Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

 

 

Dragilor, nu stiu voua ce va aminteste de copilarie, dar eu de fiecare data cand ma uit prin curte sau gradina (zici ca-s Creanga 😀 ) am impresia ca toate-s cum au fost odata. Dar nu sunt. Nu mai avem de multi ani pui de gaina sau rate. Nici gaste. Nici randuri de porumb in capatul gradinii, dupa care sa m-ascund de lume. Doar pomii parca sunt aceiasi. An de an, toamna de toamna, plini cu fructe. De-aia iubesc eu gradinuta asta a noastra care ne bucura cu roadele ei magice. Si tot de-aia am facut si aceasta prajitura cu mere, cu blat de gris si iaurt, incrustata cu felii pretioase de mar rosu, pe care stiu sigur ca o veti savura cu pofta!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 125 g unt (cu iaurt)

– 120 g zahar

– 2 pliculete zahar vanilat (20 g)

– 5 oua potrivite

– 500 g iaurt (din lapte integral)

– 200 g faina

– 1 pachet praf de copt (10 g)

– 200 g gris

 

Pentru umplutura:

– 800 g mere rosii

– zeama de la o lamaie

– 150 g gem de caise

– fistic, nuci sau pricomigdale tocate

 

Ca de obicei, inainte de a va prezenta reteta, va plimb un pic prin gradina noastra, extrem de primitoare si “bogata” :P. Si merii nostri, ca si nectarinul, au cedat sub greutatea fructelor:

Nu va pot descrie in cuvinte dulceata si aroma incredibila pe care o au aceste mere:

 

Mod de preparare:

Se spala merele (nu se decojesc!). Se taie fiecare mar pe jumatate si-apoi in sferturi. Se scoate casuta cu samburi. Se taie in felii potrivite si se amesteca cu zeama de la o lamaie, pentru a nu se innegri. Puneti deoparte 1 lingurita de suc de lamaie.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se topeste untul si se lasa deoparte sa se racoreasca. Se bate apoi (cu mixerul sau telul) impreuna cu zaharul simplu si vanilat, timp de 1-2 minute. Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. La final se adauga iaurtul. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern; se inglobeaza in compozitia de iaurt impreuna cu grisul si se amesteca totul foarte bine.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 35×32 cm (tava mare de la aragaz). Se toarna aluatul si se niveleaza. Se distribuie uniform bucatile de mar in aluat. Creati randuri delicioase de felii cu mere 🙂

Prajitura se coace 25-30 de minute, iar cand e gata se unge cu amestecul de gem de caise si zeama de lamaie. Ungeti doar feliile de mar!!! Se presara fistic sau nuci maruntite, ori pricomigdale, cum am facut eu, ca tot mi-au mai ramas cateva de la tortul Amaretto, si se feliaza. In bucati nu exagerat de mari, dar nici mici 😀

In tava:

Primele felii:

“Pudrate” cu amarettini!!!!!

 

Sfat: Mie nu mi-au intrat decat vreo 600 g mere, fiindca am folosit o tava mai mica. De cca. 25×32 cm. Iar prajitura mea a fost mai inalta decat as fi vrut :D, dar tot delicioasa a fost!!!

Daca merele nu sunt foarte coapte, puneti-le la fiert (taiate felii) cu 200 ml apa si 2 lingurite zeama de lamaie cca. 2 minute sau pana cand se inmoaie usor.

Tags:
  • Alina Sabau

    Abia astept sa o incerc si eu! Felicitari Laura pt blog si pentru ca ne incanti cu atatea retete minunate!

  • AndreeaDenisa

    Super Buna!!