Maioneza

6 comentarii
Stiu ca nu v-am aratat inca multe retete culinare de baza, printre care si aceasta maioneza din oua, pe care o folosesc la mai toate salatele noastre (daaa, mancam usor nesanatos 😀 ), dar cum gandul imi zboara mereu la prajituri… :))))
Sincer, eu nu masor niciodata cantitatile pentru maioneza, dar m-am gandit ca un mic „ghid” in sensul asta n-ar strica, in special „gospodinelor” incepatoare.
E foarte gustoasa si o puteti folosi la diverse preparate, din peste, din fructe de mare…sau cu legume fierte, cu carne alba sau rosie, fripta, la gratar…ori la oua umplute!!!
Se poate prepara chiar si fara mustar (in curand) sau fara oua!
Ingrediente reteta de baza:
  • 1 galbenus crud (ou foarte proaspat)
  • 1 lingurita cu mustar (sa nu fie iute)
  • 200-220 ml ulei
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita de sare

Mod de preparare:

Se pune galbenusul intr-un castron, perfect curat si uscat, impreuna cu mustarul si sarea (foarte important: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca scoateti din timp mustarul si oul din frigider!!!) si se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn sau cu mixerul (eu prefer mixerul 😛 )
Maioneza se poate taia daca se pune prea mult ulei de la inceput, de aceea se adauga ulei, „picatura cu picatura”, amestecand permanent, pana se incorporeaza complet. Cantitatea de ulei difera, in functie de cum se doreste sa iasa maioneza (se poate depasi cantitatea mentionata de mine mai sus).
Dupa ce se ingroasa, se toarna uleiul fara grija, tot in transe, dar mai consistente 😀 , si se picura zeama de lamaie. Zeama de lamaie face maioneza mai pufoasa, o „umfla”:
Maioneza trebuie sa fie consistenta, sa isi pastreze forma, mai ales daca se va intrebuinta la ornarea unei salate, etc.

 

Sfat: Puteti prepara maioneza, folosind pe langa galbenus crud si unul fiert, cu mentiunea ca va trebui sa zdrobiti foarte fin galbenusul fiert (sa nu se mai simta niciun „grunj”). Se procedeaza apoi la fel ca in reteta data, poate adaugand putin ulei in plus, si avand grija sa picurati zeama de lamaie si apa rece pentru a o inmuia si a o face sa „primeasca” mai bine uleiul.

P.S. Ca sa nu aveti surprize, amestecati maioneza doar intr-un singur sens.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

6 comentarii

Daniel 17 octombrie 2012 - 14:28

Nu e adevarat nu se taie maioneza daca se amesteca in mai multe sensuri…doar ca trebuie sa fie ingredientele la temperatura camerei ;). Sa incerci Laura sa amesteci in ambele sensuri si ai sa vezi.

Raspunde
Anita 9 noiembrie 2011 - 17:47

Hello… Eu fac de obicei maioneza din doua galbenusuri si doua lingurite de mustar. In functie de motivul pentru care fac maioneza aleg si mustarul: pt salata de cruditati -telina, mar, morcov- pun mustar dulce cu bobite, pt salata beof (franceza mea sucks)pun mustar cu hrean sau iute, si in plus mai multa lamaie. Pentru sosul de usturoi… doamne cat este de bun, pun in maioneza si apa minerala pentru a o face mai lichida si smantana sau iaurt gras… Traiasca grasimile si colesterolul:)) pupici

Raspunde
dora 9 noiembrie 2011 - 17:22

eu stiu sa fac maioneza cu un cartof fiert in loc de galbenus(fiert) si iese foarte alba si nu se taie..

Raspunde
claudiu 9 noiembrie 2011 - 15:47

clar maioneza de casa este cea mai buna. Recunosc ca am avut ceva batai de cap cu ea la inceput, dar acum este ok..Laura, maioneza arata bestial!

Raspunde
Andreea 31 decembrie 2020 - 00:54

Maioneza nu se va taia daca de la inceput se pune si un galbenus de ou fiert. Galbenusul fiert combinat cu cel crud da un gust mult mai bun maionezei. E important ca maioneza sa fie cumva batuta bine si puternic cu lingura de lemn si astfel va iesi mai pufoasa si cu siguranta nu se va taia chiar daca se pune mai mult ulei. Mustarul eu il adaug la final sau deloc iar zeama de lamaie doar o data. Depinde de gustul fiecaruia.

Raspunde
Lelya 9 noiembrie 2011 - 13:18

Laura, arata superb maioneza pe care ai obtinut-o! Si eu fac asa maioneza. Cu cea artificiala din vinzare nici nu se compara – maioneza preparata acasa din produse naturale e muuuult mai buna si mai sanatoasa!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.