Ziua Nationala a Romaniei, Alba Iulia 2022

0 comentarii

 

Dragilor, v-am pregatit o postare speciala astazi, pe care am intitulat-o: Ziua Nationala a Romaniei, Alba Iulia 2022…poate cea mai lunga postare de pe blog dar si una dintre cele mai frumoase!!! Pacat doar ca am intarziat „un pic” cu ea…adica cu exact un an 😀

Mi-ar fi parut rau, insa, sa nu va fi impartasit si voua cum ne-am petrecut ziua in capitala de suflet a Romaniei, eu, Cipi si Bogdi meu iubit. Mai ales ca anul trecut a fost pentru prima oara cand am pasit in Alba Iulia!!

Nu pot sa va spun decat ca am trait cu mare emotie si bucurie fiecare clipa! Parca ne-am contopit cu toti romanii de acolo…si de pretutindeni!  Am fost cu totii Unul, chiar si pentru o zi!!!

Va spun si voua, acum, din toata inima: „La muuuulti ani!” , sa fim sanatosi, sa traim in pace si sa ne cinstim intotdeauna patria in care ne-am nascut! Sa ne onoram stramosii si sa vorbim cu dragoste si cu mandrie despre tara noastra si despre toti romanii (si cei cu suflet de roman dar de alta nationalitate intra in categoria asta 😛 ).

Va invit sa ne insotiti in cea mai frumoasa zi a noastra, a tuturor romanilor…asa cum am trait noi toate momentele cheie ale zilei de 1 Decembrie 2022!!!

 

Totul a fost extraordinar inca de la inceput! Priviti cine a „defilat” impreuna cu noi, la intrarea in oras: niste elicoptere militare, dintre care unul avea agatat steagul Romaniei. Am intrat in forta 🙂

Si de vreme ce am ratat parada militara si fanfara, ne-am oprit putin in Mini Mall-ul care ne-a iesit in cale (am aflat ulterior ca se numeste Mercur City Center) pentru o mica gustare si o cafea. Ne-a placut tare mult aici, totul a fost curat, cu bun gust!

Sus, la etaj, am dat peste un restaurant chinezesc foarte dragut, Old Shanghai, unde am mancat niste taitei de orez si legume pane cu sos de soia (fiind singurele feluri de mancare de post):

Foarte gustoase si satioase!!!

Am baut un ceai pana la urma, bun de tot si aromat:

Si dupa ce am admirat orasul de la terasa exterioara…

…am pornit voiosi catre „inima” Cetatii, unde abia am gasit un loc de parcare (langa parc):

Monumentul Unirii Neamului Romanesc a fost primul care ne-a intampinat. Sobru, impunator..cu coroane si jerbe de flori depuse la picioarele lui:

„Monumentul Unirii se inalta in Parcul Unirii, zona unde s-au adunat, in 1918, cei peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Transilvaniei, pentru a decide Unirea Transilvaniei cu Romania” (spicuit de pe tablita info a monumentului).

Ne-a impresionat viziunea artistului, care a ales sa reprezinte acest monument sub forma a patru cruci care se unesc intr-o cupola, simbolizand unirea romanilor din cele patru parti ale tinuturilor romanesti:

A urmat Statuia Sfantului Arhanghel Mihail, care i-a placut cel mai mult lui Bogdi!!!

Lumea venea grupuri-grupuri…toti cu zambete pe fata. Se imbratisau bucurosi, isi urau zgomotosi „La muuulti ani!” .  Am intrat rapid si noi in atmosfera de sarbatoare! :))

Tinerii, multi in costume populare sau acoperiti ca si cu o haina cu steagul tarii noastre, cantau colinde, cantece patriotice, radeau fericiti…nu simteau nici frig, nici foame 😀

Din parc, vedere catre Catedrala Unitatii Nationale (in fundalul pozei), care se afla „in oglinda” cu Catedrala Incoronarii. Data viitoare vreau sa ajungem si acolo!!!

Podul care face legatura intre Monumentul Unirii, din parc, si Catedrala Ortodoxa „a Reintregirii” a fost o surpriza placuta pentru noi. Mijlocul podului e din lemn iar marginile sunt din sticla!! Ne-a placut mult de tot!!!  Iar in dreapta, jos, era in plina desfasurare targul de Craciun, cu tot felul de bunatati…si cu o multime de oameni care misunau de colo-colo 🙂  Patinoarul, dintre toate, i-a facut cu ochiul lui Bogdi dar a ales sa ne insoteasca catre Catedrala Incoronarii:

Turnul Clopotnita impodobit frumos cu drapelul Romaniei:

Frumoasa Catedrala a Incoronarii sau a Reintregirii, cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil:

Foarte frumos si in interior!!!

Maica Domnului cu pruncul (Axion Estin):

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil:

„Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si impreuna lucrarea Sfantului Duh, s-a zidit acest sfant lacas de inchinaciune intre anii 1921-1922. Ridicata in memoria Catedralei lui Mihai Viteazul, primul unificator al romanilor, actuala Catedrala ramane peste veacuri simbolul unitatii nationale si spirituale. Regele Ferdinand I si Regina Maria, in timpul carora s-a realizat aceasta ctitorie, s-au incoronat aici la 15 Octombrie 1922 ca suverani ai Romaniei Mari”:

Domnitorul Mihai Viteazul:

Am lasat aici una dintre cele patru placi comemorative care se pot vedea pe fatada bisericii (toate aduc aminte de evenimente importante):

La iesirea din biserica, ne-am oprit sa cumparam bratari tricolore si insigne cu steagul Romaniei si am facut un mic filmulet si muuulte poze cu noi trei, extreeem de emotionati 🙂

In continuare, am ajuns la Statuia lui Mihai Viteazul. Impunatoare!!

Si, inghetati cum eram, ne-am oprit la o cafea si un ceai fierbinte…langa acesti soldati in uniforme militare (au fost prezentate mai multe uniforme din primul si din al doilea razboi modial). Foarte emotionant, parea totul atat de real!! Soldatul din dreapta e din bronz, insa 😀

Tare rau imi pare ca nu stiu cum sa va descriu in cuvinte care era atmosfera atunci! Doar daca esti acolo, si cred ca doar in 1 Decembrie, cand sunt atatea suflete care vibreaza si simt romaneste…poti simti ce am simtit noi!

Clopotul Unirii, ce simbolizeaza Marea Unire de la 1918:

Aici se faceau pregatiri intense pentru concertul care urma sa inceapa (la intoarcere i-am prins putin pe Zdob si Zdub):

Noi am mers mai departe, pe langa ruinele ce reprezinta o parte din Castrul Legiunii a XIII-a Gemina Via Principalis, ruine de pe timpul romanilor:

Basorelief cu lupa dintre daci si romani, scena care l-a impresionat foarte tare pe Bogdi meu drag:

Poarta a III-a (cea mai frumoasa din cele 7 Porti pe care le are cetatea bastionara Alba Carolina):

Detaliu Poarta a III-a, bogat decorata..in mijlocul careia se intrevede Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan:

Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan , monument inchinat eroilor rascoalei de la 1784-1785:

Poarta a VI-a (in unele locuri aparea ca Poarta a II-a), frumos luminata:

Zidurile Cetatii, seara:

 

La intoarcere, am vizitat Sala Unirii si Muzeul National al Unirii, unde am intrat gratis! Daca ajungeti in Alba Iulia, nu trebuie sa ratati aceste doua obiective istorice, foarte importante pentru neamul romanesc! Eu am si acum biletele de intrare gratuita 🙂

Sala Unirii:

Muzeul National al Unirii, care e in fata Salii Unirii:

Va las aici cele mai importante exponate din ambele cladiri istorice.

Documentele Unirii, Vol. I si II:

Discursul lui Vasile Goldis:

Aparatul de fotografiat al lui Samoila Marza, fotograful Unirii:

Cateva poze de atunci:

Cartea de Aur a Serbarilor Unirii, cu semnaturile celor prezenti la ceremonie:

Actul Unirii:

Lucrarea „Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. 1922” a artistei Elena Bria:

Extraordinar de expresiva!!!

 

Calatoria noastra de o zi se termina aici 🙂

In drum, inapoi catre parcare, am fotografiat terasa asta faina cu scaune din butoaie :))

Si am admirat de sus, patinoarul in culori si Monumentul:

Nici copiii nu se lasau dusi acasa 😀

…asa ca am hotarat sa mai stam si noi un pic :))) Am intrat intr-un bar micut si cochet, Dante, si ne-am incalzit langa o ceasca mare cu cafea si scortisoara, in timp ce urmaream meciul de fotbal (nu vreti sa stiti ce urlete se auzeau cand dadea vreunul gol 😀  )

A fost foooarte fain!!!!

Ne-ar mai fi trebuit inca o zi pentru a putea „cuprinde” toate obiectivele turistice din zona dar cu siguranta vom reveni si ne vom bucura de toate! Si de ziua romanilor dar si pe timp de vara, cand poti lua la pas toata Cetatea si te poti bucura nu doar de istoria locului ci si de tot ce are de oferit pe plan gastronomic!!!! :))) Aici, acum multi ani, puteti gasi o „declaratie” in sensul asta: De ziua Romaniei

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.