Prajitura cu afine

5 comentarii
O prajitura cu afine, nu foarte dulce dar aromata, va poate inveseli ziua, credeti-ma!!! La noi a mers 🙂
Afinele se pot inlocui cu coacaze negre, iar migdalele cu fistic si alune.
Delicioasa, orice alegere ati face!!!
Iar aici: Prajitura cu afine de post, aveti o alta varianta de pandispan cu fructe, la fel de atragatoare 😀

Ingrediente pentru 16 bucati:

Aluat de chec:
  • 200 g unt
  • 180 g zahar
  • 4 oua mari
  • 200 g faina
  • 150 g amidon
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 150 ml lapte batut
Glazura:
  • 300 g afine
  • 50 g unt
  • 75 g migdale
  • 50 g zahar
  • 150 g smantana pentru frisca

 

Optional, se poate acoperi fiecare bucata cu o palarie de frisca batuta cu zahar vanilat… eu am facut un piure din cateva afine proaspete pe care le-am amestecat cu frisca batuta si am ornat o prajiturica pentru voi:

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima oara glazura, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, se aseaza intr-o craticioara untul si fulgii de migdale. Eu, pentru ca nu mai aveam prin casa migdale, am inlocuit cantitatea de migdale cu fistic si alune:

Se adauga zaharul si frisca si se lasa sa dea intr-un fiert.

Eu, cum mai nou sunt cam zapacita 😀 , am lasat prea mult compozitia la fiert si mi-a iesit un fel de crema, mai groasa (pe care de-abia am reusit s-o repartizez deasupra intregii prajituri, dupa cum veti vedea un pic mai jos ).

Se lasa, apoi compozitia la racit:

Se incinge cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit). Afinele se aseaza intr-o sita, se spala si se lasa sa se scurga.

Se bate untul cu zaharul:

Se inglobeaza pe rand ouale si dupa fiecare ou se amesteca cca. 2 minute:
…pana arata asa:
Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se cern. Se inglobeaza in compozitia de unt, alternand cu laptele batut:
Aluatul se toarna intr-o tava de aprox. 25/35cm. unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt:
Se presara deasupra afinele bine scurse de apa:
…si se repartizeaza apoi compozitia de unt si migdale ( v-am povestit mai sus 🙂 )
Se coace prajitura la cuptor timp de cca. 30 minute:
Se lasa sa se racoreasca pe un gratar de bucatarie.
Inainte de servire, prajitura se taie bucati si se pudreaza cu zahar praf…eu le-am lasat nepudrate 🙂
A iesit o minune de prajitura, cu blat pufos si gust deosebit. Bogdi a papat cu mare pofta din ea!!!
Aici e o tentativa de macro 😀
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

5 comentarii

Roxana 31 decembrie 2017 - 20:02

Buna fetelor am facut azi prajitura cu afine congelate ce se dau prin putina faina si nu se lasa la fund. Eu iubesc prajiturile acrisoare, deci si pe aceasta.

Raspunde
Liana 25 iulie 2011 - 00:35

Nu prea merge cu afine inghetate. Tocmai am facut-o. Se lasa la fundul prajiturii. Si daca o mai tii la cald (mai ales ca am avut 41C) categoric se stica. In rest e ok. Sotului meu i-a placut mai mult decat mie. Poate cu afine proaspete iasa mai bine. Mai incerc.

Raspunde
Laura 28 decembrie 2008 - 23:11

Corina, cred ca pana acum ai facut deja prajitura 😛 …si sper ca ti-a iesit minunat!!!…cum sper de asemenea ca nici afinele inghetate nu ti-au creat probleme, caci eu le-am folosit, dupa cum ai vazut: proaspete :)Craciun fericit in continuare si pupici pentru dorinta de a incerca una dintre retetele mele!

Raspunde
Corina Bordeianu 23 decembrie 2008 - 14:25

Am o intrebare: daca afinele sunt congelate exista vreo recomandare in afara de a le decongela inainte de a le pune in prajitura?

Raspunde
Corina Bordeianu 23 decembrie 2008 - 13:59

Foarte faina reteta! Astazi incerc sa fac prajitura.

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.