Tort rulada cu crema de iaurt si portocale

25 comentarii

Prieteni buni, va doresc din tot sufletul ca Sfintele Pasti sa va gaseasca in liniste si bucurie, alaturi de ai vostri dragi!!! Va servesc repede, repede (cuptorul meu e-n flacari 😛 ) cu o feliuta proaspata din tortul acesta minunat cu rulada si crema de iaurt si portocale, tort care va sta pe masa noastra festiva de anul asta (din care cauza nu am nici sectiune 😀 )

Va puuuup!!!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru rulada:
– 4 oua
– 3 linguri apa rece
– 80 g zahar (+ 50 g pentru presarat)
– 70 g faina
– 50 g migdale macinate (prajite la cuptor in prealabil)
– cateva picaturi esenta portocale
– 50 g coaja de portocala glasata (optional)
– 150 g gem zmeura

Pentru blat:
pandispan din 3 oua (pentru un blat subtirel)
– suc proaspat de portocale pentru insiropat

Pentru crema:
– 5 portocale
– 1 lamaie
– 100 g zahar
– 8 foi gelatina sau 15 g gelatina granule
– 300 g iaurt cremos
– 400 ml frisca

Pentru ornat:
– 1 portocala mare, taiata felii
– 100 ml frisca
– flori de mar 🙂

Mod de preparare:
Rulada: cuptorul se incinge la 200 grade C. (foc mare).
Se separa ouale; albusul se bate cu apa rece si zaharul. Se inglobeaza galbenusurile si esenta.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu migdalele macinate si se inglobeaza in compozitie, alaturi de coaja de portocala glasata si tocata. Aluatul se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt (folositi tava de la aragaz) si se coace 12 minute. Se rastoarna apoi pe un prosop presarat cu restul de zahar (50 g.).
Se unge cu gem si se ruleaza in prosop. Se lasa la racit.

Pandispan: urmati pasii din reteta, folosind doar 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faina.
…sau folositi blatul preferat, de preferinta mai subtirel.
Forma recomandata de reteta este una cu diam. de 28 cm. dar daca nu aveti una (nici eu n-am avut, a mea a fost de 26 cm.) folositi una de 26 cm, reducand cantitatile cu inca un ou, o lingura, etc. :))
…veti folosi, asadar, 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri ulei si 3 linguri faina la prepararea pandispanului.

Rulada si pandispanul gata:

Se taie rulada in felii groase de cca. 1 cm.
La forma de 26 cm. veti obtine 12 ruladute, iar la cea de 28 cm, probabil 16 bucati.
…nu puneti la socoteala capetele ruladei, care se evapora primele :)))

Se aseaza blatul de pandispan, care se insiropeaza cu suc proaspat de portocale, direct pe platoul de servit. Eu n-am facut asa, si era sa raman fara el :)))
Tortul este foarte „firav” din cauza cremei, asa ca nu se recomanda sa-l manevrati excesiv.
Se pune, asadar, in jurul tortului inelul detasabil. Se aseaza ruladele imprejurul tortului:

Se prepara crema: se storc 4 portocale si lamaia. In suc se amesteca esenta, zaharul si iaurtul (sa nu fie apos).
Gelatina se inmoaie in apa rece cat sa treaca bine peste, se scurge cand se umfla si se dizolva la bain-marie sau la microunde. Nu o lasati sa fiarba, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare (o lasati doar atat cat sa se topeasca). Se adauga 2, 3 linguri din compozitia cu iaurt in bolul cu gelatina si amestecati. De-abia apoi adaugati toata gelatina in crema (in felul asta gelatina nu face cocoloase).
Se da la rece cca. 20 de minute, timp in care se bate frisca (nu foarte tare).
Se scoate crema de la frigider si se omogenizeaza frisca batuta.
Crema rezultata se aseaza in mijlocul tortului si se niveleaza, daca e cazul:

Se acopera tortul cu folie de bucatarie transparenta si se lasa la frigider pentru minim 2, 3 ore (de preferat sa fie lasat peste noapte)
Se scoate apoi inelul:

Se bate frisca si se orneaza fiecare rulada cu spritul de ornat. Se aseaza flori de mar intre rulade si cate un boboc in floare pe fiecare avelina de frisca 🙂

Se spala portocala bine, se sterge si se taie felii subtiri. Se aseaza, cat mai decorativ, in centrul tortului:

Pentru voi toti, un strop de culoare 🙂

Marul nostru din gradina, extrem de generos 🙂

Va uram, cu mare drag, Paste Fericit si ciocnim impreuna cu voi un ou rosu, din ouale vopsite de Bogdi.
…si iarba tot el a strans-o 😛
Hristos a inviat!!!

Sarbatori Fericite, dragilor!!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

25 comentarii

Maria Gaidau 3 mai 2013 - 17:02

sa fii binecuvantata, frumoaso! e minunat site’ul tau si vine sa ne bucure zilele! iti multumesc !

Raspunde
Anonymous 2 martie 2012 - 17:59

Draga Laura am facut acest tort gingas azi de ziua mea de nastere,imi place ca aspect f.foarte atragator iar gustul e sublim!!!!spumos,acrisor mi-a placut enorm de mult.Iti multumesc pentru ca l-ai postat altfel nu stiam ca exista asa finete de tort.Te admir ca persoana si-ti apreciez munca pe care o depui!pupici ANY

Raspunde
sportfogadás 26 februarie 2012 - 18:50

Mie niciodata nu imi reuseste piscotul, primadata se face inalta, frumoasa dar cand le scot din cuptor scade. Nu stiu de ce?

Raspunde
Gabrielaa 6 septembrie 2011 - 15:42

Buna
Am si eu 2 intrebari legate de reteta tort-rulada cu crema de iaurt si portocale: pentru crema se folosesc 4 sau 5 portocale? Intreb pentru ca la ingredientele pentru crema scrie 5 portocale, dar la prepararea ei se specifica faptul ca se storc 4 portocale. Si a doua intrebare: esenta de portocale, desi este prevazuta la ingredientele pentru blat, vad ca se pune de fapt la crema. Cum este corect? Multumesc anticipat pentru raspunsuri si felicitari pentru blog!

Raspunde
andayn 25 mai 2011 - 16:16

te-ai gindit sa faci o carte??? esti o enciclopedie culinara !! felicitari..numai retete inedite..am nimerit din intimplare pe blogul tau..si mi-ai acaparat atentia aproape o ora intreaga..si nu..nu cautam nimik de mincare:)))

Raspunde
ioana 16 mai 2011 - 19:00

saptamana trecuta l-am facut foarte bun si f aspectuos

Raspunde
catkitchen 26 aprilie 2011 - 16:47

are un aspect de zile mari … si sigur a fost delicios….

Raspunde
Dana 26 aprilie 2011 - 09:36

Hristos a înviat! Minunat tortul!

Raspunde
lau 25 aprilie 2011 - 21:00

foarte frumos arata,felicitari si tini-o tot asa

Raspunde
Nati - lia 25 aprilie 2011 - 18:27

Hristos a înviat! Preparatele de Paşte arată minunat. Vă doresc multa linişte şi pace sufletească. Pupici.

Raspunde
Miha 24 aprilie 2011 - 21:13

Paste fericit!

Raspunde
Andrea's Cake 24 aprilie 2011 - 20:15

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi.Hristos a inviat!
Minunat tortul.

Raspunde
Sara & Miki 24 aprilie 2011 - 19:19

Paste fericit alaturi de cei dragi!
Servesc si o felie, arata minunat.

Raspunde
Lissa's Cakes 23 aprilie 2011 - 21:57

Un Paste fericit alaturi de cei dragi! ” HRISTOS A INVIAT”

Raspunde
VictorCh 23 aprilie 2011 - 21:41

SARBATORI FERICITE!

Raspunde
Mimmi 23 aprilie 2011 - 20:56

Paste Fericit !!

Raspunde
IRINA 23 aprilie 2011 - 20:23

sarbatori fericite si tot ceea ce va doriti! eu am facut pentru masa Pascala tortul cu dulceata!! abia astept sa-l incerc!!

sa fiti sanatosi!

Raspunde
marius 23 aprilie 2011 - 19:57

Sarbatori fericite si tie!!

Raspunde
Blue 23 aprilie 2011 - 18:42

Arata intr-un mare fel! 🙂 Cred ca e si f. delicios! Paste Fericit!

Raspunde
Alina 23 aprilie 2011 - 18:13

Sarbatori binecuvantate si pline de fercire in familie !! superb tortul,sunt sigura ca va arata foarte bine pe masa de Pasti

Raspunde
Anonymous 23 aprilie 2011 - 17:00

CELE MAI FRUMOASE SI FERICITE SARBATORI PASCALE.
NASTEREA DOMNULUI IISUS CRISTOS SA VA ADUCA PACE SI LUMINA IN SUFLET, IMPREUNA CU MULTA, MULTA IUBIRE.
CLAUDIA

Raspunde
Anonymous 23 aprilie 2011 - 16:46

Super tortul!
Sarbatori Fericite, cu sanatate si impliniri! Va pupam cu drag!
Alina, Gabi, Buni Nuti si Tibi

Raspunde
Ciprian 23 aprilie 2011 - 16:34

Foarte frumos!! Si florile de pe tort sunt superbe! Sarbatori fericite!

Raspunde
Ioana 23 aprilie 2011 - 14:52

Paste fericit si multe retete minunate:)

Raspunde
Antzu' 23 aprilie 2011 - 14:33

Sarbatori fericite scumpa:*:*

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.