Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

 

Visam de mult timp la un tort extraordinar, un tort de ciocolata cu crema de alune, dar cum alunul nostru drag abia ajunge, toamna de toamna, sa ne ostoiasca pofta, l-am tot amanat. Zilele astea, insa, am avut un musafir deosebit, doi de fapt :P, doctorita Monica Susan si fiul ei Stefan.  A avut grija de tati, cand i-a fost cel mai rau, iar pe mine m-a rasfatat cu tot felul de proceduri de infrumusetare, la Centrul Sophia pe care il detine, asa ca tortul pe care vi-l arat acum ii este in primul rand dedicat ei, pentru grija si dragostea cu care ne-a inconjurat din primele clipe, dar si voua, dragilor mei prieteni.

Si cum m-am gandit ca un tort poate nu e chiar de-ajuns (sa nu ma certi, Mihai!!! :D), am mai facut unul, cu nectarinele noastre dulci si savuroase. V-am pus o poza la sfarsitul postarii, si promit sa revin cu reteta cat de curand. Amandoua sint absolut delicioase!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

– 5 oua mari

– 150 g. zahar

– 1 lingurita praf de copt

– 50 g. cacao

– 100 g. faina

– cateva picaturi de esenta de migdale

 

Pentru insiropat:

– 200 ml. apa

– 2 linguri zahar

– cateva picaturi de esenta de rom

 

Pentru crema:

– 2 galbenusuri (mari)

– 150 g. zahar

– 100 ml. lapte

– 150 g. alune tocate

– 200 g. unt

– 1 lingurita rom

 

Pentru stratul de ciocolata dintre blaturi:

– 80 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

– 150 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Pentru glazura de ciocolata:

– 50 ml. lapte

– 1 lingura zahar

– 1 lingura mare unt

– 100 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Pentru “bordura” de alune:

– 6 linguri crema de alune (de mai sus)

– 3 linguri frisca batuta

 

Pentru ornat:

– 50 g. alune

– 50 g. martipan

– culoare alimentara verde

 

Mod de preparare:

Blat: Se bate bine albusul, adaugand zaharul in ploaie. Se freaca galbenusurile si se adauga in spuma de albusuri, cu miscari usoare, de jos in sus. Se adauga si esenta de migdale si se incinge cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se amesteca praful de copt cu cacao si faina si se cern. Se adauga apoi la aluat si se amesteca pana devine uniform.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 24 cm. Se toarna aluatul si se coace cca. 40-45 de minute. Se lasa sa se raceasca 10 in forma, apoi se rastoarna (daca aveti forma de tort cu inel detasabil, deschideti cu grija inelul).

Se sectioneaza blatul in trei parti egale cu un feliator de torturi. Daca nu ati vazut pana acum unul, va spun eu cum sa-l depistati :P. E un “fierastrau” dotat cu o sarma subtire care feliaza perfect blaturile, ca aici: Tort de dovleac cu crema de whisky.

Crema: Se fierb alunele tocate cu lapte cca. 2 minute sau pana laptele se evapora. Amestecati intruna, avand grija sa nu se prinda de fundul vasului. Lasati apoi sa se raceasca:

Se pun galbenusurile, zaharul si untul rece, taiat in bucatele, la bain-marie pentru 10-12 minute. Se amesteca des, sa nu faca cocoloase. Cand crema a prins consistenta, se scoate vasul din baia de aburi si se pune intr-un altul cu apa foarte rece. In felul acesta fierberea inceteaza imediat (se stie ca si dupa ce luati o crema de pe foc, ea continua sa fiarba).

Asa arata crema fierbinte:

Se lasa apoi sa se raceasca si se amesteca cu alunele fierte si reci. Se aromatizeaza cu rom. Se scot 6 linguri din crema de alune si se amesteca cu frisca batuta. Compozitia se pune deoparte, pana e nevoie de ea, la ornat.

Insiropare: Se pun toate ingredientele de la sirop intr-un vas, la foc tare, cca. 2 minute. Se lasa la racit si se adauga in el esenta de rom. Se insiropeaza, pe rand, fiecare blat, dar numai in momentul in care le asezati in forma.

Strat de ciocolata: Se pune smantana dulce impreuna cu ciocolata rupta in bucati la topit, pe foc mic. Se ung cele doua blaturi, reci, cel de jos si cel din mijloc, cu crema de ciocolata fierbinte (pe masura ce claditi tortul). Spiralele de ciocolata sint doar pentru poza :P, in final crema se intinde frumos pe toata suprafata blatului:

Umplutura: Se imparte crema de alune in doua. Cu o parte se unge blatul de jos, si cu cealalta parte blatul din mijoc. Nu uitati sa “stropiti” blaturile cu sosul de ciocolataaa!!!!!!!! 😀

Se aseaza cel de-al treilea blat deasupra si se insiropeaza usor cu siropul rece. Se pune tortul la frigider pentru minim 4 ore sau asa cum mereu va sfatuiesc, se tine peste noapte :). Se scoate apoi si se intinde crema ramasa ( pastrata la frigider, acoperita cu folie) pe marginile tortului:

Glazura de ciocolata: Se pune laptele, zaharul si untul intr-un vas la bain-marie. Se lasa cca. 1 minut la fiert, sau pana cand se topeste zaharul.  Se toaca ciocolata si se adauga, amestecand continuu. Se lasa pe foc pana se topeste, dupa care se lasa la racit.

Se realizeaza “bordura” din alune, din crema pastrata la rece (restul de crema amestecata cu frisca batuta), ornand marginile tortului. Puteti face lucrul asta foarte simplu, punand crema intr-o punguta, careia ii taiati cu o foarfeca varful. In mijloc se toarna glazura de ciocolata rece, incepand cu mijlocul tortului. Ea se va intinde mai apoi pe toata suprafata tortului, pana la dig 😛

Ornarea: Se infig alune de jur imprejurul tortului, si se orneaza cu o floare de martipan. Martipanul se amesteca cu colorant alimentar verde, se intinde si se formeaza cu o forma frunza sau cu un cutit bine ascutit petale:

Se feliaza, nu foarte subtire, zic eu :D…si se serveste!!!!!!!!!!!

Incredibil de gustos!!!!!!!!

 

Si cum va spuneam mai sus, va mai astept cu inca un tort special, cu nectarine si amaretti, pe care l-am facut tot in ziua aia 😀

Tags:
  • Yonella Blondutza

    este delicios tortul,aseara l-am facut si de dimineata l-am gustat!!!!!!!!!!!!!!
    nu am putut sa dorm toata noaptea de “grija”
    multumim foarte mult pt toate retetele….va pup!

  • Elena

    Buna Laura !
    Vreau sa fac tortul acesta pentru ziua mea si ma gandesc sa dublez cantitatea .. ce diametru are forma ta ? 🙂 Si inca ceva , glazura de ciocolata se intareste la modul in care trebuie taiata cu un cutit inmuiat in apa fierbinte ?
    Multumesc 🙂

  • Chirciu Miruna

    Laura te implor spune-mi ce frisca folosesti tu ?Nu gasesc niciodata o frisca buna si totusi care sa nu contina numai arome si conservanti. multe multe hug-uri:)

  • Rocsy Ciobanu

    Mmm ce nebunie de tort. Un deliciu!

  • Un deliciu,imi vine sal fac acum

  • AndreeaDenisa

    Vai ce bun este si ce bine arata!