Tort Espresso

10 comentarii

Zilele noastre de nastere, a mea si a lui Cipi, au trecut de mult, dar am ramas datoare cu un tort aniversar. Si la ce altceva m-as fi putut eu gandi decat la un tort cu cafea, un Tort Espresso racoritor si plin de energie?! 😀

Sper sa va placa si voua, in primul rand pentru ca e un tort fara coacere, cu piscoturi, pe care le adooor 😛 , si-apoi pentru ca e foarte fin si „de vara”. Doamne, cat am mai asteptat eu vara!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 250 g biscuiti cu unt
  • 180 g unt
  • 1 lingura nes

Crema:

  • 120 ml espresso (rece)
  • 250 g crema de iaurt (iaurt cremos)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 180 g zahar
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 6-7 piscoturi
  • 80-100 ml cafea tare, indulcita dupa gust

In plus:

  • 10-11 piscoturi
  • pudra de cacao sau nes
  • 4-5 biscuiti

 

Mod de preparare:

Pentru blat, puneti biscuitii intr-o punga si faramitati-i cu ajutorul sucitorului. Daca aveti un robot de bucatarie, prin bucatarie 😀 , lasati-l pe el sa faca toata treaba. Topiti untul si amestecati-l cu praful de biscuiti. Ungeti cu putin ulei o forma cu diam. de 26 cm. sau tapetati-o cu hartie de copt. Turnati amestecul de unt si biscuiti si neteziti bine cu dosul unei linguri. Taiati pe jumatate cele 10-11 piscoturi (depinde de cat de tare le inghesuiti). Puneti pe margini jumatatile de piscoturi, cu partea netaiata in sus. Dati forma la frigider pentru cca. o ora:

Pentru crema, inmuiati gelatina in apa rece. Daca e sub forma de foite, puneti-o in multa apa. Daca e granule, puneti-o in cca. 150 ml apa. Lasati gelatina sa se umfle cca. 10 minute.

In timpul acesta, amestecati branza mascarpone cu iaurtul si apoi cu zaharul, amestecand energic (pana cand nu se mai simte zaharul). Adaugati espresso. Scurgeti foile de gelatina si topiti-le la bain-marie sau la microunde. Daca folositi granule, nu mai e nevoie sa o scurgeti. Nici nu veti putea, de fapt 😀 , fiindca va absorbi tot lichidul. La fel, topiti-o cu grija, sa nu dea in clocot pentru ca isi pierde calitatile de inchegare. Adaugati o lingura de crema in gelatina topita si amestecati usor. Incorporati apoi toata gelatina in compozitia de branza si lasati-o deoparte pana cand bateti frisca. Adaugati frisca batuta in crema de branza. Impartiti crema in jumatate; turnati o jumatate din crema peste blatul de biscuiti si nivelati. Aveti grija ca piscoturile de pe margini sa ramana in pozitia initiala:

Taiati cele 6-7 piscoturi in bucatele (fiecare piscot in 4 bucatele) si cufundati-le in cafea. Asezati in dreptul fiecarui piscot de pe margine cate o bucatica de piscot insiropat. Repetati cu restul de piscoturi pana formati inca un „inel”, dupa cum se vede in poza:

Turnati deasupra restul de crema si nivelati. Acoperiti suprafata tortului cu folie transparenta si lasati-l la frigider pentru minim 6 ore. Eu l-am lasat peste noapte, ca de obicei, cand crema era foarte bine intarita. Scoateti cu grija inelul detasabil al tortului, pentru ca tortul sa isi pastreze tinuta 🙂

Mutati tortul pe un platou si decorati-l cu cacao sau nes si biscuiti rupti pe jumatate (puteti monta tortul inca de la inceput pe platoul de servit, dar aveti nevoie de un inel detasabil pentru tort):

Taiati-l in felii mari, nu va zgarciti 😀 , pentru ca e foarte bun!!!!!!!

 

Cu drag, pentru voi 🙂

Va iubesc mult si va multumesc pentru prietenia pretioasa!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

10 comentarii

Ardelean Andreea 29 martie 2018 - 17:51

Doamna Laura va consider cea mai buna in ale bucatariei! Am o rugaminte, vreau sa imi cumpar un robot de bucatarie, in special pentru aluat. Va rog sa imi recomandati un aparat, am ceva de la Bosch, tocmai a crepat la prima framntare.. multumesc!

Raspunde
Mihai 8 martie 2018 - 15:44

WoW, mi-ai facut pofta de ceva dulce. Felicitari pentru reteta! 🙂

Raspunde
Alina 9 februarie 2018 - 11:07

Bună! Acum vreau sa incerc si eu acest tort care pare o nebunie… Am însă o dilema: la ingredientele pt blat apare o lingura de ness, care mai tarziu la prepararea blatului nu mai apare. Este o greseala?

Raspunde
Laura Sava 9 februarie 2018 - 14:54

Buna, Alina! Ma bucur tare mult ca vrei sa incerci tortul 🙂
Lingura de nes de la blat e optionala, depinde de cat de mult iubeste cafeaua cel care prepara tortul 😀 , dar, ai dreptate, trebuia sa mentionez lucrul asta. Multumesc de intrebare, spor la treaba!

Raspunde
Spiroiu 29 ianuarie 2018 - 14:05

Draga mea dar nu apar pozele(((:

Raspunde
Laura Sava 5 februarie 2018 - 16:08

Imi pare nespus de rau pentru asta, am pierdut foarte multe poze de pe blog in urma unei probleme tehnice, dar incerc sa le repun cat de repede pot… Multumesc pentru rabdare si intelegere!

Acum poti savura, si sper ca nu doar vizual 😀 , minunatul tort Espresso!!!

Raspunde
Dana 16 ianuarie 2018 - 16:48

Felicitari pentru reteta. Mai mult ca sigur o voi pune in aplicare si eu.

Raspunde
Onofrei Madalina Gabriela 27 noiembrie 2014 - 20:56

Am incercat si eu reteta,usor de preparat,foarte bun la gust dar as vrea sa fac o mica observatie daca se poate -ar trebui un pic mai mult zahar in crema.Multumim pentru reteta

Raspunde
madalina elena 15 iunie 2014 - 18:21

Wow…arata super..si cred ca si gustul e pe masura…sigur o sa il incerc,dar am o mica nedumerire..cum topesc gelatina la bain-marie??Multumesc frumos si la cat mai multe retete delicioase! 😀

Raspunde
Laura Sava 16 iunie 2014 - 09:52

Pregatesti baia de aburi punand o oala, plina pe jumatate, cu apa, la foc potrivit. Asezi o alta oala, mai mica, care sa intre bine in interiorul celei cu apa, dar sa nu atinga apa cu fundul si pui inauntru gelatina. Dai focul mic (nu are voie sa dea in clocot) si amesteci pana se topeste gelatina. In cateva secunde e lichida, si gata :)) La microunde e mult mai usor si rapid, dar cum multi nu folosesc cuptorul cu microunde, am dat ca exemplu si aceasta varianta. Sper sa-ti fie de folos!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.