Tort de zahar ars

24 comentarii

Dragii mei, astazi este ziua lui Bogdi. A implinit 9 ani copilul meu iubit si scump, care imi umple inima de fericire!!! De fapt, pe la ora 14:45 va fi momentul 😛 , dar noi l-am sarbatorit, ca intotdeauna, mai repede. In primul rand cu acest tort de zahar ars, tortul copilariei mele, si apoi cu o multime de cadouri!!! L-am facut in joaca, pentru noi, acasa, nicidecum nu m-am gandit ca-l voi posta pe blog, dar a iesit atat de bun, iar lui Bogdi i-a placut atat de tare, incat m-am hotarat sa vi-l arat si voua.

Urmeaza sa-i mai fac un tort vineri, cel oficial, cand va avea si invitati, si pe care va scrie Star Wars!!!!!! Daaa, e mare fan Razboiul Stelelor, asa ca va trebui sa-i fac un tort cu planeta lui preferata: Death Star. Voia unul si cu Darth Vader, dar asta e deja prea mult pentru mine 😀

Va invit cu drag la o felie de tort insiropata si dulce!!!!!! Eu, una, ador crema caramel si acest tort simplu, dar minunat!!!

 

Ingrediente:

Pentru caramel:
  • 8 linguri zahar tos
Pentru crema:
  • 6 oua mari, intregi
  • 180 g zahar (10 linguri zahar)
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 1 litru lapte
Pentru pandispan:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
Pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • fructe proaspete de sezon sau zaharisite

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se caramelizeaza cele 8 linguri de zahar intr-o cratita de 4 litri, la foc mic, miscand usor de cratita pentru ca zaharul sa se topeasca uniform (nu se amesteca cu lingura). Se tapeteaza apoi peretii cratitei, cat de sus puteti 😛 Se lasa la racit.

Se prepara crema caramel: se bat ouale intregi cu zaharul simplu si vanilat timp de aprox. 2 minute sau pana cand se spumeaza. Se toarna laptele rece si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se toarna in cratita tapetata cu zahar ars si se da la cuptor timp de cca. 25 de minute.

Cand crema s-a inchegat se toarna peste ea blatul de pandispan, preparat astfel: se separa cele 4 oua; se bat albusurile spuma cu zaharul. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor cu o spatula sau lingura de lemn. Se cerne faina si se incorporeaza cu grija, amestecand de jos in sus (pentru ca blatul sa nu se lase). Se pune, asadar, piscotul peste crema si se coc impreuna timp de 30 de minute. Dupa coacere, tortul se scoate din cuptor si se lasa in cratita sa se raceasca complet. Se pune in frigider pentru minim 3 ore, dupa care se rastoarna pe un platou. Se trece prima data cu cutitul pe marginea cratitei, pentru a dezlipi orice urma de blat. Se aseaza apoi platoul deasupra cratitei, ca un capac, si cu o miscare brusca se rastoarna cratita, pandispanul ajungand jos, la baza, iar crema de zahar ars deasupra. In felul acesta, pandispanul se va insiropa cu sucul de la crema de zahar ars. Se tine la frigider inca 4, 5 ore, desi ideal ar fi sa il lasati peste noapte.

E nemaipomenit!!! 🙂

Sfat: Puteti lasa tortul asa cum e, nu e nevoie sa-l imbracati in frisca. Va arata foarte bine, si va fi la fel de delicios!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

24 comentarii

Marinela Bratie 18 aprilie 2021 - 13:52

Buna ziua !
Nu înțeleg de ce crema de zahăr nu se încheagă ,am bătut foarte bine ouăle (chiar s-au făcut o crema )du totuși nu îmi iese !
Unde este problema????

Raspunde
Cristina Mindrila 29 septembrie 2015 - 16:12

Azi il fac si eu,arata tare bine. Intrebare: Pot folosi o oala cu fund dublu din otel inoxidabil?Asa le am pe toate si mi-e sa nu o stric in cuptor.Si cam ce capacitate sa aiba oala?Multumesc frumos

Raspunde
Laura Sava 29 septembrie 2015 - 17:40

Cristina, nu am incercat niciodata cu o oala cu fund dublu, dar dat fiind faptul ca nu ai alta alegere :D, eu zic sa incerci si-asa. Sper din tot sufletul sa nu intampini nicio problema! Oala sa aiba 4 litri, aproximativ…am scris asta in postare 😛
Spor si poftaaaa!!!!!!!

Raspunde
ana 15 mai 2015 - 23:43

din pacate mie nu mi-a iesit crema de zahar ars, nu s-a inchegat deloc dupa cele 25 min de la cuptor…si nici la rece, am respectat reteta, oare ce as fi putut gresi? ajutati-ma cu un sfat pt ca imi place mult acest tort. Multumesc.

Raspunde
Alina 12 ianuarie 2018 - 16:57

Ana, eu cred ca Nu ai batut ouale destul de bine inainte Sa adaugi laptele. E doar o parere. Numai bine!

Raspunde
carmen 16 iulie 2014 - 18:38

in pandispan trebuie pus praf de copt?eu l-am facut cu praf de copt si a iesit f subtire crema?

Raspunde
Apollonia Cosma 2 mai 2014 - 15:30

E super delicios acest tort, il fac de cativa ani, indiferent ca vreau sa-mi impresionez invitatii, sau il duc undeva unde sunt invitata, niciodata nu am dat gres cu el. Desi, este un tort extrem de simplu, multi sunt de-a dreptul impresionati de el. Eu de regula il las peste noapte, deci il prepar cu o zi inainte de a-l servi.

Raspunde
Modol Paula 2 noiembrie 2013 - 12:06

Este deliciossss!!!!!:))

Raspunde
Iulia Liacu 7 octombrie 2013 - 11:37

Am facut si eu acest tort de ziua mea si este foarte bun si usor de facut. Cam totul a facut robotul.
Am cumparat si un sos de caramel Schwartau, care merge foarte bine combinat cu prajitura. Plus ca arata si bine daca il imprastii un pic pe felia acoperits de frisca:) Multumim pentru reteta

Raspunde
Iulia Ana 27 septembrie 2013 - 20:58

La multi ani! Asta e si tortul copilariei mele… de 15 ani doar cu asta ma rasfata mama parca nu ar sti sa faca si altceva. Asta si tiramisu

Raspunde
Lucia 27 septembrie 2013 - 15:52

Sa va traiasca, LA MULTI ANI!!! sa ii dea Dumnezeu sanatate si noroc!! si asteptam si reteta de tort ,,Death Star” pentru ca am si eu un fan star wars!!!

Raspunde
Crina 27 septembrie 2013 - 09:42

La multi ani, Bogdi! Multa sanatate si noroc in viata sa ai.

Raspunde
vitan aneta 26 septembrie 2013 - 20:49

la multi ani sa traiasca Bogdi!sa aiba parte numai de bucurii in viata,sanatate si tot ce isi doreste

Raspunde
Micsa Speranta 25 septembrie 2013 - 23:08

La multi ani!!! sa va traisca si numa impliniri pop

Raspunde
Camelia Anita 25 septembrie 2013 - 22:15

vreau sa va spun ca am facut tortul saptamana trecuta,dar nu am mai r4eusit sa-i pun si frisca deasupra,s-a mancat doar asa ,rece

Raspunde
Camelia Stoian 25 septembrie 2013 - 20:32

La multi ani!!! Sa-ti traiasca copilul, sa se bucure de TOT ce are viata mai deosebit sa-i ofere si sa ajunga un OM frumos!

Raspunde
Adriana Gherman 25 septembrie 2013 - 20:24

La mulţi ani pentru Bogdi!

Raspunde
miha47 25 septembrie 2013 - 18:44

La multi ani sanatosi si frumosi!! Sa-i dea D-zeu tot ce-si doreste,alaturi de voi!!

Raspunde
Irimia Monica 25 septembrie 2013 - 16:56

la multi ani ! ptr. bogdi ,sa va traiasca si sa va fie sanatos si pentru dulciuri FELICITARI sunt DELICIOASE (ft, multe le-am incercat)SUPER

Raspunde
Olivia 25 septembrie 2013 - 16:19

La multi ani cu sanatate si numai bine lui Bogdi !

Raspunde
nicoleta ciocoiu 25 septembrie 2013 - 15:48

la multi anisori ,frumosii si plini de realizarii !

Raspunde
cristina arad 25 septembrie 2013 - 13:52

Felicitari pt. blog si „La multi ani ” piticutzului tau!

Raspunde
Alina Sabau 25 septembrie 2013 - 13:37

La multi ani fericiti pt Bogdi!

Raspunde
Monica Radu 25 septembrie 2013 - 12:01

La multi ani pentru Bogdi. Sanatate si tot binele din lume.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.