Tort de nectarine cu frisca si zmeura

21 comentarii
Dragii mei, dupa cum se pare, vara se pregateste (spre disperarea mea 😀 ) sa-si ia la revedere, asa ca astazi am preparat pentru voi un tort sublim, de vara: cremos, fructat, delicat. Un tort de nectarine cu frisca si zmeura!!!!!

Am folosit, evident, nectarine si zmeura, culese din propria gradina 🙂
Degustatorii mei au fost foarte impresionati de gustul lui minunat, ceea ce ma face sa vi-l recomand din toata inima!!!

Ingrediente:

Blat:
  • 200 g zahar pudra
  • 100 g faina
  • 100 g amidon
  • 3 lingurite praf de copt
  • 200 ml lichior de oua
  • 200 ml ulei
  • 4 oua mari
Crema:
  • 8 foi gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 500 g nectarine decojite, bine coapte
  • sucul de la o lamaie
  • 180 g zahar
  • 250 g smantana acra, pentru gatit
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 250 g nectarine decojite
  • 250 g zmeura
Ornat:
  • 2 nectarine
  • 100-150 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic intaritor de frisca (10 g)
Sfat: puteti inlocui nectarinele proaspete cu piersici proaspete sau din compot, iar smantana cu iaurt.

 

In prim-plan, vedetele tortului 😛

Zmeura:

…si nectarinele, cu vedeta mea preferata, Bogdi, costumat in Spider-Man :))) …in plan indepartat, desenand de zor la foisor 😛

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm.

Pentru blat, se amesteca zaharul pudra cu faina, amidonul si praful de copt (cernute). Separat, se  bate lichiorul de oua cu uleiul si ouale, adaugate treptat; se inglobeaza apoi in faina. Nu se amesteca excesiv! Aluatul rezultat se toarna in forma de copt pregatita si se coace 40-45 minute. Se lasa apoi sa se raceasca:

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece timp de cca. 10 minute. Daca folositi gelatina din plic, sub forma de granule, o puneti intr-un bol cu doar 100 ml apa rece. La fel, o lasati sa stea 10 minute, pana se „umfla”.

Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la baie de aburi sau la microunde, cum fac eu 🙂 Gelatina granule nu se mai scurge, ci se pune la topit asa cum e (apa ar trebui sa fie absorbita aproape in intregime). Aveti mare grija ca gelatina sa nu dea in clocot, fiindca isi pierde calitatile de inchegare! In cateva secunde ar trebui sa se dizolve.

In continuare, se paseaza 500 g nectarine, iar restul, cele 250 de grame, se taie bucatele. Se amesteca piureul cu suc de lamaie, zahar si smantana acra.

Gelatina topita se inglobeaza in crema de nectarine, amestecand-o mai intai cu o lingura, doua de crema (daca turnati gelatina fierbinte direct in crema, va face cocoloase). Crema se da la rece 30 de minute, iar, cand se intareste putin, se adauga frisca batuta.

Blatul se taie pe 3 nivele; pe blatul de jos se aseaza o parte din crema (impartiti dinainte crema in 3 boluri egale). Se presara bucatele de nectarine si zmeura, cate una din fiecare, pentru a crea efectul unui tort-sah 😛
Se aseaza cel de-al doilea blat si din nou crema+fructe, urmand acelasi sablon :))
Se incheie cu ultimul blat (cel mai mic, cel de sus, mai bombat), peste care se niveleaza restul de crema.

Se bate frisca cu un pliculet de intaritor de frisca, urmand instructiunile de pe plic. Se acopera tortul cu frisca si se orneaza cu mici aveline de frisca. In centrul tortului asezati, in raze, felii subtiri de nectarina, iar la baza asezati sferturi de fruct:

Se savureaza pe deplin!!!!! 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

21 comentarii

Ale 14 iunie 2017 - 23:04

Lichiorul de oua cu ce se poate inlocui? Multumesc

Raspunde
Diana Monica 6 septembrie 2013 - 13:04

Laura, bine ca nu fac parte din familia ta ca m-as face dubla decat sunt deja. 🙂

Raspunde
Anonymous 7 iulie 2012 - 00:51

nu cred ca doar din 4 oua reuseste !!! foloseste cantitati duble 🙂 Asa am facut si eu. SI mi´a iesit f bun 🙂 Multumesc Laura pentru retetele tale delicioase :*

Raspunde
Anonymous 6 iulie 2012 - 12:57

Mie nu mi-a iesit crema desi am respectat cu strictete reteta. Este foarte moale!!! Ce sa fac?

Raspunde
raluka 29 octombrie 2011 - 19:47

Super!Sunteti femeia-minune!dumneavoastra reushiti lucruri pe care nimeni nu le reuseste!Faceti din 4 oua in diamettru de 26 blat pe care il taiati in 3 parti groase!

Raspunde
iduri 18 septembrie 2011 - 23:50

Super , super . Iti lasa gura apa 🙂

Raspunde
mandala 13 septembrie 2011 - 22:40

arata foarte bine, un deliciu !

Raspunde
Anonymous 13 septembrie 2011 - 16:51

Laura, ai putea sa imi spui care din retele tale nu necesita absolut deloc faina? Am intoleranta la gluten si mi-ar fi de folos cateva retete care folosesc de ex fulgi de porumb sau orez expandat in loc de faina, biscuiti etc. Multumesc mult, Cristina.

Raspunde
alexandra 13 septembrie 2011 - 16:08

Arata exceptional. La urmatorul eveniment il voi incerca si eu. Felicitari!

Raspunde
Anonymous 13 septembrie 2011 - 11:31

arata super! complimentele mele. abia astept sa vad cu ce o sa ne mai incanti privirile. 🙂 ai un blog foarte interesant! felicitari!

Raspunde
Georgel 12 septembrie 2011 - 21:25

Îmi lasă gura apă.Superb!

Raspunde
Adriana 12 septembrie 2011 - 01:56

Urmaresc de ceva vreme blogul tau si imi plac retetele tale. Am testat cateva cu succes :)Sper sa nu te superi, am facut checul cu lamaie si iaurt – varianta VIDEO. Desigur, am mentionat sursa. Sper sa iti placa ce a iesit.http://www.youtube.com/watch?v=kZAGm0kzpn8

Raspunde
Adriana 12 septembrie 2011 - 01:54

Draga Laura,
Urmaresc de ceva vreme blogul tau si imi plac mult retetele tale. Am testat cu succes cateva. Sper sa nu te superi, am facut una dintre retete( chec cu lamaie si iaurt )in varianta VIDEO. Bineinteles, am mentionat sursa. Sper sa iti placa ce a iesit.

Raspunde
Eli 11 septembrie 2011 - 22:53

Arat exceptional!

Raspunde
p 10 septembrie 2011 - 20:26

laura draga,m-ai omorat cu reteta asta.viu la o portie ! atat imi plac prajiturile cu fructe,si asta pare grozava ! SUPER!chiar imi place,nu-ti fac audienta fara scop.am s-o incerc
bogdi al meu e ceva mai mare,ceea ce iti dresc si tie.
pupu-te !

Raspunde
Lucia 9 septembrie 2011 - 22:35

Ma che meraviglia! E’ una torta sontuosa! 🙂

Raspunde
catkitchen 9 septembrie 2011 - 14:24

un alt tort ffff frumos si cu siguranta fff aromat si delicios !!! … pacat ca trece vara …. cu totii tanjim dupa ea :(..

Raspunde
retete- ina 9 septembrie 2011 - 07:15

frumos tort si foarte,foarte gustos,voi cumpara fructe sa fac ,ca mi-ai facut o pofta,,,,pupici

Raspunde
Myra 9 septembrie 2011 - 00:08

Ce bine arata !!!!

Raspunde
TeoBucatar 8 septembrie 2011 - 23:23

Nemaipomenite prajiturile cu fructe dar sper sa le facem si in anotimpul care vine(uratel si ploios,ca tare urat imi e si mie) cu ce avem prin congelator!

Raspunde
Vera 8 septembrie 2011 - 23:22

Arata deosebit!Felicitari!

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.