Tort cu crema de ciocolata

36 comentarii

Dragii mei, sper ca Sfintele Sarbatori Pascale sa va fi gasit sanatosi si cu sufletul impacat. Noi am avut niste zile pline, si cu bune si cu rele, dar acum, iata, lucrurile au reintrat pe fagasul lor normal, iar eu m-am trezit din nou in bucatarie :). Acest tort cu crema de ciocolata, si glazura in acelasi ton :P, ne-a readus tuturor zambetul pe buze!!!
Sper sa il incercati si voi, caci este rafinat si delicios peste masura!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 6 oua
– 180 g. zahar
– 80 g. cacao
– 80 g. faina
– 1 lingurita praf de copt

Pentru insiropat:
– 100 ml. apa
– 50 g. zahar
– 1 lingurita granule de nes sau un pliculet cappuccino
– 1 lingura lichior de cafea sau cateva picaturi esenta de rom

Pentru crema de ciocolata:
– 300 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
– 100 g. smantana (acra, de gatit)
– 100 g. unt
– 200 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

Pentru glazura de ciocolata:
-100 g. ciocolata neagra (minim 45% cacao)
– 75 ml. lapte
– 1 lingura frisca nebatuta (frisca lichida sau smantana pentru frisca)
– 20 g. zahar
– 20 g. unt, taiat in cuburi

Pentru ornat:
– fulgi de migdale (se gasesc acum si la noi :P)
– o aluna :))

Mod de preparare:
Blatul: se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii (eu am pus putin cate putin din compozitia cu albusuri in cea de galbenusuri si am amestecat usor, cu o spatula, de jos in sus). Se adauga, treptat, cacaua cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor. Aluatul se toarna intr-o forma cu diam. de 26 cm. tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sau, daca nu aveti forma cu pereti detasabili, se rastoarna. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.
Siropul: se pune apa cu zaharul, intr-o craticioara, la fiert. Cand zaharul s-a topit, se adauga nesul sau pliculetul de cappuccino (aveti grija ca se umfla :P, mai dati deoparte cratita, mai amestecati, si apoi repuneti pe foc). Se lasa sa dea in cateva clocote ( cca.1 minut), dupa care se ia de pe foc. Se adauga lichior de cafea sau esenta de rom.
Crema de ciocolata: ciocolata pentru crema se rupe in bucatele si se pune sa se topeasca in bain-marie. Se da deoparte si se inglobeaza smantana, apoi se lasa sa se raceasca. Untul, lasat din timp la temperatura camerei, se bate spuma si se adauga cremei de ciocolata. Frisca se bate bine si se amesteca si ea cu crema de ciocolata.
Asamblare tort: blatul se taie pe orizontal in trei parti egale. Se insiropeaza fiecare blat, pe masura ce se “cladeste” tortul. Se imparte crema in trei parti; cu una se “unge” blatul de jos, cu cealalta cel intermediar si cu ultima se acopera tortul. Se lasa la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte (intr-o forma cu capac).
Glazura: se topeste ciocolata la bain-marie (intr-un castron, deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe la foc mocnit). Se pune intr-o craticioara separata laptele, frisca nebatuta si zaharul si se aduce la punctul de fierbere, amestecand usor. Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca continuu.
Se toarna apoi in ciocolata topita, amestecand pana cand amestecaul capata luciu.
Ornarea: se face foooarte simplu: se formeaza din fulgi de migdale  flori de primavara pe marginea si in mijlocul tortului 🙂

Momentul degustarii a fost muuuult asteptat 😛

…de-abia am ajuns sa il surprind in poza, langa o ramurica din parul nostru-n floare 🙂

Pentru voi, cu drag 🙂

P.S. Daca folositi ciocolata amaruie in loc de ciocolata cu lapte, veti obtine o crema mai inchisa si poate pentru unii dintre voi, mai ademenitoare 😛

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

36 comentarii

Olivia 3 mai 2016 - 15:32

L-am mai pregatit si am de gand s-o fac din nou,deoarece este delicios.

Raspunde
Laura Sava 11 mai 2016 - 15:59

Ma bucur tare mult, Olivia draga 🙂

Raspunde
Andra Baccela 6 septembrie 2014 - 23:16

doar 20 de grame de unt? sau e greseala de tipar? 😀 daca vreau sa adaug un strat de frisca tortului, cum ar trebuii sa fac ca sa nu se topeasca? Multumesc frumos!

Raspunde
Adriana Miala 17 martie 2014 - 18:41

UN TORT FOARTE DELICIOS!

Raspunde
Dovinca Ruxandra 10 martie 2014 - 17:55

buna, as vrea sa stiu , cand las tortul la frigider 2-3 ore iar apoi il iau il dau cu glazura si il las peste noapte la frigider este o plb?

Raspunde
Anca Inclezan 14 februarie 2014 - 10:26

Buna Laura!Urmaresc retetele tale cu mult interes si intotdeauna am gasit ce am cautat;multumesc pt retete si spor la munca…continua sa ne incanti cu retete delicioase…succes si multa sanatate…cu drag,Anca

Raspunde
Ela 30 ianuarie 2014 - 14:18

Multumesc de reteta ! Am o intrebare: pt. o tava mare dreptunghiulara dublez cantitatile,sau ce cantitati folosesc? Cine stie,va rog raspunde-ti.

Raspunde
Laura Sava 30 ianuarie 2014 - 20:15

Ela draga, trebuie neaparat sa dublezi cantitatile, poate chiar sa le triplezi, depinde de dimensiunea tavii. Sper sa-ti iasa bine, iti tin pumnii 🙂

Raspunde
Ela 30 ianuarie 2014 - 21:37

multumesc

Raspunde
Ela 30 ianuarie 2014 - 09:52

Foarte bun tortul,dar as vrea sa stiu ce cantitati voi folosi pt. o tava mare dreptunghiulara. Multumesc.

Raspunde
Priscila 18 ianuarie 2014 - 14:26

Am realizat ieri acest tort. Este atat de bun!!! Merita facut! Răbdare si grija la incorporat cacaoa sa nu se lase compozitia.
Laura, cantitatea de crema nu a fost suficienta ca sa iasa asa groasa pe fiecare strat cum ti-a ieșit tie, dar e foarte bun si cu strat mai subtire. Mulțumesc de reteta! Am făcut inca doua torturi cu retete de la tine. Al doilea preferat pentru mine dupa acesta, e tortul egiptean.

Raspunde
Teo 14 septembrie 2013 - 09:49

Stii cumva cu ce procent mai mult ar trebui sa pun din fiecare cantitate pt o forma de 28cm?

Raspunde
Iulia Liacu 4 martie 2013 - 14:13

Am facut si eu tortul in weekendul trecut si vreau sa va spun ca a iesit o minunatie. Intr-adevar, dupa cum a scris si Nico, am facut cantitate tripla de sirop, pentru ca imi place blatul sa fie insiropat bine. Tortul a fost foarte apreciat de toti oaspetii pe care i-am avut. Multumim Laura pentru retete si pentru ideile cu care ne inspiri prin acest blog.

Raspunde
ionica 31 ianuarie 2013 - 22:43

arata super o sa il fac imediart

Raspunde
Nico 17 octombrie 2012 - 23:01

l-am facut si eu..f bun..singura chestie – ar fi trebuit sa fac de vreo 3 ori pe atat sirop ca sa am pt tot blatul..data viitoare asa fac

Raspunde
violeta 28 septembrie 2012 - 21:14

Am incercat acest tort si a iesit bestial. Multumesc din suflet!!!!!!!!!!!!!!!

Raspunde
Bianca-Ioana 27 septembrie 2012 - 10:05

foarte bun! l-am facut de ziua sotului…. multumesc de reteta!

Raspunde
Gaftoniuc Lidia 1 septembrie 2012 - 20:00

Am incercat tortul si a iesit super!!!!De mult nu am mai mancat un tort asa de bun.Blatul e foarte pufos si crema delicioasa!!Multumesc de reteta….esti o scumpa Laura!!!

Raspunde
Ioana Cadar 24 august 2012 - 10:03

Tortul este superb!

Raspunde
Gabriela 16 mai 2012 - 17:50

Foarte frumos ti-a iesit! Am facut si eu un tort in care am pus crema de ciocolata de aici. Cu permisiunea ta am sa public reteta, cu specificatia ca m-am inspirat din reteta ta. Se poate?

Raspunde
saltnsasha 13 mai 2012 - 02:06

unde găsesc fulgii de migdale?

Raspunde
mihut 29 aprilie 2012 - 10:53

Laura,o intrebare,de ce la crema nu pui zahar? Este destul de dulce fara? Eu il fac dar am sa pun zahar pudra.

Raspunde
Pirvu Gabriela 21 aprilie 2012 - 22:20

imi pare rau ca nu ne-ai mai pus niste fotografii din timpul pregatirii, asa cum ne-ai obisnuit. m-ar fi interesat compozitia pt blat cum a rezultat, dar probabil te-ai saturat si tu atata timp sa tot faci fotografii. oricum multumim pt reteta! ce-o iesi…aia e!

Raspunde
Anonymous 21 aprilie 2012 - 22:16

buna laura,felicitari pt tot ceea ce faci si asa din umbra am incercat cateva dintre retetele tale si in general au iesit super dar azi am incercat si minunatia asta de tort,in primul rand doar din 6 oua sa iasa pe 3 straturi si generoase ca cele din poza ta -la mine nu au iesit si asta nici nu ar fi asa un mare bai dar mi s-a taiat crema ,totul bine si frumos pana la adaugarea friscai in crema atunci mi s-a facut praf si crede-ma ca am respectat intru cu totul cantitati,etape tot,deci dc tu gasesti o explicatie m-as simti usurata ca sa pot evita pe viitor micul esec de azi si mai am o mica curiozitate cum reusesti sa tai cu taietorul ala de blat ca la mine efectiv nu intra in blatul de tort ,iti multumesc anticipat pt raspunsuri si multa sanatate ca talent si succes cu siguranta ai .
cu respect
sabina

Raspunde
A Paixão da Isa 21 aprilie 2012 - 00:49

bravo ele esta super bonito ficou 5* bjs

Raspunde
Pirvu Gabriela 20 aprilie 2012 - 20:56

Nu am gasit nicaieri fulgi de migdale. am de gand sa-l incerc zilele astea, fiind aniversarea iubitului… insa am cautat peste tot fulgi de migdale si nimic. Poate cu jumatati de migdale decojite(un pic cam inestetice, mai din topor :P)? sau cioco razuita si zmeurici si gata! 🙂
Multumim pt reteta minunata!… abia astept sa vad ce iese :). Multi pupici si numai bine!

Raspunde
Anonymous 20 aprilie 2012 - 18:44

poti sa imi spui unde ai gasit fulgi de migdale? ms mult

Raspunde
Andreea Popescu 24 decembrie 2012 - 00:08

Are la kaufland 😀

Raspunde
Mika´s Kitchen 19 aprilie 2012 - 16:19

Arata minunat, Laura! cred ca e foarte delicios!
O zii buna!

Raspunde
Maria Mare 19 aprilie 2012 - 10:13

Magnific!!!Sper ca sfintele sarbatori v-au gasit sanatosi si fericiti!Asa sa fiti in continuare:)

Raspunde
Anonymous 18 aprilie 2012 - 21:34

A fost delicios!
Crema asta de ciocolata ne-a cucerit definitiv. Si tortul arata atat de bine…
Va pupam,
Alina si Gabi

Raspunde
Any 18 aprilie 2012 - 20:11

Ce pofta mi-ai facut cu tortul asta!
Se vede ca-i foarte fin!

Raspunde
Simona 18 aprilie 2012 - 20:04

Frumos si gustos! Foarte fain decorul!
Pupici

Raspunde
Marinela Muresan 18 aprilie 2012 - 17:50

Imi place tare mult cum arata…imi place si reteta…cred ca va trebui sa fac si eu…:)

Raspunde
Beth 18 aprilie 2012 - 16:39

Superbe…magnifique ce gâteau, digne d’une grande vitrine tu est très douée pour la pâtisserie, je te tire mon chapeau!

Bisous

Raspunde
gabyta 18 aprilie 2012 - 16:32

cu siguranta am sa-l incerc ,felicitari ptr tot ce faci si imparti cu noi ,,toate bunatatile !!! pupici

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.