Tort inimos de cafea si ciocolata

10 comentarii
Acest tort inimos de cafea si ciocolata ii este dedicat cu toata dragostea sotului meu Ciprian, sufletul meu pereche 🙂 …acum cand, dupa 7 ani de casnicie, ne iubim mai mult decat oricand si suntem impliniti, cu Bogdi alaturi.
Nu puteam sa-i fac decat un tort pliiiin cu cafea, fiindca suntem mari iubitori de cafea (adica dependenti 😀 ). Si neaparat in forma de inima!!!! :))
E un tort fara gluten, deci foarte potrivit pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten. Aici: fara gluten, aveti mai multe retete in sensul asta.

Ingrediente pentru cca. 10 portii:

Pentru blat:
  • 220 g migdale sau nuci macinate
  • 100 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 100 g ciocolata cu cafea
  • 2 linguri cafea fierbinte
  • 1 lingurita pesmet
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 20 ml rom  sau cateva picaturi esenta de rom
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 10 g unt de cocos sau 50 ml lapte de cocos
  • 100 g boabe de cafea
  • 50 g ciocolata rasa

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul pana la temperatura de 175 grade C (foc potrivit). Preparati siropul, punand la fiert apa cu zaharul pentru cca. 2 minute. Adaugati esenta de rom sau romul si lasati-l la racit.

Ungeti cu ulei o forma de tort inimioara (avand capacitatea de 1 litru). Presarati-o cu migdale macinate:

Bateti spuma untul cu zaharul. Separati galbenusurile de albusuri.
Incorporati galbenusurile in masa de unt:
Rupeti in bucatele ciocolata. Topiti-o in bain-marie sau intr-o craticioara, la foc mic (eu la microunde) impreuna cu cafeaua fierbinte. Amestecati usor:
Asa arata crema de ciocolata cu cafea la sfarsit. Mmm, am luat o gura din ea…fara cuvinte!!! 😀
Adaugati ciocolata topita si racorita, pesmetul, restul de migdale macinate si praful de copt peste masa de unt si oua. Bateti spuma albusurile apoi incorporati-le in compozitie:
Compozitia pentru blat gata:

Turnati aluatul in forma:

Uniformizati-l:

Dati-l timp de cca. 30-35 de minute la cuptor (eu nu l-am lasat decat vreo 30 de minute si tot parca mi s-a ars un pic…deci, stati cu ochii pe el 😀 )
Rasturnat arata mult mai bine!!! Rasturnati-l cu mare grija, insa, pentru ca e sfaramicios!

Lasati-l sa se raceasca apoi rasturnati-l pe un platou (pe care il veti si servi mai apoi). Intepati-l cu un betigas de lemn si insiropati-l cu siropul rece:

Pentru glazura de ciocolata, maruntiti ciocolata si apoi topiti-o la bain-marie impreuna cu untul de cocos sau laptele de cocos, intarit. De obicei conservele cu lapte de cocos au o parte lichida si una solida si inainte de a fi folosit se scutura bine de tot conserva. Eu acum, fiindca nu am avut unt de cocos, am folosit „laptele” gros de pe fundul conservei (am scurs lichidul inainte).

Lasati glazura sa se raceasca usor apoi turnati amestecul pe blat, avand grija sa omogenizati glazura pe margine:

Ornati tortul cu fulgi de ciocolata si boabe de cafea si nu mai stati pe ganduri 😀
E delicios!!!

Sectiune:

Afara, in curte, la degustat, langa o ceasca mare de cafea, bineinteles 🙂

Extrem de bun, a fost foarte apreciat de Cipi!!!
…si sper, si de voi 🙂

P.S. Daca vreti sa-l faceti intr-o forma simpla, rotunda, de tort, dublati cantitatile. O forma cu diam. de 26 cm. cred ca ar fi perfecta, iar daca nu aveti unt sau lapte de cocos, inlocuiti-l cu lapte simplu de vaca.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

10 comentarii

Monica 12 mai 2013 - 19:46

Buna, Laura! Felicitari pentru ceea ce faci, esti o sursa nepretuita pentru mine! Arata excelent tortul acesta, mi-ar placea sa-l fac si eu pentru prietenul meu de ziua noastra dar lui nu-i plac migdalele. Le-as putea inlocui cu altceva, cu nuci spre exemplu? Merci.

Raspunde
Diana 14 februarie 2012 - 15:34

Buna Laura! In primul si in primul rand vreau sa iti spun ca retetele tale sunt un deliciu pentru toata lumea! am incercat foarte multe din retetele tale,doar acum invat si eu sa gatesc, dar cu ajutorul tau ma descurc foarte bine 🙂 Am o intrebaree.. ciocolata cum ai razalit-o? am incercat si eu in diferite moduri dar nu reusesc sub nici o forma din pacate.
Te pup si multumesc inca o data pentru ajutorul tau !

Raspunde
Marius 13 februarie 2012 - 17:42

Arata foarte bine , merita sa incerc !

Raspunde
kadia 15 decembrie 2011 - 19:14

AI folosit LAPTE sau UNT de cocos?

Raspunde
claudiu 13 noiembrie 2011 - 15:49

La multi ani si sa fiti fericiti si Bogdi sa va aduca numai bucurii! Cat despre tort..este superb si sunt sigur ca si delicios!

Raspunde
OanaS 14 februarie 2011 - 20:55

Intr-adevar, deosebit! Merita incercat! O sa-l mai fac cu siguranta!

Raspunde
Miutza 5 februarie 2011 - 14:50

Laura draga, arata nemaipomenit tortul asta! sigur il voi „montifica” sa-l pot face si eu (fructoza in loc de zahar, faina de migdale in loc de pesmet). sunt o ciocolatoasa notorie si apreciez si-o cafea buna (decofeinizata) asa ca sigur o sa-l savurez cu multa placere:). sananate multa voua si multa iubire in continuare!!!

Raspunde
ramona 11 februarie 2010 - 01:25

hello,hello!numai bunatati vad ca faci:D arata si suna yammy-yammy tare..e perfect!o sa-l fac de Valentine’s day pentru iubitul meu sot..sunt sigura ca „o sa ies in evidenta”:P..P.S.rusine sa-mi fie ca nu am mai intrat de mult sa-ti zic cat de mult apreciez ca ma inspiri cu cate „ceva bun”,vorba iubitului meu,ori de cate ori am nevoie,just priceless!!te-am pupat.Ramona

Raspunde
Laura 8 august 2008 - 01:23

Ma bucur tare mult Kris sa vad ca-ti fac cu ochiul atatea retete de-ale mele 😛
Tortul asta cafelos e nemaipomenit!!!
Daca vei avea ocazia sa-l faci, te vei convinge 🙂

Raspunde
KRIS FOTO 24 iulie 2008 - 13:21

Dragut de tot! Chiar azi cautam ceva cu inimioare, si o idee..am gasit-o 😉

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.