Dragilor, va povesteam acum vreo doua zile, la prajitura Valurile Dunarii, cat de mult iubeste mami a mea draga visinele si amandinele si de vreme ce prajitura cu visine v-am aratat-o deja, nu-mi mai ramane decat sa va invit la o felie de Tort Amandina!!!
Cu glazura de cumparat de data asta, fiindca imi era imposibil sa mai fac si fondantul (care, de altfel, ar fi fost un pic prea mult chiar si pentru noi 😀 , fiind foooarte dulce).
Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 200 g zahar
- 30 ml apa
- 30 ml ulei
- 20 g cacao
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
Sirop:
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 2 plicuri cappuccino cu rom
- 1 sticluta esenta de rom
Crema:
- 3 galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 250 g unt
- 3, 4 linguri cacao
Glazura:
- fondant (reteta in curand 😛 ) sau 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie topita cu 25 ml smantana pentru frisca
Pentru voi, cu drag!!!
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).
Blatul: separati ouale; bateti albusurile spuma cu un praf de sare si, de preferinta, intr-un bol de sticla, perfect curat si uscat.
In continuare, adaugati zaharul, apa si galbenusurile frecate cu ulei si amestecati totul foarte bine cu o spatula/lingura (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Adaugati faina amestecata cu cacao (in prealabil cernute) si praful de copt. Amestecati usor intreaga compozitie.
Turnati aluatul intr-o forma de tort cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt.
Lasati blatul la copt timp de cca. 30-35 de minute. Se lasa la racit apoi si se taie pe jumatate.
Urmatorul pas este pregatirea siropului: puneti toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Pentru crema, amestecati untul (la temperatura camerei) cu zaharul pudra. Mixati pana se dizolva zaharul, dupa care adaugati galbenusurile, rand pe rand, si cacaua; mixati bine pana se obtine o crema spumoasa.
Daca nu va place ideea galbenusurilor crude care apar la crema, nu le adaugati! Crema iese minunat si fara ele 🙂
La final, asezati pe un platou prima jumatate de blat. Insiropati bine cu siropul rezultat apoi adaugati trei sferturi din crema. Asezati cealalta jumatate de blat deasupra cremei si insiropati din nou.
Suprafata tortului se glazureaza cu crema ramasa si cu crema de ciocolata pe care o faceti topind la bain-marie ciocolata rupta in bucatele impreuna cu smantana lichida.
Tortul Amandina se tine la frigider minim 3, 4 ore desi ar fi indicat sa-l tineti peste noapte. Inainte de servire se poate orna cu bomboane de ciocolata sau trufe
Delicios ca o amandina!!!!!!! 😛
4 comentarii
Are ceva daca pun in crema visine?
Nu ai cum sa te abtii privind!
hummmm nici nu pot sa spun cat salivez uitandu ma la acest tort .
Nu se poate umple cu o crema care are mai putin unt?Nu iubesc cremele cu unt foarte mult.