Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

 

 

Dragi mamici, pitici, tatici, bunici 😛 , maine incepe scoala!!! Sau gradinita, dupa caz, asa ca va invit la un moment de relaxare in compania celui mai gustos tort de fructe pe care l-am mancat vreodata: Tort Amaretto cu crema de nectarine!!!! Impartasiti cu mine, Cipi si Bogdi meu scump care maine incepe clasa a treia, acest moment dulce si special. Blatul aromat si crema savuroasa va vor inveseli cu siguranta ziua!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 100 g pricomigdale (amarettini)

– 4 oua

– 3 linguri apa

– 100 g zahar

– 120 g faina sau 60 g faina+60 g amidon alimentar

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 3 nectarine potrivite, bine coapte, facute piure

– 2 nectarine mari, bine coapte, taiate cubulete

–  50 g zahar

– 250 ml smantana dulce pentru frisca

– sucul de la jumatate de lamaie

– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule

 

Pentru jeleul de nectarine:

– 2 nectarine

– 1 lingurita suc de lamaie

– 1 plic zahar vanilat (10 g)

 

Pentru insiropat:

– 10 linguri lichior Amaretto, pentru adulti sau sucul proaspat stors de la 3 mere dulci, pentru copii

 

Pentru ornat:

– 250 ml smantana dulce pentru frisca

– 50 g pricomigdale (amarettini) intregi

– 50 g pricomigdale (amarettini) zdrobite

 

Inainte de toate, va prezint nectarinele noastre delicioase 🙂

Nu le laud degeaba, chiar sint cele mai dulci, zemoase si gustoase nectarine din lume!!!

 

Mod de preparare:

Pentru blat, incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Faramitati pricomigdalele cu sucitorul sau la robotul de bucatarie. Bateti ouale spuma cu apa. Adaugati putin cate putin zaharul. Mai bateti spuma inca 2 minute, dupa care adaugati pricomigdalele faramitate, faina, amidonul si praful de copt, cernute.

Tapetati o forma de tort (diam. 26 cm.) cu hartie de copt sau ungeti-o cu unt si presarati-o cu faina. Turnati aluatul si nivelati. Puneti forma in cuptor pentru 25-30 de minute. Lasati apoi blatul sa se raceasca in forma. Scoateti-l din forma si taiati-l pe jumatate (veti obtine doua blaturi egale). Insiropati-le cu lichior sau suc de mere, dupa cum se cere 😛

Pentru crema, amestecati cele doua nectarine taiate in cubulete cu zahar si suc de lamaie. Lasati deoparte. Inmuiati gelatina in apa rece. Ori e foite, ori e granule, puneti apa destula. Doua, trei cani, pentru ca gelatina sa se hidrateze bine. Oricum, inainte de a o topi, apa se scurge. Se topeste apoi la bain-marie sau la microunde. Nu se lasa sa clocoteasca fiindca isi pierde calitatile de inchegare, ci doar pana cand se lichefiaza. Lasati-o cca. 1 minut sa se racoreasca si apoi amestecati-o cu piureul de nectarine (cele 3 nectarine pe care le-am mentionat mai sus, la ingrediente). Puneti la rece pentru cca. 5 minute. Bateti frisca si adaugati-o peste piureul de nectarine cu gelatina. Adaugati si cubuletele de nectarine cu zahar si suc de lamaie si amestecati totul foarte bine.

Asamblare: asezati unul dintre blaturi pe un platou si asezati in jurul lui inelul de tort detasabil al formei. Daca nu aveti asa ceva, asezati doar blatul inapoi in forma. Adaugati crema si nivelati. Acoperiti cu celalalt blat si apasati usor, sa intre putin in crema. Puneti tortul la frigider pentru cca. 4 ore. Va arata cam asa 🙂

Procedeu jeleu de nectarine: decojiti cele 2 nectarine si treceti-le prin sita; adaugati zaharul vanilat si sucul de lamaie si amestecati bine. Puneti piureul la congelator timp de aprox. 20 minute.

Ornare: bateti bine frisca si puneti deoparte 4-5 linguri frisca batuta. Ungeti tortul cu frisca si neteziti bine cu un cutit suprafata tortului. Scoateti jeleul de nectarine din congelator si puneti-l intr-o punguta careia ii taiati foarte putin din varf. Desenati un gratar pe tort, cumva in felul asta 😛

Detaliu 😛

Puneti frisca pusa deoparte intr-un aparat de spritat (sau tot o punguta) si faceti mici floricele. Asezati deasupra acestora cate o pricomigdala:

Ornati marginile tortului cu pricomigdalele zdrobite:

…si feliati rapid tortul, nu mai stati pe ganduri :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

E cel mai savuros tort cu fructe pe care l-am mancat!!!!!!!!!

 

Aici e langa deliciosul tort de ciocolata cu alune:

Tags:
  • Adriana Nitu

    Foarte bun tortul. L-am facut si eu ieri si este foarte aromat si racoritor. Am pus mai mult zahar in crema decat era specificat in reteta… Nu am folosit anterior pricomigdale dar au un gust special. Multumim pentru reteta, Laura!

  • Unde pot gasi amarettini? Pot folosi si altceva daca nu le gasesc?

    • Adina Roşca

      in Lidl

  • Maria-Nicoleta Pavel

    L-as face vineri ca e ziua sotului, dar mi-e tare teama ca voi da gres cu ceva.

  • Adriana Gherman

    Arată tare bine! Mai ai o felie şi pentru mine? Dacă nu, m-aş mulţumi şi cu o felie de tort cu ciocolată şi alune.