2,6K

Acest tort de kefir cu nuga si pere este nu numai delicios ci si surprinzator, blatul fiind un crocant dulce din fulgi de porumb 😛
Si, pe deasupra, mai e si fara coacere! Ca un cheesecake cu ciocolata cremos si bun!
Are lichior de pere, nuga si kefir, adica exact ce-i trebuie pentru a-l face extrem de apetisant!!!
Ingrediente:
Blat:
- o cutie de pere in sirop ( 1 kg)
- 200 g fulgi de porumb
- 80 g unt
- 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule
Crema:
- 12 foi gelatina sau 20 g gelatina granule (2 pliculete)
- 1,5 kg kefir sau iaurt
- 250 ml smantana pentru frisca
- 4 cl lichior de pere (sau whisky cream)
- 800 g crema nuga cu nuci (sau Nutella/Finetti)
Decor:
- 25 g fulgi de porumb
- 20 g alune de padure
Mod de preparare:
Blat: se unge o forma de tort cu inel detasabil, de 26 diam. cu unt si se imbraca in folie alimentara transparenta:
Perele se scurg de sirop:

Pastrati siropul intr-un vas. Fulgii de porumb se maruntesc:


Untul se topeste pe foc slab:

Gelatina se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de 5 minute. Se rupe in bucatele si se amesteca bine cu siropul de pere incalzit, amestecand continuu. Se amesteca apoi cu untul topit si cu fulgii de porumb:

Liliiiiiii…si pentru tine am o inimioara!!! …jur ca nu le fac eu 🙂
Compozitia de mai sus se toarna in forma:
Se lasa 10 minute la rece:

Crema: Se acopera gelatina cu apa rece si se lasa la inmuiat timp de 5 minute:

Frisca se bate bine, se iau din ea 5 linguri, se pun intr-un cornet, care se pastreaza la rece pentru a fi folosit ulterior la ornare:

Kefirul se amesteca cu nugaua:

Gelatina inmuiata se pune la foc mic, amestecand continuu. Apoi se adauga la crema:

Se amesteca bine frisca si lichiorul de pere sau lichiorul-crema de whisky:

Rezulta o crema foooarte apetisanta!!!

Crema astfel obtinuta se pune peste blat si pere si se niveleaza cu un cutit:

Forma de tort se pune apoi in frigider pana a doua zi, cand arata asa:

Am scos cu grija folia si l-am asezat, cu si mai mare grija, pe un platou:

Am taiat repede o felie, ca nu mai puteam rezista 😀

Decorarea:
Fulgii de porumb se maruntesc si se decoreaza cu ei tortul pe margini, tinandu-l usor inclinat. Alunele de padure se taie in jumatate si se rumenesc usor la cuptor, intr-o tigaie. Tortul se decoreaza cu frisca din cornet si cu jumatatile de alune. Eu l-am decorat in graba, cu fulgi intregi de porumb (fiindca batea un vant pe-afara de-mi zburau mie fulgii 😛 )
Fulgii de porumb se maruntesc si se decoreaza cu ei tortul pe margini, tinandu-l usor inclinat. Alunele de padure se taie in jumatate si se rumenesc usor la cuptor, intr-o tigaie. Tortul se decoreaza cu frisca din cornet si cu jumatatile de alune. Eu l-am decorat in graba, cu fulgi intregi de porumb (fiindca batea un vant pe-afara de-mi zburau mie fulgii 😛 )

Sectiune speciala 🙂

Absolut delicios!!!!!!!
P.S. Dedicatie speciala pentru Lili a mea draga, de peste mari si tari, care la ora asta doarme bustean 😀
11 comentarii
Am incercat reteta si confirm 🙂 ca tortul este foarte bun si se prepara foarte repede.
Am zambit cand l-am facut pentru ca mie mi-a aparut o inimioara in gelatina si mi-am amintit de inimioara ta din blat.
Apropo de gelatina, raspund la o postare mai veche in speranta ca va fi de folos altor „prajituriste” : 6 foi de gelatina=10 g granule de gelatina.
Super tare cred ca pt. copii e tortul ideal.
LAURA TE rog sami spui la coniac trebubuie 40 ml,doresc sa fac prajitura aceasta si nu am inteles exact
Buna Laura!
am si eu o intrebare.pot folosi gelatina alimentara in loc de blatt gelatine? nu am vazut aici unde sunt eu. Multumesc mult.
Laura esti fenomenala.Pozele sunt demne de cea mai faimoasa carte de bucate. Acum am deschis acest blog si sunt nerabdatoare sa incerc cateva din retetele tale, mai ales ca ai poze la retete pas cu pas. Iti multumesc si te rog sa mentii ceea ce-ai inceput si cel putin la acelasi nivel.
Acum am descoperit reteta. Cred ca e deosebit acest tort. O sa-l incerc dar as vrea sa stiu o foaie de gelatina cam cat ar fi echivalentul celei la plic. Nu gasesc foi nicaieri. Multumesc anticipat!
Nu stiu cum de am ratat tortul asta pana acum! E de efect si cu siguranta tare bun!
Imi cer scuze ca te deranjez,dar am nevoie de cateva sfaturi in sensul ca sunt nevoita sa fac niste modificari la reteta ta de „tort de iaurt cu nuga si pere”.
In curand vom sarbatori ziua de nastere a strengaritei noastre, am savurat virtual,impreuna cu ea cateva din retetele tale de pe blog si i-a ramas gandul la aceasta reteta. Acum ,problema e ca ea e alergica la lapte de vaca ,lactoza , caseina si tot tandemul aferent.
Poate consuma produse din lapte de capra in anumite limite saptamanale sau Lactofree .
Intrebarea mea e cum pot sa aranjez cantitatile ca sa scot frisca din compozitie, am iaurt de capra care e gustos si gros ca o smantana de tara din Ro.nu stiu ce catitati sa pun ca sa elimin frisca si daca trebuie gelatina in plus.
Pt nuga am gasit o crema de ciocolata kosher pt evrei „special cocoa spread-parve” e singura fara lapte in compozitie,oare poate fi un inlocuitor bun?
Domnisoara mea, ar vrea sa pun ananas in loc de pere sau sa le combin cumva ,dar iar am retineri daca nu e o alegere buna , cu untul cred ca spread-ul pe baza de soia e ok de schimbat.
Am indraznit sa-ti scriu datorita experientei tale vaste in domeniu culinar si a rabdarii cu care raspunzi majoritatea novicelor ca mine.
Iti multumesc anticipat pentru ajutor,daca ai timp sa-mi impartasesti cateva idei ca sa-i dau de capat acestei dileme.
wow, Edith, tortul asta mi-a placut atat de mult… imi pare rau doar ca la noi nu se gaseste nuga, care am auzit ca e mult mai faina chiar decat nutella 🙂
M-ai facut sa rad cu ce-ai zis despre vizualizarea retetelor mele… esti tare scumpa! (pupic)
La categoria „torturi” cred…totusi…ca am cam exagerat :)))
Doamne, Laura, cum arata!!
Nu stiu cum de nu am dat peste torturile tale mai devreme!!
Ba da, stiu, ca ai o gramada de retete si pana sa ajung la torturi le-oi fi luat pe altele la rand :))
Arata super tortul si cred ca si gustul e demential. Salvat, pupici.