Dragii mei, tortul nostru de Pasti de anul acesta este un tort cu crema de lamaie, un mini tort, de fapt, extrem de racoritor si delicios, cu umplutura de lemon curd si glazura fina de ciocolata!!
Un tort dulce-acrisor, festiv, pe care sper ca il veti savura si voi. Daca nu acum, poate la anu’ …sau oricand, fiind ametitor de bun!!!!
Eu l-am copt in formele mele mici, cu diam. de 18 cm. dar voi, daca nu aveti forme atat de mici, folositi forma clasica de 26 cm. Veti obtine un singur blat, pe care il veti putea taia foarte usor pe jumatate, punand un strat de crema intre blaturi si unul deasupra.
O alta idee minunata gasiti aici: Tort de lamaie cu crema de branza si Limoncello
Sa fiti sanatosi si fericiti, pana ne revedem din nou. Puneti deoparte amintirile urate si lacrimile, iesiti in curte, pe strada, si zambiti oamenilor, soarelui. Dumnezeu s-a lasat rastignit pe cruce pentru noi. Cat de bogati suntem. Si cat de fericiti ar trebui sa fim…
Hristos a Inviat, prieteni buni!!!!!
Ingrediente:
Blat cu migdale:
- 175 g unt
- 160 g zahar
- 3 oua, batute
- 140 g faina
- 5 g praf de copt (jumatate de plic)
- 40 g migdale macinate (sau nuci)
- coaja rasa de la o lamaie mare
Crema de lamaie:
- sucul si coaja rasa de la 1 lamaie
- 80 g zahar
- 35 g unt
- 2 oua, batute usor
Pentru glazura si decor:
- 200 g ciocolata alba
- migdale intregi trase in ciocolata sau zahar, in forma de oua
Sfat: Puteti prepara crema de lamaie si la microunde: topiti untul, adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie, suc de lamaie si ouale batute. Dati la maximum timp de aprox. 2 minute, sau pana cand zaharul se dizolva. Dupa aceea, fierbeti la putere maxima timp de 2-3 minute, pana cand se ingroasa.
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 170 grade (foc mediu). Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt doua forme rotunde (diam. 18 cm).
Preparare blat:
Intr-un vas incapator, frecati untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul pana cand amestecul se deschide la culoare. Adaugati, treptat ouale batute, cate o lingura o data, amestecand incet, pana cand se incorporeaza complet. Adaugati faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna), migdalele macinate si coaja de lamaie:
Impartiti cat mai egal compozitia in cele doua tavi (eu le- am cantarit 😛 )
Dati la cuptor timp de cca. 30-35 de minute:
Scoateti blaturile din cuptor si lasati sa se raceasca in forme, dupa care desfaceti-le din inele.
Crema de lamaie:
Amestecati untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul, zeama de lamaie, ouale batute si coaja rasa de lamaie si puneti amestecul sa fiarba incet, la bain-marie, timp de aproximativ 15 minute; sau pana cand se ingroasa. Timpul nu trebuie depasit, pentru ca ouale sa nu se coaguleze, ca la omleta!
La final, veti obtine o crema matasoasa si fooarte ademenitoare 🙂
Asamblare tort:
Asezati un blat (cu partea bombata in jos) pe platoul de servit:
Turnati crema de lamaie, rece, deasupra blatului (blaturile sint moi, afanate, nu au nevoie de insiropare):
Intindeti crema cu un cutit spatula:
Asezati celalalt blat deasupra si apasati usor, pentru ca blaturile sa se aseze frumos:
Glazura si ornare:
Topiti ciocolata alba la bain-marie sau la microunde, cu grija, fara graba, fiind stiut faptul ca ciocolata alba este foarte sensibila la topit. Daca o topiti la microunde, trebuie sa reglati temperatura pe o treapta joasa. O lasati timp de cateva secunde, o scoateti, amestecati, o puneti din nou, si tot asa, pana se topeste. La bain-marie e mai usor, dar veti avea mai multe vase de spalat 😀
Se toarna glazura de ciocolata deasupra tortului, lasand din loc in loc sa curga mai multa ciocolata, pentru a realiza un model cat mai nonconformist 🙂
Se orneaza cu migdalele colorate si in forma de oua:
Sectiune…cu care i-am intampinat pe finutii nostri dragi, Gabi si Alina 🙂
Deci da, tortul nostru de Pasti s-a dus deja, dar nui-i bai, ca fac altul!!!!!
…si nu pot sa plec pana nu va servesc si pe voi cu o felie de tort:
…si pana nu va arat oul (asta-i cel mai reusit 😀 ) pe care l-a vopsit Bogdi meu iubit adoptand tehnica vopsirii frunzelor in ciorap.
Va pup duuuulce, sa ne revedem cu bine!!! Paste Fericit tuturor!
1 comentarii
Mii de multumiri !Esti minunata,LAURA SAVA!!!
Am terminat acum tortul cu lamaie si este splendid si gustos,m-am tot lins pe degete ce crema buna are.PASTE FERICIT !!!