fain!

Raspunde
ddm 16 decembrie 2011 - 14:44

Esti un izvor de noutati culinare.Trebuie sa iti incerc reteta ,deja salivez.Te pup.Daniela

Raspunde
preoteasa Natalia 18 noiembrie 2011 - 18:39

Laura dragă, mi-o doresc de vreo 2 luni. Cum pleurotus n-am găsit decât acum, am făcut o variantă de post:
http://daruindveidobandi.blogspot.com/2011/11/ciorba-tip-de-burta-de-post.html
Mulţumesc enorm de inspiraţie! 🙂

Raspunde
Anonymous 9 septembrie 2011 - 09:10

Noi suntem ovolactovegetarieni de cativa ani, insa inainte de aceasta ciorba de burta era preferata mea .Gratie acestei retete ma pot bucura din nou de gustul ciorbei care este mult mai sanatoasa.ESTE FOARTE BUNA!

Raspunde
Anonymous 5 mai 2011 - 14:45

laura este pentru prima data cand scriu la tine pe blog, desi am facut o droaie de retete de-ale tale …tocmai am savurat minunea asta de ciorba e dementiala multumim esti o adevarata binecuvantare pentru noi

Raspunde
Alina---Explora Cuisine 2 mai 2011 - 19:07

Laura, daca ai timp, mi-ar afce o mare placere sa participi la provocarea lunii mai „Dulce Romanie” 🙂 Te pup!

Raspunde
Diana 2 mai 2011 - 11:54

Oh,da,subscriu si eu.E excelenta ciorba asta.Eu nu fac ciorba de burta ca nu-mi place sa ciupilesc burta,dar asta cu pleuretos e delicioasa.Reteta ce o am eu e aproape ca a ta,daca nu chiar surori.

Raspunde
pansy 2 mai 2011 - 00:24

o idee grozava ! am sa incerc si eu ,desi mie imi place ciorba de burta.

Raspunde
Beatrice 1 mai 2011 - 17:06

Wow,ce idee grozava! Cu siguranta incerc,pentru ca ciorba de burta este preferata mea.Pupici.

Raspunde
tanja 1 mai 2011 - 13:28

Laura, this soup looks so incredibly tasty! Love your presentation- beautiful photos!

Best wishes,
Tanja

Raspunde
catkitchen 1 mai 2011 - 13:22

Am facut-o si eu de multe ori … reteta o am si pe blog ;)….merita incercata , este delicioasa !!!

Raspunde
Daniela 1 mai 2011 - 11:04

O idee super, sa folosesti pleurotus ca inlocuitor de burta!
Fi sigura ca o voi incerca!
Pe curand.

Raspunde
retete- ina 1 mai 2011 - 07:42

super,cred ca e delicioasa

Raspunde
adriana 30 aprilie 2011 - 21:22

Am papat si eu …e tare buna!!!

Raspunde
Alina---Explora Cuisine 30 aprilie 2011 - 20:58

Am facut-o si eu si e delicioasa! Mai laes pentru cei camine care nu suporta burta 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.