Am scris eu Tort Tatin cu mere in titlu, dar e cu ghilimelele de rigoare, fiindca ceea ce vedeti este de fapt o noua transformare a checului meu simplu intr-un tort Tatin 😛 (asta pana cand va voi prezenta adevarata tarta Tatin).
E, totusi, o varianta delicioasa a celebrei prajituri rasturnate cu mere, pe care sper s-o incercati…numaidecat!!!
Siropul caramel care invadeaza timid blatul plin de arome este exact ceea ce il face atat de irezistibil! Si se face atat de usor!!!
Ingrediente:
Pentru chec:
- 2 oua mari
- o cana zahar (nu plina)
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina (umplute doar pe trei sferturi)
- un plic praf de copt (10 g)
Sirop caramel si compozitie cu mere:
- 150 ml apa
- 150 g zahar
- 6, 7 mere potrivite
- zeama de la o lamaie
Pentru ornat:
- 300 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar pudra vanilat
- praf de scortisoara
Sfat: nu uitati de pontul cu faina! Nu umpleti canile pana la refuz, ci doar pe trei sferturi! Folositi acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele!
Veti obtine un tort rasturnat cu mere, nemaipomenit de bun!!
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit ). Aveti nevoie de o tava cu diam. de 26 cm. sau de o forma de prajitura.
Siropul caramel:
Preparati siropul direct in forma in care veti coace tortul/prajitura. Puteti folosi si o cratita simpla. Astfel, se pune apa si zaharul in forma si se da la cuptor, la foc moderat, timp de cca. 20-25 de minute. Nu va faceti griji daca siropul este apos, caci asa se va insiropa mult mai bine checul.
Merele:
Decojiti merele, taiati-le in feliute subtiri sau cubulete si stropiti-le cu zeama de lamaie. Asezati-le cat mai uniform deasupra siropului de zahar.
Compozitie de chec:
Pregatiti compozitia de chec batand ouale intregi cu zaharul, laptele, uleiul si faina amestecata cu praful de copt (aveti pasi mult mai detaliati la postul cu checul simplu). Turnati aluatul peste merele feliute si dati la cuptor pentru cca. 35-40 de minute.
Tortul se lasa apoi la racit, dupa care se rastoarna pe platoul de servit:
Se bate frisca si se acopera tortul:
Se presara scortisoara:
Absolut delicios!!!!!!!
9 comentarii
este bun!l-am incercat si eu!dar a iesit f dulce!data viitoare nu mai pun atata zahar la sirop si nici atata apa1
testat si papat fff repede :))) multumesc pt inca o reteta de succes 🙂
Sunt suparata foc! Am facut azi tortul, dar cand l-am rasturnat nu s-a desprins. Trebuia sa caramelizez zaharul sau sa-l amestec cu apa si sa-l dau la cuptor? Trebuia sa-l fi facut intr-un vas de yena?
E super delicios si mi-e tare necaz ca nu mi-a iesit si la aspect.
Te pup!
E f. bun tortul si eu l-am incercat fara sirop dar cu merele intregi…il voi incerca cat de curand din nou
E fenomenal checul acesta! Si eu il fac deseori, e asa de simplu cu putine ingrediente pe care mereu le ai in casa. De abia astept sa-l fac cu nuca de cocos si pe acesta cu mere! O zi buna!
arata foarte bine…cred ca ma pun si eu acum sa fac un chec cu mere :))…sa vedem ce o sa iasa …
E’ una torta meravigliosa!
mda, am ajuns cam tarziu dar era perfect pentru sf Dumitru , mai ales ca este de post
arată bine… 🙂