5,8K

Cand am preparat eu prima oara aceasta reteta o stiam sub numele de Lasagne de macaroane 😛 , dar ea se numeste Pastitsio si este o bunatate greceasca, foarte usor de facut si super gustoasa!!!!
Mi-a placut teribil tehnica ei de „montare”, cu care nu poti da gres nici daca vrei. Fara sechele ca se lipesc foile de lasagna, asadar! 😀
Doar straturi delicioase de paste, carne si sos!!!! O mancare de suflet, nu doar pe placul celor mari, ci si a celor mici :))
Iar daca vreti sa preparati reteta clasica de lasagne, aveti aici o idee: Lasagne cu sos ragu alla bolognese
Ingrediente:
- 300 g macaroane tubulare
- o ceapa
- 2, 3 catei de usturoi
- un morcov
- un fir de telina (apio)
- un fir de praz
- 600 g rosii la conserva
- o legatura patrunjel
Sos de carne:
- 400 g carne de vitel tocata
- sare, piper, nucsoara
- 125 ml vin rosu
- 1 lingurita oregano (uscat) sau busuioc tocat
- 1 lingurita cimbru tocat (optional)
Sos bechamel:
- 50 g unt
- 50 g faina
- 650 ml lapte
- 100 g smantana (acra)
Crusta:
- 150 g parmezan
Sfat: se poate folosi carne tocata de porc+vita daca nu aveti carne de vitel iar daca nu gasiti paste tubulare, lungi, cum am avut eu (pastele sunt Maccheroncelli n.7 – Poiatti), puteti folosi spaghete mai groase (Bucatini – Barilla no.9 sau Ziti Lunghi)…sau chiar si mai subtiri, cum gasiti 😀
Iata cat de bine arata la final!
Mod de preparare:
Se fierb macaroanele, conform indicatiilor de pe ambalaj. Eu am gasit, ma mir si acum 😀 , macaroane din astea tubulare, exact asa cum mi-am dorit:

Gata fierte:


Se curata ceapa si cateii de usturoi si se toaca. Se curata si se taie marunt morcovul, firul de telina si firul de praz (asta-i inspiratie romaneasca 😀 ).
Se lasa sa se scurga conserva de rosii si se pastreaza sosul. Rosiile se taie bucati.
Se spala si se toaca o legatura de patrunjel:

Se calesc legumele tocate in cateva linguri de ulei (7-8 linguri) timp de aproximativ 10 minute, la foc moale:

Sos de carne:
Se adauga carnea de vitel tocata (sau carnea de porc si vita) si se prajeste, amestecand:

Se sareaza si se pipereaza. Se adauga rosiile tocate si sosul de rosii:

Se toarna vinul rosu:

Se adauga lingurita de busuioc tocat si lingurita de cimbru tocat (eu am pus patrunjel, ca nu prea se omoara nimeni la noi dupa busuioc si cimbru 😀 ).
Se lasa sa fiarba 15-18 minute. Aici fierbeau de zor 🙂

Sos bechamel:
Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga faina si se caleste. Se toarna apoi laptele si smantana:



Sosul se lasa sa fiarba la foc moale cca. 10 minute, amestecand. Se adauga sare, piper si nucsoara, dupa gust.
Montare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).
Se unge cu jumatate din cantitatea de sos bechamel fundul unei forme rezistente:

Peste sos se aseaza jumatate din cantitatea de macaroane, pe lung. Eu a trebuit sa le mai tai din capete, ca ieseau pe-afara, forma mea fiind prea mica :)))

Se repartizeaza deasupra sosul de carne tocata si se acopera cu restul de macaroane:

Se toarna deasupra restul de sos bechamel:

Coacere:
Se rade parmezanul. Se repartizeaza uniform deasupra lasagnei:

Se coace la cuptor timp de cca. 35 de minute, sau pana se rumeneste:

Eu fiindca am folosit carne macinata porc+vita, deci, cam grasa :)…fata de cea de vitel… mi-a iesit destul de apoasa… va spun asta ca sa stiti, in caz ca nu aveti carne de vitel. A doua zi dimineata insa lasagna mea arata cu totul altfel:


Se taie felii si se aseaza pe farfurii:
Foarte, foarte gustoasa!!! V-am pastrat cea mai buna felie:
14 comentarii
Acum am bagat-o la cuptor.
Pacat ca nu se vad pozele din articol.
Multumesc pentru reteta. Trebuie sa o incerc, acum…. Motanul meu gras ma indeamna din priviri sa nu mai intarzii. Pupici.
Buna seara Laura ,\
Am citit din nou reteta ta de Lasagnia , de macaroane .
Am facut/o shi eu in 2007 , ff buna reteta
Chiar ca nu potzi da gresi , la facut
FF buna ,shi frumos explicata shi pozele , lasa gura apa .
Eu am facut o tava mare , de 36 cm.lungime, shi lata de 21 cm .
Cantitataile au fost mai mari la ingrediente ,
am gasit shi parmezan ras de Hochlland .
Din 2009 , stau in Italia , shi face fiica mea, mereu ,acest sos de carne , ragu ptr.paste
Multa sanatate shi lui Bogdam ….ai un copil frumos , … ca shi paritzii lui .
Sanatate . bucurii .
Rodica Stefania , Reggio Emilia . Italia.
stefania_rodica@yahoo.com
mmmmmm….pentru nimic,nu o sa las sa-mi scape aceasta reteta…cred ca este buna si cu cartofi,oricum in viitorul apropiat am sa urmez pas cu pas aceasta reteta.
p.s.la cina de azi cautam cum sa fac bechamel….am facut acelas care il ai in aceasta reteta si am adaugat si putin marar verde si apoi l-am pus peste carnaciori de curcan, bun rau de tooooot!
pupici
Asta e pastitio toata ziua. Arata bine oricum.
Kriss scumpa, iuhuuu!!! …traiasca burticile pline cu lasagna!!! :)))
Te pup cu drag pentru ca ai incercat varianta mea „macaronara” 😛 …si pentru ca ma indragesti!!! 🙂
Te-astept oricand, la inc-o portie, hi, hi…
uf! ma doare burtica de atita lasagne..Laura..sunt FANA TA!!!
foarte delicios…mmm… chiar merci mult!! credeam k doar in localuri poate fi atit de gustoasa lasagnia..insa ma bucur k m-am inselat!
pupici!
he! a venit si ziua mult asteptata !!! in 5 minute ma apuc de gatit! 😛 😀
Kriss, iti multumesc ca mi-ai reamintit de aceasta delicioasa…si usor de facut 😛 …mancarica! 🙂
M-am amuzat tare de reactia ta, hi, hi…
Astept cu nerabdare impresiile tale! 🙂
hmm….mor de pofta deja……in viitoru` apropiat am sa incerc numaidecit!
Bine-ai venit, Oana draga!!! 🙂
Te-astept cu drag sa incerci din retetele mele!
…si-apoi sa-mpartasim impresii! 😛
Te pup!!!
super retete,abia astep sa le incerc
Elenaaaa, ce mult ma bucur ca n-ai gasit foi de lasagne, hi, hi… 😛
Sper doar ca „incercarea” sa fi fost pe placul vostru 🙂
…si daca da, chiar te incurajez sa ma mai „tachinezi”…si pe viitor…cu alte incercari de copyright! :)))
Va pupacesc!!!
Azi fac si eu lasagne cu macaroane:) Nu am gasit foi si asa ca… trebuie sa ma „suporti” cu inca o incercare de copyright;)