Tort cu Nutella si alune de padure

6 comentarii

Cand Bogdi a implinit un anisor, nu doar ca nu aveam acest blog culinar, cel mai grozav din lume si super minunat 😀 , dar nici macar nu visam ca-l voi avea vreodata!!! Cu toate astea, i-am facut un tort extraordinar (i-am facut doua, de fapt), un tort cu nutella si alune de padure, din care m-am inspirat pentru postarea de astazi. Care este fooooarte speciala!!! Pentru ca se implinesc 9 ani de cand am blogul. Ireal?! Da!!!!!! 😀

Am rasfoit un pic toate torturile aniversare, sau, ma rog, toate postarile (ca nu-s toate torturi) in care am sarbatorit sfarsitul lui februarie si m-am surprins chiar si eu pe mine insami, haahaa!!!!

Adica, e aproape de necrezut cat de puternica e pasiunea asta care imi „hraneste” de atata timp mintea si imi bucura simturile. Intru cu aceeasi exuberanta in bucatarie si-acum ca si atunci, planuiesc, notez pe bucati de hartie (pe care le pierd apoi), visez ingrediente, gramaje (chiar visez retete noaptea 😛 ), fac poze (asa cum stiu)…si- apoi il chem pe Bogdi sa guste din ce fac (el mereu ma lauda, de-aia-l chem pe el primul 😀 ), pe urma pe Cipi, pe mami, tati…acelasi lucru, fara sa obosesc, fara sa bomban :)))

Cred ca sunteti foarte incantati ca sunt atat de prinsa in aceasta „cursa” culinara, asa e?! …nu mai pun emoticonul care rade, ca sa nu iesiti de pe pagina!!! (rad eu pentru voi).

Tortul e de nedescris, are nutella in blat, in crema si in glazura!!! Cei care adora alunele de padure si nutella siiigur ma vor pomeni :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 220 g Nutella
  • 4 oua
  • 1 lingura zahar pudra
  • 100 g faina
  • 80 g alune de padure
  • 80 g piscoturi
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • 5 g praf copt (1/2 de pliculet)
Pentru crema cu Nutella:
  • 250 g Nutella
  • 250 g Mascarpone
  • 125 g crema de branza Philadelphia
  • 100 g alune de padure
Pentru glazura de Nutella:
  • 200 g Nutella
  • 120 g unt (80 % grasime)
  • 120 g zahar pudra (vanilat)
  • 50 g cacao
  • 3 linguri smantana pentru frisca
Pentru ornat:
  • 180-200 g alune de padure sau nuci
  • 12 biscuiti amaretti

 

 

Mod de preparare:

Incepem cu blatul 🙂

Se incalzeste cuptorul la 175 de grade (foc mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm.

Se separa galbenusurile de albusuri; se incalzeste nutella cateva secunde la microunde sau la bain-marie (doar atat cat sa devina fluida) si se amesteca apoi cu galbenusurile si zaharul pudra.
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza, cu grija, in crema rezultata. Se adauga apoi faina si praful de copt, cernute impreuna, piscoturile pisate (puteti folosi biscuiti in loc), la robot sau sfaramate cu sucitorul, si alunele macinate. Se bate spuma frisca lichida si se adauga in crema; se omogenizeaza bine compozitia si se toarna in forma pregatita. Blatul se coace cca. 28 de minute, maxim 30 de minute. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se feliaza pe doua niveluri (vor rezulta trei blaturi subtirele):
Se pregateste crema: se scoate branza Mascarpone si Philadelphia din frigider. Alunele se rasfira pe o tava tapetata cu hartie si se coc la 180 grade C (foc potrivit) cca. 7-8 minute. Se scot si se pun, fierbinti, intr-un prosop de bucatarie; se freaca cu prosopul, ca sa le cada coaja. Nu veti putea inlatura in intregime cojile, asa ca nu va stresati, e bine atat cat puteti.
Cand s-au racit, se macina la robot, cat de fin doriti:
In continuare, se amesteca cele doua creme de branza, cu mixerul, cateva secunde, pana se spumeaza usor. Se adauga nutella si se amesteca scurt, pana se omogenizeaza:
Se adauga alunele macinate si se amesteca totul foarte bine:
Daca vreti ca crema sa fie mai cremoasa, puneti doar 50 de grame de alune. Sau chiar deloc, de ce nu?! Are blatul destule alune 😛
Se ung blaturile cu crema (impartiti dinainte crema in trei boluri, ca sa aveti cantitati egale):
Se pune tortul in frigider, pana cand se prepara glazura de Nutella. Astfel, intr-un bol, se bate untul, la temperatura camerei, cu mixerul, la viteza mare, pana se spumeaza. Se adauga apoi zaharul pudra si se amesteca usor; se adauga si pudra de cacao si se amesteca totul foarte bine. Se adauga Nutella si frisca nebatuta si se bat cateva secunde cu mixerul:
Se scoate tortul din frigider si se intinde glazura pe toata suprafata tortului, acoperind si marginile. Se aseaza apoi pe tava mare, de la aragaz, si se presara marginile cu nuca macinata (tineti tortul usor inclinat cand „lipiti” nucile de glazura). In felul asta, veti recupera foarte usor nucile care pica 🙂
Se finalizeaza minunatia, punand din loc in loc amaretti (asta am avut eu, voi puteti pune orice altceva):
Se tine la frigider cel putin 8 ore, pentru ca cremele sa se imprieteneasca cu blatul 😀
La noi asa ceva e imposibil!!! Eu l-am feliat imediat :)))
Va pup dulce pe toti!!! Ultima bucata va este, ca de obicei, dedicata 🙂
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Daniela 20 februarie 2016 - 15:34

So..cu ce sa incep?! Cu felicitarile sau cu multumirile ?
Pur si simplu iti simt fericirea in cuvintele scrise mai sus! Fericirea pentru cine esti si pentru ce faci! BRAVO! mai ales cu un asemenea ajutor de nadejde in bucatarie precum este al tau baiat! Felicitari tie pentru blog, felicitari tie pentru fiul tau (si familia ta) si felicitari lui bogdi fiindca te ajuta! Al meu fiu abia are 2.3 ani.. dar si el este de un real ajutor … deocamdata mai mult in ceea ce priveste degustarea de „bobo”.
Ve pupam si te urmarim 🙂

Raspunde
Laura Sava 20 februarie 2016 - 20:18

Daniela draga, si eu iti multumesc pentru mesajul cald…pentru toate mesajele de pana acum, de fapt 🙂 Datorita lor eu pot continua!!! …pentru ca nu exista bucurie mai mare decat sa descoperi ca ceea ce faci (de atata amar de vreme) e inca apreciat.
Te imbratisez cu mare drag…de la distanta <3

Bogdi ii transmite salutari juniorului tau :))
Numai bine!!!

Raspunde
Daniela 20 februarie 2016 - 20:27

am uitat sa iti zic ca ne.am luat si noi acum o saptamana storcatorul de la philips, intamplator aceeasi colectie ca si mixerul, asadar, asteptam idei 🙂
Urmatoarele pe lista, aparatul de inghetata si cel de cornete :)))

Raspunde
Laura Sava 21 februarie 2016 - 13:57

Ma bucur pentru voi, sa-l stapaniti sanatosi!!! Si eu visez la o masina de inghetata, de nu stiu cand… Culmea, de cornete am deja :))
Retete de sucuri am, dar voi mai face, asa ca stai cu ochii pe mine 😀

Raspunde
Raluca 20 februarie 2016 - 07:30

Felicitări! Pt Bogdi, pt blog, pt pasiunea și entuziasmul tău, pt ca împărtășești cu noi toate minunățiile!

Raspunde
Laura Sava 20 februarie 2016 - 11:07

Esti o scumpa, Raluca!!! <3
Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! I-am citit si lui Bogdi si a fost foooarte incantat 😀
Te pupam dulce!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.