Dragii mei, am facut acest Tort Toffifee cu gandul la voi. Si cu gandul la Bogdi, care adora aceste bombonele de caramel, umplute cu nuga si ciocolata. Pentru ca noul an sa ne gaseasca mai veseli, mai ancorati intr-un decor dulce si optimist 😛 Nu va spun prea multe, ca altadata, ci doar un simplu si din inima: „La multi ani!!!!!!”
Si mari, mari multumiri pentru ca mi-ati incalzit inima cu prezenta voastra!!!
Ingrediente:
Pentru crema:
- 300 g ciocolata cu lapte sau cu cacao 50%
- 250 g bomboane Toffifee
- 500 ml smantana pentru frisca
- 50 g alune tocate (optional)
Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri apa
- 100 g zahar
- 85 g faina
- 30 g amidon
- 20 g cacao
- 2 lingurite praf de copt
Pentru sirop:
- 3 linguri zahar
- 150 ml lapte
Pentru ornat:
- 12-14 bomboane Toffifee
- 3-4 linguri cacao
- 120-150 g alune tocate fin (optional)
Mod de preparare:
Incepem cu crema, dragilor, pentru ca trebuie sa stea la frigider peste noapte!!! Asadar, se pune smantana dulce pentru frisca intr-un vas, la foc mic, sa se incalzeasca. Se toaca ciocolata (daca folositi ciocolata amaruie, adaugati 1-2 linguri zahar pudra) si bomboanele Toffifee si se adauga la frisca. Se amesteca pana se topesc. Toffifee vor fi mai incapatanate un pic 😀 , nu se vor topi complet, dar nu-i nimic. Le lasati in crema pana cand crema se raceste, dupa care bagati mixerul vertical in crema si le macinati. Crema se pune apoi la frigider de seara pana dimineata sau pentru cel putin 5-6 ore.
Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 170 grade (foc mediu). Se separa ouale. Albusurile se bat cu un praf de sare si apa rece. Se adauga zaharul, in doua transe, si se bate in continuare pana nu se mai simte. Se adauga, pe rand, galbenusurile si se amesteca usor cu mixerul, pe cea mai joasa treapta. Faina se amesteca cu amidonul, cacaua si praful de copt si se cern impreuna. Se amesteca apoi cu compozitia de oua, amestecand usor. Nu exagerati cu amestecatul, pentru ca blatul sa ramana pufos! Se toarna aluatul intr-o forma de tort, cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt si se coace cca. 20 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, se scoate si se taie pe doua niveluri. Veti obtine trei blaturi subtirele.
Pentru sirop, se pune zaharul intr-o cratita si se caramelizeaza. Se stinge caramelul cu laptele rece si se lasa pe foc pana cand se topeste. Se lasa apoi la racit.
Se prajesc alunele intr-o tigaie fara grasime (fara unt sau ulei) pana se rumenesc usor si raspandesc o aroma irezistibila in bucatarie 😀 Se lasa la racit si se toaca marunt cu cutitul (sau la robot, dar nu le macinati). Se scoate crema de ciocolata din frigider si se bate, mult si bine, cu mixerul. Adica vreo 3 minute, pana se intareste. Se amesteca apoi cu alunele maruntite. Daca vreti ca crema sa fie mai fina, nu mai adaugati alunele!
Asambalre: se aseaza blatul din mijloc, din cele trei, pe platoul de servit si se insiropeaza. Se inchide inelul detasabil al formei (daca ati folosit o astfel de forma). Se pune o parte din crema si se niveleaza. Se aseaza blatul de sus, mai mic in diametru, si poate un pic tuguiat, peste primul strat de crema. Se insiropeaza si acesta. Se apasa usor. Se pune din nou crema si se acopera cu cel de-al treile blat, cel de la baza, cu suprafata cea mai neteda. La fel, se insiropeaza. Se acopera cu restul de crema si se niveleaza. Iar acum, daca doriti, puteti presara alunele tocate fin cu cutitul sau macinate la robot peste suprafata tortului. La final, tortul se acopera cu folie transparenta si se pune la frigider pentru minim 3 ore. Se scoate apoi cu grija din forma, trecand un cutit ascutit pe margini, si evident, desfacand inelul detasabil.
Tortul se serveste pudrat cu cacao (daca il pudrati cu cacao, nu mai puneti stratul de alune…si invers, daca il acoperiti cu alune, nu mai presarati cacao) si se orneaza cu bomboane Toffifee. Marginile se pot orna cu fulgi de migdale sau nuca de cocos. Asa mi-a iesit mie:
L-am inceput numai de dragul vostru, desi abia peste cateva ore il vom savura pe deplin!!!!
La multi ani, prieteni dragi!!!
13 comentarii
Buna, Laura! Te rog sa imi spui daca in crema se toaca inca de la inceput alunele din bomboane? In cazul asta, cum se va spuma crema, cu bucățele în ea? Multumesc!
Ioana draga, iti multumesc pentru intrebare! Din cate imi amintesc, am pescuit alunele din crema 😀 , dupa ce totul s-a topit, si le-am adaugat impreuna cu alunele prajite, putin mai tarziu, la reteta. Sper ca raspunsul meu nu a ajuns prea tarziu, te pup dulce!!!
Buna. Sunt o fana a site-ului tău Laura. Am făcut acest tort si ieșit minunat!!!! E clar in topul preferințelor mele. Am făcut portie dubla de sirop si recomand aceasta varianta pentru un rezultat divin :). Multumesc de reteta!
Buna! Cu ce pot sa inlocuiesc amidonul la blat?
Cu faina 🙂
am incercat si eu acest tort. de ceva vreme urmaresc acest blog si am mai incercat si alte retete. acest tort a iesit pur si simpu delicios. am mai adaptat eu putin reteta, de ex la sirop am facut cantitate dubla, dar musafirii mei au fost foarte curiosi de la ce cofetarie l-am cumparat 🙂 multumim laura si stam cu ochii pe tine in continuare!
Oare ce se intampla cu alunele din bomboanele Toffifee?
Am făcut tortul într-o tavă cu diametrul de 23 cm (a ieșit foarte bine respectând cantitățile pentru blat). Crema am făcut-o din ciocolată Toblerone maro plus restul ingredientelor și nu a ieșit tocmai pe gustul meu, dar asta pentru că mie nu îmi place ciocolata. Crema a fost suficientă pentru blat, nu mi-a trebuit nici mai multă, nici mai puțină. Din punctul meu de vedere, siropul nu a fost suficient. Dacă aș reface tortul, aș face cantitate dublă de sirop. Cei care apreciază ciocolata, au apreciat acest tort. Mie pur și simplu nu mi se pare suficient de dulce. Cred că ciocolata folosită pentru cremă influențează foarte mult gustul tortului. S-ar putea ca o ciocolată banala ca gust să le permită bomboanelor Toffifee să dea ele gustul cremei (ceea ce în cazul meu, nu s-a întâmplat). Concluzie: dacă vă place ciocolata și respectați cantitățile și instrucțiunile, acesta este un tort pe care vreți să-l faceți și care vă va reuși. Mulțumim pentru rețetă Laura și pentru tot ceea ce ne înveți pe site-ul tău.
Am facut acest tort, este foarte bun. Problema mea este ca e multa crema. Asa ca data viitoare fie fac ceva mai putina crema fie fac blatul din 6 oua in loc de 4.
Multumesc frumos pentru reteta!
Buna ziua Dna Laura.De un an in coace am prins pasiune pentru deserturi.Primul meu desert a fost prajitura cu mac si crema de vanilie.Este foarte gustoasa si familia mea si cei dragi cu totii o indragesc.Acum in prag de inceput de an vreau sa experimentez si acest tort de Toffifee pe cu care vreau sa il impresionez pe prietenul meu.Vreau sa iti multumesc pentru faptul ca ai decis ai creat acest blog si sunt nerabdatoare sa ne incanti si cu alte bunatatiuri.O zi frumoasa si plina de inspiratie va doresc.Bianca
la multi ani!!!
va iubesc pt ca sunteti o persoana speciala in viata mea,va doresc sanatate si fericire alaturi de cei dragi!!!!
acest tort o sa fie special pt sf ion adica ziua mea,multumesc!!!
Era una dintre optiuni si pentru mine, pana la urma n-am mai facut tort, il fac pe 2 ian. cand se reuneste tot familionul ;). Minunat tort ai preparat! Este primul mesaj pe 2014 pe care il inregistrez 🙂 Anul Nou cu bune sa fie!
Draga mea Laura,deja am facut tortul diplomat si nu mai am timp sa mai fac inca un tort,dar ramane pentru Sf Ion,de ziua sotului meu.Arata grozav!!!La multi ani!