Acest tort de cafea e un tort de vis,un pseudo-tiramisu pe care i l-am facut, cu toata inima, lui tati meu drag, de ziua lui!!!
De la el am mostenit eu pofta asta de nestavilit pentru cafea 😀 , asa ca tortul lui nu putea fi altfel decat imbibat la maxim cu licoarea-minune!!!
E foarte fin si delicios si va invit sa-l incercati cat de curand, mai ales cei care impartasesc aceeasi pasiune cu noi.
Ingrediente pentru cca. 12 felii
Blat:
– 4 oua mari
– 120 g zahar
– 1 plic zahar vanilat (10 g)
– 100 g faina
– 100 g amidon
– 2 lingurite praf de copt
Insiropat:
– 150 ml apa
– 1 plic zahar vanilat (10 g)
– 2 lingurite cafea solubila
– 2 linguri whisky
Crema:
– 5 galbenusuri
– 4 linguri whisky
– 40 g zahar
– 1 plic cappuccino (praf)
– 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule
– 500 ml smantana pentru frisca
– 250 g crema de branza (Mascarpone, Philadelphia sau Ricotta)
Ornat:
– 150 ml smantana pentru frisca
– 1 plic cappuccino (praf)
– 12 bombonele de cafea sau boabe de cafea
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit)
Se tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diametrul de 26 cm.
Se bat ouale cu zahar si zahar vanilat. Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt, se cern deasupra compozitiei de oua si se inglobeaza. Aluatul se introduce in forma si se coace cca. 20 de minute:
Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar:
Blatul rezultat m-a incantat la maxim, e pufos dar totusi indeajuns de compact pentru a putea fi feliat in 2…ba chiar 3 straturi…
Pentru crema, se bat galbenusurile la bain-marie cu 4 linguri whisky si zahar pana nu se mai simte zaharul, iar crema prinde consistenta (cca. 15 minute). Se inglobeaza apoi plicul cu cappuccino si se lasa sa se raceasca:
Foile de gelatina se inmoaie in multa apa rece pentru minim 5 minute (daca e granule, trebuie s-o puneti in cca. 100-150 ml apa); se scurg apoi de apa foitele de gelatina si se topesc la bain-marie sau mai usor, cum fac eu mereu, la microunde pentru cateva secunde. Gelatina granule nu trebuie scursa, pentru ca absoarbe (aproape) toata apa. Tineti minte ca nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare!!!
Se lasa apoi 1-2 minute sa se racoreasca, timp in care se bate frisca.
Se toarna gelatina topita, in fir subtire, in compozitia de cafea si se amesteca energic (daca vreti, puteti amesteca una, doua linguri de crema cu gelatina topita si de-abia dupa aceea sa o amestecati in crema. Asta e modul mai safe 😀 ).
Se inglobeaza branza-crema si 500 ml frisca, batuta in prealabil:
Pentru sirop:
Se incalzesc 150 ml apa si se adauga cafea solubila, 1 plic zahar vanilinat si 2 linguri whisky:
Blatul de jos se insiropeaza cu 1/2 din compozitia de cafea:
Se aseaza al doilea blat, care se stropeste cu restul de cafea si se acopera cu restul de crema. Se aseaza al treilea blat si se da la rece 8 ore:
Finisare:
Se bat 150 ml frisca cu zahar vanilinat si se decoreaza tortul:
Eu am sablonul asta de la Tupperware, care imi delimiteaza portiile si cu care pot realiza diferite modele…
De data asta l-am folosit doar pentru a-mi „trasa” feliile 😛
…dupa care am incercat sa-i fac niste aveline frumoase, in mijlocul carora sa asez niste bombonele de ciocolata, asemanatoare boabelor de cafea, dar nu mi-au iesit deloc bine :)))
Le-am facut din crema si probabil ca era prea moale pentru ornat, data viitoare am sa le fac din frisca.
Pupici, din nou, Jacob pentru surpriza minunata!!!
In final, tortul se pudreaza cu praf de cappucino si nes, iar marginile se „brazdeaza”, in cazul meu, cu ustensila aia albastra pe care v-am aratat-o mai sus :)) …tot de la Tupperware…
Arata atat de apetisant, incat nu am rezistat sa nu il gustam imediat!!!!!!!!
A doua zi e, insa, si mai gustos!!!
…si ca de obicei, am pastrat o felie generoasa si pentru voi 🙂
La multi ani, tati drag, sa ne traiesti 100 de ani…de-acum incolo!!! :))
89 comentarii
Te pup, Heart, si pentru urari si pentru ca-ti place tortul…si blogul 😛
Cand ai sa-l faci, sa-mi dai de stire, bine?! 🙂
Si eu te-am adaugat la blogroll-ul meu, multumesc!
…hi,hi, ce m-am distrat Amalia :)))
Era ceva sa fiu in pielea simpaticei vrajitoare (stiu filmul de la mami 😀 )
…si ma bucur ca cunosti trucul cu asamblarea tortului, asa e cel mai bine 😉
Te puuup!!!
Adriana draga, multumim frumos pentru urari!!! 🙂
…nu e chiar in 3 e cu cateva zile mai tarziu 😛
Just me, multumiri si pupici dulci pentru frumoasele urari si pentru „nota” data tortului…
…si mie! 😛
buna Laura,desi am gatit peste 20 de retete de la tine intr-o luna de cand am gasit blogul tau:D(in principal dulciuri)nu am lasat niciodata comment,dar acu nu m-am mai putut abtine..tortul asta e demetial,are tot ce iubeste familia mea..:X pe astazi era programat prajitura cu mure si crema de lamaie,dar cred ca imi schimb ideea:P..multumesc pentru toate retetele minunate pe care ai decis sa le imapasesti cu noi..take care.Ramona
Lauraaaaa, m-ai zapacit de tot:))) Vreau sa il pregatesc Gabitei pentru onomastica ei, gata, e stabilit! Sperrr sa imi reuseasca!:)
Uf, uitam, sa iti fie sanatos tatal si la multi ani! Am o banuiala ca e tare mandru de fetita lui;)
buna,laura!
f interesanta reteta…am s-o incerc si eu,dar probabil putin adaptata.. la ce se gaseste prin supermarketele atenei! ;))
felicitari pt blog!(te-am add si eu la al meu)
la multi ani cu sanatate,dragului tau tatic!
numai bine!
Asa procedez si eu de regula, asamblez tortul direct pe platou, apoi pun inelul formei sa il tina bine pana se raceste. Am crezut ca esti un fel de Samantha (poate cunosti personajul) misti de 2 ori din nas si treaba se rezolva de la sine… (hi, hi). Te imbratisez cu drag de la Cluj!
La multi ani tatalui tau…3 e ziua de nastere?…pe 3 era nascut si tatal meu…
LA MULTI ANI PT TATAL TAU! ARATA FANTASTIC TORTUL! ESTI GENIALA! IAR MIAI FACUT POFTA:)))
Wow, Gina, mie chiar mi se pare incredibil!!!!!!!!!!! Eu fara cafea sint zombi! 😛
Tortul e minunat…si ai mare dreptate, ti-ar fi placut si tie caci crema e atat de fina 🙂
…si daaaa, ar fi suuuuper sa imi deschid cofetaria visurilor :)) …clar ai fi oaspete de onoare si degustator-sef, hi, hi…
Te pup cu drag pentru urarile facute lui tati 🙂
Draga Sanda, multumim frumos pentru urari!!! 🙂
Tortul e minunat si ti-l recomand cu mare caldura, mai ales acum ca am aflat ca esti o iubitoare de cafea :))
Pupici si din partea noastra, draga Anastasia!!! 🙂
Ma bucur mult ca iti place tortul, poate il incerci odata… 🙂
Te pup, Ari!!! Ce mult ma bucur ca iti place decorul, de care m-am cramponat atata 😛
Sint incantata de faptul ca vrei sa testezi crema de cafea si te felicit pentru combinatia gandita 😉 …cafea+banane=love :)))
…cea de-a treia crema, dupa mine, ar trebui sa fie una nu prea pronuntata, o crema usoara de vanilie, ca sa nu rezulte un tort prea incarcat in arome…
Succes si sa imi dai de veste daca ti-a placut crema de cafea 🙂
suna ciudat in ziua de azi mai ales dar eu nu am baut cafea in viata mea! din tortul tau insa cred ca as minca fara sa ma gindesc o clipa la cafea si numai la cit trebuie sa fie de gustos, ca de frumos , ce sa mai spunem, o arata pozele!pe cind deschizi o cofetarie??? ma trec pe lista de clienti! urari de bine tatalui tau, sanatate si numai bucurii!
Te imbratisez cu drag, Amalia!!! 🙂
Tortul se transfera fara batai de cap daca nu se insiropeaza excesiv blatul de jos si daca inainte de a desface inelul (formei de copt) se trece cu un cutit ascutit pe langa marginile lui desprinzand astfel orice „urma” de blat sau crema incapatanata 😛
…desi varianta cea mai usoara ramane clar cea a asamblarii tortului direct pe platoul de servit, asa cum am facut eu intotdeauna (de data asta, am uitat 😛 )
Mersi mult de intrebare, Amalia…poate ca raspunsul meu va fi de folos si altcuiva 🙂
Mereu ne uimesti numai cu bunatati si mie imi place cafeaua. Tortul arata super, deci trebuie facut. La multi ani tatalui. Sanda
Laura,i-mi faci pofta ca
deobicei 🙂
La multi ani lui tati, sa fie sanatos si fericit !
pupici 🙂
Fely draga, voi toate care imi scrieti si imi calcati „pragul” atat de des, incercand si impartasind impresii si ganduri despre retetele in care eu pun mereu atata suflet imi sinteti foarte dragi si va simt ca facand parte din familie 🙂
Cu inima larg deschisa iti primim frumoasele urari si te pupam!!!!!!
Multumim frumos, Ioana draga!!! 🙂
De-abia astept sa te-ndulcesti cu savurosul tort…si neaparat o cafeluta langa 😛
Te pup!!!
Hi, Mutfakistan, welcome back!!! 🙂
I saw the translator on your blog, thank you!!!
Now it will be much easier for me to „taste” your delicious recipes :))
Many kisses and thanks a lot for your beautiful messages!
Pupici multi pentru urari, Miha draga!!! 🙂
Daaa, stiu ca tortul ar fi pe gustul tau, mai ales daca l-ai insiropa si cu un pic de coniac, hi, hi…
LA MULTI ANI!Dumnezeu sa-l tina sanatos sa va bucurati inca multi ani de frumoasele zile,multa fericire si multe impliniri.Dar sa sti ca si noi am fost alaturi la ziua tatalui tau si cu siguranta am gustat cu privirea acest minunat tort,arata foarte bine…..Sa aveti in casa voastra parte numai de bucurii pe care sa le impartasiti in limita posibilului si cu noi…..Mult respect parintilor tai si multe felicitari pentru ce fel de copil au….JOS PALARIA!
superb tort si nu ai dreptate ca nu ti-a iesit decorul cu bomboane 😛
Eu trebuie sa fac un tort in weekend si nu m-am decis pe arome. Ce zici, ar merge crema asta de cafea cu un mousse de banane? si o a treia aroma (ai ceva propuneri?)
mersi
Laura ce bine ma simt ca fac parte din familia ta, multumesc de acceptare!
Ma uitam si azi la reteta ta (ca vreau sa imi intre bine in cap 🙂 sa imi iasa bine din prima) si am sa te rog sa imi spui cum ai reusit sa treci tortul din forma de unde a stat la rece 8 ore pe platoul de servit? Multumesc mult si te sarut cu mare drag!
La multi ani pentru taticul tau sa fie sanatos si sa ii aduceti numai bucurii! Despre tort ce sa zic, e mirific, de abia astept sa il incerc si eu!
Haklisiniz translate ekledim sayfama.Pastaniz harika olmus
sevgiler
La multi ani tatalui tau! Cu multa sanatate!
De tort nu mai zic nimic, stii doar ca e pe placul meu! :))
Surac drag, mii de multumiri!!!!!! 🙂
Ma bucur foarte tare ca iti place!
…m-a ajutat si soarele, ce-i drept 😛
Mii de multumiri, Cristina!!! 🙂
A fost un tort foarte pe gustul nostru, intr-adevar 😛
As putea spune ca pe anul asta mi-am potolit (putin) pofta de „ceva” cu cafea :))
Te pup pentru urarile frumoase!!!
Buna Laura, arata super,de gustos nici nu se pune problema si prezentarea e frumoasa, ai stil, multa incredere in continuoare.
Alina si Gabi, va pupam cu drag, cu bunu’ Nelu-n frunte :)) …si va asteptam la o felie!!!
Nu, nu din asta pe care l-am postat ca n-a mai ramas decat platoul din el :)) …da’ cum si-asa imi doream inca o felie (a fost buuun tare)…si nu gaseam motiv sa il refac…hi, hi, hi…
Nati draga, in primul rand iti multumesc pentru urarile facute tatalui meu…a citit toate mesajele voastre si e peste poate de fericit 🙂 …si-apoi da-mi voie sa-ti spun ca marturisirea ta cu soarele mi-a adus zambetul pe buze, caci intre mine si el chiar exista o legatura, fooaaarte speciala -cand el apare, apar si eu cu o reteta noua, cand nu, nu… :))))
Daca m-ati putea vedea cum il „vanez” uneori si de cate ori ma fenteaza si-apare numai o secunda dupa care dus e……. 😛
Asa ca, urmariti prognoza si daca e frumos afara, exista mari sanse sa dati si de mine pe blog, hi, hi…
Asa a fost si-n cazul tortului de cafea, l-am facut ieri intr-o viteza de nedescris :)) …si bine-am facut pentru ca azi a plouat si la noi, inca de dimineata…iar eu poze pe ploaie nu stiu sa fac! 😛
Te pup, scumpa si iti multumesc pentru ca mi-ai descretit fruntea cu mesajul tau minunat!
Absolut demential acest tort! Imi imaginez ce gust poate avea….Felicitari Laura! Multa sanatate si multi ani tatalui tau.
La multi ani lui „Bunu’Nelu” si multa sanatate! Apropo…mai a ramas ceva tort? Poate vreo felie??Va pupam cu drag,
Alina si Gabi
Arata minunat tortul! Si ce-mi place, e intr-un fundal asa de insorit (ca 99% din toate pozele tale), incit nici nu ai crede ca e toamna rece acum. Frumoasa vreme aveti acolo! Aici la Bucuresti e innorat si ploua..
La multi ani tatalui tau, multa sanatate si noroc!
Amalia draga, te pup si iti multumesc pentru ca ne esti, din nou alaturi, intr-unul din momentele speciale ale vietii noastre 🙂
…da’ nici nu-i de mirare, caci tu faci deja parte din familie 😛
Tortul ti se va parea perfect, sint sigura, asa ca de-abia astept sa vina frumoasele sarbatori de iarna, ca sa-l incerci 🙂
Multi, multi pupici!!!
Sabinelu’ drag, te pup pentru felicitari, tati e foarte fericit ca primeste atatea ganduri bune 🙂
Trebuie sa-l faci si pe asta, hi, hi…caci imi amintesc prea bine cat de incantata ai fost de celalalt, inimosul 😛
Laura draga multa sanatate si bucurii taticului tau! Tortul arata asa de bine ca imi lasa gura apa, cafeaua e slabiciunea mea….asa ca l-am trecut pe lista pentru sarbatorile de iarna. Multumesc pentru inca o delicatesa si te imbratisez!
La multi ani, Laura, pentru tatal tau!
Iar ma innebunesti cu torturi de cafeaaaa ….este fenomenal …
Te pup, Ala!!! A avut un gust absolut minunat… si pana la urma a fost si destul de frumusel 😛
Mmmm … ce deliciu ! Bravo, arata minunat 😉
Cami scumpa, ma bucut tare mult ca-ti place tortul, mi-ar fi placut sa te pot servi cu macar o feliuta 😛
….da’ nu se face greu deloc, asa ca iti poti potoli pofta oricand 🙂
Super treaba cu schimbarea template-ului, intr-adevar dura ceva pana se incarcau paginile…
Te pup, am sa vin pe la tine sa vad schimbarile!
Daaa, Oana, pledez vinovat!!! 😀
…e grav da’ nu ma pot abtine! 😛
Multumiri o mie pentru felicitari, i le-am si transmis tatalui si a fost mai mult decat incantat!
Te pup!!!
Oh, Maria, I would’ve loved to share with you a piece of this fantastic cake!!! …but who knows what life can bring?! 😛
Maybe, one day, we will find ourselves „talking over coffee” 🙂
Sweet kisses for you, my dear friend!!!
Hi, hi, Ellis, tu esti 100 % pe placul meu!!! 😛
Si noi ne-am rasfatat la maxim simturile, a doua zi dimineata, cand ne-am bucurat de o oferta senzationala 2 in 1…si cappuccino si o felie mare de tort :)))
Te pup si sa-l incerci neaparat!
Ui uii Uiii, arata de milioane si cred ca este delicios. Acum as avea nevoie neaparat de o feliuta de la tine, sa ma trezesc putin-lol-Am schimbat schita la mine in blog, sper sa se incarce pagina mai repede acum. o zi minunata si multe saluatri din Hamburg Camiobibi
Iar te tii de bunatati? LA MULTI ANI tatalui tau si sa fie sanatos.
Oooo Laura, I want a piece of this absolutely delicious cake! Compliments for the work and photos…all is perfect! Kisses!
Minunat! o opera de arta delicioasa!…sigur ca imi place cafeaua…oricum..neagra sau cu lapte, cu frisca sau fara, espresso…oricare! multumim de reteta!